9 és fél hét / 9 és 1/2 hét (9 és fél hét 1.) (1986) 52

Nine 1/2 Weeks
117' · amerikai · dráma, romantikus, erotikus 18

Liz gyönyörű, okos, kedves. Mégis, szinte kerüli a férfiakat. A múltban már annyiszor megégette magát, hogy fél egy bensőségesebb kapcsolattól. A csibészes mosolyú John megnyerő egyéniségének azonban ő sem tud ellenállni. Hamarosan az ágyban kötnek ki, és a szexualitás egyre újabb és újabb,… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Kim BasingerElizabeth
Mickey RourkeJohn
Margaret WhittonMolly
David MarguliesHarvey
Christine BaranskiThea
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

Nicole88

Kim Basinger valahogy mindig kikapja a tutit :-D (mármint a szexelős filmeket)
Nem gondolom, hogy túl jó volt ez a film, de egynek elment, az volt vele a problémám, hogy vontatottnak éreztem, ezt a sztorit bele lehetett volna sűríteni 80 percbe is bőven.
Szerintem nem fogom újranézni, legalábbis önszántamból biztos nem!

agi89

Az egyik olyan film amit már megszámlálhatatlanul sokszor néztem meg.
Mer egyszerűen
I-M-Á-D-O-M!!!

Mickey Rourkeba konkrétan minden egyes alkalommal totálisan beleesek.
Oh azok az epic filmjelenetek… *-*

Persze látom én a hibáit, de egyáltalán nem tudnak érdekelni.

Beleremeg minden egyes alkalommal a lelkem.

És ez a lényeg.

LukeSkywalker 

Minden idők egyik legérzékibb erotikus drámája.
Adrian Lyne mesterművet alkotott.
A 80-as évek izzó realizmusa párosul (párosodik) a kor diszkóslágereivel és New York párás, koszos, nyüzsgő pezsgése találkozik két elveszett, frusztrált ember kapcsolatában.
Bizonyos jelenetei mára klasszikusnak számítanak, és talán ebben a filmben szerepel a filmtörténet legizgatóbb sztriptízszekvenciája, ami Kim Basingert (én a nevét sokszor sz-szel ejtettem fonetikusan) egycsapásra nemzetközi szupersztárrá és szexszimbólummá avatta. Teljes joggal. A nő isteni, akár Brigitte Bardot, sistergő érzékiség, fülledt erotika lengi körül, miközben egy ártatlan, csendes, visszahúzódó nőből átalakul egy kéjes, szexuálisan és lelkileg is elnyomott szolgává.
Mickey Rourke is telitalálat, a pasas szívdöglesztően jóképű, rejtélyes és persze…
A film alapjául szóló, álnéven írt regény sokkal szikárabb és kőcsupasz, nagyjából füzetvastagságú mű, amiből Lyne brilliáns arányérzékkel varázsolt valami egészen elképesztő szociológiai tanulmányt az emberi lélek legmélyebb bugyraiban tanyázó perverzióról.
Csodásan fényképezett a film. Lyne-nál senki nem tudja a devianciát izgatóbbá, kívánatosabbá tenni úgy, hogy közben még önmagunk előtt is szégyenkezünk. Képes az átléphetetlennek ítélt határvonalakat átjárhatóvá, de legalábbis áttetszővé tenni, hogy átpillanthassunk a túloldalra, a tiltott, a nem ismert tartományra, majd épségben visszatérhessünk, magunkon hordozva a megtapasztalt élmények mocskos, zavaró, ám ambivalens mód izgalmas, izgató nyomát.
A 9 és 1/2 hét páratlan modern klasszikus, az ezerkilencszáznyolcvanas évek Amerikájának egyik tökéletes filmes lenyomata, ezen túlmenően felkavaró, provokatív és valóban mélyenszántó emberi dráma a szado-mazochizmus szociológiájáról.

Tamás 

Én naivan hittem, hogy a szürkeötvenárnyalata egy az egyben eredeti alapkoncepció az írónőjétől. Aztán megnéztem ezt a filmet, és kiderült, hogy még azt is kölcsönözte, méghozzá innen. Számomra ennek az elfojtó kapcsolatnak bemutatása a legértékesebb az egészben, mert ennél sokkal többet ez a film sem nyújt, ugyanúgy az érzékiségre és a szexre hegyezték ki. Nem láttam a szürkét, de meg merem kockáztatni, hogy azzal ellentétben, itt működik az erotika. Ettől még cselekmény nincs :D

1 hozzászólás
carragher 

Érdekes történet, Mickey Rourke itt még nagyon jól nézet ki. Sajnos a könyvet ami nem olyan vastag már korábban olvastam így tudtam miről szól a történet. Csak éppen erotika kivételévvel semmi köze nem volt a könyvhöz. Ja és Kim Basinger testdublőrt használt most ,hogy utána olvastam.

Luna 

A filmet szerintem sokkal jobban át tudja érezni az, akinek volt már valaha párkapcsolata. Én még csak most vagyok az elsőben, és igen is fontos kérdéseket feszeget a film, ami szerintem kimondatlanul minden kapcsolatban felmerül(het) az emberekben. Hol van a szerelemben a határ? Mikor nyíljunk meg őszintén a másik előtt? Csak alá és fölé rendeltség van? A szerelemben mindent el kell fogadni, határok nélkül? Az intimitás mikor fordul át önzésbe? Lehetünk-e egyáltalán önzők? Tényleg EZ/ILYEN a szerelem? Meddig kell elfogani a másik sexuális vágyait? És nekem hol van benne a helyem?

Ezek nagyon kemény kérdések. De talán ettől lehetne ezt művészfilmnek nevezni. A művészet dolga, hogy a kimondatlan gondolatainkat és érzéseinket kifejezze. Itt pedig ez nagyon is jól volt ábrázolva. Mivel nőből vagyok eleve megrázó volt végignézni a filmet, és magamba elgondolkodtam, hogy meddig tűrnék el egy ilyen kapcsolatot. talén még most sem tdunék erre biztos választ adni. Sajnos. Tudom, hogy előttem is írták már, de valamiért a Szürke ennek a filmnek csak egy kis felszínen úszó jégkockája. Mert csak felszínes és nem mutat – undoron kívül – semmit. Amikor azt megnéztem nem filozofálgattam. De lehet csak én vagyok ilyen nagyon-nagyon elvont.

Az elmélkedéseimen túl, nagyon szerettem a hangulatát – minden sötétségével együtt -. A zenéket én is kornyikáltam, ezért többször is meg néztem egy-egy jelenetet, hogy végre arra is koncentráljak, a macskát az elején nagyon bírtam, olyan diszkréten elhagyta a terepet. :D Mindig szerettem nézni, ahogy az emberek csak úgy random, spontán, tökéletes ritmus érzékkel megáldva táncra perdülnek. Ez nekem mindig is szemet gyönyörködtető látvány, már csak azért is, mert még egy téglának is jobb ritmusérzéke van, mint nekem. XD
És néha kifejezetten irigykedtem Mickey Rourke mosolygására, mert ennyi időn keresztül csak úgy szendén bazsalyogni a nagyvilágba… :D Bárcsak én tudnék így bazsalyogni minden helyzetben. XD

Szerintem ez egy zseniális, jól megragadott, és felépített történet. A vége pedig nagyon megrázó.


Folytatása

Összehasonlítás

9 és fél hét


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján