Casablanca (1942) 179

3 díj · 5 jelölés

Casablancában mindenki Rick mulatójába jár. Ez az egyedüli hely, ahol a nácik elől Amerikába menekülők hamis papírokhoz juthatnak. Rick eddig még mindenkin segített, de egy nap feltűnik régi szerelme egy másik férfi társaságában, s akkor egy pillanatra elveszíti korábbi határozottságát.

angol

Képek 9

Szereposztás

Humphrey BogartRick Blaine
Ingrid BergmanIlsa Lund
Paul HenreidVictor László
Claude RainsLouis Renault
Peter LorreUgarte
Conrad VeidtHeinrich Strasser
Dooley WilsonSam
S.Z. SakallCarl
Sydney GreenstreetSenor Ferrari
Madeleine LeBeauYvonne
Hirdetés

Kedvencelte 40

Várólistára tette 145


Kiemelt értékelések

Emerson 

A film, amit mindenki emleget én meg kerülgettem, mint a forró kását, mert azt hittem nyáltengerben úszik. Az unalomig ismételt/felhasznált idézetek sem segítettek, a filmben hallva őket már egyenesen elcsépeltnek tűntek (pedig hát innen származtak).
Viszont az összkép kellemes csalódás volt. Durva párhuzamot lehet vonni a mai helyzettel is.
Mivel Errol Flynn filmjeivel táplálkozom nehezen nyeltem le, hogy a gyártó-rendező-zeneszerző-S.Z. Sakall neve mellett kedvencem sehol sem volt. Persze értem én, létezett más sztár is. Hogy a duzzogásom miatt, vagy sem, de Victor karaktere nekem sokkal szimpatikusabb volt, mint Rick. Mondjuk a Bogart iránti ellenszenvem is közrejátszik, de dolgozom az ügyön, hogy ne így legyen…

Fummie

Hihetetlen, hogy egy ’42-es film még ma is mennyire jól működik. Nagyon élveztem, és tök jó tudni, hogy akkoriban még tudtak jó szerelmi háromszöget írni. A titok nyitja, hogy legyen egy érdekes háttérsztori hozzá, meg három jól megírt karakter, akiket lehet szeretni. Mind Rick, mind Victor úriemberek, akik nem hülye pénisz-összeméregető versenybe kezdenek, hanem értelmesen tudnak beszélni. Mindketten elég önzetlenek, és az történt, hogy meg tudtam érteni Ilsa helyzetét. Ó igen, és az sem árt, ha a főszereplő nő egy okos, értelmes karakter, mert így képes arra koncentrálni, amit tennie kell, és nem csak agonizál a semmin, mint a mostani főhősnők többsége. Szóval azt is meg tudtam érteni, hogy Rick és Victor miért szerettek bele Ilsába.
Engem persze teljesen elbűvölt Rick, szerettem a humorát, az önzetlenségét, meg azt, hogy olyan elegánsan tudta adni azt a fuck you all stílust, miközben azért mégsem sz.rt a dolgokra.
A film humora is jó egyébként, és azt is nagyon szerettem, hogy az emberek nem anyázósan szóltak be egymásnak, hanem olyan eleganciával tették meg, hogy azt komolyan mondom, tanítani kéne. Zseniális.
Most láttam először (egyébként „premier előtt” moziban, amit nem tudom, hogy csináltunk, biztos az egész moziterem időutazott), de tutira nem utoljára.

encus625

Eddig valamiért kimaradt az életemből ez a film (is), vasárnap délutánra kiváló kikapcsolódást nyújtott. Több mint 70 éves film, mégis nagyon tetszett. Remek színészek, a történet is jó.

piciszusz 

Mostanában egyre több régi filmet nézek, tetszik a hangulatuk, de ebből valami mégis hiányzott nekem.
Nagyon tetszettek a megvilágítások, a zenék, a ruhák, a sztorit mégsem éreztem magaménak.

Nienna001

A Miskolci Színházban készült a 2017/18-as évadban egy táncjáték belőle, amit kölcsönbérlettel megnéztem. Egy órával az előadás előttkaptam kézhez, nem volt idő utánajárni a filmnek. A wikipédián utána olvastam a cselekménynek, de nem pótolhatta a film ismeretének a hiányát. Ilyen előzmények után a táncjáték gyönyörűen kivitelezett volta lenyűgözött, bár a cselekményt nem tudtam száz százalékosan követni.

Úgyhogy eldöntöttem, hogy ezt a filmet látnom kell. De aztán majdnem három hónap telt el mire az elhatározást tett követte.

A film élvezhető volt, tetszett a történet, a szálak. A színészi játék is jó volt, átéléssel játszottak a szereplők. A ruhák egyenesen lenyűgöztek, a kis divattörténetért rajongó énem lelkendezett örömében (több régi filmet kellene néznem). A díszletet is jól megoldották, a történetélő, sok szereplős.

A történet nem a legbonyolultabb, de lekötötte végig a figyelmemet. Egyre jobban tetszenek a fekete-fehér filmek. Nagyon hangulatosak.

Blissenobiarella 

Meglepően modern, és azt hittem, hogy végig utálni fogom, de nem volt rossz. Olyankor utáltam csak, amikor Ilsa (Ingrid Bergman) dumált, mert a magyar szinkron valami katasztrofális nála.

És végre értem, hogy ismerőseim miért szoktak jeles eseményekkor „Casablanca-bulit” tartani. Ez arról szól, hogy mindenki szépen felöltözik, beteszik a filmet, és mindig isznak, amikor a filmben valakit itallal kínálnak. Hát…khm… jól sikerült esték szoktak lenni állítólag.

viky0222

Az egyetlen ok, amiért meg akartam nézni a Casablancát, az az, hogy zavart, hogy sosem értem a filmekben az utalásokat. Most már talán fogom. Ezen kívűl nem sok mindent adott a film, nekem valami hiányzott belőle, de nem is volt kifejezetten rossz. Valószínű nem lesz újranézős, viszont nem is bántam meg, hogy megnéztem.

Little_Sunshine 

Azért néztem meg mert sok filmben emlegették, hogy „mint amikor a Casablanca-ban” és idegesített, hogy nem tudom miről volt szó. :) Hát annyira nem volt rossz, kikapcsolódásnak egyszer elment.

JasonDixon 

Valószínűleg bennem van a hiba, de nekem nem annyira tetszett. A befejezés viszont egész meglepő volt számomra és talán ez volt a legjobb az egész filmben.

TLD

Nincsenek ugyan nagy meglepetések a film cselekményében, de a szerethető karakterek, az őket jól eljátszó színészek, a fergeteges dumák és a második világháborús afrikai Mos Eisley atmoszférája emlékezetessé teszik a Casablancát.
(Érdekes kordokumentum: a cinikus, autonóm amerikai cowboy feladja a semlegességet és beavatkozik a németek ellen viselt háborúba, segítve elszánt, de egyedül kevés eséllyel harcoló európai szövetségeseit. 1942-ben ez a történet magáért beszélt.)


Népszerű idézetek

Nadja_Blue 

Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.

Constance 

Yvonne: Where were you last night?
Rick: That's so long ago, I don't remember.
Yvonne: Will I see you tonight?
Rick: I never make plans that far ahead.

Constance 

Captain Renault: What in heaven’s name brought you to Casablanca?
Rick: My health. I came to Casablanca for the waters.
Captain Renault: Waters? What waters? We're in the desert.
Rick: I was misinformed.

Constance 

Captain Renault: Rick, there are many exit visas sold in this café, but we know that you've never sold one. That is the reason we permit you to remain open.
Rick: I thought it was because I let you win at roulette.
Captain Renault: That is another reason.

Constance 

Major Strasser: What is your nationality?
Rick: I'm a drunkard.

Constance 

Major Strasser: We have a complete dossier on you: Richard Blaine, American, age 37. Cannot return to his country. The reason is a little vague. We also know what you did in Paris, Mr. Blaine, and also we know why you left Paris.
[hands the dossier to Rick]
Major Strasser: Don't worry, we are not going to broadcast it.
Rick: [reading] Are my eyes really brown?

Constance 

Sam: Boss, ain’t you going to bed?
Rick: Not right now.
Sam: Ain’t you planning on going to bed in the near future?
Rick: No.
Sam: You ever going to bed?
Rick: No!

Constance 

Ilsa: Kiss me. Kiss me as if it were the last time.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján