Doktor Szöszi (Doktor Szöszi 1.) (2001) 340

Legally Blonde
97' · amerikai · romantikus, vígjáték 12

0 díj · 2 jelölés

Elle, a gimi legszőkébb és legcserfesebb nője rájön, hogy a szőke bombázók élete sem könnyű. A szerelme elhagyja, mert politikusi pályára készül, és komoly joghallgató csak komoly barátnővel mutatkozhat. Elle elhatározza, hogy bosszút áll. Felvételizik Amerika legnevesebb jogi egyetemére, hogy… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Reese WitherspoonElle Woods
Luke WilsonEmmett Richmond
Selma BlairVivian Kensington
Matthew DavisWarner Huntington III.
Victor GarberCallahan professzor
Jennifer CoolidgePaulette Bonafonté
Ali LarterBrooke Taylor Windham
Holland TaylorStromwell professzor
Jessica CauffielMargot
Alanna UbachSerena

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 72

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Ez a film sokat tett a szőke nőkkel szembeni ostoba és jobbára alaptalan – mint általában a legtöbb – sztereotípia ellen.
Sosem értettem, miért utálják a szőke nőket. Talán mert bennük testesül meg leginkább a belső értékek helyett a külsőjükre helyezett hangsúly, vagy a butaság? Talán a hajszínük miatt ez jobban feltűnik velük kapcsolatban… Nevetséges. Mindenesetre tény, hogy a szőke nők semmivel sem butábbak, vagy okosabbak, mint a barna vagy vörös hajú nők. Amit viszont ez a film okosan promotál, az az, hogy a kemény tanulás, a kitartás kifizetődik, és ha az észbeli képességeinket kamatoztatjuk – miközben persze a külsőnket sem kell elhanyagolnunk –, akkor akár nagy dolgokat is elérhetünk. Mindezt persze a szokásos holywood-i limonádé minden megszokott kellékével teszik, és ez a film simán elsüllyedt volna az ezer hasonló tucatkomédia futóhomokjában, ha nem lett volna Reese Witherspoon, aki lehengerlő bájával, káprázatos személyiségével új szintre emeli.

Tíz évvel korábban valószínűleg Julia Roberts játszotta volna Elle Woodsot, és ezt azért mondom, mert Reese olyan kvalitásokkal bír, mint Roberts fénykorában. Nem lehet levenni róla a szemünket, és nem csinos alakja miatt. Érdekes áll- és homlokszerkezete folytán, valamint az összképnek köszönhetően RW igazi sztárként játszik, és minden jelenet arannyá válik a kezei közt.
A jó rendezés és forgatókönyv minduntalan segíti, és a nagyszerű színésznő ezáltal emeli a Doktor Szöszit egy átlagon felüli vígjáték fokára. És persze Kökényessy Ági szinkronhangja is sokat dob az elért hatáson.

Léleksimogató, önbecsülésemelő filmecske.

1 hozzászólás
Nihilchan92

Azért szeretem ezt a filmet, mert sokadjára is szórakoztató, vicces és aranyos, közben pedig tűsarokkal tapos az ostoba szőke nős sztereotípiákra. Reese Witherspoon remekel ebben a filmben; szerintem miatta működőképes az egész. Egyébként ügyesen lavíroz a film; nagyon rózsaszín és kicsit túl cuki az ízlésemnek, de még pont nem irritáló.

Törpillaa 

Már annyiszor láttam ezt a filmet, még mindig szeretem. Húgommal az egyik gyerekkori kedvencünk. Vicces kis cukiság faktor, jókat lehet rajta nevetni, kis romantika. Bírom a színésznőt nagyon jól hozta a szerepét.

Gothic01 

Sztereotípia-lerombolós, gyakorta az én ízlésemnek túlságosan élénk és tömény film, ami a jobban sikerült, műfajt nem kedvelők számára is tolerálható vígjátékok közé tartozik; azaz a limonádé jelleg ellenére se bugyuta, ha eltekintünk attól az alappillértől, hogy a főszereplő azért akar bekerülni a Harvard jogi karára, hogy a pasija újra belezúgjon.

A nézésekor és a nézése után is sokat rágódtam rajta, hogy honnan jöhet ez a „buta szőke nő” sztereotípia egyáltalán, de nem jutottam érdemben közel annak a megfejtéséhez, honnan indult a probléma gyökere, miért alakult ki az a köztudatban, hogy a szőke nők hülyébbek lennének barna-, vörös-, vagy fekete hajú társaiknál. Elle egy meglehetősen izgalmas főhős személyiség, mert tele van kettősséggel, amennyire ráilleszthetőek ezek a cukros, Barbie-baba sztereotípiák az alapvető fellépése, a stílusa, a baráti köre és az öltözködése alapján, legalább annyira nem is illeszkednek rá.

Mivelhogy, ha nem is rendelkezett jó sokáig érdemi, lexikális tudással, egyáltalán nem lehetett butának titulálni, sőt, kifejezetten okos is volt, jól fogott az agya már csak abból kiindulva is, hogy ráfeküdt a tananyagra a nyáron, és össze is dobott egy olyan felvételit, amivel bekerült az áhított jogi karra. Más meg hosszú hónapokon, éveken át tanul rá, mindenféle külső segítséggel. Ő meg „a hasára ütött”, hogy ügyvéd lesz, és saját kútfőből összehozta. A probléma, avagy furcsa kontraszt feltehetően abból eredetezhető, amire maga Elle is kitért a film vége felé; senki se vette sose komolyan, még a szülei se, amióta az eszét tudja, beledobozolták őt a csinos, cuki csaj klisébe, azzal a kísérőgondolattal, hogy úgyse fogja ennél többre vinni, így kár is akár minimálisan is arra biztatni, hogy nagyobb karriert futhat be annál, minthogy hetente elveri a férje keresetét a legközelebbi luxus butikban. Bizonyos nézőpontból elkeserítő példája annak, amikor valakit úgy vágnak el a benne rejlő lehetőségektől külsőleg, hogy talán egész életében eszébe se jut később feléjük lépni, talán leél úgy egy életet teszem azt árufeltöltőként egy plázában, hogy simán lehetett volna az évtized új színésztehetsége, bankigazgató, szívsebész, egyetemi tanár, akármi , csak nem kapta meg a megfelelő löketet. Úgyhogy lehet egy olyan üzenetet is értelmezni a filmbe, hogy „merj nagyban gondolkozni”.

Tetszett, hogy elővették a köztudatból ugyancsak kopni nem akaró, szigorú tanár klisét is, és felrázták, megmutatták a másik oldalát az érmének. Mindig az a tanár a rossz akár filmben, akár könyvben, aki sokat követel, akinél a főszereplőnek tepernie kell, ha jó jegyet akar, aki a főszereplő személyes kis dilijeire és hibáira nem mosolyog, továbbvéve értelemszerűen ki is van rá éleződve, direkt pikkel rá, elég csak a Harry Potterre gondolni. A Doktor Szösziben azonban megmutatták, hogy nem minden a szigor, attól, hogy feszes tempót diktál, és elvárja, a kérdéseire tudják a választ, naprakészek legyenek és feltalálják magukat, korántsem jelenti azt, hogy maga az ördög. Hogy nem lehet hozzá valamilyen esetben segítségért fordulni. Mint ahogy az, hogy egy tanár barátságos, nagyon elnézően közelít meg mindent, egyenesen felkaroló szándékkal közelít, se készpénz arra, hogy ő a jó fiú, hogy tényleg jót akar.

A kedvenc jeleneteim sokadik újranézésre is a laptop-vásárlás, valamint amikor Elle frappánsan eligazítja a pasiját.

OFF: Elő lehet venni a szentelt vizet meg a fokhagymafűzért, hogy „fúj, gendernáci”, tökéletesen hidegen hagy, de szerintem a felháborító skála nem éppenséggel elfogadható részén szambázik az a tény, miszerint a 2000-es évek elején, Amerikában az még egy roppant hízelgő bóknak számított, hogy „tudása a férfi kollégákéval vetekszik” . Mintha valamilyen hétmérföldes, Óperenciás-tengeren túli csodának minősülne, hogy egy nő lehet ugyanolyan jó egy munkakörben, mint egy férfi… -.- Lefordítva; hogy egy nőnek lehet annyi esze egy ilyen intellektuális szakmához, mint egy férfinak…

Valentine_Wiggin 

Alapvetően mondhatom, hogy Elle karaktere elmondhatatlanul távol áll tőlem (én maradok a Beépített Szépség főhősnőjénél, ha erős női vígjátékkarakterrel kell azonosulni), de ennek ellenére nagyon tetszik, amit ez a film üzen, akár az előítéletekről (csak azért, mert valaki rózsaszínben jár, és tökéletesen megfelel a kinézete a sztereotíp „szőke nőnek”, nem jelentheted ki róla, hogy üresfejű is. Lehet, hogy az egyik legokosabb ember, akivel találkoztál, csak adnod kell egy esélyt, hogy bizonyítsa), akár magukról a nőkről, mert Elle egy teljesen férfiközpontú környezetben talál magára és áll helyt, nem egyszer beolvasva azoknak, akik ki akarják játszani, vagy használni. Egyben pedig ott az üzenet, hogy ne adjuk fel magunkat, ne visszakozzunk, mert úgy is elérhetjük az álmainkat, hogy közben önmagunk maradunk. Aranyos vígjáték, rengetegszer láttam, és igyekszem az üzenetét is a magamévá tenni.

dorcika

A film, amitől mindig megjön a kedvem a tanuláshoz! :D

2 hozzászólás
krlany 

Nekem kicsit sok a rózsaszín, meg amit az képvisel.

7 hozzászólás
Timi98 

Nem egy nagy film, de egyszer elmegy. Sokszor idegesítő, van hogy unalmas, de összességében szórakoztató. Főleg Gyilkos Woods miatt érdemes megnézni :D mekkora nagy arc az a kutya
Tanulságos és megpróbálja ledönteni az előítéleteket, ami a szőke nőket éri. A vége szerintem nagyon jó lett. Reese Witherspoon nagyon jól játszik, azt meg kell hagyni, szinte rászabták a szerepet.

Filmdoki

Ezt gyerekként láttam egy párszor, és be kell valljam, tetszett. Bugyuta filmecske, hiszen a történet egy hatalmas kliséhalmaz, a tipikus happy end-el, viszont a hangulat hibátlan, a humor itt tényleg humor és nem hülyeségek halmaza, romantika pedig olyan mértékben van benne, hogy a mi gyomrunk is bőven beveszi még. A filmet viszont Reese Witherspoon dobja fel igazán. Egyszerűen lubickol a szerepben. Nem is csoda a Golden Globe jelölés.
Abszolúte többször nézhető filmecske, mely amit vállal, azt tökéletesen teljesíti. A folytatásra viszont sosem vitt rá a lélek.


Népszerű idézetek

Lili98

Warner: You're not smart enough, sweetie.
Elle: Wait. Am I on glue, or did we not get into the same law school, Warner?
Warner: Well, yeah..but
Elle: But what? We took the same LSATs, and we're taking the same classes.

ZitussKa

Ha hiszünk önmagunkban, nem érhet kudarc.

Liza 

Warner: Te? Bejutottál a Harvard jogi karára?
Elle: Miért? Az olyan nehéz?

Ninácska 

Egy őszinte hang mindig kihallatszik a tömegből.

Andro 

Elle: Ha harmincéves koromra ügyvédi irodám lesz, mégsem [spoiler]tökölhetek[/spoiler] egy ostoba hülyegyerekkel.


Folytatása

Összehasonlítás

Doktor Szöszi


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján