Szólíts a neveden (2017) 206

Call Me by Your Name
130' · francia, amerikai, olasz, brazil · dráma, romantikus 16

6 díj · 22 jelölés

A Call Me By Your Name az 1980-as évek elején játszódik, egy értelmiségi család lombardiai nyaralójában. Itt tölti a nyarat szüleivel a 17 éves Elio, aki szép lassan beleszeret professzor apja náluk vendégeskedő új amerikai asszisztensébe, a huszonéves Oliverbe.

angol

Képek 15

Szereposztás

Armie HammerOliver
Timothée ChalametElio Perlman
Michael StuhlbargMr. Perlman
Amira CasarAnnella Perlman
Esther GarrelMarzia
Victoire Du BoisChiara
Vanda CaprioloMafalda
Antonio RimoldiAnchiese
Peter SpearsIsaac
Xhuliano UjkaAlessandro
Hirdetés

Kedvencelte 76

Várólistára tette 243


Kiemelt értékelések

lollynymph

Csak egyszer, csak egyetlen egyszer életemben szeretnék ilyen szerelmet.

1 hozzászólás
Andi 

Ez nekem túl romantikus volt..De attól még olyan cukik voltak együtt! *-* Egy ilyen nyarat én is szeretnék.Semmi internet csak a könyvek, a napozás, az úszás és megint a könyvek!! Álmodozok

Midnightsp 

Gyönyörű film, de számomra is nehézkesen indult. Nem is feltétlenül a tempója miatt, mert nyilván az ember nem az akciójelenetekért néz egy romantikus drámát, hanem érezhetően teli van „felesleges” jelenetekkel. Az első fél-egy órában folyamatosan csak számoltam magamban, hogy mit lehetett volna ebből még kivágni. Elio olvas, Elio mereng, Oliver úszkál a tóban, Elio zongorázgat… utána azon kezdtem gondolkozni, hogy jó, de ezek mikor is szerettek egymásba? Meg miért? Meg hol van a dráma? Mikor jönnek a habzószájú homofób helyiek, akik majd kiszúrják a biciklikerekeket, meg a konzervatív katolikus szülők, akik vasvillával zavarják vissza Olivert Amerikába?
Aztán egy idő után az emberben tudatosul, hogy pont ez ennek a filmnek a lényege. Az első szerelemről szól, a felnőtté válásról, semmi sallang, semmi fölös dráma. A biciklizős jelenetek pedig teljesen úgy néztek ki, mintha a gödi kerékpárút mellett forgatták volna. :D Full rámhozta a nosztalgiát.
A két főszereplő nagyon erős, Armie Hammernek meg esküszöm még a mellszőrét is valami reneszánsz festő formatervezte. :DD A karakterek is jól vannak megírva, és nagyon kijön, hogy a két srác – korukból adódóan – mennyire másképp kezeli az egész kapcsolatot. Megható, de tényleg minden nyál, dráma, giccs nélkül, csak úgy, a maga egyszerű valójában.
Utólag azt kell hogy mondjam, ez a film így volt kerek. A homoszexualitás ebben a filmben szinte mellékes, senki nem csinál belőle nagy ügyet, inkább az első szerelem megélése van előtérben. Hihetetlen bája van az egésznek, egyszerűen jó érzés nézni. Olyan mint egy nyári emlék, pillanatok sorozatát örökíti meg, és ez a fajta történetvezetés jól szolgálja a film egyik fontos mondanivalóját, hogy meg kell élni minden pillanatot, mert egyszer mindennek vége szakad.
Nagyon szerethető alkotás, én még biztos sokszor elő fogom venni. :)

1 hozzászólás
negike

Szép volt egyszerűen csak szép volt, annyira magával ragadó és nem giccses, se nyálas, ez nagyon tetszett benne, meg az hogy nem estek túlzásokba. Remélem egyszer nekem is lesz egy ilyen szerelmes élményem mint neki volt. :))
Imádtam azt is benne hogy voltak ilyen semmilyen jelenetek is, mikor csak mutatják a fákat vagy ahogy a fiúk bicikliznek. Érdekes pillanatok voltak és gyönyörű tájak is.
A két főszereplőt nagy megkedveltem de főleg Elio-t, zseniális színész Timothée Chalamet, új kedvencem lett.
Én ezt a filmet bátran ajánlom mindenkinek, szerintem nagyon érdemes megnézni! :))

pocokláma

Úristen….wow…csak wow
Ez a film gyönyörű de tényleg nagyon nagyon nagyon szép. Olyan szívmelengető az a hangulat amit valahogy sikerült itt megfilmesíteni. Azt hiszem simán mondhatom, hogy az egyik legrealisztikusabb film arról, hogy milyen az amikor az ember szerelmes. Amúgy tényleg az első dolog talán amibe nagyon bele szerettem ebben a filmben az az, hogy tényleg nem az a lényege, hogy két fiú szeretik egymást. Nincsenek a filmben homofób apukák és mindent elfogadó anyukák. Az egész film a szerelemről szól. Az érzésről amikor valakinek a látványától is görcsbe rándul a has. Arról amikor két ember nagyon nehezen és külömböző módon tapasztalja azt meg/szokik hozzá, hogy szerelmes. Sőt az egyik szereplőnél magáról az első igazi szerelemről. Ja és természetesen az érzés elmúlásáról, arról, hogy a végén bizony sokszor olyan dolgokat kell elengednünk az életben amibe a szívünk szakad bele. Ha valaki átélte már ezeket az érzéseket és szituációkat annak szerintem befog jönni ez a film.
Persze most sokan forgathatják a szemüket és most olyat írok ami talán hihetetlenül hangzik de a film tényleg és esküszöm tényleg nem csap át nyálba. Sehol egy taknya-nyála összefolyik és üvölt a messzeségbe sírós jelenet például. Amikor neki ültem a filmnek annyira féltem, hogy ez is egyszerűen csak egy felhájpolt kaki lesz de ennél büszkébb már nem is lehetnék arra mekorrát csalódtam. Egyszerűen tényleg olyan érzéseket kelt az emberben amit azt hiszem nem sokszor él meg filmnézés közben. Kicsit néha olyan mintha te is ott lélegeznél a szereplőkkel az Olasz kisváros nyarában annyira ember közelik mind a karakterek mind a történetük és mind maga a környezet is. A film emelett pedig gyönyörű képekből áll össze és itt ezek mind annyira szépen épülnek bele a történet világába.
Timothée Chalamet iszonyatosan jó ha jósólhatok akkor nagyon erősen Oscar esélyes az alakítás amit lenyom. Armie Hammer pedig szintén olyan akit szerintem eddig nem sok filmben láttam (a Free Fire volt az egyetlen amire amúgy emlékszem) és itt nekem egy totális meglepetés volt, hogy milyen jól áll neki ez a szerep mintha rá írták volna. Azt kicsit sajnáltam, hogy Oliver karaktere nem lett annyira jól kibontva. Gondolom nem ő számított a központi szereplőnek de sokszor szívesebben megtudtam volna róla egy kicsit többet is.
Amúgy pedig kíváncsian várom az elméletben tervben lévő folytatást (igen ez pont az a film ahol marha hülyén hangzik, hogy folytatást kap.) Gondolom egy olyan Before Sunrise szerű dolgot kell elképzelni.
Összegezve mindenkinek ajánlós és nekem biztos, hogy ott lesz majd a nagy award season kedvencek között és drukkolok, hogy sok-sok kis szobrocskát kapjon :)

3 hozzászólás
Lili98 

A film megnézése után adtam rá olyan 8 csillagot… Azóta eltelt pár nap és folyamatosan ezen a filmen jár az agyam, egyszerűen képtelenség nem erre a filmre gondolni. Ezért visszatértem és megadtam neki azt a bizonyos 10 csillagot.
Tehát ez tipikusan azok közé tartozik, amiket megnézek és hagynom kell, hogy leülepedjenek egy kicsit.
El nem tudom mondani, hogy mennyire de mennyire gyönyörű ez a film. A képi világa, a zene, maga a történet, a szereplők, Elio és Oliver. Csodálatos.
Bevallom őszintén én az elején kicsit sokalottam, hogy 2 órás a film, úgy voltam vele, hogy ezt el lehetett volna rövidebben is mesélni. De nagyot tévedtem.
A színészek fantasztikusaaaaaaaaaak, Timothée pedig új kedvenc lett. ♥
Olyan szép szerelmi történetet kaptunk. Ez a film valóban nem arra „koncentrál”, hogy juj melegek vannak benne. Hanem úgy egészében az első szerelemről és magával a szeretettel foglalkozik, szerintem ez megint csak gyönyörű.
Szóval, aki tartózkodik a filmtől, mert júj nem egy fiúról és egy lányról szól hanem csak a melegekről, akkor azt el kell, hogy keserítsem ugyanis az csak egy plussz dolog a filmben. Csupán két ismeretlen ember egy nyár alatt egymásba szeret.
Abszolút megérdemelte az Oscart, nagyon örültem neki. ♥

barackra meg többé nem vagyok képes ártatlanul nézni lol

krlany 

Szeretem a lassú filmeket, meg azokat is, amikben szinte semmi nem történik, csak nézünk, gondolkodunk, belül élünk… ez is ilyen. Hangulata van, tája, érzése. Atmoszferizálódunk…
Viszont én nem találtam szerelmet, szenvedélyt. Eljátszották, de meg nem élték, ami meg nagy kár, mert ez volt a film lényege. Nincs mibe, kibe beleszeretni, és a hogyan történt is hiányzik. A két színész nem volt egymásra hangolódva. Kár, pedig a rendezésért odavagyok… meg a szülőkért is.

pvik13 

Nekem egészen tetszett a film volt pár jelenet ,ami kicsit furcsa volt, de összességében király :D Eliot otmeg már a film végére spoiler Tudom velem ellentétben @Mrs_O_Brien nek más a véleménye xD

Röfipingvin

Azért ez az összkép: a fényképezés, a vágás, a zenék, a hely, amit találtak a forgatáshoz, szóval a fényképezés, a casting meg minden. Nagyon egyben van.

sophie 

Ez egy jó film, mindamellett, hogy nem ragadott különösebben magával. Úgy gondolom, ez annak köszönhető, hogy most hirtelen egy pályán fut – mármint nálam – a Fantomszállal és a Churchill filmmel, illetve annak, hogy Olivert egy kifejezetten ellenszenves figurának találtam (amely attitűd különben nyilvánvalóan rendezői szándék.)

    Mondom jó film. Ezt az olasz kisvárosi idillt hozni szinte elronthatatlan. Ódon casa, körülötte gazdagon termő gyümölcsös (sárgabarackot ide!), nagy fa alatt nagy asztal, a család nagybeszédű, állandóan sok a vendég,… Így már lehet kérem élni!

    Jó film azért is, mert a főszereplő egyrészt jól csinálja, amit csinál, másrészt a figura … Egy 17 éves fiúcska, de olyan okosan, olyan felnőtten nyitja ki, ami belül van, hogy azt öröm nézni. (Persze azért szerencséje van, jó felé terelték. Ahogy egy régi kabaréban – talán kedves Boncz Géza mondta – hogy nem mindegy, hogy amikor gyerekkorában valaki nekivágódik a falnak, a lexikon esik a fejére vagy a pálinkás butykos.)

    És jó film azért is, mert ahogy az anya és az apa bánik ezzel az egésszel (mármint az életükkel, a munkájukkal, a családdal és a barátokkal), az mind irigylésre méltó. Mondjuk a végén az az atyai beszéd kicsit coelhosra sikerült, de hát ki az, aki egy ilyen helyzetben megállná nagy szavak nélkül. És nem tanítás volt, csak példabeszéd.

Na szóval a gyerek induljon csak az Oscarért, a többit szerintem hagyjuk.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

AdriennKanter 

Marzia: People who read are hiders. They hide who they are. People who hide don't always like who they are.

Répási_Évi 

Mr. Perlman: Olyan sokat tépünk magunkból csak azért, hogy gyorsabban begyógyuljanak a sebeink, hogy 30 éves korunkra nem marad semmink. És már egyre kevesebbet tudunk kínálni, amikor elkezdjük valaki újjal.

kelgit

Mr. Perlman: But to make yourself feel nothing so as not to feel anything – what a waste!

kelgit

Elio: Elio? Elio, Elio, Elio, Elio, Elio, Elio, Elio, Elio…
Oliver: Oliver… I remember everything.

Raina92

Oliver: Call me by your name and I'll call you by mine.

ancsr

Mr. Perlman: We rip out so much of ourselves to be cured of things faster that we go bankrupt by the age of thirty and have less to offer each time we start with someone new. But to make yourself feel nothing so as not to feel anything – what a waste!

ancsr

Oliver: Wait for me here. Don't go away.
Elio: You know I'm not going anywhere.

kelgit

Oliver: The meaning of the river flowing is not that all things are changing, so that we cannot encounter them twice, but that some things stay the same only by changing.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján