Az aranyember (1962) 87

107' · magyar · kaland, dráma

A 19. század elején játszódó romantikus történet hőse Tímár Mihály, a gazdag kereskedő, Brazovics hajóskapitánya. Egyik útján üldözői elől a hajóján keres menedéket Ali Csorbadzsi, a szultán volt kincstárnoka, aki halála előtt leányát, Tímeát – Tímár révén – Brazovics oltalmára bízza. De Ali… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Csorba AndrásTímár Mihály
Béres IlonaTímea
Krencsey MarianneAthalie
Pécsi IldikóNoémi
Bárány FrigyesKacsuka Imre
Latinovits ZoltánKrisztyán Tódor
Komlós JuciTeréza

Kedvencelte 10

Várólistára tette 21


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Nem ez a legtökéletesebb feldolgozás, amit valaha láttam, ugyanakkor abszolút nézhető és érthető film, talán a könyv ismerete nélkül is. Néha unalmassá tud válni a történet, de én igazából szeretem. Azért a papírforma nagyobb élményt nyújtott. Én világ életemben Tímea párti voltam, bár semmi problémám nincs Noémivel, szóval nekem Mihály boldogságkeresése mindig is keserédes téma volt. A rendezés nem mindig tetszett és néha olyan kurtán-furcsán voltak elvágva a jelenetek, de örülök, hogy végre rászántam magam és megnéztem. A színészek nem okoztak csalódást, igazán jóvágású férfiakat választottak a szerepekre és a hölgyek megjelenése is kellemes volt. Jobban mondva Noémi szép volt, Tímea gyönyörű, Athalie-t meg nem számítjuk, mert ő nem nő, hanem nőstény kígyó. Ennél jobban azonban mégsem tudom kedvelni a filmet, szimplán azért, mert a cselekménynek sok olyan pontja van, amit nem kedvelek.

Lady_Hope

Ez a film minden tekintetben rettenetes, de a színészi játék mindközül a legrosszabb. Nem túlzás ha azt mondom, hogy sírva nevettem ahogy Tímea meglepődni próbálkozik, hogy Athalie hogy ájul el.. Pedig maga a történet nagyon fordulatos és izgalmas. De így élvezhetetlen.
Ellenben azt nagyon tisztelem bennük, hogy tényleg elsüllyeztettek egy hajót ezért a filmért.

Trixi 

Sokszor láttam már a filmet, viszont a könyvet nem olvastam, így nincsen összehasonlítási alapom. Mai szemmel biztos tele van hibával a film, nem is vitatom, de szerintem egész tisztességesen összehozták, főleg abban a korban. Vitathatatlanul a legjobb alakítást Latinovits-tól kapjuk, pedig alapjáraton nem tartozik a kedvencem közé.

adrica

Kis koromban (8-10-12 évesen) sokszor láttam ezt a filmet. Megvolt videókazin, és nem tudom, milyen megfontolásból, de újra- meg újranéztem. Viszont nagyon unalmasnak találtam, és a végére mindig csalódott voltam, mert vártam, hogy majd lesz benne egy arany ember, de sosem volt. :D

Liliána_Tanács 

Szívből gyűlölöm a filmet és a könyvet is. Őszintén sajnálom hogy kötelező olvasmány…

sempiternalsoul

Remélem, szegény drága Jókai nem forog a sírjában. Ez az adaptáció kimondhatatlanul borzalmasra sikerült. Először is nem tudom befogadni, hogy Pécsi Ildikó hogyan lehetett Noémi, de ezt meghagyom magamnak. Elvégre ízlések és pofonok. Latinovits amúgy is páratlanul alakított, minden másodpercét élveztem.
DE AZ, hogy jeleneteket vágunk szét, mintha egy rúd szalámi lenne és nem számítana, hogy hol a vége, hogy félbehagyunk mondatokat, egymás után dobáljuk a vágóképeket és az értelmetlen részeket, hogy a hülye néző ne értse a történetet, az már több a soknál. Teljesen normális, hogy lövöldözünk a levegőbe, hogy széttörünk egy kardot a másik fején, hogy ÉSSEL FEJEZZÜK BE A MONDATOT és hogy olyan színészi utasításokat adunk ki, mint pl. „figyu, itt süllyed majd a hajó, te csak ülj az ágyon, mikor a térdedig ér a víz és bámulj magad elé, majd lepődj meg, mikor közlik, hogy menekülni kell, jó?”. Teljesen kiborultam. Nagyon közel álltam hozzá, hogy hagyjam az egészet a fenébe, de meg kellett néznem. Hozzátenném, hogy imádom Jókait, csodálom és hajlandó vagyok bármikor megvédeni, tehát nem arról volt szó, hogy suttyó gimnazistaként szidok mindent, ami szépirodalom. Sem suttyó, sem gimnazista nem vagyok már. De ez rossz. Bűn rossz.

Nem értem, hogy miért ilyen szinte az összes Jókai-adaptáció. Nem értem. Nem tudom befogadni. Ez egy borzalom. Alávalóság. Erőszak.

De hogy jót is mondjak, néhány színész nem volt rossz (ld. Latinovits, aki zseniális volt, mind mindig), és a képek egészen tetszettek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján