300 (300 1.) (2006) 307

A görög-perzsa háborúban a görögök Marathon mellett i. e. 490-ben megállították az ellenséget. Tíz évvel később Xerxes vezeti az újabb perzsa támadást. A poliszok Spárta, Athén és Korinthosz vezetésével szövetkeznek. Az első összecsapásra a Thermopülai-szorosnál kerül sor, amelyet Leonidas… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Gerard ButlerLeonidas király
Lena HeadeyGorgo királynő
Michael FassbenderStelios
Rodrigo SantoroXerxes
Tom WisdomAstinos
Peter Mensahperzsa követ
Dominic WestTheron
David WenhamDilios
Vincent ReganCaptain
Andrew PleavinDaxos

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 45

Várólistára tette 62


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

HA-MINDENT-JÓ-LASSAN-ÉS-ORDÍTVA-MONDASZ-ÉS-LASSÍTOTT-FELVÉTELBEN-ROHANSZ-MEG-VEREKSZEL-AKKOR-AZ-CSAK-JÓ-LEHET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

u.i.: a wonder woman rendezője pedig bőszen jegyzetelt.

Kikiriki

Hmmm. Az első 20 perctől az utolsó 20 percig unatkoztam. Nem volt ez rossz, de nekem unalmas volt, nem tetszett annyira. A színek nagyon furák voltak benne, és az egész film olyan mű volt. Egyes karakterek (főleg Xerxesre értem) nagyon furák voltak..
Ha az a csomó lassított jelenet nem lett volna lassítva, sokkal előbb vége lett volna, és nekem sem kellett volna annyit szenvednem vele.
De azért a végére valamennyire helyrejöttek a dolgok, még élveztem is.

brena

csak úgy fröcsögött a vér….már majdnem lavórt toltam a vászon alá,nehogy kifolyjon a sok vér…de gigantikus volt,ami a számítógépes trükköket illeti.

Carmilla 

Nos. Ez a film voltaképp egy megelevenedett képregény. Nem realista filmdráma, nem történelmi film, szóval felesleges ezeket számonkérni rajta. A történet teljes mértékben alárendelt a látvánnyal szemben. Mindenben a képregények világát követi. Tehát olyan vizualitása (amit ez a fura filter is megalapoz), és olyanok a bot-egyszerű párbeszédek is. Direkt. Én bírom az ilyen kísérletezős filmeket, ráadásul gyerekkoromban imádtam az effajta képregényeket, úgyhogy cseppet sem unatkoztam, teljesen lefoglalt a látvány: a képek kompozíciója, a lassítások a fröccsenő vérrel (ami szintén egy képregény kockáit idézte), a hullahegyek, a félmeztelen testek, a furcsa gnómok stb. spoiler

DianaRL

Atya-gatya, hát EZMIEZ. Valaki mondja el nekem, hogy
a) ki az, aki komolyan elhitte, hogy ez a film így jó lesz (minden tiszteletem az övé), és
b) mi a toszért is raktam én ezt valamikor rég várólistára.
Őszntén szólva, valójában fergetegesen szórakoztam – ennek egyetlen oka, hogy végig narráltam a filmet válogatott humor(talan)sziporkáimmal, ami csak közepesen tűnhetett őrültnek és creepynek. Egyébként az izgalmas alapsztori ellenére sikerült egy középszerű látványtangót összehozni, de ez még nem is lenne akkora probléma, viszont…
Ad 1: A lasssssítások. Borzalmas belegondolni, hogy fele ilyen gyorsan véget érhetne a nézők szenvedése, ha nem lenne ez a bitang sok lassítás. Vártam, mikor nézzük végig a szereplők lassított orrfújását és székelését akciójelenetként tálalva (természetesen szemkápráztató CGI-jal animálva az említett távozó anyagokat).
Ad 2: A kosztümök. Nekem nem meséli be senki, hogy Spárta olyan végtelenül csóró volt, hogy ha tél volt, ha harcolni mentek a katonák, nem telt más ruhadarabra, mint egy tetves köpeny. (Direkt meg is gugliztam, és meglepetés: a valódi spártaiak képesek voltak normálisan felöltözni, ing, páncél meg minden.) Értem én, hogy eye candynak szánták a 300 (plusz-mínusz néhány) kidolgozott izmos férfimellkast, de nope.
Ad 3: Ez nem szövegkönyv, ez maximum egy tál szottyadt zabkása szövegkönyv formára faragva. A narrálással még nem is volt akkora baj, de amit a szereplők képesek voltak néha felböfögni, az nevetséges.
Ad 4: A látvány. Biztosan én vagyok korlátolt elme, de nem tudtam felfogni, mit keresnek taknyul kinéző orkok, Quasimódók meg aszott beszélő csicsókák egy történelmi filmben – akkor meg, ha ez egy háborús fantasy, ne keverjük a szezont a fazonnal.
Jogos, nem tudom bizonyítani, hogy ezek az elemek nem szükségesek a történet teljes átadásához, de… ugyan már, kit akarok átvágni, bármikor szívesen leállok bizonyítgatni.
És akkor még nem is beszéltünk olyan csodákról, mint a jellemek hiánya (vagy épp képtelenné torzítása Xerxes, MIÉRT), az épphogy egésszé maszatolt cselekmény vagy a film színei, amik elsőre különlegesnek hatnak, de fél órán belül folyik ki tőle az ember szeme.
A négy csillag a végéért jár, ami tényleg elég meghatóra sikerült.
Egyszóval: ne nézzétek meg ezt a filmet. Nekem öt nekifutásra sikerült (büszke is vagyok magamra, hogy a végére értem), néha már az internet se bírta elviselni ezt a szennyet és inkább lefagyott az egész gép – és nem érte meg. Kivétel, ha szerettek szenvedni és a humorotokat csillogtatni, mert ez a film mindkettőre tengernyi lehetőséget kínál.

