A vezércsel (2020–2020) 670

The Queen's Gambit
395' · amerikai · dráma, sportfilm, minisorozat 16 !
7 rész (epizódhossz: 56')

5 díj · 7 jelölés · Snitt-díj-győztes 2021

Az 1950-es években egy árvaházban élő kislány elképesztő sakktehetségről tesz tanúbizonyságot. Ám a siker felé vezető úton egy rejtélyes függőséggel is meg kell küzdenie.

angol

Képek 42

Szereposztás

Anya Taylor-JoyBeth Harmon
Isla Johnstonfiatal Beth Harmon
Bill CampMr. Shaibel
Marielle HellerMrs. Alma Wheatley
Moses IngramJolene
Thomas Brodie-SangsterBenny
Harry MellingHarry Beltik
Jacob Fortune-LloydD.L. Townes
Marcin DorocinskiVasily Borgov
Chloe PirrieAlice Harmon

További szereplők

Kedvencelte 305

Várólistára tette 308


Kiemelt értékelések

Haspók 

Elejétől a végéig tetszett. Majdnem minden megvolt benne, ami kell egy jó sorozathoz, a forgatókönyv, a szereplők, a színészek, a történet, egy élmény volt nézni.

5 hozzászólás
Szeszj 

Nem sok közöm van a sakkhoz, egyszer-kétszer játszottam még gyerekként az egyik barátommal de persze nem szabályosan. Soha nem vonzott de mindig is csodáltam az olyan embereket akik tökéletesen űzik. Aztán jött ez a sorozat és egyszerűen máshogy látom a sakkot magát, briliánsak és lenyűgözőnek.
Ez a sorozat teljesen beszippantott, már rögtön az elején, egyszerűen muszáj volt néznem, nem tudtam abba hagyni, tudnom kellet hogy mi lesz Beth-el, hogy sikerül spoiler, hogy spoiler.
Remekül felépített sorozat lett, rengeteget lehet rajta izgulni, drukkolni, azért nevetni, és még sírni is. Teljesen magával ragad.
A jelmezek, díszletek egyszerűen gyönyörűek lettek. Imádtam Beth ruhatárát, főleg a vége felé. A zenék is megkoronázzák a hangulatot.
A szereplők pedig mind remekek. Anya Taylor-Joy játéka valami eszméletlen volt, csak gratulálni tudok, remélem kap érte díjat is. De a többi szereplői is rendkívüli. Nagy kedvencem volt Thomas Brodie-Sangster és Marcin Dorocinski.
Én még tudtam volna nézni tovább is, de egyébként nagyon szép lezárást kapott.
Biztos hogy még újra fogom nézni, nagy kedvenc lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom.❤❤
https://64.media.tumblr.com/114e5be95bec8ce58a8338df2aa…
https://i.pinimg.com/originals/f7/91/52/f79152b33d5fc4d…
spoiler

Nihilchan 

Nagyon jól összerakott sorozat, kellemes színészi játékokkal. Maga a téma első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, pedig egyetlen unalmas momentuma sincs az epizódoknak. Engem az eleje, a fiatal Beth története jobban lenyűgözött, de igazán elégedett voltam mindennel, amit láttam. Nem szippantott be annyira, hogy ledaráljam, de jobb volt így. A főszereplőn kívül kifejezetten tetszett még Thomas Brodie-Sangster és Harry Melling is. Mindent összevetve kifejezetten tetszett és simán újranézős lett.

Yuuko 

Mindig is érdekelt valamilyen szinten a sakk, bár én sajnos nem igazán játszottam. Néha a tesóimmal próbálkoztunk vele, de öcsém nem igazán tudott veszíteni, a húgom meg nem igazán szerette, így inkább áttértünk a malmozásra.
Az eleje annyira nem tetszett, és nem azért, mert nem fogott meg, hanem mert ez elég érzékeny téma számomra, és már a legeleljén látszott, hogy milyen irányba kezd el haladni Beth élete spoiler
Ami a sakkot illeti, nagyon szurkoltam Bethnek, bár aki nézett már pár sportról/versenyekről szóló sorozatot akár animét, az nagyjából már a legelején ismeri a sorozat felépítését.
Mindenesetre nagyon jól felépített sorozat, a versenyek még a laikusok számára is izgalmasak, a montázs az egyik versenyről nagyon tetszett, Anya Taylor-Joy nagyon jól hozza Beth karakterét, a végét pedig spoiler nagyon szerettem. Egyik „barátjelölt” sem fogott meg igazán, viszont tényleg csodáltam Beth szenvedélyét a sakk iránt spoiler, a látomásai és a ruhái is nagyon lenyűgözőek voltak. A legjobb karakter egyértelműen Mr. Shaibel volt. Amikor kiderült mi történt vele, én is elsírtam magam.

Mr_White 

Erősen túlértékelt sorozat. Egy tipikus lektűr tipikus filmnyelvre fordítása, egy Hamupipőke történet sakkra átírva, amiből kimaradt a dráma. Ha jobban végiggondoljátok, Beth sorsa nyílegyenes, semmi nem zökkenti ki az előretörésben, minden úgy történik, ahogy egy tündérmesében meg van írva. Még az alkoholizmusa is csupán ki/be kapcsolható manír, ha épp van egy kis szünet a cselekményben, akkor jöhet a piálás. A talán egyetlen drámai rész, amikor Beltik jelentkezik nála, hogy tanítsa, itt felcsillan valami, de amúgy általában sablonos, néhol már szánalmas, sőt giccses (pl. a zárójelenet a moszkvai sakkozókkal).
Ami miatt ez a sorozat ekkora siker lett, az Anya Taylor-Joy, akinek az elbűvölő arcával szerintem zsírt is el lehetne adni vegánoknak. A férfiak miatta nézik, a nők meg azért, mert imádják nézni, ahogy egy nő legyőzi a férfiakat.
Szóval jónak nem jó, de éppenséggel nézhető.

12 hozzászólás
LoneWolf 

Mikor belekezdtem nem hittem volna, de végül kedvenc lett. Szinte hibátlan kecsességgel tálalja a témát, melyben remek egyensúlyban van a sokak által unalmasnak talált sport izgalma, Beth magánéleti drámája, miközben oly szépen vegyül bele egy kis természetes humor, hogy nem mondanám egy teljesen negatív hangulatú darabnak. A remekül összerakott sztori mellett a karakterek zöme is kedvelhető, (Köszönhető ez változatos castingnak is.) miközben mindegyiknek megvan a maga átlagos hibája, ami hihetővé teszi őket. Jelmezek, díszletek és helyszínek terén is kihozták belőle a maximumot, ugyanakkor a zenék szintén hozzátettek a már eddig is kiemelkedően pozitív összképhez.
Ha úgy érzed, hogy a sakk egy unalmas játék, akkor ez a te filmed, mert garantáltan elfeledteti veled ezt a tévképzetet, ha pedig eddig is érdekelt a dolog, akkor végképp érdemes megnézned.
ui.: Konkrétan sajnáltam, hogy vége, pedig egyébként elfogadható lezárást kapott.

Coralie 

Az egyik legjobb minisorozat. Már az első részben is nagyon erősen indított és ez a végéig kitartott. Van valami magával ragadó Beth karakterében és abban, ahogy a sakkot megjelenítik. Zseniális alakítás a színésznőtől, de a többi karaktert is nagyon eltalálták. Élmény volt nézni, kedvenc lett.

Zakuro 

Régóta a várólistámon csücsült: már nagyon sokat hallottam róla, plusz a plakátok alapján Anya Taylor-Joy arca is beégett az emlékezetembe és örökösen szuggerált, hogy nézzem már meg :D
Nemrég sikerült elolvasnom a könyvet, így most végre sort keríthettem rá.
Nos, nem csalódtam: nagyon jó sorozat, adaptációként és önálló műként is megállja a helyét. Izgalmasan építi fel a cselekményt, remekül adagolja a feszültséget, a karaktereket is jól eltalálták (talán csak szegény Thomas Brodie-Sangster lógott ki, akit nagyon kedvelek, mint színészt, és tudom, hogy nem tehet róla, de azzal az örök fiatal, gyermeki arcával sokszor nehezen vehető komolyan). A különböző, vizuális megoldások és a zenék kiválasztása már csak a pontot jelentették az i-re. Ilyenkor ismét eszembe jut, miért is bírom annyira a hatvanas éveket – azok a zenészek és ruhák… Nem hiába jön újra és újra divatba (vagy nem is ment ki soha?) :3
Összegezve tehát, abszolút elégedett voltam, és csak ajánlani tudom bárkinek.

mandi12

Végre egy intj karaktert avattak főhőssé! :DD


Népszerű idézetek

Sztavrogin

Alma Wheatley: I don't know why my body is so intent on sabotaging my brain, when my brain is perfectly capable of sabotaging itself.

3. rész – Dupla gyalog
clarity 

Dark's nothing to be afraid of. In fact, I'd go as far as saying there's nothing to be afraid of. Anywhere. The strongest person is the person who isn't scared to be alone. It's other people you got to worry about. Other people. They'll tell you what to do, how to feel… Before you know it… ..you're pouring your life out in search of something other people told you to go look for. Someday, you're gonna be all alone, so you need to figure out how to take care of yourself.

5. rész – Villa
Christinewinchester 

Beth: Gondoltál már arra, hogy az ivástól vagy rosszul?
Alma: Ugyan már. Egész életemben flörtöltem a piával. Úgy érzem, hogy ideje, hogy kiteljesedjen a kapcsolatunk.

3. rész – Dupla gyalog
1 hozzászólás
skitti81

– Te is sakkozol?
– Nem, túl elvont. De sokat Monopolyzom.
– Sose játszottam.
– Ne próbáld ki! A kapitalizmus rabjává tesz. Azóta is gazdag akarok lenni.
– Miért tanulsz oroszul, ha a kapitalizmus rabja vagy?
– Eredetiben akarom olvasni Dosztojevszkijt.

4. rész – Középjáték
skitti81

– Így sakkoznak a világ legjobb játékosai, a szovjetek.
– Miért ők a legjobbak a világon? Mert nekik a legjobb az öltönyük?
– Mert egy csapatként játszanak, főleg a bajnokságokon. Segítik egymást.
– Mi, amerikaiak egyedül játszunk, mert individualisták vagyunk. Nem hagyjuk, hogy bárki segítsen.

6. rész – Függőjátszma
Sztavrogin

Beth: Did you ever think maybe it's the drinking that's making you sick?
Alma: Oh, please. I've flirted with alcohol most of my life. If anything, I think it's high time I consummated the relationship.

3. rész – Dupla gyalog
puncsoscukor63

It's chess. We're all primadonnas.

5. rész – Villa
Almost_Zed 

Thomas Huxley-t idézve: „A világ sakktábla, a figurák a természeti tünemények, a játékszabályok azok, amiket mi a természet törvényeinek nevezünk. Aki a túlsó oldalon játszik, rejtve van előlünk.”

7. rész – Végjáték
Jolcsi

A férfiak meg akarnak tanítani mindenfélére. Attól még nem lesznek okosak. Általában nem azok, de erősebbnek érzik magukat ettől. Megmutatják, hogy mennek a dolgok. Hagyd, hogy magyarázzanak, aztán pedig tedd, amihez kedved van! Egy egyedülálló nőnek erősnek kell lennie egy olyan világban, ahol az emberek bárkivel beérik, csak legyen valakijük.

6. rész – Függőjátszma
Surume

Benny: Mit műveltél azzal a szegény sráccal a harmadik körben? Fel akarta kötni magát.
Beth: Melyikre gondolsz?
Benny: Touché.

5. rész – Villa

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján