Az első ember (2018) 105

First Man
138' · amerikai · dráma, életrajzi 12

A film a legendás űrhajós, Neil A. Armstrong életét dolgozza fel, aki az első ember volt, aki a Holdra a lépett.

angol
magyar
angol

Szereposztás

Ryan GoslingNeil Armstrong
Kyle ChandlerDeke Slayton
Corey StollBuzz Aldrin
Claire FoyJanet Armstrong
Pablo SchreiberJim Lovell
Ciarán HindsGene Kranz
Jason ClarkeEdward Higgins White
Ethan EmbryPete Conrad
Shea WinghamGus Grissom
Patrick FugitElliott See

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 185


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon nagy hatással volt rám. Kevés olyan filmet tudok mondani az űrkutatással kapcsolatos témákban, ami ennyire reális. Gyerekkoromtól kezdve rajongok az űrért, a csillagászatért, az űrutazásért, és szerencsémre volt alkalmam találkozni/megismerkedni több magyar, és egy-két külföldi űrkutatóval, megtudni tőlük, hogy a munkájuk valójában igenis mentes a csillogástól és dicsfénytől, amiben a filmekben általában úsztatják. Általában ami elromolhat, elromlik, ami balul üthet ki, balul üt ki, és amit elszámolhatnak, azt valaki el is számolja. Az első ember részletekbe menően bemutatja azt a rengeteg szenvedést, balesetet, tragédiát, könnyet, reményt, bukást, harcot, dühöt és csalódást, ami ahhoz kell, hogy valaki feljusson az űrbe, ez pedig elképesztően tetszett.
Tetszett, hogy az egész nagyon hatvanasévekbeli, a stílus, a színvilág, a kamera remegése is a korabeli felvételeket idézi. A zene néhol alig észrevehető, néhol nincs, néhol pedig jelentős és felemelő. A szimbólumok elképesztően jól működnek, a színészi játék kiváló, tényleg erősen átérezhetőek Armstrong dilemmái, nehézségei, félelmei, és mikor ezek után talpon marad, és valahogy mégis végigcsinálja, akkor abszolút megérthető miért neki kellett az elsőnek lennie. Nagyon erős az emberi oldal, velem például megértette végre, miért is nem lelkesednek manapság, ha valaki családdal rendelkezik, és mégis űrhajós akarna lenni. Tényleg nem igazságos ennek kitenni a házastársat, vagy akár gyerekeket.
Lassúnak lassú, persze, de ez egy életrajzi film. Nem tudom, mit várnánk tőle, ha nem azt, hogy lassú és érzékeny legyen. Számomra tökéletesen hozta, amit látni szerettem volna.

Bence211 

Az első emberre sokan már évtizedek óta várnak, most pedig itt van elkészült mindenki részére elérhető formában, hogy végig izgulhassuk, részesei lehessünk mindannyian az emberiség egyik legjelentősebb esetének, még azok számára is akik talán puszta ábrándok sem voltak akkoriban. Természetesen a megjelenés időzítése nem véletlenül került éppen mostanra, tudniillik az infók szerint a következő Golden Globe 2019 januárjában, ameddig az Oscar gála egy hónapra rá februárban esedékes. Ennek nyomán nem érne meglepetés hogyha sikeresen bezsebelne néhány szobrot a vörös szőnyegeken. Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

szymba23 

Nagyon vártam már, hogy megnézhessem az egyik leghíresebb ember életrajzi filmjét. Sajnos a vártnál rosszabbra sikerült az én szemembe, elég vontatott volt és a film fele tele volt kihagyható részekkel. Soknak tartom ezt a cirka 2 és fél órát.
Kár… Csalódtam.. :(

kitti0824

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, imádom az igaz történeten alapuló filmeket, és az űrutazós filmeket is, úgyhogy ezt mindenképp az én terepem..
De ebben a filmben kissé csalódtam. Iszonyat hosszú, és nem hogy nem tudtam meg semmit Neil Armstrong-ról, még csak a Holdra szállás is le lett csapva. És ezért iszonyú mérges voltam. Most komolyan…mindenki erre várt egész végig szerintem. spoiler Én meg így fordulok hátra anyámhoz…hallod ennek most komolyan vége ? Erre anyám alszik…
XD
Kérdés, akkor mért adtam ennyi csillagot neki ? Egy. A zenéje iszonyat jó lett, élveztem hallgatni. Kettő. Azok a jelenetek, mikor próbarepülésen voltak, meg gyakoroltak elég faszák lettek, szerintem nagyon jóra megcsinálták.
Ryan-t meg imádom, szóval miatta már megérte.. :P:D

Little_Monster 

Elképesztően hosszú, vontatott és lassú film, ami mellőzi Damien Chazelle minden korábbi bravúros egyediségét. Azt hittem, ha ez a csapat újra összeáll, és a történetet is az űrig viszik, ott nem lehet hibázni. De sajnos nagyon is lehet. A játékidő indokolatlan, és ez az egész élményt elrontja. Mert jó gondolatok vannak, például a feszültséget nagyon jól növeli, hogy nem kívülről nézünk egy rakétát, hanem végig az űrhajósokkal vagyunk egy térbe bezárva. Viszont a dialógusok laposak, a karaktereknek nincs igazán helyük és meghatározott szerepük, és ennyi idő alatt se tudtam meg semmi többet Neil Armstrongról, mint előtte. Sőt, nem hogy róla nem, de arról sem, hogy a film mit akart igazán bemutatni, a történetet, vagy az embert?

Horváth_Evelyn 

Egy dolog biztos: ez a film bizonyítja, hogy nem csak a Föld, de Hold is lapos. Flat Mooner lettem.

Nagyon lehet érezni azt a kettő-majdnem-fél órát. Nem mondanám, hogy ki kellett volna hagyni jeleneteket, de borzasztóan hosszú lett. Vontatott az egész. És számomra zavaróan tolták az arcunkba Neil Armstrong nyomorát. Sok volt a család, és a feleség. Persze, nem vagyok érzéketlen, átjött a dráma, de nem igazán tudtam eldönteni, hogy mit is akar ez a film. Neil Armstrong belső vívódásának és a családi háttértönénetnek a bemutatása ez, vagy a holdraszállás története. Nem igazán állt össze a kettő, nem léptem bele egyikbe sem. Ryan Gosling jól játszott, de élettelen volt a karaktere. Nem tudott vele kezdeni semmit. A sok ugráló képtől meg már én lettem rosszul. (A moziban pedig borzasztóan hideg volt. Ez is hozzátett az élményhez. Lehet, ezért éreztem hosszúnak.) A vége felé már azt gondoltam, hogy megérkezett a film, és megérte kivárni. De nem. A lezárást alaposan el sikerült húzni. Sajnálom. Pedig nagyon vártam ezt a filmet.

2 hozzászólás
Mr_Catharsis91 

Valóban kissé nehézkes felvenni a film tempóját és furcsamód a filmben a Gemini-rész sokkal izgalmasabb és keményebb volt számomra (mind technikailag mind dramaturgiailag), mint a film utolsó 30 percében látott holdra-szállás. Az operatőri munka és a vágás eszméletlen, nemkülönben a hangeffektek. A Gemini-résznél csak kerestem az államat, annyira össze volt rakva az a jelenet.
A zenét majd meg kell hallgatnom külön is, mert annyira nem figyeltem fel rá. Szépen simult bele a filmbe, de más zenék azért számomra jobban hozzáírtak más filmekhez. Itt nem feltűnősködött Hurwitz.
A színészek kissé sterilek, lefojtottak voltak, de nem éreztem jellegtelennek a szereplőket. Gosling-nak azért jól állt ez a magában gyászoló, fegyelmezett űrhajós karakter. Nem tudom, hogy Armstrong a valóságban is ilyen volt-e, de remélem, hogy Chazelle törekedett a hitelességre.
Szóval alapvetően jó film volt ez, de azért lehet, hogy kurtítottam volna belőle 15 percet.

desertangelable 

Szeretem az életrajzi filmeket, de nekem ez unalmas volt. Egy monológ tetszett a filmből, az is Amstrong feleségének a szájából hangzott el.

RandomSky

Ez egy hosszú és lassú film, akármennyi izgalom legyen is benne (s hiába tudja a néző, hogy Armstrong és Buzz Aldrin nemcsak odament a Holdra, de vissza is jött, így is torokszorító a történet ezen része). A hosszas csendek, a sokszor szinte kényelmetlenül közeli szuper plánok és az akár fotóművészeti alkotásnak is beillő nagytotálok, a film zenéje, színei mind kellenek ahhoz, hogy átadják, amit az alkotók szerettek volna. Ugyanis hiába hosszú, nagyon sok mindent nem magyaráz el vagy mond ki. És itt nemcsak Armstrong személyes életére célzok, de az űrutazás történetét, ill. az Egyesült Államok és a világ aktuális hátterét is jó ismerni hozzá. Mert amikor bevágják Kurt Vonnegutot, ahogy az űrutazás ellenében beszél, vagy az afroamerikai zenész-költőt, aki szintén, akkor azzal színesítik ugyan a képet, de nem magyarázzák meg. És ez nekem nagyon tetszik benne.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/latnivalo/ajanlok/cikk/2018-11-0…


Népszerű idézetek

szymba23 

Neil Armstrong: Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján