Alien 4. – Feltámad a Halál (Alien 6.) (1997) 230

Alien: Resurrection
109' · amerikai · akció, sci-fi, thriller, horror 18

Ripley életét áldozta a földönkívüli szörnyeteggel vívott küzdelemben. A testében azonban ott maradt az új élet csírája – egy idegen lényé. Kétszáz esztendővel később, egy genetikai kísérletsorozat eredményeképpen, a tudósok életre keltik a hadnagyot. De nemcsak őt klónozták, hanem a benne lévő… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Sigourney WeaverEllen Ripley hadnagy
Winona RyderAnnalee Call
Ron PerlmanJohner
Dominique PinonVriess
Gary DourdanChristie
Michael WincottFrank Elgyn
Kim FlowersSabra Hillard
Dan HedayaMartin Perez tábornok
J.E. FreemanDr. Mason Wren
Brad DourifDr. Jonathan Gediman

További szereplők

Kedvencelte 44

Várólistára tette 36


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem volt rossz, de annyira nem lett kedvenc. Ripley még mindig jó, habár kicsit másabb lett, de azért a karaktere tetszett, még Call-é is. A többiek annyira nem, de az vicces volt, amikor spoiler Végülis igaza volt, de még mennyire. Próbálták nehezíteni az akadályukat, de az az utolsó spoiler Egyébként az eleje nagyon lassan indult be, de aztán be pörgött egy kissé, de azért nem volt rossz.

desertangelable 

Ezt a részt emlékszem még moziban láttam anno, és valamiért akkor nagyon tetszett. Egy kicsit veszített az eredeti felfogásból, ugyanakkor magán viselte a klasszikus stílusjegyeket. Winonát mindig öröm látni, emlékszem, hogy akkor is és most is örülök neki, hogy rá osztották a szerepet.

csartak

Ez a rész nem a kedvencem. A hibrid alien viszont kellőképpen undorítóan ronda..

Blissenobiarella 

Ez a film valamelyest elüt a többi résztől. Ripley finoman szólva „nem önmaga”, igazi szerephez jutnak kedvenc „őrült tudósaink”, akik cicamicát akarnak csinálni az alienekből, ők meg folytatják a mutálódást attól függően, hogyan jönnek a világra. (egyébként ez utóbbi nekem kifejezetten tetszik)
Ismét egy valódi akciófilmet csináltak belőle, és valamiért szükségét érezték Winona Ryder beemelésének női főszereplőként, ha már Ripley olyan lett, amilyen.
Igazából nincs nagy baj ezzel a filmmel. Izgalmas, rendkívül látványos a megelőző részekhez képest (az alienek ebben néznek ki a legjobban), a szereplők megkedvelhetőek és szórakoztatóak. Számomra a könyvek hangulatát hozza – amiről büszkén jelenthetem, hogy MINDET olvastam –, de alapvetően más, mint a korábbi három film.
Más a koncepció, és megértem, hogy van, akinek ez fáj. Nem olyan jó film, mint a többi, és szomorú, hogy ez az utolsó rész, mert rossz szájízt hagyhat a rajongókban maga után.
De semmi gond, készül az ötödik rész, kíváncsian várom!

FélszipókásŐsmoly 

A karakterek igen hangulatosra sikerültek szerintem: tökösek, humorosak, jobbára értelmesen döntenek, jó köztük a dinamika. Még paródiaelemeket is vittek bele Perez tábornok képében. Az új Ripley kicsit fura, de legalább nem ugyanolyan, mint az előző három részben. A lények megjelenítése szerintem itt sikerült a legszebbre. Winona Ryder karaktere (és titka) kellemes meglepetés volt a filmben. Az űrhajó, mint elszigetelt helyszín ötlete szintén remek, az AvP filmek tükrében egy összetettebb és nyíltabb (pl. földi) környezetben nagyon nem tudják kezelni a xenókat.

Az eddigi Alien filmek közül ez a harmadik legjobb, de csak azért, mert az első két hely alapból foglalt az első két klasszikus film rendezői változatai számára. :D

Filmdoki

A L I E N
R E S U R R E C T I O N
FELTÁMAD A HALÁL

Ezzel elérkeztünk a széria utolsó darabjához. A végső megoldás: Halál után az ember azt gondolná, hogy Ripley története tényleg véget ért, hiszen meghalt. Innen már nem lehet hova nyújtani a dolgokat. A lényeket persze vissza lehet hozni akárhogy. Igen ám, de a stúdió fejesei úgy gondolták, hogy Alien film nincs Sigourney Weaver nélkül, aki egy jó adag zöldhasú láttán rábólintott a filmre. És hogy megérte-e ez neki? A pénzért mindenképp, de karrierjének nem épp a legékesebb darabja, annyi szent.
De hogy a fenébe lehetne visszahozni Ripley-t? Na itt jön a XX. század csodája, a klónozás. Eredetileg nem rá épült egyébként a forgatókönyv, hanem Newt-ra, de ezt végül kukázták, mert úgy vélték, a kislány karaktere nem annyira ikonikus, mint Ripley-é, meg gondolom azért Sigourney Weaver neve csak vonzóbb volt a rajongóknak, mint egy másik, esetlegesen kevésbé ismert színésznőé.
Ámbár a történet hihetetlen erőltetett, úgy a film feléig még működik is, hogy aztán egy idő után a néző kezdje magát szégyellni a rengeteg sületlenség láttán. Azért senki ne higgye, hogy a film eleje is teljesen klappol. A karakterek hihetetlen bárgyúsága már itt megmutatkozik. Az új vállalat tudósai egytől egyig ripacsok. A Brad Dourif által életre keltett doki például elég betegesen viszonyul az alienekhez. Aztán a Betty legénysége, hát ők sincsenek a helyzet magaslatán. Nagyjából Joner karaktere az, aki említést érdemel, mert őt tényleg remekül kelti életre Ron Perlman. Ellenben Winona Ryder Call-ja a széria egyik legidegesítőbb karaktere, ámbár látva az Alien Covenant-ot azt kell mondjam már kevésbé tartom hülyének, mint korábban. Aztán ott a maradék, akik tipikus tizenkettő egy tucat karakterek. A film mondhatni átmegy valamelyest slasher-be, mert tényleg olyan szinten jellegtelenek a figurák, akik csak arra várnak, hogy levadásszák őket a dögök.
Weaver Ripley-e még menthetné a menthetőt, de valahogy ő sem az igazi. Akad pár jó momentuma, de a néző tudja, hogy csak egy klón, így nem is úgy kezeli az ő karakterét sem, mintha az igazi Ripley lenne ott. A film egyébként ritka gusztustalan. Az előző részekben is volt vér, alien nyál és hasonló nyalánkságok rendesen, de a Feltámad a Halálban valami hihetetlen mennyiségű undorító jelenetet sikerült belezsúfolniuk a készítőknek. Bizonyos fokig ez még jól is állt volna a filmnek, de átestek vele a ló túloldalára és sokszor inkább már öncélúnak hat az egész. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ezek megvalósítása viszont elsőrangú, a maszk- és trükkmesterek hihetetlen jó munkát végeztek, rengeteg effekt még ma is nagyon mutatós, igazából a CGI-nál lóg ki a lóláb.
A Feltámad a Halál egyébként nagyon furcsa hangulattal rendelkezik. Jeunet belevitte az európai filmezés hagyományait az egészbe, így a széria egyik legfurcsább darabját kapjuk atmoszféra tekintetében. Ez érződik a humoron, a látványon és az operatőri munkán egyaránt. Ez pedig kinek bejön, kinek nem.
Az antológia utolsó darabja próbálkozott tehát egyfajta vérfrissítéssel, de ez csak részben jött be. Inkább egyfajta hibrid lett az egész film, mint a benne megjelenő új idegen. Bizonyos fokig szórakoztató, sőt, egyfajta bűnös élvezet, de összességében mégis egy rossz filmnek mondható, főleg az első három rész tekintetében.

KillerCat

A hangulata fantasztikus,kedvenc lett,még úgy is,hogy Winona Ryder lett a főszereplő. Ezt ellensúlyozza,hogy Ron Perlman is szerepet kapott és jól is hozza a karaktert.

jancsibohi 

Bleeeeeee. Ez volt a leggusztustalanabb rész a 4 közül. És támadt némi probléma a fizikával.
A vége képet meg enyhén giccsesnek éreztem. Viszont eszembe jutott néhány ötlet következő részt illetően pl. spoiler

Tony128

Na igen, ez nem kellett volna. Erőltetett folytatása egy jól lezárt trilógiának. Röhejes volt számomra az egész, és egyenes falra másztam Perez tábornoktól, és attól az „alakítástól”. Ron Perlman kicsit húzott rajta, de még sincs sehol a korábbi filmekhez képest.

tomi0803

Bár nekem régen tetszett, kissé féltem tőle, mert sokan utálják. Újranézve is még mindig tetszik. Érdekes volt Ripley megváltozott viselkedése, valamint nagyon tetszett az a jelenet, mikor lángszórózott, nagyon erős volt. Egyedül az erődemonstrációs-kosaras jelenet volt szerintem kissé gagyi, minden más nagyon tetszett. spoiler

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

LoneWolf 

Johner: A pia nem arra való, hogy játszadozz vele. Menj ki a francba sétálni!

LoneWolf 

Johner: Mi ég itt?!
Vriess: Mi égünk!
Johner: Ha-ha-ha… A francba, tényleg!

Rebane 

Johner: Hey, Ripley. I heard you, like, ran into these things before?
Ripley: That's right.
Johner: Wow, man. So, like, what did you do?
Ripley: I died.

BeL1eVe 

Call: Úristen! Mit raktál ebbe a löttybe? Akkumulátor savat?
Johner: Csak színezéknek.

BeL1eVe 

Johner: Fúj, még a dögök közt is szívesebben vagyok, mint a Földön.

BeL1eVe 

Johner: Nem komplett ez a nő. Erre pocsékolja a naftát? Hülye csajok!

Negative_Singularity

Frank: Kérsz valamit?
Hillard: Hm, mondjuk egy csésze kávét.
Frank: Még valamit, amíg meleg a szád?
Hillard: Egy kis tejet.
(rendezői változat)

BeL1eVe 

Johner: Hé! Ha együtt akar meghalni a testvérkéivel csak tessék. De én szeretném megélni a holnapot! És ha ez a rakás műanyag be akar keverni nekem, akkor megölöm. Megöllek! Tudod értelmezni, vagy rajzoljak egy folyamatábrát?!


Hasonló filmek címkék alapján