Egy asszony illata (1992) 151

Scent of a Woman
156' · amerikai · dráma 18

4 díj · 5 jelölés

Hálaadás hétvégéje van New Yorkban. Frank Slade nyugállományú alezredes azért jött a városba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf-Astoriában. A vak férfit a fiatal Charlie Simms vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve,… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Al PacinoFrank Slade alezredes
Chris O'DonnellCharlie Simms
Gabrielle AnwarDonna
Philip Seymour HoffmanGeorge Willis, Jr.
James RebhornMr. Trask
Bradley WhitfordRandy
Rochelle OliverGretchen
Tom Riis FarrellGarry
Nicholas SadlerHarry Havemeyer
Todd LouisoTrent Potter

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 50

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

Charityy 

Zseniális egy film, egyáltalán nem tűnt három órának. Imádtam Al Pacino minden rezdülését, tényleg lenyűgözően alakította a zsémbes, megkeseredett veteránt.
Chris O'Donnell pedig remek kontrasztot nyújtott hozzá. Furcsa páros, de remekül funkcionált.

lipotdorka 

El kell kezdenem klasszikusokat nézni, így egy ajánlásra ezzel a filmmel kezdtem többek között a listát. Tetszett, szépen fel van építve az egész, és hiába közel három órás, mégsem érződik annyira soknak. Nem vagyok egy Al Pacino fan, de ebben tényleg nagyot alakít, tetszett a játéka, megérte az a szobrocska. A zene és a fényképezés egyszerűen gyönyörű.

LukeSkywalker 

Számomra ez a film a tökéletesség egyik megtestesítője. Valahogy minden klappol benne, egyensúlyt és harmóniát alkotnak a részek, és együtt tökéletes egészet alkotnak.

Al Pacino Oscar-díjas alakításában egyszerűen lenyűgöző. Minden rezdülése, minden mozdulata, minden általa kimondott szó vagy akár csak hang ("Huaaaa!") iskolapéldája a brilliáns színészi alakításnak, filmegyetemi tananyagnak való. És itt meg kell említenem a néhai Végvári Tamás egészen elképesztő szinkronszínészi teljesítményét, amellyel sikerült szinte tökéletesen visszaadnia Pacino legapróbb nüanszait, hangkarakterisztikáját. Igazán lenyűgöző (szinkron)színészi bravúr, amiért a magyar filmkedvelők csak büszkék és hálásak lehetnek (a hasonlóan nagyszerű magyar szövegért szintúgy).
Az Egy asszony illata, noha feldolgozása (divatosan remake-je) az eredeti olasz A nő illatának, amelyben a címszerepet Vittorio Gassman játszotta, az amerikai változat képes kialakítani saját atmoszféráját, önnön hangulatát, ami jelentős érdem.
A megvakult, egykoron dicsőséges, mostanra megkeseredett, alkoholista ezredes és az eminens, szegény, elárvult, bizonytalan fiú kapcsolata igazán megindító és szívbemarkoló, nem egyszer készteti az embert sírásra. De a film számos érzelmi töltéssel rendelkezik, nem egy közülük pozitív, sőt, vidám, humoros. Anélkül, hogy lelőném a poént azok számára, akik még nem látták, csak annyit mondok: tangó-jelenet. Filmtörténet.
Érdemes megemlíteni Chris O'Donnell-t, akinek ez volt az első filmje, és aki elismerésre méltóan állja a sarat a színészóriás, Al Pacino oldalán. Az ő ellensúlya, visszafogottsága horgonyozza le Pacino hullámzó, szélsőségekbe csapongó szenvedélyességét. Csodálatosan furcsa pár az övék, és tökéletesen működik.
És egy nagyon fiatal és nagyon vörös Philip Seymour Hoffman is feltűnik a filmben, és szépen teszi a dolgát a későbbi Oscar-díjas kiváló, és szomorú sorsú színész.
Az Egy asszony illata fejére a koronát Thomas Newman egyszerre melankolikusan szép és katonásan indulós, emelkedett filmzenéje teszi fel. Ahogyan Martin Brest filmje, úgy Newman zenéje is a kedvenceim közé tartozik.
Akinek még nem volt alkalma, hogy megnézze, kérem, adjon egy esélyt ennek a szép és nemes filmnek, ígérem, nem fog csalódni.

Bettina_Puskás

Egyáltalán nem erre számítottam és ezt jó értelemben mondom. Csak halvány részleteket dédelgettem erről a filmről, szóval úgy néztem, mint aki először nézi. Már az első képkockától tudtam, hogy szeretni fogom az ezredest, ezt a mogorván szentimentális vicces embert. Eddig nem sok Al Pacino filmet láttam, de ha csak fele ennyire jól játszik a többiben, az rossz film már nem lehet.
(Megemlíteném, hogy ez a film egy lánynak balzsam a lelkére: ahogy Frank beszél a nőkről, ahogy isteníti őket… :) )
Az egész filmet talán a kora miatt körbeveszi valami magasztos(?) aura, amennyire egy filmnek lehet aurája :) Teljesen a hatása alá kerültem, öröm volt végignézni és izgulni a szereplőkért.

Mezei_Marcsi

Nem nagy szám, de valamiért tátott szájjal, pislogás nélkül nézem meg újra, és újra.
Vagyis akkor mégis csak nagy szám. Vagyis nagyon jó film. :)

pihity

Imádtam. Úgy kellett ez mint egy falat kenyér. Bad ass Al, de most más oldalról. Ez az ember pont ezért zseniális. Rávilágít a filmes szerepeivel, hogy mennyire sok árnyalata, forrása és kivetülése van a keserűségnek, magánynak. Ez a film isz egyik gyöngyszeme. Végre egy film, amit kedvem van újra nézni. Oda vagyok és vissza.

Osli75 

Hogy ez a film majdnem három óra? Észre se vettem. Nincsenek felesleges sallangok ezért egyáltalán nem unalmas. Al Pacino-t imádom benne! Nem tudom hogy akadt a „kezeim közé”, de nem bánom, hogy megnéztem. Remek film.

akelavad 

Ez a film egyszerűen zseniális, etalon. Pacino legjobb alakítása szerintem, nem hiába kapott oscart is érte.
"Csak John Danielst akarok!
Nem Jack Daniles ezredes?
Neked Jack fiam, de én már régóta ismerem!"


Népszerű idézetek

Zikk

Frank Slade:… csak John Daniels-t akarok.
Charlie Simms: Nem Jack Daniels-t, ezredes?
Frank Slade: Neked Jack, fiam, de én már régóta ismerem

Bohemian 

Nem vagy abban a helyzetben, hogy ugrálj, fiam. Nekem 45-ösöm van, neked meg szeplőd.

Papp_Fanna8 

Frank Slade: A lélekre nem létezik protézis!

Gabi 

Frank Slade: Sose voltál cserkész, öcsi?

Pázsint_Dalma_Györgyi

– Nem a holdról jöttem ide. Régebben még láttam. És volt mit látnom. Láttam fiatal fiúkat, náluk is fiatalabbakat, leszakított karral, letépett lábbal. De nincs a világon szomorúbb látvány egy megcsonkított léleknél. A lélekre nem létezik protézis.

Pázsint_Dalma_Györgyi

Amikor válaszúthoz érkeztem az életem során, mindig tudtam melyik a helyes út, kivétel nélkül tudtam. De nem azon mentem. Tudják miért? Mert átkozottul göröngyös és kemény volt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján