Kedvencelte 3

Várólistára tette 130


Kiemelt értékelések

Remake

Hú, hát nem is tudom, két és fél órás film, két részletben néztem meg, nem volt egyszerre ennyi időm, pedig, próbálom behozni az Oscar filmeket (ez mondjuk pont nem lett az). Komolyzene. Szeretem a komolyzenét, hallgatom is, valamennyit tanultam is zeneművészet órán, inkább passiókat stb., de, igazából a karmesterről, mint irányító, hatalommal bíró emberről szól a film. Olvastam róla, hogy metoo, meg abúzus, én, nem ezt néztem, nem ezt láttam, vagy nem ezt akartam látni. Mint embert néztem Lydia Tár ( Cate Blanchett ) életét, személyiségét, reakcióit, agresszív és, hát igen, öntelt, gonosz megnyilvánulásait. Még sosem gondolkodtam azon, hogy egy karmester mivel rendelkezik, mi megy a komolyzene berkein belül. Szóval, a hatalmi játszmát figyeltem. Van ilyen. A film nagyon lassan adagol, gondolom, ezért is ilyen hosszú, lappang, bekúszik a fejünkbe, zavart okoz, ki ez a nő, mit is gondoljunk róla, mennyi idő, mire meglátjuk, belátjuk, kimondjuk, hogy nem jó ember. Mondunk-e ilyet bárkire is? Mi kell hozzá? Mire kimondjuk, pereg a film, megy a történet, helyzetek jönnek. Az utolsó , nekem fél óra, meghatározó. Akkor én is úgy gondoltam, mint mások is írják, hogy, na, most kéne újranézni. Nem nyert Oscart, én nem bánom. Hátha, így többen megnézik.

2 hozzászólás
MóroczMárk

Cate Blanchett zseniálisat alkot a filmben.
Kicsit olyan se eleje se vége, de nem is in medias res teljesen.
Csak azoknak ajánlom akik nem riadnak vissza a lassú már már vontatott filmektől.
Talán egyszer még újranézem.
Nagyon erősen ajánlott egy jó hangtechnika a filmhez, de legalább egy decens fejhallgató, valami csodát műveltek a film hangjával (a film elején még kb mono a hang, majd később ahogy haladunk egyre inkább kiszélesedik a hangszínpad).
Maga a történet nem egy nagy durranás, nem rágja az ember szájába. Lekötött a maga 2 óra 38 percével.
Érdekes, hogy endcredittel nyit a film, még nem nagyon találkoztam ilyennel.

4 hozzászólás
BeL1eVe 

Utólag láttam csak, hogy ez annak a Todd Field-nek a munkája, akitől az Apró titkokat imádtam és azóta nem is dirigált mást. Emiatt és a kiugró visszajelzések végett érdekelt leginkább ez a film, viszont sajnos sokkalta többet reméltem, mint amit végül kaptam.
Már a nyitójelenet enyhén zavarba hozott a vége stáblistás kezdéssel, ám az azt követő hosszas beszélgetés Lydia-val felettébb figyelem felkeltőre sikerült és az első 40-50 percig fenn is tartotta ezt. Azonban ahogy telt az idő egyre jobban vesztett el a darab.
Kezdeném azzal, hogy alapvetően nagyon bírom, ha egy film nem siet sehova. Ellenben, ha azt érzem, hogy csak ad hoc jelleggel vannak egymás mellé pakolva a jelenetek, amik a karakterekhez, az érzésekhez, az üzenethez alig vagy egyáltalán nem adnak hozzá érdemi tartalmat, akkor azzal sajnos nem tudok mit kezdeni. Lydia lényéhez egyszerűen nem tudtam közel kerülni, nem jött át az ív a személyiség változásában, mert tömve volt töltelékrészekkel a film nagy része, ami okán viccen kívül egy teljes órát el el lehetett volna hagyni. Talán egyedül a szomszéddal való viszonyában volt annyi kraft, amit magaménak tudtam. Ott átjött a dráma, meg ahogy lereagálja a rokonait a harmonikával frappáns húzás volt, de a párjával, a kislánnyal vagy a zenei brigád egyes tagjaival való kapcsolata elvétve volt csak számomra érdekfeszítő, vagy alig hoztak ki belőle valamit.
Nem egyszer elhangzik a filmben olyasmi, hogy a zenével hangsúlyosabban ki lehet fejezni érzéseket. Ez egy kiváló és értékes gondolat, amivel akár kompenzálhatott volna is a mű, viszont ezekből irtó kevés van. Talán egy próbára vagy előadásra mondanám, hogy egyetlen percnél is tovább tart, a többi még addig se, pedig érződik benne némi energia, érzelmi közlésmód. Pont ezeket a részeket nem kellett volna ennyire megvágni, mert mire belelendültem volna, már ki is dobott magából. Hol tobzódik a film az elvágott, felesleges apró jelenetekben, máskor meg túlnyomó részt el vannak húzva sehova se tartó dialógok, ennek okán a film cancel culture jelenségével foglalkozó témáját ímmel-ámmal véltem felfedezni.
Néha bedobnak álomképeket, megemlítik egyszer Hildur Guðnadóttir-t (akit amúgy a Chernobyl és a Joker után rohadtul bírok), de itt mivel, hogy effektíve szinte nincs is zenei aláfestés ő se tudott hozzáadni. Még hogy ha a címszereplővel nem is tudtam együtt rezonálni, azt megadom, hogy Cate Blanchett valóban kimagaslót játszik, a fényképezés szintén igényes, de ezzel együtt is nagyon komoly csalódás számomra a film. :(
Személy szerint ilyenkor is örülök annak, hogy van a filmiparban egy olyan szerzői filmes, mint Damien Chazelle, mert most hirtelen belegondoltam vajon ő mit hozott volna ki ebből a témakörből. Beleremegtem egy pillanatra.

2 hozzászólás
Roboraptor

A filmet hat Oscar-díjra jelölték, és valamennyit meg is érdemelné. A Tár egy nagyon fontos film az utóbbi évtizedek társadalmi jelenségeiről, a hatalmi játszmákról és a művészet jövőjéről. Todd Field nem akarja megmondani, merre visz ez minket, vagy hogy jó-e vagy rossz-e a cancel culture. Azt akarja, hogy gondolkodjunk el erről mi.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2023/03/02/tar-film-kritika/

Barby2005 

Cate Blanchett – nélküle lehet nem is érne semmit, de ez a nő még mindig ott van a szeren. A Tár nem egy szuperizgalmas, élménydús, hangos film, mégsem engedi a figyelmedet lankadni. Nem lesz az év filmje számomra, és nem is akarom újra nézni, ettől függetlenül tetszett, és kár lett volna kihagyni. Nagyon különleges és egyedi film.

i_am_eniko

Nagyon érdekes film. Kezdem az evidenciával, hogy Cate Blanchett páratlan, fantasztikus, nincsenek szavak rá.
A film maga elég lassú, nincsenek óriási jelenetek, nincs katarzis, de valahogy a bőröd alá kúszik, nehezen lehet elengedni. Rám nagy hatást gyakorolt az, hogy az eszemmel tudom, hogy mit kellene éreznem Lydia Tárral kapcsolatban, de nem azt éreztem a film alatt, ami erőteljes kognitív disszonanciát okozott.
Elég rendhagyó módon indul, ami nem is különösebben érdekes, de én ekkor elkezdtem figyelni a moziban az embereket, ahogy mindenki elkezdett feszengeni, találgatni, ami viszont nagyon izgalmas volt.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– For instance, Max, why not a Kyrie? You know, like, uh, something like Bach's Mass in B minor.
– I'm not really into Bach.
-You're not into Bach?
– Mm-hmm. Oh, Max. Have you read the Schweitzer book?
– No.
– Well, you should. It's an important text. Now, Antonia Brico thought so. So much so that she shipped herself to Equatorial Africa and canoed up the Congo River to track Schweitzer down and ask him to teach her what he knew about Bach. I mean, somewhere, I've got a picture of her in a, in a pith helmet. I mean, have you…have you ever played or-or conducted Bach?
– Honestly, as a BIPOC, pangender person, I would say Bach's misogynistic life makes it kind of impossible for me to take his music seriously.
– Come on. What do… what do…what do you mean by that?
– Well, didn't he sire, like, 20 kids?
– Yes, that's documented. Along with a considerable amount of music. But I'm sorry, I'm… I'm unclear as to what his prodigious skills in the marital bed have to do with B minor. Sure. All right, whatever. That's-that's your choice. I mean, after all, „a soul selects her own society.” But remember, the flip side of that selection closes the valves of one's attention. Now, of course, siloing what is acceptable or not acceptable is a basic construct of many, if not most, symphony orchestras today, who see it as their imperial right to curate for the cretins. So, slippery as it is, there is some merit in examining Max's allergy. Can classical music written by a bunch of straight, Austro-German, churchgoing white guys exalt us, individually as-as well as collectively, and who, may I ask, gets to decide that? You know, what about Beethoven? You into him? Because for me, as a U-Haul lesbian, I'm… I'm not too sure about old Ludwig. But then, I face him. And I find myself nose-to-nose with his magnitude and inevitability. Come on, Max. Indulge me. Let's allow Bach a similar gaze.

1 hozzászólás
Ódor_Endre 

– You play really well. But nowadays, white, male, cis composers, just not my thing.
– Don't be so eager to be offended. The narcissism of small differences leads to the most boring conformity.
– I guess Edgard Varèse is okay. I mean, I like „Arcana,” anyway.
– Oh, well, then you must be aware that Varèse once famously stated that jazz was „a Negro product exploited by the Jews.” Didn't stop Jerry Goldsmith from ripping him off for his Planet of the Apes score. It's kind of a perfect insult, don't you think? But you see, the problem with enrolling yourself as an ultrasonic epistemic dissident is that if Bach's talent can be reduced to his gender, birth country, religion, sexuality, and so on, then so can yours.

Ódor_Endre 

– You're a fucking bitch.
– And you are a robot.

Ódor_Endre 

– I mean, that is how you heard about these millennial robots trading in lies.

Ódor_Endre 

– Maybe we could stop somewhere and take a swim.
– Yeah, at the waterfall. But, mm, not in the river.
– Why? Is there something wrong with the water?
– N-No. There are crocodiles.
– Oh. I didn't think they'd be this far inland.
– They escaped from Marlon Brando movie.
– Wow. That was a long time ago.
– They survive.

Ódor_Endre 

– How's the writing going?
– Ah, I never know how to answer that question.

Makes it sound like a physical act. Like, how's the shitting going?

Ódor_Endre 

– Schopenhauer measured a man's intelligence against his sensitivity to noise.
– Didn't he once also throw a woman down a flight of stairs who later sued him?
– Yes. Although, it's unclear this private and personal failing is at all relevant to his work.

Ódor_Endre 

– Indeed, the common metaphors used to explain music are based on the idea that music is a language, albeit a secret one. And in this way, holy and unknowable. These joyful noises we make being the closest thing any of us might ever experience to the divine… yet something born by the mere act of moving air. No different than birdsong.


Hasonló filmek címkék alapján