NannyOgg 

Bekajáltam. A sok félmeztelen pasit, a valószínűtlen színvilágot, a látványos öldöklést, a lassssssííííítotttt felvételeket… pedig nem szoktam, de ez megvett kilóra.

Nadja_Blue 

Hogy én ezt mennyire, de mennyire nem szeretem. Értem én, hogy látványos, de ettől még nem lesz jó a film, hiába szökik a tesztoszteron szint az egekbe. És ezen a This is Sparta mém se segített, sőt! A lassítások kifejezetten zavartak, Xerxes karaktere pedig egyszerűen nevetséges volt… nagyon fekete-fehér oldalakat állít fel a film és ez borzasztó ellenszenves. Nem tudom komolyan venni.

9 hozzászólás
Jinx_Sniper

Antik örökségeken kezdtük el nézni és mivel a házi dolgozat a film és valóság összehasonlítása lenne, így itthon be is fejeztem.

A film technikailag szépen kivitelezett, ha eltekintünk attól a pár helytől amin látszik, hogy teljesen mű – pl. a háttér vagy az épületek – , illetve a műen fröcsögő vértől, ami persze nem ken össze semmit és egy egész sereg megússza a csatát úgy, hogy egy csepp vér se kerül a köpenyükre.
Valószínűleg a készítők egyik kedvenc képi eleme lehetett a belassítás, mert a csatajelenetek teljes mértékben erre épültek, illetve előtte és utána is megfigyelhető.
Viszont úgy 1 óra 10 perc után már kezdett unalmas lenni, de azért végignéztem. csak hogy elkészüljön a házi

Amikor Leonidas király megkérdezi a görögöktől, hogy mi a foglalkozásuk – fazekas, szobrász, patkolókovács – utána pedig visszafordul saját serege felé, csak annyi hallatszik, hogy háu, háu, háu. Ez valami új foglalkozás akar lenni? xD költői kérdés

Ó és igen, a legfontosabb dolgot kihagytam: a fáradhatatlan spártai férfiak, akik lenyomtak egy csatát úgy, hogy meg se kottyant nekik.

LoneWolf

Stílusosan a „300” lesz a 300. értékelésem. Azon kevesek közé tartozom, akiket nem nyűgözött le a film. A látványvilága ugyan egyedi, az harcjelenetek tökéletesen koreografáltak, helyenként mégis vontatott, unalmas és bugyuta – még a képregényes hátterét nézve is – a történelem óráinkról még mindig visszaköszönő, tehát kiszámítható végkifejlettel együtt… A maga idejében talán nagy durranás lehetett, de manapság egy alkotás a sok közül, ami számomra nem állta ki az idők próbáját.

Little_Monster 

Egy dolog maradt meg bennem, amit ki is emelnék, mint a film csúcspontja: Lena Headey ruhája, mikor elbúcsúzik Leonidas királytól.


Népszerű idézetek

Reelka

Messenger: Choose your next words carefully, Leonidas. They may be your last as king.
King Leonidas: [to himself: thinking] „Earth and water”?
[Leonidas unsheathes and points his sword at the Messenger's throat]
Messenger: Madman! You're a madman!
King Leonidas: Earth and water? You'll find plenty of both down there.
Messenger: No man, Persian or Greek, no man threatens a messenger!
King Leonidas: You bring the crowns and heads of conquered kings to my city steps. You insult my queen. You threaten my people with slavery and death! Oh, I've chosen my words carefully, Persian. Perhaps you should have done the same!
Messenger: This is blasphemy! This is madness!
King Leonidas: Madness…?
[shouting]
King Leonidas: This is Sparta!
[Kicks the messenger down the well]

Carmilla 

– Hallgatni kell az istenekre!
– Bárcsak az eszedre hallgatnál.

Carmilla 

– Egy italt?
– Mérget?
– Sajnálom, csak vízzel kínálhatlak.

Katara_Phoenix

Messenger: What makes this woman think she can speak among men?
Queen Gorgo: Because only Spartan women give birth to real men.


Folytatása

Összehasonlítás

300


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján