A bálnalovas (2002) 39

Whale Rider
101' · német, új-zélandi · dráma 0 !

0 díj · 1 jelölés

A Bálnalovas egy fiatal lány végzete beteljesítéséért folytatott küzdelmét mutatja be. A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét. Azonban egy ikerpár születésekor a fiútestvér meghal, így a lány, Pai rendeltetett a jövőbeli családfő szerepének betöltésére.… [tovább]

angol

Szereposztás

Keisha Castle-HughesPaikea
Rawiri ParateneKoro
Cliff CurtisPorourangi
Grant RoaRawiri nagybácsi
Mana TaumaunuHemi
Rachel HouseShilo
Taungaroa EmileWillie

Kedvencelte 6

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Tony_Soprano 

Érzékeny, gondolatgazdag coming of age mozi az ifjúkori lázadás és az ősi tradíció egymásnak feszüléséről. Felelősségvállalásról, ember és természet viszonyáról ritkán láthatunk életszerű, didaktikus felhangokat majdhogynem teljesen mellőző filmet, kifejezetten a maori-kultúráról pedig nagyon keveset. Nem könnyű darab, de cserébe szívmelengető és felemelő mozi sírni valóan szép befejezéssel.

Képopera 

Nagyon szeretem ezt a filmet. Csak azért nem full-csillag, mert nem mindegy, hogy az ember mikor nézi meg. Nem egy gyors és pörgős film. Én először pont akkor néztem meg, amikor lassú filmre vágytam. Nem könnyedre, hanem mondanivalóval rendelkező, lassú, ámde nem vontatott filmre. Tökéletes választás volt. Ma néztem meg ismét. Már napok óta akartam. Nem hiába. Feltöltött. :)

rapchee 

betekintés az új zélandi maori kultúrába, nemi szerepek változásával. nem egy meglepő fordulatos történet, viszont tisztességgel megcsinált és előadott

Zsanni

Nagyon szép film, sírtam is a végén és örülök, hogy eddig halogattam a megnézését, mert ehhez kellett egyfajta hangulat. Betekintést nyerhettem egy ismeretlen kultúrába, ahol még fontos a természettel és az őseinkkel való kapcsolódás és ahol az emberek még érzik és gyakorolják is ezt a kapcsolatot. Érdekes módon ez egybe volt forrasztva a modernizációval, az új generációval, akik nem feltétlenül hisznek már ebben és új utakon szeretnének járni, emiatt elkerülhetetlen az összeütközés. Ugyanígy nagyon nehéz önmagadra találni, ha már eleve predesztinálnak a sorsod és rajtad van ez a teher. Ezt minden szereplő másként élte meg. A kislány nemcsak az ősi próféciák felelőssége miatt kényszerült küzdeni, hanem nagyapja szeretetéért is, aki szintén viaskodott magában a hagyományok iránti tisztelete és az unokája iránti érzelmei összeegyeztethetetlensége miatt. A zenei aláfestés is nagyon szép volt és a „törzsi” varázsigék, énekek is. Lélekemelő, tiszta film, a maga egyszerűségében nagyszerű. A nagymama és barátai üdítő színfolt voltak :-)

UI: most látom, hogy egy könyv alapján készült a film, ezt nem tudtam, de szerintem nem is baj, mert a képi világ és a zene együttese valószínűleg többet adott így, mint ha olvastam volna.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján