Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009) 192

The Imaginarium of Doctor Parnassus
123' · francia, angol, kanadai · kaland, vígjáték, fantasy, rejtély 13

A színházi társulatával utazó Dr. Parnassus páratlan lehetőséget kínál napjaink közönségének. Varázstükrén keresztül a földi realitásból a határtalan képzelet fantasztikus világába léphetnek át; választhatnak fény és öröm, vagy sötétség és bánat között.
E mágia mögött azonban sötét titok… [tovább]

angol · magyar

Képek 20

Szereposztás

Christopher PlummerDoktor Parnassus
Heath LedgerTony
Johnny DeppTony
Colin FarrellTony
Jude LawTony
Lily ColeValentina
Andrew GarfieldAnton
Tom WaitsMr. Nick
Verne TroyerPercy
Richard RiddellMartin

További szereplők

Kedvencelte 18

Várólistára tette 177


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nehéz kifejezni, mit gondolok erről a filmről – elárul valamit, hogy bár egyike a legkedvesebb „elgondolkodtató” filmjeimnek, még nem bírtam leülni, és írni róla egy nagy elemzést, mert annyira komplex, hogy félek, mindegy, hogy esek neki, kihagyok valamit.
Szürrealista, szimbolista „Faust” történet – a főszereplőnk esendő ember, aki maga sem tudja mit hajszol igazán, mit próbál megtanulni, de jó követni, és jó hinni benne, hogy egy nap megtalálja. Ott van a lánya, aki néha az ember idegeire megy, de ha egy kicsit a felszín mögé nézünk, látni, hogy valójában egy kamasz aki semmit nem látott a világból, aki végig az apja szeme fénye volt, a szabadság, a független döntések leghalványabb reménye nélkül. Ott van Tony, aki teljesen fejlődésképtelen, gerinctelen szélhámos, de mégis meg lehet érteni, miért kap utána mindenki, miért akarják elhinni a szavait, és miért csak Anton és Percy látnak át kezdetektől az álcán. Az ördög, aki a játékmániájával, a Mefisztósan cinikus beszólásaival az egyik legszórakoztatóbb figura, és végül megdöbbentően hatékony tanár.
A látványvilág abszurd, de sokszor lenyűgözően gyönyörű, a színészek zseniálisak – Heath Ledger tragédiája fájdalmasan beleszövődik a történetbe, azáltal, hogy hány másik színész osztozik vele Tony szerepén. Ha valaki vevő a lassú, nehezen kibogozható, sötéten mesés történetekre, akkor a Doctor Parnassus szinte biztos, hogy sikert arat majd nála.

Sheila_7

Mindig arra vágytam, hogy a két kedvencem, példaképem egy filmben szerepeljen Heath és Johnny. De nem így, nem a történtek miatt.

Emlékszem, hogy szomorúan, mégis izgatottan ültem be a moziba, mert utoljára láthattam egyiküket ott, de a film számomra maradandó lett. Kicsit szürreális, kicsot elvont, mégis élvezetes, izgalmas. Nem mellesleg mind a 4 színész bravúrosat alkotott.

desertangelable 

Annak ellenére, hogy az ilyen szürreális filmek annyira nem szoktak tetszeni, ez kimondottan tetszett. :) Valahogy a hangulat és a karakterek…. jó volt.

Emilie

Tetszett, bár fojtogató volt a film légkörében, hogy Heath már meghalt, és tényleg ez az utolsó film, amiben láthatom őt. A történet varázslatos, szeretem a mágiát, a látvány is tetszett, Doktor Parnassus pedig hihetetlen karakter volt. Érdemesnek érzem a megtekintését, de az biztos, hogy még egyszer nem fogom megnézni, így is majdnem elbőgtem magam Heath miatt. De Johnny ebben még király volt, és ez itt a lényeg.

Zakuro 

Az elfogultság és a vajpuha lelkem adatott velem ennyi csillagot. Lehet ugyanis, hogy nem ez a legtökéletesebb film valaha, de, maga az, hogy az adott körülmények közt mégis elkészült, valamint az ok, amiért végül befejezésre került, okot adott arra, hogy ne törődjek semmi mással: mert ez tiszteletet érdemel. És, ahogy anno Szirmai megjegyezte, remek példája a filmes bajtársiasságnak.

Arianrhod

A piskótaképű nőt kivéve mindenkit szerettem. De Tom Waits örökké!!! Halottra röhögtem magam rajta.

ChöppMoly

Nekem való fikció. Csodálatos, varázslatos, elbűvöl. És a férfi főszereplőkről még szót sem ejtettem! <3

Zea

Az a tény hogy Heath Ledger karakterét több színész játszotta végig és magáért a filmért nem akartak pénzt elfogadni, hanem inkább Heath lányának ajánlották fel az….. Igazán könnyfakasztó.

Kelly_Olvas

Nagyon tetszett a film, és briliáns módon megoldották a film befejezését Heath Ledger halála miatt.

Fummie

Lehet, hogy az egésznek nincs semmi értelme, de pont azért szerettem ennyire, mert olyan szürreális.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Parnassus: Három alapvető szabály létezik. Egy: Nincs fekete mágia, csak olcsó trükkök. A többi meg nem jut eszembe.

Valentine_Wiggin 

Parnassus: Most már minden világos, minden tiszta. Ennek semmi köze hozzánk. Valahol a világon most is van olyan, aki mondja a mesét. Egy másik mesét, egy regét, egy románcot, egy váratlan halál meséjét, az mindegy. Csak életben tartsa a világot. Ezért vagyunk mégis itt. A mesét nem lehet leállítani.

Valentine_Wiggin 

Parnassus: Jajj, Percy. Mihez is kezdenék nélküled?
Percy: Szereznél egy törpét.
Parnassus: Szereznék egy törpét.

Valentine_Wiggin 

Parnassus: Az emberek miért akarnak örökké élni? A halhatatlanság örök átok.

katy_swartz 

A képzelet hatalma ami átalakítja és megszépíti az életünket.

Valentine_Wiggin 

Tony: Legyek őszinte?
Anton: Persze.
Tony: Mondjak igazat?
Anton: Gondolod, hogy képes vagy rá? Hogy ilyesmi is ki tud jönni a szádon?

Valentine_Wiggin 

Az ördög: Megkínálhatlak egy rágóval, vagy esetleg egy tik-takkal. Komolyan Parny, gyűlölöm, ha ilyen vagy…

Valentine_Wiggin 

Valentina: Ki vagy te? Nem ismerlek többé. Egész életemben álmokkal tömted a fejem, a te álmaiddal, de alkukat kötsz az ördöggel! Mi vagyok? Egy szánalmas fogadás? Egy újabb tévedés?


Hasonló filmek címkék alapján