Be kell jelentkezned, hogy megtekinthesd az oldalt!

Doktor Szöszi (Doktor Szöszi 1.) (2001) 310

Legally Blonde
97' · amerikai · romantikus, vígjáték 12

0 díj · 2 jelölés

Elle, a gimi legszőkébb és legcserfesebb nője rájön, hogy a szőke bombázók élete sem könnyű. A szerelme elhagyja, mert politikusi pályára készül, és komoly joghallgató csak komoly barátnővel mutatkozhat. Elle elhatározza, hogy bosszút áll. Felvételizik Amerika legnevesebb jogi egyetemére, hogy… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Reese WitherspoonElle Woods
Luke WilsonEmmett Richmond
Selma BlairVivian Kensington
Matthew DavisWarner Huntington III.
Victor GarberCallahan professzor
Jennifer CoolidgePaulette Bonafonté
Ali LarterBrooke Taylor Windham
Holland TaylorStromwell professzor
Jessica CauffielMargot
Alanna UbachSerena

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 66

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Ez a film sokat tett a szőke nőkkel szembeni ostoba és jobbára alaptalan – mint általában a legtöbb – sztereotípia ellen.
Sosem értettem, miért utálják a szőke nőket. Talán mert bennük testesül meg leginkább a belső értékek helyett a külsőjükre helyezett hangsúly, vagy a butaság? Talán a hajszínük miatt ez jobban feltűnik velük kapcsolatban… Nevetséges. Mindenesetre tény, hogy a szőke nők semmivel sem butábbak, vagy okosabbak, mint a barna vagy vörös hajú nők. Amit viszont ez a film okosan promotál, az az, hogy a kemény tanulás, a kitartás kifizetődik, és ha az észbeli képességeinket kamatoztatjuk – miközben persze a külsőnket sem kell elhanyagolnunk –, akkor akár nagy dolgokat is elérhetünk. Mindezt persze a szokásos holywood-i limonádé minden megszokott kellékével teszik, és ez a film simán elsüllyedt volna az ezer hasonló tucatkomédia futóhomokjában, ha nem lett volna Reese Witherspoon, aki lehengerlő bájával, káprázatos személyiségével új szintre emeli.

Tíz évvel korábban valószínűleg Julia Roberts játszotta volna Elle Woodsot, és ezt azért mondom, mert Reese olyan kvalitásokkal bír, mint Roberts fénykorában. Nem lehet levenni róla a szemünket, és nem csinos alakja miatt. Érdekes áll- és homlokszerkezete folytán, valamint az összképnek köszönhetően RW igazi sztárként játszik, és minden jelenet arannyá válik a kezei közt.
A jó rendezés és forgatókönyv minduntalan segíti, és a nagyszerű színésznő ezáltal emeli a Doktor Szöszit egy átlagon felüli vígjáték fokára. És persze Kökényessy Ági szinkronhangja is sokat dob az elért hatáson.

Léleksimogató, önbecsülésemelő filmecske.

1 hozzászólás
Törpillaa 

Már annyiszor láttam ezt a filmet, még mindig szeretem. Húgommal az egyik gyerekkori kedvencünk. Vicces kis cukiság faktor, jókat lehet rajta nevetni, kis romantika. Bírom a színésznőt nagyon jól hozta a szerepét.

Valentine_Wiggin 

Alapvetően mondhatom, hogy Elle karaktere elmondhatatlanul távol áll tőlem (én maradok a Beépített Szépség főhősnőjénél, ha erős női vígjátékkarakterrel kell azonosulni), de ennek ellenére nagyon tetszik, amit ez a film üzen, akár az előítéletekről (csak azért, mert valaki rózsaszínben jár, és tökéletesen megfelel a kinézete a sztereotíp „szőke nőnek”, nem jelentheted ki róla, hogy üresfejű is. Lehet, hogy az egyik legokosabb ember, akivel találkoztál, csak adnod kell egy esélyt, hogy bizonyítsa), akár magukról a nőkről, mert Elle egy teljesen férfiközpontú környezetben talál magára és áll helyt, nem egyszer beolvasva azoknak, akik ki akarják játszani, vagy használni. Egyben pedig ott az üzenet, hogy ne adjuk fel magunkat, ne visszakozzunk, mert úgy is elérhetjük az álmainkat, hogy közben önmagunk maradunk. Aranyos vígjáték, rengetegszer láttam, és igyekszem az üzenetét is a magamévá tenni.

dorcika

A film, amitől mindig megjön a kedvem a tanuláshoz! :D

2 hozzászólás
krlany 

Nekem kicsit sok a rózsaszín, meg amit az képvisel.

7 hozzászólás
Kstimi 

Nem egy nagy film, de egyszer elmegy. Sokszor idegesítő, van hogy unalmas, de összességében szórakoztató. Főleg Gyilkos Woods miatt érdemes megnézni :D mekkora nagy arc az a kutya
Tanulságos és megpróbálja ledönteni az előítéleteket, ami a szőke nőket éri. A vége szerintem nagyon jó lett. Reese Witherspoon nagyon jól játszik, azt meg kell hagyni, szinte rászabták a szerepet.

Filmdoki 

Ezt gyerekként láttam egy párszor, és be kell valljam, tetszett. Bugyuta filmecske, hiszen a történet egy hatalmas kliséhalmaz, a tipikus happy end-el, viszont a hangulat hibátlan, a humor itt tényleg humor és nem hülyeségek halmaza, romantika pedig olyan mértékben van benne, hogy a mi gyomrunk is bőven beveszi még. A filmet viszont Reese Witherspoon dobja fel igazán. Egyszerűen lubickol a szerepben. Nem is csoda a Golden Globe jelölés.
Abszolúte többször nézhető filmecske, mely amit vállal, azt tökéletesen teljesíti. A folytatásra viszont sosem vitt rá a lélek.

Lexy

Nekem ez nagyon tetszett! Abban a hitben éltem, hogy ez mindössze egy bugyuta filmecske, ahhoz képest viszont egy nagyon szórakoztató és rengeteg jelentéssel bíró történetet kaptam. Elle személyében pedig új kedvenc filmszereplőt avattam. :)

KyKy

Ciki, nem ciki, ez a film aranyos, nem pedig az a bugyuta alkotás, amire az ember számít, amikor utánaolvas vagy csak ránéz a plakátra.
Vicces, szórakoztató és elgondolkodtató is, Elle Woods pedig egy csupaszív és végtelenül szerethető, emellett pedig izgalmas karakter.


Népszerű idézetek

ZitussKa

Ha hiszünk önmagunkban, nem érhet kudarc.

Lili98 

Warner: You're not smart enough, sweetie.
Elle: Wait. Am I on glue, or did we not get into the same law school, Warner?
Warner: Well, yeah..but
Elle: But what? We took the same LSATs, and we're taking the same classes.

Liza 

Warner: Te? Bejutottál a Harvard jogi karára?
Elle: Miért? Az olyan nehéz?

Ninácska 

Egy őszinte hang mindig kihallatszik a tömegből.

Andro 

Elle: Ha harmincéves koromra ügyvédi irodám lesz, mégsem [spoiler]tökölhetek[/spoiler] egy ostoba hülyegyerekkel.


Folytatása

Összehasonlítás

Doktor Szöszi


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján