Az első ember (2018) 152

First Man
138' · amerikai · dráma, életrajzi 12

1 díj · 0 jelölés

A film a legendás űrhajós, Neil A. Armstrong életét dolgozza fel, aki az első ember volt, aki a Holdra a lépett.

angol
magyar
angol

Képek 8

Szereposztás

Ryan GoslingNeil Armstrong
Kyle ChandlerDeke Slayton
Corey StollBuzz Aldrin
Claire FoyJanet Armstrong
Pablo SchreiberJim Lovell
Ciarán HindsBob Gilruth
Jason ClarkeEdward Higgins White
Ethan EmbryPete Conrad
Shea WinghamGus Grissom
Patrick FugitElliott See

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 196


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon nagy hatással volt rám. Kevés olyan filmet tudok mondani az űrkutatással kapcsolatos témákban, ami ennyire reális. Gyerekkoromtól kezdve rajongok az űrért, a csillagászatért, az űrutazásért, és szerencsémre volt alkalmam találkozni/megismerkedni több magyar, és egy-két külföldi űrkutatóval, megtudni tőlük, hogy a munkájuk valójában igenis mentes a csillogástól és dicsfénytől, amiben a filmekben általában úsztatják. Általában ami elromolhat, elromlik, ami balul üthet ki, balul üt ki, és amit elszámolhatnak, azt valaki el is számolja. Az első ember részletekbe menően bemutatja azt a rengeteg szenvedést, balesetet, tragédiát, könnyet, reményt, bukást, harcot, dühöt és csalódást, ami ahhoz kell, hogy valaki feljusson az űrbe, ez pedig elképesztően tetszett.
Tetszett, hogy az egész nagyon hatvanasévekbeli, a stílus, a színvilág, a kamera remegése is a korabeli felvételeket idézi. A zene néhol alig észrevehető, néhol nincs, néhol pedig jelentős és felemelő. A szimbólumok elképesztően jól működnek, a színészi játék kiváló, tényleg erősen átérezhetőek Armstrong dilemmái, nehézségei, félelmei, és mikor ezek után talpon marad, és valahogy mégis végigcsinálja, akkor abszolút megérthető miért neki kellett az elsőnek lennie. Nagyon erős az emberi oldal, velem például megértette végre, miért is nem lelkesednek manapság, ha valaki családdal rendelkezik, és mégis űrhajós akarna lenni. Tényleg nem igazságos ennek kitenni a házastársat, vagy akár gyerekeket.
Lassúnak lassú, persze, de ez egy életrajzi film. Nem tudom, mit várnánk tőle, ha nem azt, hogy lassú és érzékeny legyen. Számomra tökéletesen hozta, amit látni szerettem volna.

9 hozzászólás
max 

Az első ember a Holdon. Neil Armstrong.

Maga a történet érdekes: a NASA, az űrkutatások, valamint a Hold meglátogatása. Ugyanakkor vitatott, hogy valóban járt-e ember a Holdon. Vannak bizonyítékok, vannak viszont ellenérvek.
Örültem, hogy helyt kapott a filmben a dráma. Elgondolkodtató volt.
Megéri a kockázat? Neil képes otthagyni a családját? Visszatér-e majd?
Értelmetlen dolognak tűnik ez a nagy felhajtás. spoiler
Kicsit lassú volt a film, de valamennyire sikerült kibontakoznia. A Gemini projekt különösen tetszett. Persze a legjobban a csúcspontot vártam. spoiler

5 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszeni tetszett a film, bár kicsit lassú volt, mire elért arra a bizonyos eseményre, amit végül Neil Armstrong megtett, és így bevonult a történelembe a híres mondatával, és első lépésével. Kicsit zavaró volt az időbeli ugrások engem legalábbis kicsit zavart, hogy olyan gyorsan átugrottak az egyikről a másikra, pedig egy kis pluszt még megérdemelt volna. Meg miután spoiler Mert csak az űrprogram érdekelte a legjobban, főleg a vége felé, mielőtt útnak indult volna, az asszony helyében jól felpofoztam volna. :-D Akkor is leginkább tárgyilagosan beszélt a saját gyerekeivel, mintha interjún lett volna, nem pedig a családja előtt. A vége pedig kicsit összecsapott lett, gyorsan lezavarták. De ennek ellenére Ryan Gosling eszméletlenül szexi volt, csakis ő miatta adok hét pontot. Kár, hogy nem mutattak többet az univerzumról, pedig azt nagyon szeretem, és látványos is lett volna még ráadásul. De egyébként nem volt rossz film, csak talán vontatott. :-)

Bence211 

Az első emberre sokan már évtizedek óta várnak, most pedig itt van elkészült mindenki részére elérhető formában, hogy végig izgulhassuk, részesei lehessünk mindannyian az emberiség egyik legjelentősebb esetének, még azok számára is akik talán puszta ábrándok sem voltak akkoriban. Természetesen a megjelenés időzítése nem véletlenül került éppen mostanra, tudniillik az infók szerint a következő Golden Globe 2019 januárjában, ameddig az Oscar gála egy hónapra rá februárban esedékes. Ennek nyomán nem érne meglepetés hogyha sikeresen bezsebelne néhány szobrot a vörös szőnyegeken. Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

csilly 

Abszolút pozitív csalódás volt számomra a film. Nagyon megtetszett, hogy nem egy nemzeti idolt, egy példaképet vagy egy hőst akar bemutatni, hanem egy embert, aki a saját démonaival megküzdve válik a hazája büszkeségéért. A hidegháború űrkutatási harcában kikerekedik előttünk Amstrong magánélete, tragédiája, ami emészti a lelkét, és ami elől a holdra szállás programja egy menekülési út a számára.
Kiderül, hogy milyen elkeseredett küzdelmet folytattak az amerikaiak, hogy sikerüljon a szovjeteket lekörözniük. És megérthetjük, hogy míg napjainkban a Holdra szállás már csak egyszerű tény, ez anno mennyire kétséges és veszélyes küldetés volt azon pár embernek, aki mindezt sikeresen teljesítette.
Meglepődtem mikor a film végén a rendező megevezésénél Damien Chazelle nevét olvasta. Be kell vallanom én nem voltam elájulva az eddigi munkáitól, de ez a film javította nálam a renoméját. Ryan Goslinggal szemben azonban elfogult vagyok, és most sem tudok más írni, mint hogy remekül hozta a karakterét. És még amiről feltétlen szót szeretnék ejteni: a zene. Csodálatos. Remekül követi a film hangulatát és fokozza a pillanatokat. Azóta is hallgatom és a fülemben csengenek a dallamok.

szymba23 

Nagyon vártam már, hogy megnézhessem az egyik leghíresebb ember életrajzi filmjét. Sajnos a vártnál rosszabbra sikerült az én szemembe, elég vontatott volt és a film fele tele volt kihagyható részekkel. Soknak tartom ezt a cirka 2 és fél órát.
Kár… Csalódtam.. :(

kitti0824

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, imádom az igaz történeten alapuló filmeket, és az űrutazós filmeket is, úgyhogy ezt mindenképp az én terepem..
De ebben a filmben kissé csalódtam. Iszonyat hosszú, és nem hogy nem tudtam meg semmit Neil Armstrong-ról, még csak a Holdra szállás is le lett csapva. És ezért iszonyú mérges voltam. Most komolyan…mindenki erre várt egész végig szerintem. spoiler Én meg így fordulok hátra anyámhoz…hallod ennek most komolyan vége ? Erre anyám alszik…
XD
Kérdés, akkor mért adtam ennyi csillagot neki ? Egy. A zenéje iszonyat jó lett, élveztem hallgatni. Kettő. Azok a jelenetek, mikor próbarepülésen voltak, meg gyakoroltak elég faszák lettek, szerintem nagyon jóra megcsinálták.
Ryan-t meg imádom, szóval miatta már megérte.. :P:D

Little_Monster 

Elképesztően hosszú, vontatott és lassú film, ami mellőzi Damien Chazelle minden korábbi bravúros egyediségét. Azt hittem, ha ez a csapat újra összeáll, és a történetet is az űrig viszik, ott nem lehet hibázni. De sajnos nagyon is lehet. A játékidő indokolatlan, és ez az egész élményt elrontja. Mert jó gondolatok vannak, például a feszültséget nagyon jól növeli, hogy nem kívülről nézünk egy rakétát, hanem végig az űrhajósokkal vagyunk egy térbe bezárva. Viszont a dialógusok laposak, a karaktereknek nincs igazán helyük és meghatározott szerepük, és ennyi idő alatt se tudtam meg semmi többet Neil Armstrongról, mint előtte. Sőt, nem hogy róla nem, de arról sem, hogy a film mit akart igazán bemutatni, a történetet, vagy az embert?

csokidani 

Nagyon tetszett. Mennyi mindent mutatott meg, mennyi aldozatot, amirol nem is tudtam. Nem csak jott Neil bacsi es beult a tutiba. Mennyi minden tortent elotte…
A film nagyon jo. Jo a ritmusa, az aranyerzeke. Hiteles, alapos, de nem veszik bele a reszletekbe.
Gosling tokeletes valasztas volt, a tobbiek pedig jol kiegeszitettek.
Az urben jatszodo jelenetek pedig gyonyoruek, a Hold meg; aaaaaaaa.
Kulon piros pont h nem amerikaztak el. Nem tocsogott a sziruptol, az ontomjenezestol, nem fulladtunk bele az onfenyezesbe.
A zene remek, a hangok ugyszinten (amikor a kabin recsegett-ropogott korulottuk az bekakkantos volt).

Horváth_Evelyn 

Egy dolog biztos: ez a film bizonyítja, hogy nem csak a Föld, de Hold is lapos. Flat Mooner lettem.

Nagyon lehet érezni azt a kettő-majdnem-fél órát. Nem mondanám, hogy ki kellett volna hagyni jeleneteket, de borzasztóan hosszú lett. Vontatott az egész. És számomra zavaróan tolták az arcunkba Neil Armstrong nyomorát. Sok volt a család, és a feleség. Persze, nem vagyok érzéketlen, átjött a dráma, de nem igazán tudtam eldönteni, hogy mit is akar ez a film. Neil Armstrong belső vívódásának és a családi háttértönénetnek a bemutatása ez, vagy a holdraszállás története. Nem igazán állt össze a kettő, nem léptem bele egyikbe sem. Ryan Gosling jól játszott, de élettelen volt a karaktere. Nem tudott vele kezdeni semmit. A sok ugráló képtől meg már én lettem rosszul. (A moziban pedig borzasztóan hideg volt. Ez is hozzátett az élményhez. Lehet, ezért éreztem hosszúnak.) A vége felé már azt gondoltam, hogy megérkezett a film, és megérte kivárni. De nem. A lezárást alaposan el sikerült húzni. Sajnálom. Pedig nagyon vártam ezt a filmet.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

szymba23 

Neil Armstrong: Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján