Atomcsapda (2002) 44

K-19: The Widowmaker
138' · amerikai, angol, kanadai, német · dráma, történelmi, thriller 12

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. A megtörtént eset ihlette film Vostrikov kapitány hősiességét követi nyomon, akit a hidegháború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává neveznek ki, az eredeti… [tovább]

Képek 15

Szereposztás

Harrison FordAlexi Vostrikov
Liam NeesonMikhail Polenin
Peter SarsgaardVadim Radtchenko
Christian CamargoPavel
Sam RedfordVaszilij
Shaun BensonLeonyid
Joss AcklandZelencov marsall
John ShrapnelBratyijev admirális
Donald SumpterDr. Savran
Tim WoodwardPartonov

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 34


Kiemelt értékelések

Nagareboshi_GIN 

Akik el szokták olvasni azt a sok suta betűt, sok kusza vonást, amit ide vetek, tudják jól, hogy olykor személyes élményeket is mesélek. Ez most is így lesz.

2004-ben kezdtem el DVD-ket gyűjteni. Ez volt az egyik első filmem, amit eredetiben kaptam meg, és rengetegszer láttam abban az időben. Rettenetesen odáig voltam érte. És most… Újranézve is azt mondom, hogy ez egy rohadt jó film. Gyakorlatilag minden a helyén van ebben az alkotásban. Az egyik legjobb a két főszereplő interakciója. Az kiváló. A hangulat és minden más nagyon rendben van. A mostani újranézésnél néhány nagyon súlyos mondatra is felfigyeltem, amik gyerekként nem tűntek fel / nem értettem. Egyetlen egy problémám van vele. Annak ellenére, hogy érzékelteti, hogy mekkora katasztrófa történhetett volna, ezt mégsem tudta olyan jól bemutatni, mint véleményem szerint szükséges lett volna. Tehát, nincs meg az az érzés, mint a Csernobilnál, hogy ha ezt nem oldják meg, akkor mind megdöglünk. Ezt az egy dolgot leszámítva pompás alkotás. (Nem csak a nosztalgia miatt. Pár alkotás sokat vesztett újrázás után. Ez nem.) Ott a helye a legjobb tengeralattjárós filmek listáján.

Negative_Singularity

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. És valóban.
Hihetetlenül erős film azokról az emberekről, akik egymásra vannak utalva egy nagy szellemiség, ideológia égisze alatt, de mégis, mikor beüt a krach, egy számít csak: embernek maradni. Hús-vér lénynek. Minden más úgy lesz másodrendű, hogy egyben elsőrendű okai is az „árulásnak”; haza, politika, eszme. Mert a hazájukat védték azzal, hogy nem kockáztattak háborút, a törékeny politikai egyensúlyt, az ideológiát (itt éppen a kommunizmust, de bármi lehet).
Ehhez kell kérem a bátorság. Hihetetlen. Én nagy ellenzője vagyok a diktatúráknak jobb- és baloldalon egyaránt, de a hősöket nem szabad megtagadni, szolgáljanak bármely oldalon is. Nekik pedig kijár a tisztelet; katonák voltak, bajtársak, emberek. Örülök ennek a filmnek még akkor is, ha erősen átszövi az amerikai propaganda.

Kiskakukk 

Kemény film. Az ideológia még hagyján, de amikor a legénység nekiáll javítani a hűtőrendszert, nulla védelemmel, extrém mennyiségű sugárzást kapva… Amikor a második csapat meglátta, hogy jön ki az első a kamrából… Ha az ember csak minimálisan is, de kapizsgálja a radioaktivitás témakörét, akkor ez kőkemény horror. Persze megtudtuk,hogy spoiler mindent megold.
Vannak tipikus amerikai giccsbe hajló részei a filmnek, ezért a -1 csillag.

András_a_László

Két nagyon jó színész, nagyon jó helyzetben. A Tengeralattjárón nem tudsz elbújni a kamera elől.
A Krimson Tide -al tudnám párhuzamba vonni, bár ez annál sokkal vontatottabb volt.

Amikor a srácokra ráömlött a primer-víz…. kirázott a hideg….

csakb

Aki piff-puff akciófilmet vár, az csalódni fog. Ellenben ez egy kiváló, megtörtént eseményt feldolgozó atomtengós film a bajtársiasságról, hősiességről, önfeláldozásról.

walksdowonders 

Azért azt undorítónak találom, hogy egy orosz hősöknek emléket állító filmet is sikerült az amcsiknak propaganda filmként lezárni. Azt olvastam, hogy miután a szovjet túlélők megnézték a mozit azt nyilatkozták, annyi igaz belőle, hogy valóban nem tört el az üveg és valóban megtörtént a katasztrófa. Amerika, mint barátságos, kedves megmentő? A szovjetek megmentője? Aludj el szépen, kis Balázs. Ha valaki ismeri a teljes történetet kíváncsi lennék ennek valóságtartalmára.

A csillagaim csupán a valódi hősöknek és a színészi játéknak szólnak.

3 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján