Perfect Blue (1997) 67

パーフェクトブルー
81' · japán · animációs, dráma, thriller, horror, anime 18

Ügynöke legnagyobb megdöbbenésére Mima nem csupán közepesen sikeres tini-zenekarából lép ki, de ártatlanságot tükröző imázsát is hátrahagyja, hogy egy fülledt hangulatú tévésorozatban vállaljon szerepet. A karrierváltást nem minden rajongója veszi jó néven. Mimát hamarosan üldözni kezdi egy… [tovább]

Szereposztás

Iwao JunkoMima Kirigoe (hang)
Matsumoto RicaRumi (hang)
Tsuji ShinpachiTadokoro (hang)
Masaaki ÔkuraUchida (hang)
Yôsuke AkimotoTejima (hang)

Kedvencelte 16

Várólistára tette 87


Kiemelt értékelések

Netta88 

Ritkán nézek meg egy filmet azonnal, miután ajánlják, most nem tudom mi vitt rá. Igazából csak keresgéltem, hogy fent van-e valahol felirattal, végül egy szinkronos verziót sikerült elindítanom, aztán hagytam hadd menjen.

Ami rögtön először szembetűnt az a torz kinézetű pasi volt. Egyszerre borzasztott el és tett kíváncsivá. És erősen emlékeztetett Quasimodo-ra. Őszintén megmondom, először nem tudtam, melyik irányba fog indulni a karaktere, az előbb említett karakterhez hasonló lesz avagy pont az ellenkezője, bár volt egy apró sejtésem, hogy abba, amibe végül elért. A karakter amúgy egy tükör is lehetne az animének. Ahogy a karakter is, úgy az anime is torz. Annyira valóságosan bemutatja milyen alattomos az őrület. Hogy min mennek keresztül a sztárok, akik nincsenek felkészülve a rivaldafényre vagy egyszerűen csak nem úgy alakul a karrierjük, ahogy elképzelték, ahogy Mima is. A siker érdekében elvállal mindent, de ezzel együtt egy olyan útra tér, ahonnan nincs visszaút. Mima rossz döntést hozott, amikor elvállalta azt a szerepet, a vége az lett, hogy becsavarodott.

Nem minden tetszett a filmben. Ha jobban odafigyelnek Mima-ra, akkor ez nem történt volna meg. Ha a managere komolyan veszi az első levelet, ha komolyan veszik a levélbombát, ha már akkor a rendőrséghez fordulnak, feligyelhettek volna arra az emberre is. Ha olvasták volna azt a blogot, ha Mima elmondja, hogy nem ő írta, bár őszintén már nem tudom, hogy ki írta és ki nem. Sok volt számomra a zavaros rész, de meggyőződésem, hogy ezt az egészet másképp is lehetett volna, ha jobban odafigyelnek egymásra, Mima-ra. Azt sem értem, hogy engedték tömegközlekeséssel közlekedni…

Szóval tetszett is az anime, és nem is. Voltak érdekes részei, izgalmas részei, olyanok, amiken összezavarodtam, de voltak kiszámítható részei is és olyanok is, amiken ásítoztam. És emiatt fogalmam sincs, hogy hány csillagot adjak rá.

ui.: Az kimaradt, hogy a szinkron valami borzalmas volt. Mintha minden nőt ugyanaz a szinkronszínész szólaltatott volna meg… ráadásul a színésznő csajnak, annyira kislányos hangja volt, nagyon nem illett hozzá…

TLD 

Az egyik legjobb pszichothriller, amit eddig láttam. Spoiler alert: spoiler

Zsófia 

Satoshi Kon és multikulti anime, mégis eléggé vegyesek az érzéseim. Egyfelől többet szerettem volna izgulni, mert hát pszicho meg thriller, másfelől reálisabb végkifejletet vártam. A fordulat okozott meglepetést a végén, csak a lebonyolítása az, amin még mindig vonogatom a szemöldököm, hogy akkor most mit is szívtunk tulajdonképpen? A hangulata jó és a képi világa is nagyon szép. De valami akkor is hiányzott.

babunymph 

Az egész film döbbenetes, de az utolsó fél óra… Hátborzongató. A Fekete Hattyú is nagyon jó film, de ez annál valami több. És szerintem ez az animációnak köszönhető. Ezt a fajta szürreális őrületet, az álom-valóság határán való egyensúlyozást rajzolt formában lehet igazán kifejezni. És itt ez sikerült… de még mennyire, hogy sikerült.

1 hozzászólás
slawter

A Perfect Bluenak sikerült elkerülnie a műfajában oly gyakori öngólt, amely a logikátlanságból és a követhetetlenségből adódik, Satoshi alkotása ugyanis bár a végéig tartogat meglepetéseket és csavarokat, ügyesen tisztázza a részleteket és így kerek és tartalmas egésszé áll össze a film, amely zsánerén belül már csak kivitelezése révén is méltán áll kultikus társai mellett.

Kemiviki 

Hát hűűű. Durva volt, nagyon durva és zseniális. És atya ég. Ennél összetettebb értékelést nem bírok megfogalmazni.

Egyiptom_Hercege 

Nem csak az anime kategórájában, de a pszicho thrillerek között is egy kihagyhatatlan darab.

marslakócska

Többet vártam, de ennek több oka is lehet:
– véletlenül lespoilereztem magamnak a végét;
– műfajilag többet vártam, több borzongást;
– olyan ember ajánlotta, akinek megbízok az ízlésében, és ő ódákat zengett róla;
– egyszerűen nem tudtam azonosulni a főszereplővel;
– a konfliktus megoldásával pedig főleg nem.
Ennek ellenére a maga nemében jó alkotás, információszűzen nézve valószínűleg még csodálatos is, úgyhogy ajánlom, mert jónak jó.

Liza 

Mi történik akkor, hogyha a valóság és az őrület közti határ teljesen eltűnik?

Már amikor elolvastam a leírást, akkor éreztem, hogy nekem ezt látnom kell és egyáltalán nem bántam meg, sőt! Komolyan, az egyik legjobb film, amit valaha láttam, szerintem még rengetegszer meg fogom nézni.
Fantasztikus a képvilág, a hangulat, a zene és maga a történet is: Mimának a média világában kell helytállnia, miközben körülötte minden és mindenki, akit és amit ismer darabokra hullik, de még magában sem lehet biztos. A napok hetekké folynak össze, az emberek pedig kiismerhetetlenek és megfoghatatlanok: mindenki az-e, akinek látszik vagy egyáltalán léteznek-e? Miben rejlik a nagyobb veszély, a médiában vagy azokban, akiket magunk köré engedtünk?
Őszintén mondom, hogy sok (pszicho)thrillert láttam már, de ez a valaha volt egyik legjobb közülük. Izgalmas, de még a film vége után is hagy maga után gondolkodni valót: a körülöttünk lévőkről, a média világáról és arról, hogy vajon mindenki az-e, akinek ismerjük, magunkat is szorosan beleértve. Abszolút kedvenc.

Zakuro 

Úgy körülbelül a film felétől csak egy dolog kattogott a fejemben: Most meg mi a kínkeserves atyaúristen történik?
Az egyik kedvenc youtube-vlogeremnek ez a kedvenc animéje, és őszintén, nagyon meg tudom érteni. Miatta néztem meg és ezért örökké hálás leszek. Így indultam el az anime rajongás felé. Nem mellesleg, piszok jó film. A rajzolás gyönyörű, a zene is olyan hátborzongató néhol, a történet meg…Amit már mondtam. A felétől semmit sem értettem, összezavarodtam, a finálénál a hajamat téptem, de a végére minden a helyére került. Mint egy kirakós játék.
Ui: Majd elfelejtettem. Gratulálok, amiért sikerült megalkotniuk minden idők valószínűleg leggusztustalanabb külsejű főgonoszát spoiler.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján