Szédülés (1958) 137

0 díj · 3 jelölés

A történet egy volt rendőrről, John Fergusonról szól, aki tériszonya miatt felhagyott hivatásával. A főhős összefut egy régi barátjával, akinek szokatlan kéréssel fordul hozzá: kövesse Madeleine nevű feleségét, mert a nőnek öngyilkossági hajlamai vannak. A volt rendőr beleszeret a gyönyörű… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

James StewartJohn "Scottie" Ferguson
Kim NovakMadeleine Elster / Judy Barton
Barbara Bel GeddesMidge Wood
Tom HelmoreGavin Elster
Henry JonesHalottkém
Raymond BaileyScottie doktora
Ellen CorbyMcKittrick Hotel managere
Konstantin ShaynePop Leibel

Kedvencelte 25

Várólistára tette 89


Kiemelt értékelések

Filmdoki 

A másik mestermű, melyet Hitchcock legjobbjaként szokás aposztrofálni. Megmondom őszintén, idén láttam először és tetszett, de nem mondanám, hogy ez a rendező legjobbja. Persze, a sztori fantasztikus, és van egy nagyon sejtelmes hangulata, mely az egész játékidőt belengi. A főcím már megalapozza ezt, Herrmann zenéje azt az érzetet kelti, mintha egy felhőket súroló toronyból zuhannánk épp magatehetetlenül. Hitchcock ezt a magatehetetlenséget remekül érzékelteti mindvégig, valamint a nézőt itt is jól félrevezeti. James Stewart remekel, mint Scottie, bár a Hátsó ablakbeli alakítása számomra egy hajszálnyival jobban tetszett. Remek film, de szerintem párszor még meg kell néznem, hogy igazán szédületes élmény legyen számomra is.

Spielmann

Remekmű. Az utolsó percig ott a feszültség.

(Aki szerint ez szexista, az valamit nagyon félreértett. Vagy csak számára a feminizmus ugyanolyan őrület, mint másoknak a sovinizmus.)

negoti 

Végig izgalmas, jól fenntartott feszültség jellemzi a filmet, a vége pedig a legjobb.

Junchi 

Egy hetest (alsó hangon) böktem rá, amit főleg James Stewart zseniális alakítása, a sokszor impozáns kameraszögek és a jobbfajta mindfuck-jelleg mondat velem, de egyébként igen, csúnyán szexista film, ami több ponton is tetten érhető. (Illetőleg zavaró plot hole-okból sincs hiány.)

Blissenobiarella 

Végtelenül unalmasnak találtam, és két órát szenvedtem, hogy megtudjam, mi a vége – egy nagy hülyeség.

desertangelable 

Elkezdtem én ezt a filmet egyszer szerintem a tévében nézni, de aztán ráhagyhattam, mert az első 5 percen kívül szinte semmire nem emlékeztem rá. ÉS! A felénél jöttem rá, hogy James Stewart rajzolgatós barátnője nem más, mint Ellie Ewing Barbara Bel Geddes. :) Számomra ez volt a film fénypontja. :D

1 hozzászólás
András_a_László

Ez nem az a film ahol tudod mi lesz a vége, a megoldás.

Horváth_Evelyn 

Azért ez egész jó lett a végére. Nagyon pszichopata mindegyik szereplő. Ja, és a zene kifejezetten hicskokk-hidegrázós. Midge-et bírtam a leginkább. Kár, hogy nem kapott több szerepet.

Kathleen 

Csodaszép film, akár egy festmény. Az én modern türelmetlenségemnek kicsit túl lassú folyású.
Nem értem, miért volt oda a kor Kim Novakért… Egy arccal játssza végig az egészet, mint Kristen Stewart. Kivéve, amikor ripacskodik. Bár inkább Grace Kelly lett volna a hősnő!
A vége nagyon állat. Bár elvarratlan maradt az a szál Midge-dzsel… (aki a Dallas Ellie-je :D)
Ps.: Régen máshogy csókolóztak az emberek? Vagy csak a filmkészítők nem tudták, hogyan kell? Minden régi filmben olyan bizarr a csókjelenet. Az akkori nézőket nem zavarta?


Népszerű idézetek

zséva

Tudod, egyszerűen csodálatos, hogy minden bajra tudnak zenét. Van zenéjük alkoholizmus ellen, van melankóliára való és a hipochondriát is zenével gyógyítják. Szeretném tudni, mi lenne, ha egyszer a kórlapokat összekevernék.


Hasonló filmek címkék alapján