Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) (Worlds of DC) (2020) 415

Birds of Prey (And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) / Harley Quinn: Birds of Prey
109' · amerikai · akció, kaland, vígjáték, krimi 16

Snitt-díj-jelölt 2021

Harley Quinn sosem volt jó kislány. Sem normális. De amióta Gotham legizgalmasabb nője szakított Jokerrel, megváltozott benne valami. Feladja addigi magányát, és három nem kevésbé életveszélyes barátnőjével, Fekete Kanárival, Vadásznővel és Renee Montoyával indul újabb kalandokra. És amikor egy… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 7

Szereposztás

Margot RobbieDr. Harleen F. Quinzel / Harley Quinn
Mary Elizabeth WinsteadHelena Bertinelli / Vadásznő
Jurnee SmollettDinah Lance / Fekete Kanári
Rosie PerezRenee Montoya
Ewan McGregorRoman Sionis / Fekete Maszk
Ella Jay BascoCassandra Cain
Chris MessinaVictor Zsasz
Ali WongEllen Yee
Steven WilliamsPatrick Erickson
Derek WilsonTim Monroe nyomozó

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

272 tag · 673 karc · Utolsó karc: 2023. június 9., 02:06 · Bővebben


Kedvencelte 38

Várólistára tette 182


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Hát ez kib.szottul jó volt, és nagyon színes. :-D De nagyon szórakoztató, vicces, látványos, a zenék is ellettek találva, és baromira élveztem a lassított részeket, akciódús is volt. :-D spoiler Harley Quinn, egy nagyon dinka, de nagyon kemény csaj, és tökre jól áll neki. Odaver, ha kell. :-D Végig nevettem az egészet majdnem csak, egyáltalán nem unatkoztam. :-D A Fekete Kanárit is bírtam, na meg a kiscsajt, leginkább így ez a három belevaló csaj tetszett, meg a sztori, na meg a kicsi hiéna, vagyis nem olyan kicsi Bruce is tetszett. :-D Annyira aranyos volt, hogy nekem is kell egy. :-D Nagyon odavert az egész, ütős lett, nagyon izgalmas, bírtam a beszólásokat is. :-D

Szeszj 

Bevallom nekem tetszett, szeretem az örültess filmeket és ebben aztán volt sok. Meg az is igaz hogy nagyon bírom Harley Quinn-t, Batman és Joker mellet a kedvenc karakterem. Szóval elég elfogult voltam a filmmel mikor bejelentették hogy lesz, de én nem csalódtam, eseménydús, jó poénok voltak benne, kitér komoly problémákra az életben-pénz mind a hatolom kulcsa, megszégyenítés, nők tárgyiasítása-, de nem megy át túlzásokba ezekkel kapcsolatba de megemlíti.
A szereplők is jók voltak, Margot Robbie mint Harley Quinn tökéletesen hozta a szerepét, már a Suicide Squad-ban is remek volt de itt tökéletes. :D Kanári is szimpatikus volt és Vadásznő is csak kicsit keveset kaptunk belőle amit sajnálok. Nekem a kislánnyal se volt bajom, jófej volt! :D A rendőrnő egy kicsit idegesítő volt az elején de a végén már nem zavart. Ewan McGregor pedig csak zseniális, imádom a színészt bármiben szerepel! :D
De egy valaki rémes volt az pedig Chris Messina mint Victor Zsasz, nekem egyáltalán nem tetszett a csávó, nem is volt Victor-os, inkább olyan mint egy pincsi kutya aki mindig ugrál mikor meglátja a gazdáját, nem tudom miért kellet ennyire elrontani őt. Ezt sajnáltam.
A zenék nagyon jók voltak, eszméletlen soundtrackja van. https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…
Biztos hogy még megnézem! :D
Ohh és Bruce pedig nagyon cuki, nekem is kellene egy. ^-^ https://img.filmsactu.net/datas/films/b/i/birds-of-prey…

namelesshaker 

Én személy szerint imádtam a film minden egyes percét. Margot Robbie pedig ismételten tökéletesen alakította Quinn szerepét.
spoiler

11 hozzászólás
elentiya

Jó, hát most mit mondjak? Nyilván nem tökéletes, egyik film sem az. Én személy szerint imádtam.
Lassan szerintem minden értékelésemben megemlítem, de a zenék nagyon ott voltak.
És kell egy Bruce.

LoneWolf 

Konkrétan negatív elvárásokkal ültem be a filmre. A trailerek alapján egy totális katasztrófára számítottam, amit az IGN és a GameStar kritikája is megerősített, de az utóbbiak kapcsán sajnos rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg az ő értékelőiket elfogult Marvel fanboy-ok írhatták, akik máris feszületet ragadnak, ha egy film játékidejének 80%-ában nem RDJ, vagy valami népszerű szupersztár osztja a maga kis idióta egysorosait.
Nem tagadom, hogy én is sokat csalódtam a DC-ben, de a hibáival együtt is megtanultam szeretni. Gyerekes folyton fújolni mindenre, aminél megjelenik a logó. Ha valaki ennyire nem bírja őket, akkor ne nézze, ilyen egyszerű! Ne szenvedj végig valamit csak azért, hogy azzal igazold az elfogultságon alapuló, szándékosan lehúzó pontszámaid, mivel ez gyerekes viselkedésről árulkodik.
Ennek ellenére az aktuális film sem tökéletes, ugyanakkor nem is nézhetetlen, mint azt páran állítják. Mindenképp jobb, mint a valamelyest az előzményének számító Öngyilkos Osztag, de elmarad az olyan sikeresebb DC adaptációktól, mint a Wonder Woman, vagy az Aquaman. Persze teljesen más kategóriát is képvisel, mint ezek. Hangulatát tekintve kissé szét is csúszik a balansz, így nehezen lehetne hasonlítgatni. Harley jeleneteivel egyértelműen Deadpool-t próbálták majmolni, ami ugyebár teljesen érthető, hisz egyre többet hivatkoznak rá, mint a karakter női megfelelője, ugyanakkor ez nem mindig sikerül. Legyünk őszinték: az esetek többségében eme feladat teljesítésében csúnyán pofára esik, miközben a saját kis animációs sorozata tökéletesen veszi ezt az akadályt. Máris kitérek tehát a legnagyobb problémára: Ez inkább egy Harley Quinn mozi, mintsem egy Birds of Prey eredettörténet, ezáltal pedig a csapat erősen háttérbe szorul, pedig Kanári és Huntress (Vadásznő… lényegében pontos a fordítás, de magyarul mégis pocsékul hangzik.) is jóval többet érdemelt volna, különösképp MEW, aki már a maga kis játékidejében is lejátszott mindenkit a vászonról. A szereplők problémája itt azonban nem ér véget. Cassandra Cain például nem volt több egy szimpla cselekményindító „eszköznél”, kinek feladatát beépíthették volna egy másik karakterébe, ezáltal pedig talán kissé összeszedettebb sztorit kapunk. (spoiler)
A főgonoszra áttérve, Ewan McGregor tökéletes alakítást nyújtott, ahogy azt tőle már megszokhattuk. Egy nemes jediből szinte zsigerből váltott teljes pszichopatára és az ő jeleneteinél kb. megállt a levegő. Ennek ellenére Sionis háttere nem lett elég alaposan felépítve, hisz Zsasz-szal való valós viszonyára is csak halvány utalgatásokat kaptunk, melyek ráadásul egy ponton teljesen érdektelenné váltak. (spoiler)
Természetesen, mint említettem, azért bőven akad pozitívum is. Hiába a kezdeti Deadpool-os ökörködés, helyenként brutálisan komolyra fordítja a szót és olyan dolgok kerülnek elő, mint a nők kihasználása, elnyomása, az ellenük elkövetett erőszak és egyéb a Marvel által meg sem közelített témák. Ezeket meglepően jól kezeli, ugyanakkor mégsem próbálja erre kiélezni az egész cselekményt. Pár „drámabomba” közé bedob néhány tökös, szépen megkoreografált, bár kissé túl sok lassítással megspékelt akciót, ami mindig emlékeztet minket, hogy mit is nézünk valójában.
Történet szempontjából ezúttal meg sem próbáltak nagyot alkotni, ugyanakkor talán pont ez adja a varázsát, hisz a már említett Öngyilkos Osztagnál is mennyivel jobban jártunk volna, ha Enchantress hókusz-pókuszai helyett szimplán Joker-re vadászik a csapat? Valamelyest tanultak tehát az előd hibáiból, ráadásul az események lefolyása sem teljesen lineáris vonalat követ, ami szintén jót tett a végeredménynek, nem beszélve a teljesen korrekt, 2 óra alá belőtt játékidőről, aminél itt nem is kellett több.
Sokat javít még az összképen a zenei világ is, amit talán picit tömény, hisz folyamatosan záporoznak a különböző dalok, egyes momentumokat mégis szépen feldobnak.
Összességében tehát egy élvezhető film a Birds of Prey, csak épp sok a kihagyott lehetőség. Ha megtettek volna csupán annyit, hogy Harley-t leredukálják egy amolyan összekötő elemmé és nagyobb hangsúlyt fektetnek a többi tagra, (és persze Black Mask-re) akkor ez akár egy 9/10 is lehetett volna a maga műfajában, de így nem érdemel ennél többet.
ui.: Azért jelen állapotában ingadoztam a 6 és 7 között.

7 hozzászólás
Yuuko 

Szórakoztató volt, bírtam Harley karakterét, és itt tetszett a narrálás is. Viszont a vége már egy kicsit sok volt.

vanilka_lilka 

Sokkal jobbat tett Harley karakterének (meg az én szimpátiámnak) ez a film, meg ez a vonal, mint a Suicide Squad-os apuci pici lánya. Látszik, hogy Margot Robbie-nak személyes indíttatása volt arra, hogy ő maga is felszabadítsa Harley karakterét a tárgyiasítás alól, és ezt nagyon nagyon jó volt nézni. Pár helyen nagyon erőteljesen Deadpool beütése volt, de egyébként engem berántottak a kemény lánykák meg a csillámpor meg a zene meg a csihipuhi, és az a néhány mélyebb pillanat, ami leginkább a nők mindenféle szintű el/lenyomását járta körbe. Szóval határozottan jó élmény volt.

MrsCumberbatch 

Nos, volt a filmben pár túlzás és erősen wtf pillanat. Kiemelném a szörnyű tragédiát: spoiler De amúgy szerintem jól felépített lett. Sok komolyságot ne várjon az ember, hiszen maga a főszereplő is überkomolytalan. De azért voltak erős pillanatai.

Margot Robbie-val amúgy nem vagyok kibékülve. Szerintem, ezerszer tehetségtelenebb, mint amennyire agyon van hájpolva… De ezt a karaktert nagyon jól hozza, ezt kénytelen vagyok beismerni.

Wanda

Egyszer meg lehetett nézni, de köszönöm, többet nem kérek belőle. Mintha tinilányoknak szánták volna…
Nem elég, hogy beleteszik egy ilyen filmbe Victor Zsasz karakterét, de ennyire elrontani. O.o Rettenetes volt végignézni Chris Messina alakításában, konkrétan inkább tűnt egy lecsúszott alkoholproblémás alaknak, mint Gotham hidegvérű bűnözőjének. Egyenesen undorító volt.
Ezzel szemben a Gotham sorozatbeli Victor, Anthony Carrigan alakításában varázslatos.
Harley karaktere itt egész irritáló volt, amíg a Suicide Squad-ben inkább badass karakternek tűnt, itt olyan volt, mint egy kislány, aki nem találja az identitását. Mintha megragadt volna tinilányként.
A Ragadozó madarak felejthetőek, Renee Montoya karaktere nagyon lecsúszott és szánalmas lett, a végére szerencséje volt, hogy összeálltak öten, mert egyébként még mindig egy lecsúszott rendőr lenne.
Kanári sem egy nagy szám, bár mikor kieresztette a hangját, az nem volt rossz.
A Vadásznő elég szürke karakter, ahhoz képest, hogy évekig tanulta a gyilkolást és jött bosszút állni. Viszont ez olyan kicsinyes. Egy nyílvesszőt lőtt a torkukba, az áldozatok meg azt sem tudták, hogy ki ő. Annyiban viszont szimpatikus volt, hogy nem állt le feleslegesen beszélgetni az áldozattal.
A kislány meg szerintem csak azt a célt szolgálta, hogy elindulhasson valahogy a bonyodalom.
Viszont van egy pozitívum is, méghozzá Bruce, a hiéna. Nagyon aranyos. *-*

3 hozzászólás
dulkap 

Bevallom kicsit elfogult vagyok Harley Quinn-nel kapcsolatban és nem csak Margot Robbie alakításában és ez a mozi sem okozott csalódást, bár vannak hibái. Talán túlságosan is túl van tolva a feminizmus és látszik, hogy nagyon erőltetett (pl. egyetlen egy pozitív férfi karakter nincs a filmben.) És nem az a baj, hogy csajközpontú a film, hanem így pont a ugyanazt művelik, ami ellen nagyon küzdenek, csak pepitában. Lehetett volna egy zseniális csajos film is, ha nem ennyire erőltetett és szájbarágós a téma. Ezért járt tőlem egy csillag levonás. A másik mínusz a súlytalan főgonosznak szólt. Fekete maszk minden csak nem karizmatikus és félelmetes.
Viszont jók a karakterek, gyakran an vannak nagyon szép képek a filmben és Harley Quinn most is hozza azt a gonosz, erkölcstelen, de bájos karaktert, ami engem baromira szórakoztat.
Szó se róla lehetett volna sokkal jobb film is belőle, de a DC megint bebizonyította, hogy csili-vili jelmezek és palástok nélkül is lehet jó képregényfilmet készíteni.


Népszerű idézetek

Kicsicsillag95 

Harley: – Á, az énekesnő akire nem figyelnek!
Dinah: – Á, a seggfej akit utálnak!

Kicsicsillag95 

Cassandra: – Fú, basszus az egy hiéna… fürdőkádban?
Harley: – Bruce-nak hívom, azután a dögös Wayne fiú után.

Kicsicsillag95 

Harley: – Valamiért minden zsaru csak akkor bírja összekapni magát miután felfüggesztették.

Corvus_CoRex 

Roman (a zsugorított fejek kapcsán): Ellenségeik megfőzött fejéből készítik el ezeket, pompás darabok, nemde? Nézd! (Elbűvölve:) Nézd a kis fülecskéjét! Meg a frizuráját! (Komolyan:) 1000 éves a barátunk és szobadíszként végezte itt nálam. (Fintorogva:) Úúú! (Lelkesen:) Imádom!

1 hozzászólás
Corvus_CoRex 

Harley: Ó, várj!
Roman (jókedvűen, pattogatott kukoricát majszolgatva): Mire?
Harley: Ne ölj meg!
Roman: Háh! Ez jó!

1 hozzászólás
Coralie 

Do you know what a harlequin is? A harlequin's role is to serve. It's nothing without a master.


Hasonló filmek címkék alapján