A vezércsel (2020–2020) 576

The Queen's Gambit
395' · amerikai · dráma, sportfilm, minisorozat 16 !
7 rész (epizódhossz: 56')

4 díj · 4 jelölés · Snitt-díj-győztes 2021

Az 1950-es években egy árvaházban élő kislány elképesztő sakktehetségről tesz tanúbizonyságot. Ám a siker felé vezető úton egy rejtélyes függőséggel is meg kell küzdenie.

Képek 33

Szereposztás

Anya Taylor-JoyBeth Harmon
Isla Johnstonfiatal Beth Harmon
Bill CampMr. Shaibel
Marielle HellerMrs. Alma Wheatley
Moses IngramJolene
Thomas Brodie-SangsterBenny
Harry MellingHarry Beltik
Jacob Fortune-LloydD.L. Townes
Marcin DorocinskiVasily Borgov
Chloe PirrieAlice Harmon

További szereplők

Kedvencelte 266

Várólistára tette 293


Kiemelt értékelések

Haspók 

Elejétől a végéig tetszett. Majdnem minden megvolt benne, ami kell egy jó sorozathoz, a forgatókönyv, a szereplők, a színészek, a történet, egy élmény volt nézni.

4 hozzászólás
Szeszj 

Nem sok közöm van a sakkhoz, egyszer-kétszer játszottam még gyerekként az egyik barátommal de persze nem szabályosan. Soha nem vonzott de mindig is csodáltam az olyan embereket akik tökéletesen űzik. Aztán jött ez a sorozat és egyszerűen máshogy látom a sakkot magát, briliánsak és lenyűgözőnek.
Ez a sorozat teljesen beszippantott, már rögtön az elején, egyszerűen muszáj volt néznem, nem tudtam abba hagyni, tudnom kellet hogy mi lesz Beth-el, hogy sikerül spoiler, hogy spoiler.
Remekül felépített sorozat lett, rengeteget lehet rajta izgulni, drukkolni, azért nevetni, és még sírni is. Teljesen magával ragad.
A jelmezek, díszletek egyszerűen gyönyörűek lettek. Imádtam Beth ruhatárát, főleg a vége felé. A zenék is megkoronázzák a hangulatot.
A szereplők pedig mind remekek. Anya Taylor-Joy játéka valami eszméletlen volt, csak gratulálni tudok, remélem kap érte díjat is. De a többi szereplői is rendkívüli. Nagy kedvencem volt Thomas Brodie-Sangster és Marcin Dorocinski.
Én még tudtam volna nézni tovább is, de egyébként nagyon szép lezárást kapott.
Biztos hogy még újra fogom nézni, nagy kedvenc lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom.❤❤
https://64.media.tumblr.com/114e5be95bec8ce58a8338df2aa…
https://i.pinimg.com/originals/f7/91/52/f79152b33d5fc4d…
spoiler

Nihilchan 

Nagyon jól összerakott sorozat, kellemes színészi játékokkal. Maga a téma első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, pedig egyetlen unalmas momentuma sincs az epizódoknak. Engem az eleje, a fiatal Beth története jobban lenyűgözött, de igazán elégedett voltam mindennel, amit láttam. Nem szippantott be annyira, hogy ledaráljam, de jobb volt így. A főszereplőn kívül kifejezetten tetszett még Thomas Brodie-Sangster és Harry Melling is. Mindent összevetve kifejezetten tetszett és simán újranézős lett.

Ascyra 

“The chess-board is the world; the pieces are the phenomena of the universe; the rules of the game are what we call the laws of Nature. The player on the other side is hidden from us. We know that his play is always fair, and patient. But also we know, to our cost, that he never overlooks a mistake, or makes the smallest allowance for ignorance.”
Thomas Henry Huxley

Nagyon szeretik sakkal foglalkozó filmekben Huxley fenti idézetét újra és újra elmondani, amit én egyáltalán nem bánok. A „sakktábla maga a Világ” – annyira kifejező :) Rajongásom többek között azért is olyan nagy a játék iránt, mert természetemnél fogva teljesen alkalmatlan vagyok komolyabban játszani vele; mindig mélységesen tiszteltem azokat, akik ebbe sok időt feccölnek és különböző szinteken, számomra éteri magasságokig tudják fokozni a kombinációikat. Döbbenet :). A sorozatot is, persze, lenyűgözve és meghatódottan néztem. A kilenc csillagot leginkább azért kapta, mert 8 óra leforgása alatt, szinte szünet nélkül be is daráltam, minden pillanatát élveztem, és az se érdekelt volna, ha egy percet sem alszom, nekem ez kellett.
Nagyon érdekes, hogy egy borzasztóan lineáris, akár unalmasnak és rettentően kiszámíthatónak tekinthető történetből mit ki nem lehet hozni :) Mindent szinte előre megjósolhatunk benne, de még itt sem lesz élmény, mert tényleg, minden történés már bennünk is megvan, a képi megvalósításra várunk, míg azt nézzük. És mégis, felül tudott kerekedni ezen, felül a számtalan klisén és sikerült úgy megvalósítani, hogy ne engedjen felállni a képernyő elől. Ezt hívom én igazából művészetnek, filmgyártásnak. Amelett, hogy a forgatókönyv kimondottan intelligens, szerintem az is nagyon jót tett ehelyütt, hogy az író a rendezést nem engedte ki a kezéből. Az eredmény: letisztult karakterek, pontos történetvezetés, érhető, tiszta, szórakoztató sorozat. Borzasztóan okosnak találtam, egyfelől a sakkra koncentrálását, és azt a sok oknyomozati munkát, amely megelőzte az írást. Láthatóan szerelemgyerek ez: már a Huxley idézetnél is éreztem, de aztán a sok-sok sakkal eltöltött és bemutatott óra a sorozatban, a pontos felépítés, ahogy szinte elmagyarázza láthatatlanul is a játékot, s hozzáteszi a már haladó szintű magyarázatokat. Nagyon tetszett az ábrázolása az „éjszakai” játékoknak, szinte vigyorogva konstatáltam, hogy felismertem, miért jó a „plafonon játszani”. Nyilván nem egy-két könyvet olvasott el felületesen az író, mikor ezt a sztorit kitalálta – le a kalappal, hatalmas és alapos kutatómunka eredménye mindez.
És amiért rettentően antipatikus leszek: véleményem szerint, a leggyengébb láncszeme ennek a kis csillagnak, az maga Anya Taylor-Joy volt. spoiler. Láthatóan és érezhetően hiányzik valami a hölgy alkításából és szerintem ez leginkább az a tudatosság, amelyet csak és kizárólag a heves önbizalom és a magabiztosság tud adni egy embernek. Nem kétséges számomra, hogy határtalanul tehetséges, de sajnos az alakítása messze nem 100%. Sok olyan jelenete volt, ahol az arcának játéka egyszerűen nem azonos a karakterével, annak érzelmeivel. Annyira melléjátszásnak tűnt számomra, hogy zavarodottan és meghökkenve igyekeztem visszazökkenni, illetve egyszerűen nem foglalkozni vele, és hagyni, hogy vigyen tovább a történet. Pökhendi pillantásai nem voltak, szinte sohasem, jókor és jó helyen, mert elfértek volna ugyan (és lehet, hogy ez a karaktere sajátossága is), de sajnos nem azokban a pillanatokban, ahol ezt ő „használta”. Félreértés ne essék, az alakítás önmagában egész megkapó, de mégis… valami ott maradt belül, amit én nagyon hiányoltam. Hogy egy magyar klasszikust idézzek: nem jött át. :) (legalábbis nem teljesen). Drukkolok neki, mindenképpen, hogy megtalálja teljesen önmagát, hogy elhiggye, hogy ő már most is egy tündöklő és különleges ember, nincs szüksége felvett és rosszul tanult eszközökre, én inkább arra koncentrálnék, arra a nőre, aki ott belül üvölt és igazán meg akarja mutatni magát.
Nagyon jó sorozat, mindenkinek ajánlom, még azok számára is, akik utálnak sakkozni. Komolyan! :)

3 hozzászólás
Yuuko 

Mindig is érdekelt valamilyen szinten a sakk, bár én sajnos nem igazán játszottam. Néha a tesóimmal próbálkoztunk vele, de öcsém nem igazán tudott veszíteni, a húgom meg nem igazán szerette, így inkább áttértünk a malmozásra.
Az eleje annyira nem tetszett, és nem azért, mert nem fogott meg, hanem mert ez elég érzékeny téma számomra, és már a legeleljén látszott, hogy milyen irányba kezd el haladni Beth élete spoiler
Ami a sakkot illeti, nagyon szurkoltam Bethnek, bár aki nézett már pár sportról/versenyekről szóló sorozatot akár animét, az nagyjából már a legelején ismeri a sorozat felépítését.
Mindenesetre nagyon jól felépített sorozat, a versenyek még a laikusok számára is izgalmasak, a montázs az egyik versenyről nagyon tetszett, Anya Taylor-Joy nagyon jól hozza Beth karakterét, a végét pedig spoiler nagyon szerettem. Egyik „barátjelölt” sem fogott meg igazán, viszont tényleg csodáltam Beth szenvedélyét a sakk iránt spoiler, a látomásai és a ruhái is nagyon lenyűgözőek voltak. A legjobb karakter egyértelműen Mr. Shaibel volt. Amikor kiderült mi történt vele, én is elsírtam magam.

Mr_White 

Erősen túlértékelt sorozat. Egy tipikus lektűr tipikus filmnyelvre fordítása, egy Hamupipőke történet sakkra átírva, amiből kimaradt a dráma. Ha jobban végiggondoljátok, Beth sorsa nyílegyenes, semmi nem zökkenti ki az előretörésben, minden úgy történik, ahogy egy tündérmesében meg van írva. Még az alkoholizmusa is csupán ki/be kapcsolható manír, ha épp van egy kis szünet a cselekményben, akkor jöhet a piálás. A talán egyetlen drámai rész, amikor Beltik jelentkezik nála, hogy tanítsa, itt felcsillan valami, de amúgy általában sablonos, néhol már szánalmas, sőt giccses (pl. a zárójelenet a moszkvai sakkozókkal).
Ami miatt ez a sorozat ekkora siker lett, az Anya Taylor-Joy, akinek az elbűvölő arcával szerintem zsírt is el lehetne adni vegánoknak. A férfiak miatta nézik, a nők meg azért, mert imádják nézni, ahogy egy nő legyőzi a férfiakat.
Szóval jónak nem jó, de éppenséggel nézhető.

11 hozzászólás
LoneWolf 

Mikor belekezdtem nem hittem volna, de végül kedvenc lett. Szinte hibátlan kecsességgel tálalja a témát, melyben remek egyensúlyban van a sokak által unalmasnak talált sport izgalma, Beth magánéleti drámája, miközben oly szépen vegyül bele egy kis természetes humor, hogy nem mondanám egy teljesen negatív hangulatú darabnak. A remekül összerakott sztori mellett a karakterek zöme is kedvelhető, (Köszönhető ez változatos castingnak is.) miközben mindegyiknek megvan a maga átlagos hibája, ami hihetővé teszi őket. Jelmezek, díszletek és helyszínek terén is kihozták belőle a maximumot, ugyanakkor a zenék szintén hozzátettek a már eddig is kiemelkedően pozitív összképhez.
Ha úgy érzed, hogy a sakk egy unalmas játék, akkor ez a te filmed, mert garantáltan elfeledteti veled ezt a tévképzetet, ha pedig eddig is érdekelt a dolog, akkor végképp érdemes megnézned.
ui.: Konkrétan sajnáltam, hogy vége, pedig egyébként elfogadható lezárást kapott.

Coralie 

Az egyik legjobb minisorozat. Már az első részben is nagyon erősen indított és ez a végéig kitartott. Van valami magával ragadó Beth karakterében és abban, ahogy a sakkot megjelenítik. Zseniális alakítás a színésznőtől, de a többi karaktert is nagyon eltalálták. Élmény volt nézni, kedvenc lett.

puncsoscukor63

1-2 napra rá kezdtem el a sorozatot, ahogy megjelent a Netflixen. Először kicsit félve kezdtem bele, mint minden sorozatba mostanában, hogy hozza-e az „elvárásokat”, megéri-e egyáltalán belekezdeni, stb.
El kell mondjam, hogy már 2x megnéztem a részeket, mély benyomást tett rám.
Nem vagyok túl jó a sakkban, még gyerekként játszottam sokat, de nem túl magas szinten. Moat a sorozat után újból előkerült egy tábla a bábukkal, és regisztráltam is a híres online sakkos oldalra is.
Meghozza a játékhoz az ember kedvét ez a sorozat, úgy vélem, és ezt nem csak én tapasztaltam így, hanem akikkel még megnézettem :)
Beth Harmon egy nagyon szimpatikus karakter, könnyen meg lehet kedvelni, emellett nagyon karakteres az arca, tekinteteket vonzó a megjelenése.


Népszerű idézetek

Sztavrogin

Alma Wheatley: I don't know why my body is so intent on sabotaging my brain, when my brain is perfectly capable of sabotaging itself.

3. rész – Dupla gyalog
clarity 

Dark's nothing to be afraid of. In fact, I'd go as far as saying there's nothing to be afraid of. Anywhere. The strongest person is the person who isn't scared to be alone. It's other people you got to worry about. Other people. They'll tell you what to do, how to feel… Before you know it… ..you're pouring your life out in search of something other people told you to go look for. Someday, you're gonna be all alone, so you need to figure out how to take care of yourself.

5. rész – Villa
Ascyra 

Beth: Gondoltál már arra, hogy az ivástól vagy rosszul?
Alma: Ugyan már. Egész életemben flörtöltem a piával. Úgy érzem, hogy ideje, hogy kiteljesedjen a kapcsolatunk.

3. rész – Dupla gyalog
1 hozzászólás
mskitti

– Így sakkoznak a világ legjobb játékosai, a szovjetek.
– Miért ők a legjobbak a világon? Mert nekik a legjobb az öltönyük?
– Mert egy csapatként játszanak, főleg a bajnokságokon. Segítik egymást.
– Mi, amerikaiak egyedül játszunk, mert individualisták vagyunk. Nem hagyjuk, hogy bárki segítsen.

6. rész – Függőjátszma
mskitti

– Te is sakkozol?
– Nem, túl elvont. De sokat Monopolyzom.
– Sose játszottam.
– Ne próbáld ki! A kapitalizmus rabjává tesz. Azóta is gazdag akarok lenni.
– Miért tanulsz oroszul, ha a kapitalizmus rabja vagy?
– Eredetiben akarom olvasni Dosztojevszkijt.

4. rész – Középjáték
Sztavrogin

Beth: Did you ever think maybe it's the drinking that's making you sick?
Alma: Oh, please. I've flirted with alcohol most of my life. If anything, I think it's high time I consummated the relationship.

3. rész – Dupla gyalog
puncsoscukor63

It's chess. We're all primadonnas.

5. rész – Villa
Almost_Zed 

Thomas Huxley-t idézve: „A világ sakktábla, a figurák a természeti tünemények, a játékszabályok azok, amiket mi a természet törvényeinek nevezünk. Aki a túlsó oldalon játszik, rejtve van előlünk.”

7. rész – Végjáték
Surume

Benny: Mit műveltél azzal a szegény sráccal a harmadik körben? Fel akarta kötni magát.
Beth: Melyikre gondolsz?
Benny: Touché.

5. rész – Villa
Jolcsi 

A férfiak meg akarnak tanítani mindenfélére. Attól még nem lesznek okosak. Általában nem azok, de erősebbnek érzik magukat ettől. Megmutatják, hogy mennek a dolgok. Hagyd, hogy magyarázzanak, aztán pedig tedd, amihez kedved van! Egy egyedülálló nőnek erősnek kell lennie, egy olyan világban, ahol az emberek bárkivel beérik, csak legyen valakijük.

6. rész – Függőjátszma

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján