Kedvencelte 10

Várólistára tette 210


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon nagy hatással volt rám. Kevés olyan filmet tudok mondani az űrkutatással kapcsolatos témákban, ami ennyire reális. Gyerekkoromtól kezdve rajongok az űrért, a csillagászatért, az űrutazásért, és szerencsémre volt alkalmam találkozni/megismerkedni több magyar, és egy-két külföldi űrkutatóval, megtudni tőlük, hogy a munkájuk valójában igenis mentes a csillogástól és dicsfénytől, amiben a filmekben általában úsztatják. Általában ami elromolhat, elromlik, ami balul üthet ki, balul üt ki, és amit elszámolhatnak, azt valaki el is számolja. Az első ember részletekbe menően bemutatja azt a rengeteg szenvedést, balesetet, tragédiát, könnyet, reményt, bukást, harcot, dühöt és csalódást, ami ahhoz kell, hogy valaki feljusson az űrbe, ez pedig elképesztően tetszett.
Tetszett, hogy az egész nagyon hatvanasévekbeli, a stílus, a színvilág, a kamera remegése is a korabeli felvételeket idézi. A zene néhol alig észrevehető, néhol nincs, néhol pedig jelentős és felemelő. A szimbólumok elképesztően jól működnek, a színészi játék kiváló, tényleg erősen átérezhetőek Armstrong dilemmái, nehézségei, félelmei, és mikor ezek után talpon marad, és valahogy mégis végigcsinálja, akkor abszolút megérthető miért neki kellett az elsőnek lennie. Nagyon erős az emberi oldal, velem például megértette végre, miért is nem lelkesednek manapság, ha valaki családdal rendelkezik, és mégis űrhajós akarna lenni. Tényleg nem igazságos ennek kitenni a házastársat, vagy akár gyerekeket.
Lassúnak lassú, persze, de ez egy életrajzi film. Nem tudom, mit várnánk tőle, ha nem azt, hogy lassú és érzékeny legyen. Számomra tökéletesen hozta, amit látni szerettem volna.

9 hozzászólás
unknown

Az első ember a Holdon. Neil Armstrong.

Maga a történet érdekes: a NASA, az űrkutatások, valamint a Hold meglátogatása. Ugyanakkor vitatott, hogy valóban járt-e ember a Holdon. Vannak bizonyítékok, vannak viszont ellenérvek.
Örültem, hogy helyt kapott a filmben a dráma. Elgondolkodtató volt.
Megéri a kockázat? Neil képes otthagyni a családját? Visszatér-e majd?
Értelmetlen dolognak tűnik ez a nagy felhajtás. spoiler
Kicsit lassú volt a film, de valamennyire sikerült kibontakoznia. A Gemini projekt különösen tetszett. Persze a legjobban a csúcspontot vártam. spoiler

6 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszeni tetszett a film, bár kicsit lassú volt, mire elért arra a bizonyos eseményre, amit végül Neil Armstrong megtett, és így bevonult a történelembe a híres mondatával, és első lépésével. Kicsit zavaró volt az időbeli ugrások engem legalábbis kicsit zavart, hogy olyan gyorsan átugrottak az egyikről a másikra, pedig egy kis pluszt még megérdemelt volna. Meg miután spoiler Mert csak az űrprogram érdekelte a legjobban, főleg a vége felé, mielőtt útnak indult volna, az asszony helyében jól felpofoztam volna. :-D Akkor is leginkább tárgyilagosan beszélt a saját gyerekeivel, mintha interjún lett volna, nem pedig a családja előtt. A vége pedig kicsit összecsapott lett, gyorsan lezavarták. De ennek ellenére Ryan Gosling eszméletlenül szexi volt, csakis ő miatta adok hét pontot. Kár, hogy nem mutattak többet az univerzumról, pedig azt nagyon szeretem, és látványos is lett volna még ráadásul. De egyébként nem volt rossz film, csak talán vontatott. :-)

Bence211 

Az első emberre sokan már évtizedek óta várnak, most pedig itt van elkészült mindenki részére elérhető formában, hogy végig izgulhassuk, részesei lehessünk mindannyian az emberiség egyik legjelentősebb esetének, még azok számára is akik talán puszta ábrándok sem voltak akkoriban. Természetesen a megjelenés időzítése nem véletlenül került éppen mostanra, tudniillik az infók szerint a következő Golden Globe 2019 januárjában, ameddig az Oscar gála egy hónapra rá februárban esedékes. Ennek nyomán nem érne meglepetés hogyha sikeresen bezsebelne néhány szobrot a vörös szőnyegeken. Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

csilly

Abszolút pozitív csalódás volt számomra a film. Nagyon megtetszett, hogy nem egy nemzeti idolt, egy példaképet vagy egy hőst akar bemutatni, hanem egy embert, aki a saját démonaival megküzdve válik a hazája büszkeségéért. A hidegháború űrkutatási harcában kikerekedik előttünk Amstrong magánélete, tragédiája, ami emészti a lelkét, és ami elől a holdra szállás programja egy menekülési út a számára.
Kiderül, hogy milyen elkeseredett küzdelmet folytattak az amerikaiak, hogy sikerüljon a szovjeteket lekörözniük. És megérthetjük, hogy míg napjainkban a Holdra szállás már csak egyszerű tény, ez anno mennyire kétséges és veszélyes küldetés volt azon pár embernek, aki mindezt sikeresen teljesítette.
Meglepődtem mikor a film végén a rendező megevezésénél Damien Chazelle nevét olvasta. Be kell vallanom én nem voltam elájulva az eddigi munkáitól, de ez a film javította nálam a renoméját. Ryan Goslinggal szemben azonban elfogult vagyok, és most sem tudok más írni, mint hogy remekül hozta a karakterét. És még amiről feltétlen szót szeretnék ejteni: a zene. Csodálatos. Remekül követi a film hangulatát és fokozza a pillanatokat. Azóta is hallgatom és a fülemben csengenek a dallamok.

csokidani 

Nagyon tetszett. Mennyi mindent mutatott meg, mennyi aldozatot, amirol nem is tudtam. Nem csak jott Neil bacsi es beult a tutiba. Mennyi minden tortent elotte…
A film nagyon jo. Jo a ritmusa, az aranyerzeke. Hiteles, alapos, de nem veszik bele a reszletekbe.
Gosling tokeletes valasztas volt, a tobbiek pedig jol kiegeszitettek.
Az urben jatszodo jelenetek pedig gyonyoruek, a Hold meg; aaaaaaaa.
Kulon piros pont h nem amerikaztak el. Nem tocsogott a sziruptol, az ontomjenezestol, nem fulladtunk bele az onfenyezesbe.
A zene remek, a hangok ugyszinten (amikor a kabin recsegett-ropogott korulottuk az bekakkantos volt).

Laren_Dorr

Nem tudom igaz volt-e (nem a holdra szállásra gondolok, hanem arra a kis tárgyra, amit Neil vitt magával), de gyönyörűen szemléltette, hogy van ami mellett a holdra szállás, de még az egész kozmosz is csak por és hamu. Óriási lépés volt ez egy embernek Neil, még ha semmit sem jelentett az emberiségnek. Nem tudom én meg tudnám-e tenni. Tovább tudnék-e lépni.

Márta_Péterffy 

Fantasztikusan érdekes lehet repülőt vezetni, űrhajót vezetni, bár tudom elég nehéz, nem úgy megy, mint a sci-fi, fantasy filmekben!
Nekem tetszett a a film, mert rendkívül érdekel a téma, el tud varázsolni. Dokumentum filmeket láttam, főleg 2019-ben, itt ne várjunk hasonló stílust-Chazelle kissé teátrális filmeposzt rendezett, fura főszereplővel-nem tudom Armstrong mennyire volt ilyen, vagy más-mindenesetre Ryan Gosling jól alakított. Sajnáltam, hogy moziban nem tudtam megnézni, mert számítana a látvány is.
Összességében érdekes volt, egyszer érdemes látni.

szymba23

Nagyon vártam már, hogy megnézhessem az egyik leghíresebb ember életrajzi filmjét. Sajnos a vártnál rosszabbra sikerült az én szemembe, elég vontatott volt és a film fele tele volt kihagyható részekkel. Soknak tartom ezt a cirka 2 és fél órát.
Kár… Csalódtam.. :(

Little_Monster

Elképesztően hosszú, vontatott és lassú film, ami mellőzi Damien Chazelle minden korábbi bravúros egyediségét. Azt hittem, ha ez a csapat újra összeáll, és a történetet is az űrig viszik, ott nem lehet hibázni. De sajnos nagyon is lehet. A játékidő indokolatlan, és ez az egész élményt elrontja. Mert jó gondolatok vannak, például a feszültséget nagyon jól növeli, hogy nem kívülről nézünk egy rakétát, hanem végig az űrhajósokkal vagyunk egy térbe bezárva. Viszont a dialógusok laposak, a karaktereknek nincs igazán helyük és meghatározott szerepük, és ennyi idő alatt se tudtam meg semmi többet Neil Armstrongról, mint előtte. Sőt, nem hogy róla nem, de arról sem, hogy a film mit akart igazán bemutatni, a történetet, vagy az embert?


Népszerű idézetek

szymba23

Neil Armstrong: Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

Almost_Zed 

Eric Armstrong: Anyu, mi baj van?
Janet Armstrong: Hm?
Eric Armstrong: Mi baj?
Janet Armstrong: Semmi, drágám. Apád a Holdra megy.


Hasonló filmek címkék alapján