A végső határ (Star Trek 5.) (1989) 41

Star Trek V: The Final Frontier
107' · amerikai · akció, sci-fi, kaland

1 díj · 0 jelölés

A Nimbus III. bolygón találkozik egymással a Föderáció, a Klingon, és a Romulán birodalom nagykövete. A köztük lévő konfliktusok békés megoldásáról tárgyalnak, amikor Sybok, az áruló vulkáni túszul ejti a három diplomatát. Egy klingon űrhajó és az Enterprise is a helyszínre siet. Kirk kapitány… [tovább]

angol
angol

Képek 14

Szereposztás

William ShatnerJames T. Kirk kapitány
Leonard NimoySpock kapitány
DeForest KelleyDr. Leonard McCoy
James DoohanMontgomery Scott kapitány
Walter KoenigPavel Chekov parancsnok
Nichelle NicholsUhura parancsnok
George TakeiHikaru Sulu parancsnok
Laurence LuckinbillSybok
David WarnerSt. John Talbot
Charles CooperKorrd
Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 14


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Le lehet húzni. Lehet rá sok rosszat mondani, én bevállalom kedvencnek az ST filmek közül. Nem olyan humoros mint az előző, nem igazán akciódús, de érdemes elgondolkozni a filozófiáján, mert ismét feszegeti egyrészt a Star Trek nagy kérdéseit (barátság, bizalom, szerepük a személyes életben, stb.), de már elmegy egy monumentálisabb irányba, és feltesz olyan kérdéseket, amikkel nagyon könnyű mellényúlni (van-e értelme az életnek, létezik-e valamilyen felsőbb hatalom). Nehéz jól megcsinálni ezt a témát úgy, hogy a film még szórakoztató is legyen, de szerintem sikerült. Rámentünk karakterek előtörténetére (a visszaemlékezések szerintem fantasztikusak lettek), ki mit bánt meg, és ilyen szempontból a vezető kérdéseire is érkezik egy fajta válasz: Egy vezető nem engedheti meg magának, hogy a múlton rágódjon, hogy folyton azt bánja meg, ami már elmúlt, mert akkor senki nem követi. Előre kell néznie, és ezzel az üzenettel én maximálisan egyet tudtam érteni. Nagyon sok kérdés nyitva maradt, de ennek az az egyszerű oka lehet, hogy mi emberek nem tudunk annyit, hogy állást foglaljunk.

sipiarpi 

Egynek elment. Érdekes felvetés volt ami a vulkáni tetteit motiválta. Nem a legrosszabb ST film, de nem is a legjobb. A humor jobban dominált mint szokott a filmekben, talán Shatnernek köszönhetően aki a történetet is írta a rendezés mellett..

Ditta 

Ez egy kicsit kevésbé kedvelt rész számomra. Nem igazán szeretem ha egy történetnek se füle, se farka, csak az odavezető út a fontos. Aztán megérkezünk valahová, mert minden utazás a megérkezéssel folytatódik (jó esetben), spoiler, viszont arról meg nem tudunk meg semmit, hogy végül, hol is vagyunk és kivel is találkoztunk és az a valaki miért is van ott, és egyébként is miről szólt ez a rész?

Filmdoki

Fúúúú, az V. rész. Hát ez elég érdekesen sikerült. Az alapötlete szerintem nagyon jó, hiszen a téma, melyet boncolgat (Isten léte) kifejezetten érdekes, és tökéletesen megfelel a Trek univerzumban felvetett kérdéseknek. Sajnos a megvalósítás nem lett annyira sikeres.
Shatner azt hitte, hogy ha Nimoy 2 részt is ledirigált sikeresen, akkor ez neki is menni fog. Ehelyett kiderült, hogy nem. Túl sok a bárgyú jelenet, olykor az ember sírva fakadna, máskor meg kifejezetten kellemes képsorokat láthatunk,így például a zárlat, vagy McCoy emléke.
Sybok egy meglehetősen érdekes figura lett volna, csak rá sem szenteltek elég időt, így kicsit elnagyoltnak hat, pedig lett volna benne potenciál. Elvileg Sean Conenryt szerették volna megnyerni a szerepre, de nem jött össze.
Az effekteket a többi résznél dicsértem, hát itt nem fogom. Olyan ocsmány megoldások vannak néha, hogy hihetetlen. ’89-es film, ennek ellenére olyan, mintha a ’70-es évek elején készült volna. Kaka, na ez van.
A legkiemelkedőbb része ennek a filmnek egyértelműen a zene. Goldsmith visszatért, hogy aztán két részre megint kiugorjon, és majd újra visszatérjen. Kiválóan tuningulta fel az első mozifilm főcímét, de ezt a 8. résszel tudta még fokozni.
A végső határt igazából úgy lehetne összefoglalni röviden, hogy az $@!#% jó ötletek filmje. Meg lehet azért nézni, de a 4. és 6. rész között azért eléggé kiütköznek a gyengeségei, pedig talán ez áll legközelebb az eredeti sorozat eszmeiségéhez.

Lulu23 

Hát ez annyira nem tetszett.
Az egésznek a hangulata alapjaiban még bele is illett az űrszekerek univerzumba, jó volt látni ismét a régi gárdát, akik szépen megöregedtek és legtöbbjük bölcsebb is lett, és határozottan előnyösnek érzem, hogy ez a film önmagában is megállja a helyét, nem csak a sorozat utózöngéje.
De – és ezzel talán ellent is mondok az előző soraimnak – maga a feldolgozott téma, valahogy kilógott a StarTrek sztorikból. Kicsit végső igazság keresős, túldimenzionált SF készült, ami annyira azért nem készítette elő sem a katarzist, sem a megoldást, ráadásul a vége is erősen lóg a levegőben. Kicsit az volt a benyomásom, hogy kivétel erősíti a szabályt alapon le akartak dönteni néhány alapelvet, amire Roddenberry világa felépült, de ez csak olyan tessék-lássék alapon és kivitelezéssel valósult meg. Mintha fáradna a kreatív gárda.

LoneWolf

Shatner brutálisan mellényúlt ezzel a résszel, hiszen akár egy B-kategóriás sci-fi paródiának, vagy keresztény propaganda filmnek is beillene ez a „Keressük meg Istent egy csillaghajóval!” féle kalandozás, amely a „Végső Határ” címmel csak azt mutatja, hogy eddig feszíthették a rajongók idegeit…

SupSup 

Az előző rész után felüdülés volt nézni, viszont ez a rész sem nyerte el a tetszésemet annyira. A téma jó volt, de a kifejtés/megvalósítás nem az igazi. Nem jutottunk közelebb a válaszokhoz, némileg zsákutcának érzem ezt a részt.

Csike

Ez az a film, amit nem, hogy nem értettem, hanem,….
Tényleg nem értettem ,hogy mi van.
Igazából nem rossz film ez, de sosem lesz olyan jó vagy értelmes, mint a széria előző darabjai.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Spock: Nem lehet kijutni. A legénység legokosabb tagján tesztelték, és még neki sem sikerült.
Kirk: Ó, tényleg? És az illetőnek véletlenül nincs hegyes füle, és hajlama arra, hogy eltitkoljon fontos dolgokat, és ezzel bajba sodorja a társait?
Spock: Hegyes füle van.

Valentine_Wiggin 

Kirk: Orvos vagy, Bones, tudod, hogy a fájdalmat nem lehet egy varázspálca intésével eltüntetni. Nem is kell. Mert amit megélünk, az tesz minket azzá, akik vagyunk. Ha elveszítjük, akkor önmagunkat veszítjük el. Én nem akarom odaadni a fájdalmamat. Nekem szükségem van rá.

Valentine_Wiggin 

Kirk: Mire legyek nyitott? Nézzek szembe azzal, hányszor hibáztam életemben? Hányszor fordultam balra, mikor jobbra kellett volna? Én ismerem a gyengeségeimet. Nem kell, hogy valaki más világosítson fel róluk.

Valentine_Wiggin 

Spock: A testvérem vagy, de nem ismersz. Nem vagyok többé az az elveszett, kitaszított kisfiú, akit hátrahagytál. Megtaláltam a helyem. Tudom, ki vagyok.

Valentine_Wiggin 

(Törölt jelenet, visszaemlékezés)
Sybok: Spock! Spock! Mennem kell. Most.
Spock: Sybok, várj!
Sybok: Nem tehetem. Száműztek.
Spock: Hadd menjek veled!
Sybok: Nem. Te a vulkáni utat választottad.
Spock: Veled akarok menni.
Sybok: Nem lehet. Én egy… eretnek vagyok. Ellenség, veszélyt jelentek rád.
Spock: Hová mész?
Sybok: Ahol szabad lehetek. Ahol bebizonyíthatom, hogy igazam van.

Andro 

McCoy: És mondja, mit csinálunk, miután megsütötte a mályva… a máglyacukrát?
Spock: Elfogyasztjuk.
McCoy: Igen, de mi jön utána?
Spock: Ha jól emlékszem, utána a nótázgatás nevű rituális program következik

[névtelen]

Spock: [after Kirk has fallen off El Capitan] Perhaps „because it is there” is not sufficient reason for climbing a mountain.
James T. Kirk: I am hardly in a position to disagree.
[see McCoy running toward him]
James T. Kirk: Hi, Bones! Mind if we drop in for dinner?

[névtelen]

Leonard McCoy: [McCoy is watching Kirk climb a mountain] „You'll have a great time, Bones. You'll enjoy your shore leave. You'll relax.” You call this relaxing? I'm a nervous wreck. I'm not careful, I'll end up talking to myself.

[névtelen]

Montgomery Scott: [cursing, on his back trying to fix a computer console] „Let's see what she's got,” said the captain. And then we found out, didn't we?
Nyota Uhura: [walking in] I know you'll whip her into shape, Scotty, you always do.
Montgomery Scott: [getting up] Uhura, I thought you were on leave.
Nyota Uhura: And I thought we were supposed to be going together.
Montgomery Scott: Oh, I can't leave her now when she needs me the most.
Nyota Uhura: [stroking Scotty's cheek] I had a feeling you would say something like that, so I brought us…
[whipping up two packages]
Nyota Uhura: Dinner.
Montgomery Scott: [grabbing a package] Oh, lassie. You're the most understanding woman I know.
Starfleet Officer: [transmission on a malfunctioning computer] Red-Red-Red Alert. Red Alert. Red-Red-Red Alert.
Montgomery Scott: I just fixed that damn thing! Turn it off, will you?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján