Alien 4. – Feltámad a Halál (Alien 6.) (1997) 169

Alien: Resurrection
109' · amerikai · akció, sci-fi, thriller 18

Ripley életét áldozta a földönkívüli szörnyeteggel vívott küzdelemben. A testében azonban ott maradt az új élet csírája – egy idegen lényé. Kétszáz esztendővel később, egy genetikai kísérletsorozat eredményeképpen, a tudósok életre keltik a hadnagyot. De nemcsak őt klónozták, hanem a benne lévő… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Sigourney WeaverEllen Ripley hadnagy
Winona RyderAnnalee Call
Ron PerlmanJohner
Dominique PinonVriess
Gary DourdanChristie
Michael WincottFrank Elgyn
Kim FlowersSabra Hillard
Dan HedayaMartin Perez tábornok
J.E. FreemanDr. Mason Wren
Brad DourifDr. Jonathan Gediman

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 32

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Ezt a részt emlékszem még moziban láttam anno, és valamiért akkor nagyon tetszett. Egy kicsit veszített az eredeti felfogásból, ugyanakkor magán viselte a klasszikus stílusjegyeket. Winonát mindig öröm látni, emlékszem, hogy akkor is és most is örülök neki, hogy rá osztották a szerepet.

csartak 

Ez a rész nem a kedvencem. A hibrid alien viszont kellőképpen undorítóan ronda..

Blissenobiarella 

Ez a film valamelyest elüt a többi résztől. Ripley finoman szólva „nem önmaga”, igazi szerephez jutnak kedvenc „őrült tudósaink”, akik cicamicát akarnak csinálni az alienekből, ők meg folytatják a mutálódást attól függően, hogyan jönnek a világra. (egyébként ez utóbbi nekem kifejezetten tetszik)
Ismét egy valódi akciófilmet csináltak belőle, és valamiért szükségét érezték Winona Ryder beemelésének női főszereplőként, ha már Ripley olyan lett, amilyen.
Igazából nincs nagy baj ezzel a filmmel. Izgalmas, rendkívül látványos a megelőző részekhez képest (az alienek ebben néznek ki a legjobban), a szereplők megkedvelhetőek és szórakoztatóak. Számomra a könyvek hangulatát hozza – amiről büszkén jelenthetem, hogy MINDET olvastam –, de alapvetően más, mint a korábbi három film.
Más a koncepció, és megértem, hogy van, akinek ez fáj. Nem olyan jó film, mint a többi, és szomorú, hogy ez az utolsó rész, mert rossz szájízt hagyhat a rajongókban maga után.
De semmi gond, készül az ötödik rész, kíváncsian várom!

Filmdoki

A L I E N
R E S U R R E C T I O N
FELTÁMAD A HALÁL

Ezzel elérkeztünk a széria utolsó darabjához. A végső megoldás: Halál után az ember azt gondolná, hogy Ripley története tényleg véget ért, hiszen meghalt. Innen már nem lehet hova nyújtani a dolgokat. A lényeket persze vissza lehet hozni akárhogy. Igen ám, de a stúdió fejesei úgy gondolták, hogy Alien film nincs Sigourney Weaver nélkül, aki egy jó adag zöldhasú láttán rábólintott a filmre. És hogy megérte-e ez neki? A pénzért mindenképp, de karrierjének nem épp a legékesebb darabja, annyi szent.
De hogy a fenébe lehetne visszahozni Ripley-t? Na itt jön a XX. század csodája, a klónozás. Eredetileg nem rá épült egyébként a forgatókönyv, hanem Newt-ra, de ezt végül kukázták, mert úgy vélték, a kislány karaktere nem annyira ikonikus, mint Ripley-é, meg gondolom azért Sigourney Weaver neve csak vonzóbb volt a rajongóknak, mint egy másik, esetlegesen kevésbé ismert színésznőé.
Ámbár a történet hihetetlen erőltetett, úgy a film feléig még működik is, hogy aztán egy idő után a néző kezdje magát szégyellni a rengeteg sületlenség láttán. Azért senki ne higgye, hogy a film eleje is teljesen klappol. A karakterek hihetetlen bárgyúsága már itt megmutatkozik. Az új vállalat tudósai egytől egyig ripacsok. A Brad Dourif által életre keltett doki például elég betegesen viszonyul az alienekhez. Aztán a Betty legénysége, hát ők sincsenek a helyzet magaslatán. Nagyjából Joner karaktere az, aki említést érdemel, mert őt tényleg remekül kelti életre Ron Perlman. Ellenben Winona Ryder Call-ja a széria egyik legidegesítőbb karaktere, ámbár látva az Alien Covenant-ot azt kell mondjam már kevésbé tartom hülyének, mint korábban. Aztán ott a maradék, akik tipikus tizenkettő egy tucat karakterek. A film mondhatni átmegy valamelyest slasher-be, mert tényleg olyan szinten jellegtelenek a figurák, akik csak arra várnak, hogy levadásszák őket a dögök.
Weaver Ripley-e még menthetné a menthetőt, de valahogy ő sem az igazi. Akad pár jó momentuma, de a néző tudja, hogy csak egy klón, így nem is úgy kezeli az ő karakterét sem, mintha az igazi Ripley lenne ott. A film egyébként ritka gusztustalan. Az előző részekben is volt vér, alien nyál és hasonló nyalánkságok rendesen, de a Feltámad a Halálban valami hihetetlen mennyiségű undorító jelenetet sikerült belezsúfolniuk a készítőknek. Bizonyos fokig ez még jól is állt volna a filmnek, de átestek vele a ló túloldalára és sokszor inkább már öncélúnak hat az egész. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ezek megvalósítása viszont elsőrangú, a maszk- és trükkmesterek hihetetlen jó munkát végeztek, rengeteg effekt még ma is nagyon mutatós, igazából a CGI-nál lóg ki a lóláb.
A Feltámad a Halál egyébként nagyon furcsa hangulattal rendelkezik. Jeunet belevitte az európai filmezés hagyományait az egészbe, így a széria egyik legfurcsább darabját kapjuk atmoszféra tekintetében. Ez érződik a humoron, a látványon és az operatőri munkán egyaránt. Ez pedig kinek bejön, kinek nem.
Az antológia utolsó darabja próbálkozott tehát egyfajta vérfrissítéssel, de ez csak részben jött be. Inkább egyfajta hibrid lett az egész film, mint a benne megjelenő új idegen. Bizonyos fokig szórakoztató, sőt, egyfajta bűnös élvezet, de összességében mégis egy rossz filmnek mondható, főleg az első három rész tekintetében.

jancsibohi 

Bleeeeeee. Ez volt a leggusztustalanabb rész a 4 közül. És támadt némi probléma a fizikával.
A vége képet meg enyhén giccsesnek éreztem. Viszont eszembe jutott néhány ötlet következő részt illetően pl. spoiler

Tony128

Na igen, ez nem kellett volna. Erőltetett folytatása egy jól lezárt trilógiának. Röhejes volt számomra az egész, és egyenes falra másztam Perez tábornoktól, és attól az „alakítástól”. Ron Perlman kicsit húzott rajta, de még sincs sehol a korábbi filmekhez képest.

tomi0803

Bár nekem régen tetszett, kissé féltem tőle, mert sokan utálják. Újranézve is még mindig tetszik. Érdekes volt Ripley megváltozott viselkedése, valamint nagyon tetszett az a jelenet, mikor lángszórózott, nagyon erős volt. Egyedül az erődemonstrációs-kosaras jelenet volt szerintem kissé gagyi, minden más nagyon tetszett. spoiler

3 hozzászólás
KillerCat

A hangulata fantasztikus,kedvenc lett,még úgy is,hogy Winona Ryder lett a főszereplő. Ezt ellensúlyozza,hogy Ron Perlman is szerepet kapott és jól is hozza a karaktert.

Stone 

Kicsit úgy kilóg a sorból, de még mindig Alien és annak ellenére, hogy nem fogadta jól a szurkolótábor, én ezt is bírom. Más, de én toleráns vagyok… All aliens, please proceed to level one.

Kopaszkutya 

A leggyengébb rész a négyből. Ripley-t kár volt visszahozni, bármennyire is szeretem a karaktert. Különben sem volt már benne semmi 'ripley-s' a negyedik részre. Az alienek és úgy komplett a vizuális effektek nagyon jól néztek ki, ha jól emlékszem Pitof munkái voltak, tehát ez nem meglepő.


Népszerű idézetek

Rebane 

Johner: Hey, Ripley. I heard you, like, ran into these things before?
Ripley: That's right.
Johner: Wow, man. So, like, what did you do?
Ripley: I died.

LoneWolf 

Johner: A pia nem arra való, hogy játszadozz vele. Menj ki a francba sétálni!

LoneWolf 

Johner: Mi ég itt?!
Vriess: Mi égünk!
Johner: Ha-ha-ha… A francba, tényleg!

Zajec_Sternenkind 

Frank: Kérsz valamit?
Hillard: Hm, mondjuk egy csésze kávét.
Frank: Még valamit, amíg meleg a szád?
Hillard: Egy kis tejet.
(rendezői változat)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján