A halál kocsisa (1921) 18

The Phantom Carriage · Körkarlen
100' · svéd · dráma, némafilm, fantasy, horror 16

A film Sjöström művészi pályájának csúcspontja, és egy – később Ingmar Bergmanra is erősen ható – középkori legendát dolgoz fel, mely szerint a halál kocsisa csuklyával a fején, kaszával a kezében hajtja két gebe húzta szekerét, és szállítja el a halottakat egy éven keresztül. Szilveszter… [tovább]

Szereposztás

Victor SjöströmDavid Holm
Hilda BorgströmMrs. Holm
Tore SvennbergGeorges
Astrid HolmEdit
Concordia SelanderEdit anyja

Kedvencelte 2

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

annagramma 

A némafilm egészen más, hipnotikus dimenziója. Az Abel Gance Száguldó kerékjét nézve időnként eltöprengtem: egy az egyben átültethető volna hangosfilmre, nem okozna traumát a szereplők megszólalása (valami egészen sajátos stílusban talán működne is, egyébként érdektelen giccset jósolnék, hiszen így is elég közel áll hozzá).
Ez a film elképzelhetetlen, hogy megszólaljon, mondhatni némaságra van írva. Ezzel együtt a KTL nevet viselő ambientzenekar 2008-as soundtrackjével néztem, azonban ez nem a klasszikus (pláne a némafilmes) értelemben vett filmzene, hanem meditatív, Artyemjevi, Popol Vuhi kontemplatív hangszőnyeg, ami a kép alá fektetve végképp hipnózisba ejti a nézőt, én még rágyújtani is elfelejtettem közben.
(Ezzel szemben a Matti Bye nevű szerző 2007-es változa „valódi”, hagyományos, dramatizáló filmzene, én az előbbit ajánlom.)

Hogy a horrofilmek listáján miért szerepel, nem tudom, a horrorra vágyók és a lassú filmektől agyvérzést kapók kerüljék.


Hasonló filmek címkék alapján