Kincsem (2017) 51

A Kincsem című film történetének középpontjában az öntörvényű Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme lesz látható, valamint elénk tárul Kincsem, a világhírű magyar csodakanca mesébe illő pályafutása is. Blaskovich és a szépséges Klára, von Oettingen modern és… [tovább]

magyar

Szereposztás

Nagy ErvinBlaskovich Ernő
Petrik AndreaKlára von Oettingen
Seress ZoltánII. Sándor orosz cár
Gáspár TiborOttó von Oettingen
Pálmai AnnaFekete szolgálólány
Scherer PéterBerger
Gyabronka JózsefHesp Róbert
Keresztes TamásGerlóczy
Kovács LehelMike Madden
Rátóti ZoltánBlaskovich Bertalan

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 18

Várólistára tette 185


Kiemelt értékelések

Sister

Ritkán lelkesedem ennyire új filmért, pláne hazai filmért, de a Kincsem abszolút megérdemli. Pont a napokban láttam először az előzetesét, és teljesen le voltam nyűgözve, el is döntöttem, hogy megnézem. Családi programként ezt a filmet szemeltük ki a ma estére, és határozottan kijelenthetem: mindannyiunk tetszését maradéktalanul elnyerte. :)

De hogy a filmről is írjak: izgalmas, kalandos, romantikus, és még történelmi is, hiszen a forradalom utáni időkben játszódik. A színészek fantasztikusak; Nagy Ervin lubickol Blaskovich Ernő gróf szerepében, Petrik Andrea Klára megformálása is remek. Kettejük között érezhetően vibrál a levegő. :) A mellékszereplők névsora is igen illusztris: Fekete Ernő, Gyabronka József, Balsai Móni, Scherer Péter – még a nyúlfarknyi szerepében is szuper, a Válótársak óta nagy kedvencem. :) A versenyeken majdnem tövig rágtam a körmöm izgalmamban, teljesen átéreztem az emberek lelkesedését. A lovak gyönyörűek, Kincsem főleg. A zene, a tájak, a díszletek, a korabeli hangulat mind-mind csodás keretet ad Kincsem sikertörténetének. Nem csak az ő legendás karrierjét ismerhetjük meg, hanem gazdája történetét is. A kissé „hálivúdi” vég sem olyan zavaró, pont belefér. A finom, érzékeny romantikai vonal, a politikai intrikák cselszövésében kibontakozó film tökéletes mozi mindenki számára. Megéri szélesvásznon nézni! :)
Én imádtam, a cicás jelenetekért pedig egyenesen rajongok! <3

dorinasenkar

Amikor megtudtam, hogy Kincsem történetéből film készül, ráadásul Nagy Ervin főszereplésével (aki mellesleg a kedvenc magyar színészem) tűkön ülve vártam 2017. március közepét. Nagy elvárásokat támasztottam a film felé, és azoknak a mű majdhogynem tökéletesen eleget tett.
Magyar film esetében különösen kritikusak vagyunk, legalábbis én.
Maga a látvány, a színészek, a kosztümök, a helyszínek, a lovak, Kincsem és barátja (Schultz a macska) hihetetlenül el lettek találva. A jelmezekért ölni tudtam volna, azok a ruhák és ékszerek. Ja és a cipők. Nekem is kellenek ilyen csizmák! Imádtam őket.
A helyszínek visszarepítenek bennünket a XIX. századi Magyarország második felébe, ahol is olyan terítékre kerül az osztrák-magyar ellenszenve, Monarchia ide-vagy oda.
Nem hiányozhat a filmből persze a romantika és a szerelmi szál, amely szerencsére nem lett eltúlozva, nem vitte el teljesen a filmet. A vége fordulatos volt ebből a szempontból, de minden jó, ha a vége jó.
Petrik Anna színésznőről eddig még nem is hallottam. Nagyon tehetséges színésznő, remélem több filmben találkozhatok még vele. Nem a „tipikus” nemes kisasszony szerepét játszotta, hanem egy belevaló, makacs, önálló és független úri hölgyet keltett életre. Amiért egyből meg is szerettem a karakterét.
Nagy Ervin és karaktere….pedig, mit mondjak. Vele mindig elfogult vagyok. Ő hozta a leszegényedett nemes, majd a felemelkedett főúr szerepét. Felszínes embernek gondolnánk az elején, de talán az ő karaktere fejlődik legtöbbet a két óra alatt. Fokozatosan mutatja meg személyiségének mélységeit. A végére együtt izgulunk vele Kincsemért.
Az elsütött poénok és utalásuk jelen századunkra, pedig zseniálisak voltak, és abszolút nem lógtak ki a történetből.
A mellékszereplők csak tovább színesítették a történetet. Scherer Péter ismét fenomenális volt. Imádtam minden egyes jelentét.
Mindent összevetve végre sikerült egy nagyon, de nagyon jó történelmi, kosztümös filmet készíteni (a Félvilág után). Talán két kivetnivalóm lenne az egyik Fluor Tomi dala, és, hogy Erzsébet császárné nem szerepel benne, még csak villanásnyi időt sem.
Érdemes megnézni. Élő bizonyíték rá, hogy tudunk mi jó filmeket csinálni, alapanyag meg van hozzá bőven. :)

Hesztia

Azt hiszem, hogy egy újabb film került fel a kedvenceim listájára.Nagyon örülök neki, hogy végre egy magyar alkotás.Tegnap voltunk rajta a moziban, de még mindig a hatása alatt vagyok.Imádtam minden percét, legfőképpen a versenyes részeket.A főszereplőket nagyon eltalálták, de a többi színészre se lehetett panasz.Megérdemli a 10 csillagot.Bárcsak több ilyen magyar film készülne.
♥Kincsem♥Schultz♥

2 hozzászólás
Zsófia

Lusta vagyok felsorolni a sok-sok jó pontot ebből a filmből, úgyhogy csak egyet írok: éspedig hogy menjetek emberek és nézzétek meg, mert megérdemli. Szívből kívánom, hogy sikere legyen, és még több ilyen jóféle közönségfilmet eredményezzen nekünk, amikre érdemes lesz beülni, és aztán még DVD-n is megvenni. :) *szentimentális és jókedvű és éppcsak kijött a moziból*

linaa18 

Tényleg közel a legtökéletesebb magyar közönségfilm az elmúlt 20 évből régebbről nehezen nyilatkozom. Imádtam, pedig aztán tényleg nagyon tartottam a „modern” elemeitől, de ezekről később.

Mikor azt írják, hogy jaj, szakított a Várkonyi-hagyományokkal tikkelni kezdek. Én nagyon szeretem a Várkonyi/Zsurzs, meg minden ilyesmi kosztümös magyar filmet, szeretem a komoly BBC/ITV kosztümösöket is, de nincs gond azzal, ha frissítenek egy kosztümösön ésszerű keretek közt, itt ez történt.

A történet jól felépített, megvolt minden ami egy igazán király közönségfilmhez, ami egy igazán király kosztümöshöz kell (régi viszály, szerelem, ármánykodás, magukból kiforduló kapcsolatok, heroikus mögöttes szál, kaland és veszély) és technikailag is nagyon ott van (gyönyörűen fényképezett film, csodás zene, olyan jelmezek, hogy az állad kaparod össze mondom ezt úgy, hogy ÉN AZTÁN TÉNYLEG KÉNYES VAGYOK A KOSZTÜMÖS FILMEKBEN A JELMEZEKRE… lásd, hogy mennyire szidom a Reign-t).

A karakterek is szuperek voltak, voltak célok, hátterek, jutottak valahonnan valahová, meg volt a karakterek esendő oldala is.
Ottót például szerintem akármennyire is utálható spoiler esendővé válik és nem tudjuk utálni maximálisan.
Gerlóczy-n pörgök, én többet elbírtam volna viselni belőle, hogy spoiler, annak ellenére, hogy megjegyeztem adta magát, hogy spoiler, amilyen fizimiskája volt Keresztes Tamásnak ebben a filmben :D.
Nagy Ervin tök jól megoldotta, hogy Blaskovich egyszerre legyen iszonyatosan menő, halállaza és már-már pofátlanul csibész spoiler, ami a túléléshez kell és mellette kijöjjön az „érzőszívű romantikus hős”, aki spoiler.
És tudjátok mi a legszuperebb még? A női főhős, értitek egy spoiler és mégis kemény, vagány, vad és nőies, hát mekkora király ez már.*
A kapcsolati háló is jól megkonstruált volt, éreztem a párhuzamot spoiler. Maximum egy lélegzetnyivel tovább bontottam volna Blaskovich és Gerlóczy-szálát, de ezt írtam már feljebb.

És olyan szinten tudták izgalmassá tenni a lóverseny részeket is, hogy tényleg izgultam is valamennyire pedig, tudtam hogy történelmileg spoiler.
Képileg is gyönyörű, a fakó, szürkés nyitó rész és az a nagyon erős jelenetsor teljesen lenyűgözött, ennyire erősen kezdő magyar filmet nem láttam még. Azokat a nagy hollywoodi period drama nyitányokat juttatta eszembe. Én nem tudtam, hogy innen indít majd a film, meg ezzel a részével nem is voltam tisztában szerencsére a történetnek jobban is ütött. Na de tényleg képileg is oké és nekem sehol se bántotta a szemem a CGI, jó hát volt, ahol tudtam, hogy az tuti az de sokkal rosszabbat is láttam már, nem egyet, meg volt, ahol tudtam, hogy elvileg itt kellene lennie, de nem láttam jó ha neki fekszünk kielemezni a DVD-t majd az biztos más lesz.
A modern elemekről két főhős steampunkba hajló ruháival nem volt semmi gond, csak egy ruhája volt talán Klárának, ami nem tetszett az a báli darab, a poénok is ültek spoiler meg tényleg vicces és nem volt tolakodó, spoiler kizökkentett elsőre, de végig gondolva szuperül beleillett egy angol szájába, aki töri a magyart, egyedül spoiler éreztem tolakodónak, azt ha csak dúdolta volna Klára jobbnak éreztem volna.

Egyedül a vége lett picit túltolva, picit túl hollywoodi lett, de könyörgöm az még bőven belefér mindenki nézzen magába és gondolja végig, milyen hollywoodi filmeket láttott és szeret spoiler, na ugye.

A fikció és valóság kapcsolatáról kommentben folytatom.

*Erre hosszas agyalás után ezt a tumblr posztot olvasva döbbentem rá én is, és maximálisan osztom a véleményt figyelem spoileres, spoiler

1 hozzászólás
LaBelle 

Végre Magyarországnak is van egy jó kis hálivúdi filmje. Félreértés ne essék, ez nem baj, sőt! Tök jó, hogy fektettek bele ennyi pénzt, energiát és szakértelmet, és a végeredmény magáért beszél. Igényes, szépen kivitelezett film. Részemről nagy szeretettel adom mind ezt a hét csillagot (na jó, hatot, a hetediket teljes egészében a félmeztelen Nagy Ervinnek osztom, mert én már csak ilyen sekélyes nő vagyok abszolút a szubjektív értékelések híve vagyok). De ennél többet nem adnék akkor sem, ha amerikai vagy brit vagy antarktiszi film lenne. A sztori klisésen van kiszínezve, a stilisztikai és szövegi kiszólások engem kizökkentettek, a zene nem jött be, és a lovas jelenetek jó része rettenetesen hatásvadász.
Teljesen mainstream szórakoztató romantikus kalandfilm, méghozzá remek látvánnyal, jelmezekkel és színészekkel. Még a korhűség elvetésének is érzem a létjogosultságát, végtére is ez nem egy véresen komoly period dramanak készült. Azt sajnálom, hogy ekkora szenzáció az, hogy a magyar filmipar megugrotta ezt a szintet, de örülök, hogy van ilyen is. Legyen is még, mert kétségtelen, hogy szükség van normális szórakoztató filmiparra, legyenek elfelejtve végre a ciki vígjátékok!

bcsilla1

Alapvetően tetszett a film. Kár, hogy a kitalált (így olvastam) szerelmi szál volt a középpontban, nem pedig a ló és kiemelkedő teljesítménye.

momoka

Pozitív csalódás. ^_^
Csodálatos zene, jó dramaturgia, remek színészek, érdekes apróságok, jól elhelyezett viccek, gyönyörű képek.
Sose gondoltam volna, hogy lóverseny lehet ennyire izgalmas, de mindannyiszor ügyesen vezették a feszültséget. A kritikákban szidott CGI korántsem olyan csúnya, szakavatott szem látja, de azt gondolom, hogy ekkora büdzséből ez így is dicséretre méltó. Szerintem egy átlagnézőnek nem fog feltűnni, keveset használják, csak amikor kell, de olyankor is visszafogottan, szépen.
A zene fantasztikus, érzelmes, dinamikus, és nagyon jól használja a népi elemeket. A jelmezek bámulatosak. A történetben jól egyensúlyoztak Kincsem fejlődése és a szerelmi szál között, pont úgy, ahogy a drámai jelenetek és a beszúrt viccek között is. A színészi játék is kiemelkedő, nincs túljátszva semmi, szépen bomlanak ki a karakterek. Volt olyan karakter, akit az elején gyűlöltem, de a végére már meg tudtam érteni, és ez nagyon jó dolog. Végre a mondatokat sem éreztem erőltetettnek, egy helyen tűnt fel, hogy talán ezt nem kellett volna, de ennyi igazán nem számít, lehet, hogy másnak pont az tetszett. Az operatőri munka is figyelemreméltó, jó pár szokatlan képi megoldást láttam, ami igazán üdítő. Iszonyat pontosan hangolták össze a zenét és a képeket, ezért lehettek olyan izgalmasak a versenyek például. Ennek a fantasztikus összhangnak lehet az eredménye, hogy több jelenetet is megkönnyeztem. Ha épp nem könnyeztem, akkor vagy nevettem, vagy iszonyatosan izgultam, de egy percig sem unatkoztam. Egyáltalán nem tűnt fel, hogy 2 óra a film.

A vége talán tényleg egyel több mint kéne, de őszintén szólva még azt sem bánom. A korábban olvasott kritikákban kifogásolták, hogy bizonyos kérdések nyitva maradtak, de én nem érzem különösebben a hiányt. Talán egy dologban, viszont a történet szempontjából az már majdhogynem mindegy, és nem hiszem, hogy baj lehet abból, ha elképzeljük magunknak, vajon mi lett ezek után.

Összességében nagyon megérte megnézni moziban ezt a filmet. Nem érdekel, hogy ki adta rá a pénzt, nem izgat, hogy nem pontosan történelmi. Az érdekel, hogy csináltak egy szerethető kalandfilmet az egyik legnagyobb magyar sikerből, amivel együtt lehet érezni, amiért lehet izgulni. Mert lehet izgulni Kincsemért, minden egyes percben, hiába tudom, hogy a valóságban sosem veszített. De a vásznon ez más. Nem tudhatod. És izgultam Blaskovich grófért is, mert bár elsőre kizárólag léhának és tenyérbemászónak tűnik, valójában egy rétegelt férfikarakter, akiben van bátorság, kitartás, akarat, becsületesség, de közben gyenge is tud lenni, ha kell. Klara pedig végre egy kompetens női karakter, aki naponta megküzd a saját testével, mégis folytatja a szenvedélyét és lovagol. Mindketten szerethetőek, Kincsem pedig pláne szerethető (Schultz meg aztán végképp).
Jó, hogy van ez a film. Meg fogom nézni újra, nem is egyszer.

Filmota

Nem tudtam, mire számítsak a Kincsemmel kapcsolatban. Tudtam, hogy nagy költségvetésű film, de nem gondoltam, hogy ennyire profi produkció.
Képileg gyönyörű, a színészek szerintem nagyszerűek, a sztori izgalmas és befogadható. A vége kissé hollywoodira sikeredett, de ez megbocsátható, mivel szerencsére a szerelmi szálat nem vitték túlzásba.
Nagyon örülök neki, hogy megnéztem, és büszke vagyok a magyar filmszakmára – annál is inkább, mert a stáblistában mindössze 6 külföldi nevet számoltam, ami azt jelenti, hogy a magyar filmesek képesek egyedül összerakni egy szép, izgalmas, minden platformon működőképes, saját produkciót bármilyen külső segítség nélkül.
Vajna tudja, mi kell a népnek. :)

Borka_

Még soha ilyen elégedetten nem jöttem ki a moziból. Abszolút rajongója lettem! :D


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján