A salemi boszorkányok (1996) 52

The Crucible
124' · amerikai · dráma, történelmi 16

0 díj · 3 jelölés

Abby (Winona Ryder) és Salem istenfélő közösségének lányai éjszakánként titkos szeánszokat tartanak a közeli erdőben. A település elöljárói felhatalmazzák Proctor tiszteletest (Daniel Day-Lewis), hogy akár külső segítséggel is, de tegye meg a szükséges lépéseket a lányokat megszálló ördög… [tovább]

angol

Szereposztás

Daniel Day-LewisJohn Proctor
Winona RyderAbigail "Abby" Williams
Paul ScofieldJohn Danforth
Rob CampbellHale
Joan AllenElizabeth Proctor
Charlayne WoodardTituba
Peter VaughanGiles Corey
Jeffrey JonesThomas Putnam
Bruce DavisonParris tiszteletes
Karron GravesMary Warren

További szereplők

Kedvencelte 4

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Emerson 

Annak idején a büntetőjog tanárom ajánlotta a filmet, hogy ez tökéletesen szemlélteti azt, hogy mennyire alakíthatja az ítéletet a tömeg szava. Ezt tényleg visszaadja a film. És most örülhetnék, hogy ez csak a sötét középkorra volt jellemző, de a film nézése közben akaratlanul a mai hollywoodi boszorkányüldözés jutott eszembe. Szóval a helyzet mit sem változott, ma is ilyen sárdobálós csőcselék vagyunk, mert ez kell a népnek. Nem is tudtam élvezni a filmet, mert végig fortyogtam a sok idióta láttán. Talán, ha egy évvel ezelőtt nézem, akkor jobban tudtam volna figyelni a jogi részére, így már nem ment…

Blissenobiarella 

A film cselekménye meglehetős kiforgatása és egyoldalú, szkeptikus bemutatása a salemi boszorkányperek történetének. (nem azt mondom, hogy én hiszek a boszikban, csak hogy sose lehet tudni, mi is történt valójában) Ehhez képest még egy dupla kiforgatása a film cselekményének az itt is olvasható port.hu-s ismertető. Először is Proctor nem tiszteletes, és nem kéri rá senki, hogy védje meg a várost. Ő csak egy gazda.
Bár érinti a városi vezetőség és Paris tiszteletes kérdéses viszonyát a film, de nagyobb hangsúly van a boszorkányságtól „szenvedő” lányok vádjain. Érzékelteti a film, hogy új szelek fújnak a puritánoknál. spoiler
A kosztümök, a külcsín kifogástalan – nekem csak az fura, hogy mindenki szép tiszta és hófehér bőrű Proctor kivételével. Neki a göncei is nagyon kilógtak a sorból.
Üdítő volt Winona Rydert ilyen lotyó szerepben látni, mert tagadhatatlanul jól állt neki. Pontosan azért, mert mindig olyan bájos, az első fél órában azt se akartam elhinni, hogy ő komolyan ilyen, biztosan csak valamit félreértek. Szóval ő kifejezetten jó a filmben. A többiek nem nyújtanak kiemelkedő alakítást.
Összességében ez egy jó film, de a sok változtatás miatt nekem ez nem a salemi boszorkányokról szól, legfeljebb az ő történetükön alapul. Akit a valóság érdekel, ne ezt nézze meg. Egyéb tekintetben szórakoztató volt.

levyzoltan 

A film jól mutatja azt a korabeli bugyutaságot, ami végigsöpört a keresztény világban akkoriban.
Féld Istent! Isten nevében menj és gyilkolj! Mi van? Hol van ez leírva?
Mi megy most a világban? Semmi sem változott azóta, csak most egy fecskendőben hisznek a hülye emberek. István királyunk mire kényszerítette rá a népét: „felvegyük” a kereszti szenvedést! Ma mit is kényszerítenek ránk? Semmi sem változik, a módszer ugyanaz.
Ezekkel a módszerekkel csak elnyomták az igazi tudókat akik tényleg halloták Isten szavát. Ügyes.

Bexy_15 

Két napja érlelődik bennem, hogy mit is kéne írnom erről a filmről. Kezdetben annyit, hogy én Daniel-Day Lewis munkásságát nem ismerem csupán csak a kinézetét ezért is okozott először nehézséget felismerni még nem őszülő tincsekkel. Winona Ryder-t alapjáraton kedvelem, de ezt a szerepét valahogy nem bírtam elviselni. Abby-t és a főbíró urat legszívesebben agyon vágtam volna az összes visítozó kis hülye libát.


Hasonló filmek címkék alapján