Szédülés (1958) 151

0 díj · 3 jelölés

A történet egy volt rendőrről, John Fergusonról szól, aki tériszonya miatt felhagyott hivatásával. A főhős összefut egy régi barátjával, akinek szokatlan kéréssel fordul hozzá: kövesse Madeleine nevű feleségét, mert a nőnek öngyilkossági hajlamai vannak. A volt rendőr beleszeret a gyönyörű… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

James StewartJohn "Scottie" Ferguson
Kim NovakMadeleine Elster / Judy Barton
Barbara Bel GeddesMidge Wood
Tom HelmoreGavin Elster
Henry JonesHalottkém
Raymond BaileyScottie doktora
Ellen CorbyMcKittrick Hotel managere
Konstantin ShaynePop Leibel

Kedvencelte 29

Várólistára tette 108


Kiemelt értékelések

Filmdoki 

A másik mestermű, melyet Hitchcock legjobbjaként szokás aposztrofálni. Megmondom őszintén, idén láttam először és tetszett, de nem mondanám, hogy ez a rendező legjobbja. Persze, a sztori fantasztikus, és van egy nagyon sejtelmes hangulata, mely az egész játékidőt belengi. A főcím már megalapozza ezt, Herrmann zenéje azt az érzetet kelti, mintha egy felhőket súroló toronyból zuhannánk épp magatehetetlenül. Hitchcock ezt a magatehetetlenséget remekül érzékelteti mindvégig, valamint a nézőt itt is jól félrevezeti. James Stewart remekel, mint Scottie, bár a Hátsó ablakbeli alakítása számomra egy hajszálnyival jobban tetszett. Remek film, de szerintem párszor még meg kell néznem, hogy igazán szédületes élmény legyen számomra is.

ChEebor 

Zseniális, feszült, az őrület határát súroló, de közben mégis oly logikusan megállapodó krimi. Hitchcock egyik legnagyobb remekműve, nem is érdemes beszélni a történetéről, mert ezt látni kell.

Mr_Waters

Remekmű. Az utolsó percig ott a feszültség.

(Aki szerint ez szexista, az valamit nagyon félreértett. Vagy csak számára a feminizmus ugyanolyan őrület, mint másoknak a sovinizmus.)

negoti 

Végig izgalmas, jól fenntartott feszültség jellemzi a filmet, a vége pedig a legjobb.

Kagegrill 

Egy hetest (alsó hangon) böktem rá, amit főleg James Stewart zseniális alakítása, a sokszor impozáns kameraszögek és a jobbfajta mindfuck-jelleg mondat velem, de egyébként igen, csúnyán szexista film, ami több ponton is tetten érhető. (Illetőleg zavaró plot hole-okból sincs hiány.)

András_a_László

Ez nem az a film ahol tudod mi lesz a vége, a megoldás.

Blissenobiarella 

Végtelenül unalmasnak találtam, és két órát szenvedtem, hogy megtudjam, mi a vége – egy nagy hülyeség.

Kathleen 

Csodaszép film, akár egy festmény. Az én modern türelmetlenségemnek kicsit túl lassú folyású.
Nem értem, miért volt oda a kor Kim Novakért… Egy arccal játssza végig az egészet, mint Kristen Stewart. Kivéve, amikor ripacskodik. Bár inkább Grace Kelly lett volna a hősnő!
A vége nagyon állat. Bár elvarratlan maradt az a szál Midge-dzsel… (aki a Dallas Ellie-je :D)
Ps.: Régen máshogy csókolóztak az emberek? Vagy csak a filmkészítők nem tudták, hogyan kell? Minden régi filmben olyan bizarr a csókjelenet. Az akkori nézőket nem zavarta?

desertangelable 

Elkezdtem én ezt a filmet egyszer szerintem a tévében nézni, de aztán ráhagyhattam, mert az első 5 percen kívül szinte semmire nem emlékeztem rá. ÉS! A felénél jöttem rá, hogy James Stewart rajzolgatós barátnője nem más, mint Ellie Ewing Barbara Bel Geddes. :) Számomra ez volt a film fénypontja. :D

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

zséva

Tudod, egyszerűen csodálatos, hogy minden bajra tudnak zenét. Van zenéjük alkoholizmus ellen, van melankóliára való és a hipochondriát is zenével gyógyítják. Szeretném tudni, mi lenne, ha egyszer a kórlapokat összekevernék.

Zakuro 

Madeleine Elster/Judy Barton: Csavarogni csak egyedül lehet. Ketten együtt mindig mennek valahová.


Hasonló filmek címkék alapján