A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998) 223

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
107' · angol · vígjáték, krimi 16

1 díj · 1 jelölés

London legizgalmasabb negyede valószínűleg az East End. Itt él a legtöbb nehézfiú, kábítószerügynök és nagyreményű semmittevő. A film négy hőse, a négy jó barát itt határozza el, hogy meggazdagodik. Az eredmény: hatalmas adósság és egy életveszélyes fenyegetés. Mindössze egy hetük van fizetni,… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Jason FlemyngTom
Dexter FletcherSzappan
Nick MoranEddy
Jason StathamDudva
Vinnie JonesChris
StingJD
Frank HarperKutya
Steve SweeneyTuskó
Stephen MarcusNick, a görög
Steven MackintoshWinston

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 67

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Számomra a meglepetések filmje. Megjelenésekor és kultuszának kialakulásakor a kétezres évek elején nem nagyon foglalkoztam vele, de Jason Flemyng miatt mindenképpen meg akartam nézni egyszer – most jött el az idő, és rendkívül kellemes felismerések és váratlan fordulatok fogadtak. Az első ilyen igazából egy kis minőségi hiba, ugyanis a nálam lévő lemezen egy meglepően színtelen, fakó kópia volt megnézhető, amitől a film képi világa és hangulata kimondottan hasonlított az 1997-es orosz kulfilmre, A fivérre. Gondoltam is, hogy Ritchie-től kitelik egy kis ihletmerítés Balabanovtól, valahol még a mozijának stílusa és szellemisége is hajazott A fivérre, de ahogy láttam a filmről készült egyéb anyagokat, rájöttem, hogy eredetileg nem így nézett ki, és nálam volt valami hiba. Viszont a mozi ebben a formában veszettül hangulatos volt!

A másik nagy felismerés az volt, hogy az általam eléggé kultivált Flemyng igazából nem főszereplője a filmnek, révén a sztori rengeteg karaktert mozgat központi fókuszban, és mind nagyon ügyesen is játszanak. Jason Statham elképesztő, nem gondoltam volna, hogy itt és így indult a karrierje, és azt sem, hogy ennyi színészi potenciál volt/van benne. A karakterek közül a Halmágyi Sándor által megszólaltatott Tuskó volt a kedvencem.
A filmnek utánaolvasva egyébként határozottan meglepett, hogy volt tesztvetítése, variáltak benne dolgokat a közönség reakciói alapján, illetve utóforgattak is hozzá – messzemenően elüt ez a profizmus attól az ösztönösségtől és underground íztől, amit az egész cucc áraszt magából. A Ravasz… minden pillanatában egy kiérlelt, alulról jövő filmes kezdeményezésnek tűnik, afféle kispénzű garázsprojekt. Valószínűleg ezt a hangulatot tudatosan építették bele, és éppen ezért lehetett kultikus is: irtó jól áll neki ízig-vérig brit, európai feelingje. A meglévő információk alapján egyébként a kivágott jelentek és a forgatókönyvből kihagyott bizonyos részletek talán még érdekesebbé tették volna a végeredményt, például lett volna Eddynek egy barátnője.
Utolsóként még megemlékeznék az operatőri munkáról: iszonyatos feelingje van a belassított, drogos látomássá vágott jeleneteknek, az elvont beállásoknak – eszembe jutott olykor a pár napja megnézett Hivatali patkányok, amiben ugyancsak voltak kreatív és nagyon hangulatos felvételek, a nyomtató lezúzása pl. mintha egy az egyben A Ravasz… előtt tisztelegne.

Klassz film, megérdemelten lett igazi legenda!

Nadja_Blue

Rengetegszer újranéztem és minden alkalommal imádtam. Tökéletes.

kkata76 

Nos, igen. Valaki vagy szereti Guy Ritchie filmjeit, vagy nem, középút nem nagyon van. Én szeretem őket, bár eléggé egy kaptafára készülnek, az ember tudja, mire számíthat. Csavaros történet, agyatlan szereplők, idétlen helyzetek, és teljesen valószínűtlen megoldások; mindez sok fekete és angol humorral tálalva. Nekem ez mindig bejön, szóval ez a film is tetszett.

kkatja

Lehidaltam a szövegeitől, az egyik legcsillogóbb gyöngyszem Guy Ritchie karláncán.
Fergeteges kavarások netovábbja, elcseszett helyzetekkel, remek szereposztással, vigyázat halálos fenyegetés a rekeszizmoknak!! :))

Janus 

Guy Ritchie volt az első rendező, akinek a stílusát felismertem, tudatosan néztem az ő filmjeit, és a kedvenc rendezőmnek neveztem. Ez nem volt igaz.
Akkoriban a máig nagy kedvencem, a Sherlock Holmes 1-2 miatt szerettem annyira. Azóta moziban láttam az Aladdint és az Úriembereket, így már tényleg eléggé megszerettem, még úgy is, hogy sem az UNCLE, sem az Arthur, sem a Blöff, és a Ravasz sem nyűgözött le (még akkor sem, ha mindenkinek az utóbbi két cím ugrik be Ritchieről).
Jó film volt, a kocsiajtós jelenet brutális, de én maradok a fent említett négy filmnél. Valószínűleg a Blöfföt újra fogom nézni, ki tudja.

ChEebor 

Jó kis film, érdekes történettel és rengeteg csavarral. Bár alapvetően mindenki egy gonosztevő benne, a figurák mégis szerethetőek és a színészek tökéletesen eljátszák őket (meglepett, hogy Jason Statham is benne van). A zene hibátlan, a számok tökéletesen illeszkednek a sztorihoz. Bár annyira nem tetszett, mint a zseniális Blöff, de azért nagyon megjárja.

Ratsui 

Nagy film, ennyi hibbant, botcsinálta gengsztert kevés filmben látni.

Gábor_Ale 

Az angol bűnözői élet vicces oldalát bemutató film a 90-es évekből. Nagyon szórakoztató és azóta kultuszfilmmé nőtte ki magát.

fayakezdet 

Nem is tudom mit írhatnék róla. Ritchie-nek ez és a Blöff olyan mint Tarantino-nak a Ponyvaregény és a Kutyaszorítóban. Klasszikus.


Népszerű idézetek

kkatja

Szappan: Ja, egy kis fájdalom sosem árt, igaz? Értitek, ugye? Ezen kívül még a kés jöhet számításba. Bazi nagy, véresen csillogó kés. Olyan éles, krokodilnyúzó kés. A kés azért jó, mert csendes fegyver. És minél kevesebb a zaj, annál elégedettebb a raj. Tökön szúrjuk őket. Mi aztán nem cicózunk. Puska a nyomiknak, kés a profiknak.

kkatja

Paul: Ó, a tökömet!
rendőr: Már van egy cédulája. Ha nem áll odébb, akkor majd mi tesszük odébb.
Paul: Csak egy perc az egész.
rendőr: Tizenöt perce áll itt.
Paul: Jöjjön! Mutatok valamit.
rendőr: Mit akar mutatni?
Paul: Nézze, csak félig van tele.
rendőr: És?
Paul: És előbb bepakolok, aztán foglak, és beváglak.
rendőr: Mi?
Paul (leüti és beteszi a kocsiba): És már itt sem vagyok.

kkatja

Gary: Na, és ki a boss? Ki bízott meg minket?
Baptista Barry: Ti most nekem dolgoztok. Többet nem mondhatok. Világos? De ezt viszont tudnotok kell.
Gary: Értem már. Ez most olyan „tudd, hogy értsd”-helyzet, igaz? A James Bond-ban is így csinálják.
Baptista Barry: Vigyázzatok, ne feledjétek, ki itt a boss!

kkatja

Tom: A 120 000 körüli bevétel már optimálisnak mondható 25 000-es befektetésnél. A tapasztalat ezt mutatja.
Szappan: Optimista becslés.
Tom: Akkor lennék optimista, ha megenném a főztödet.

kkatja

Lenny: Te is húzz harisnyát a fejedre.
Gary: De egy ötöst költöttem fodrászra. Ha azt hiszed tönkreteszem a sérómat, tévedsz.
Lenny: Akkor, hogy álcázod magad?

kkatja

Gary: Hé, Kenny, mit művelsz?
Lenny: Most kihúzom belőlük hol tartják a pénzüket!
Gary: Te dinka, hát nem látod, hogy ezek szegények? Még új bútorra sem futja nekik. Megvannak a puskák, mit akarsz még? Miért kell neked minden alkalommal talpakat gyújtogatnod, te piromán?

kkatja

Tom: Szappan, nem kéne tudnunk rólad valamit?
Dudva: Nem is tudom mi aggaszt jobban. Az állásod vagy a múltad.

kolibris 

Dagadt: Van egy ötletem. Létrehozunk egy céget 'Seggre pacsizó buzik' névvel.
Szappan: Tessék?
Dagadt: Egy meleglap hirdetési rovatában reklámozzuk magunkat, mint a legújabb mélyen farbahatoló műfütyköst. A szlogenje pedig az lehet, hogy mondjuk áttörés a melegfronton, szexuális csúcs technológia, garantált élvezet, ha nincs vele megelégedve, visszafizetjük az árát. Na már most, huszonöt font egy ilyen pipli. Igazán csekély ár mellett maxi élvezet. De a csekkeket egy másik cég nevére fizetik be. Nem lehet trágár. Mondjuk Bobby féle himbilimbik huszonöt fontért. Aztán fogjuk a pénzt és betesszük a bankba, majd várunk. És most jön a lényeg. Visszaküldjük a huszonöt fontról szóló csekkeket a másik cégtől, vagyis a seggre pacsizók klubjától azzal, hogy sajnáljuk, de az amerikai raktárban jelenleg nem kapható az áru. Mit gondoltok, hányan váltják vissza a csekkeket? Egy lélek se. Ugyanis roppant kínos lenne, ha a bankban kiderülne, hogy seggre pacsiznak.
Dudva: Na és mennyi idő múlva lesz ebből pénz?
Dagadt: Legfeljebb négy hét.
Dudva: Egy hónap? Hát mi a szart érünk vele, ha hat napunk van rá? Nem, most már csak öt.
Dagadt: Jó ötletnek tűnt.

Janus 

Én most egy üdítőt kértem, vagy egy kibaszott esőerdőt?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján