Szólíts a neveden (2017) 15

Call Me by Your Name
130' · francia, amerikai, olasz, brazil · dráma, romantikus 12

5 díj · 18 jelölés

A Call Me By Your Name az 1980-as évek elején játszódik, egy értelmiségi család lombardiai nyaralójában. Itt tölti a nyarat szüleivel a 17 éves Elio, aki szép lassan beleszeret professzor apja náluk vendégeskedő új amerikai asszisztensébe, a huszonéves Oliverbe.

angol
angol · magyar

Képek 4

Szereposztás

Armie HammerOliver
Timothée ChalametElio Perlman
Michael StuhlbargMr. Perlman
Amira CasarAnnella Perlman
Esther GarrelMarzia
Victoire Du BoisChiara
Vanda CaprioloMafalda
Antonio RimoldiAnchiese
Peter SpearsIsaac
Xhuliano UjkaAlessandro
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 127


Kiemelt értékelések

pvik13 

Nekem egészen tetszett a film volt pár jelenet ,ami kicsit furcsa volt, de összességében király :D Eliot otmeg már a film végére spoiler Tudom velem ellentétben @Mrs_O_Brien nek más a véleménye xD

Midnightsp 

Gyönyörű film, de számomra is nehézkesen indult. Nem is feltétlenül a tempója miatt, mert nyilván az ember nem az akciójelenetekért néz egy romantikus drámát, hanem érezhetően teli van „felesleges” jelenetekkel. Az első fél-egy órában folyamatosan csak számoltam magamban, hogy mit lehetett volna ebből még kivágni. Elio olvas, Elio mereng, Oliver úszkál a tóban, Elio zongorázgat… utána azon kezdtem gondolkozni, hogy jó, de ezek mikor is szerettek egymásba? Meg miért? Meg hol van a dráma? Mikor jönnek a habzószájú homofób helyiek, akik majd kiszúrják a biciklikerekeket, meg a konzervatív katolikus szülők, akik vasvillával zavarják vissza Olivert Amerikába?
Aztán egy idő után az emberben tudatosul, hogy pont ez ennek a filmnek a lényege. Az első szerelemről szól, a felnőtté válásról, semmi sallang, semmi fölös dráma. A biciklizős jelenetek pedig teljesen úgy néztek ki, mintha a gödi kerékpárút mellett forgatták volna. :D Full rámhozta a nosztalgiát.
A két főszereplő nagyon erős, Armie Hammernek meg esküszöm még a mellszőrét is valami reneszánsz festő formatervezte. :DD A karakterek is jól vannak megírva, és nagyon kijön, hogy a két srác – korukból adódóan – mennyire másképp kezeli az egész kapcsolatot. Megható, de tényleg minden nyál, dráma, giccs nélkül, csak úgy, a maga egyszerű valójában.
Utólag azt kell hogy mondjam, ez a film így volt kerek. A homoszexualitás ebben a filmben szinte mellékes, senki nem csinál belőle nagy ügyet, inkább az első szerelem megélése van előtérben. Hihetetlen bája van az egésznek, egyszerűen jó érzés nézni. Olyan mint egy nyári emlék, pillanatok sorozatát örökíti meg, és ez a fajta történetvezetés jól szolgálja a film egyik fontos mondanivalóját, hogy meg kell élni minden pillanatot, mert egyszer mindennek vége szakad.
Nagyon szerethető alkotás, én még biztos sokszor elő fogom venni. :)

Mrs_O_Brien 

Sajnálom, de számomra ez olyan rossz és unalmas volt, hogy az már fáj..
Fogalmam sincs, hogy mi történt ez a több, mint 2 óra alatt, de nem volt maradandó.
Túlhypeolt.
Azt hiszem, velem van a baj, mert rengeteg embernek tetszett, én meg agyonra untam.
Mi volt ebben a jó?

2 hozzászólás
pocokláma 

Úristen….wow…csak wow
Ez a film gyönyörű de tényleg nagyon nagyon nagyon szép. Olyan szívmelengető az a hangulat amit valahogy sikerült itt megfilmesíteni. Azt hiszem simán mondhatom, hogy az egyik legrealisztikusabb film arról, hogy milyen az amikor az ember szerelmes. Amúgy tényleg az első dolog talán amibe nagyon bele szerettem ebben a filmben az az, hogy tényleg nem az a lényege, hogy két fiú szeretik egymást. Nincsenek a filmben homofób apukák és mindent elfogadó anyukák. Az egész film a szerelemről szól. Az érzésről amikor valakinek a látványától is görcsbe rándul a has. Arról amikor két ember nagyon nehezen és külömböző módon tapasztalja azt meg/szokik hozzá, hogy szerelmes. Sőt az egyik szereplőnél magáról az első igazi szerelemről. Ja és természetesen az érzés elmúlásáról, arról, hogy a végén bizony sokszor olyan dolgokat kell elengednünk az életben amibe a szívünk szakad bele. Ha valaki átélte már ezeket az érzéseket és szituációkat annak szerintem befog jönni ez a film.
Persze most sokan forgathatják a szemüket és most olyat írok ami talán hihetetlenül hangzik de a film tényleg és esküszöm tényleg nem csap át nyálba. Sehol egy taknya-nyála összefolyik és üvölt a messzeségbe sírós jelenet például. Amikor neki ültem a filmnek annyira féltem, hogy ez is egyszerűen csak egy felhájpolt kaki lesz de ennél büszkébb már nem is lehetnék arra mekorrát csalódtam. Egyszerűen tényleg olyan érzéseket kelt az emberben amit azt hiszem nem sokszor él meg filmnézés közben. Kicsit néha olyan mintha te is ott lélegeznél a szereplőkkel az Olasz kisváros nyarában annyira ember közelik mind a karakterek mind a történetük és mind maga a környezet is. A film emelett pedig gyönyörű képekből áll össze és itt ezek mind annyira szépen épülnek bele a történet világába.
Timothée Chalamet iszonyatosan jó ha jósólhatok akkor nagyon erősen Oscar esélyes az alakítás amit lenyom. Armie Hammer pedig szintén olyan akit szerintem eddig nem sok filmben láttam (a Free Fire volt az egyetlen amire amúgy emlékszem) és itt nekem egy totális meglepetés volt, hogy milyen jól áll neki ez a szerep mintha rá írták volna. Azt kicsit sajnáltam, hogy Oliver karaktere nem lett annyira jól kibontva. Gondolom nem ő számított a központi szereplőnek de sokszor szívesebben megtudtam volna róla egy kicsit többet is.
Amúgy pedig kíváncsian várom az elméletben tervben lévő folytatást (igen ez pont az a film ahol marha hülyén hangzik, hogy folytatást kap.) Gondolom egy olyan Before Sunrise szerű dolgot kell elképzelni.
Összegezve mindenkinek ajánlós és nekem biztos, hogy ott lesz majd a nagy award season kedvencek között és drukkolok, hogy sok-sok kis szobrocskát kapjon :)

Dia9117 

Nehéz erre a filmre bármit is mondanom, pedig már 2 napja, hogy megnéztem. Illetve inkább azt mondanám, annyi apró dolog van. amit meg szeretnék említeni, félek kihagyok valamit. Komolyan vázlatot fogok írni ennek a filmnek az értékeléséhez.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján