Videodrome (1983) 29

87' · kanadai · sci-fi, thriller, horror 18

Max Renn, egy kis kábeltévé, a 83-as csatorna elnöke kétségbeesetten próbál versenyben maradni a nagy tévétársaságok között. Csatornája programja ezért elsősorban az alantas szexuális ösztönökre épít – de úgy látszik ez sem elég ahhoz, hogy az állomás sikeres legyen. Miközben kutat egy olyan… [tovább]

angol

Szereposztás

James WoodsMax Renn
Sonja SmitsBianca O'Blivion
Deborah HarryNicki Brand
Peter DvorskyHarlan
Leslie CarlsonBarry Convex
Lally CadeauRena King
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 39


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Nem semmi film. A maga korában pedig pláne nem lehetett rossz. A tv mint személyiségformáló és befolyásoló tényező nem ismeretlen dolog, amit még jobban felerősít drogként kezelése. Sajnos ma sem vesztett aktualitásából.

AnnaAnn

Ez az egyik legjobb Crononberg film. A témaválasztáson nem lepődtem meg már a rendező miatt. Megint a hallucinációk világa. Kicsit az Existenzre emlékeztetett, hiszen ott is halált akartak hozni a játékra, ahogy itt a videodrome-ra. James Woods pedig jó színész.

1 hozzászólás
kkata76 

Oké, bevallom, szeretem az agyament dolgokat (valaki emlegette az értékelések közt Miike Takashit, aki az egyik kedvenc rendezőm), szóval nekem ez tetszett. A body horrort annyira nem kedvelem, viszont Cronenberg filmjei mindig tartogatnak valami pluszt, nem csak üres képi frázisokat puffogtat, hanem van mondanivalója is, és emiatt érdemes nézni a filmjeit. Emellett érdekesek (még ma is) az effektek és a téma is: szeretem az ilyen realitás vs hallucináció/képzelet témájú filmeket, nagyon izgalmas, ahogy a kettő összemosódik, és ahogy az ezt átélő szereplő(k) reagálnak a szituációra, vagy ahogy ezt megoldják képileg. A filmnek természetesen vannak egyéb rétegei is amiket fel lehet fejteni, de ehhez újra kellene nézni, én most csak erre figyeltem.

Blissenobiarella 

’83-ban biztosan nagyon újszerű és durva film volt ez, vérbeli Cronenberg. Ma már más témakörben, más irányból szokás a tévé hatásairól vitatkozni, de feltételezem, hogy bár ez egy agymenés, azért voltak bőven ’83-ban, akik erősen bólogattak a filmben elhangzottakra.
Azt hiszem, ez az első film, amit végig bírtam nézni James Woods főszereplésével, és meggyőzött róla, hogy nem egy rossz színész. Kár, hogy nem bírom elviselni a fejét, de amúgy erre a szerepre tökéletes választás volt. A Cronenberg filmjeire oly jellemző gusztustalanságokat is repeső szívvel láttam viszont. Jól néznek ki, egyetlen jelenet volt csak, ahol feltűnt, hogy a lüktető tévét bizony egy gumiszerű anyaggal oldották meg, amit hátulról nyomkod egy szebb jövőt remélő technikus, a többit simán elhittem. Szóval a látványvilág James Woodstól eltekintve eléggé rendben van.
Összességében azért nem voltam oda érte, valószínűleg nem voltam a kellően befogadó és sötét hangulatban, amikor megnéztem. Cronenberg filmjeit érdemes úgy nézni általában, hogy elgondolkodsz a történet hátterén, mondjuk úgy „filozófiáján”. Ennél a filmnél ez fokozottan érvényes, mert Max hányattatásai nettó baromságnak fognak tűnni, ha nem gondolsz utána a motivációknak.
Aki bírja az öreg munkáit, ne hagyja ki. Ha még nem láttad egy filmjét sem, de nagyon érdekelnek, ne ezzel kezdd. Mások megkímélhetik magukat tőle nyugodt szívvel, mert alapvetően szerintem nem egy szórakoztató darab, ne várjunk tőle ilyet.

fayakezdet

Volt bent nagyon sok jó momentum, de valamiért mégse kötötte le a figyelmemet teljesen, lehet csak nem voltam rá hangolódva..


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján