New York bandái (2002) 166

Gangs of New York
160' · amerikai, angol, német, holland, olasz · akció, dráma, történelmi, krimi 16 !

2 díj · 16 jelölés

Martin Scorsese New York bandái című filmje az 1860-as években, Manhattan déli részén játszódik a forrongások idején. A történet szereplőinek otthona az Öt Pont, Amerika egyik legszegényebb környéke, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért. A legkülönbözőbb… [tovább]

angol

Szereposztás

Leonardo DiCaprioAmsterdam Vallon
Daniel Day-LewisHentes Bill
Cameron DiazJenny
Jim BroadbentWilliam 'Boss' Tweed
Brendan GleesonWalter 'Monk' McGinn
Gary LewisMcGloin
Liam NeesonVallon
John C. ReillyHappy Jack
Stephen GrahamShang
Lucy DavenportMiss Schermerhorn

További szereplők

Kedvencelte 14

Várólistára tette 124


Kiemelt értékelések

Osli75 

Nekem ez tetszett. Jó volt a történet is, a hosszúsága nem zavart, tetszett a képi világa és szerintem Cameron Diaz is elfért benne. Daniel Day-Lewis nagyot alakított benne. Tetszett a korhűség is, úgy éreztem ez is rendben van.

mamoulian 

Hadilábon állok Scorsesevel. A klasszikusnak számító filmjeit még nem láttam, az újabbaknak meg nekem se íze se bűze.
Ez volt az első olyan filmnézésem tőle amiben volt számomra valami hús-vér való és nem csak a fölvagdalt emberekre gondolok. A 19. századi New York mocska és erőszakos bandái egy egyedi és erős atmoszférát teremtettek, nagyszerű szereposztással, ami miatt meg is marad az emlékezetemben, de ennél többet ez a film se adott.

TribeBubu 

A New York bandái egy első osztályú történelmi film.
Látványos, izgalmas, a színészek pedig egytől egyig kiválóak. Cameron Diazt nem kedvelem túlzottan, mint színésznőt, de ebben igazán felülmúlta magát. Daniel Day-Lewis alakítása meg egyenesen fantasztikus!
Egyetlen gyengéje a filmnek, hogy nagyon hosszúra lett nyújtva, de ez a Scorsese már csak ilyen…

Tiko

Sajnos Cameron Diaz nem tesz túl jót ennek a filmnek, de már többször láttam és még mindig tudok benne valami érdekeset találni. Daniel Day-Lewis viszont nagyon ott van, illetve a díszlet és a jelmezek is szuperek, nagyon jól megidézték New Yorknak ezt az időszakát.

Lulu23

Olyan szemszögből és történelmi megközelítésből ismerjük meg a Nagy Almát, ahogy eddig még nem láttuk. Ebben a filmben keveredik az ír klánháború, az ír-angol konfliktus, az amerikai háborús XIX. század hangulata, a nyugati korrupciós politika bölcsője, és az amerikai „őslakosság” illetve „bevándorlás” kérdése, ami szerintem baromi izgalmas kérdés, tekintve, hogy alakult ki napjainkra ez a gazdasági-katonai szuperhatalom.
A jó rendezés és a magvas színészi játékok ugyanakkor emberi színezetet adnak a konfliktusoknak. Egyéni és csoportfelelősség, egyéni és „törzsi” büszkeség, érdekek, számítások ütköznek és fajulnak utcai harcokba, amire aztán nagy testvérként rátapos a gazdag elit elképzelése a jövőről.
Én nagyon élveztem, hogy ennek az ikonikus – akármit is jelképez – városnak a múltjába egy olyan ablakon pillanthattunk be, amit nem gyakran forszírozunk. Különösen azután tudtam értékelni, hogy egy-két olvasmány/filmélményemből több ismeretet szereztem a közelmúltban az ír kivándorlás részleteiről.
A záróképsorba rejtett vizuális epilógus pedig egyszerűen zseniális.

Little_Monster

Daniel Day-Lewis és DiCaprio alakítása miatt és a rendező iránti tiszteletből 5 csillag. A film számomra túl hosszú volt, és nagyon vontatott. A történet pedig érdekes is lehetett volna, de összességében úgy érzem, ez a film nagyon nem nekem szólt, többszöri nekirugaszkodásra sikerült csak végignézni.

DeadBite

Nekem nagyon bejött. Imádom a 19. századi Amerika hangulatát, a brit szokásokkal karöltve és ebben a filmben minden benne volt, amit elvártam a kortól. Volt benne spiritusz. Hosszú filmről beszélünk, de nagyon gyorsan elment ez a 2,5 óra. Daniel Day-Lewis meg lejátszott mindenkit, persze Leonardo sem volt rossz. Scorsese mester ismét hatalmasat alkotott nálam.

Midnightsp

Nem igazán jött át. Vannak benne érdekes megoldások (legalább mostmár tudom, hogy a Peaky Blinders honnan lopta az „akciójeleneteinél” a lassítottfelvételes-tuctuczenés ötletet – hozzáteszem már ott se tetszett).

Nem igazán kötött le, hosszú volt, és olyan… fura. Mintha a film félig komolyan vette volna magát, félig meg nem, valahogy két össze nem illő műfaj között egyensúlyozott és így nálam egy idő után a saját paródiájába fordult át. Úgy éreztem, az egész két szék közül a pad alá esett.
DiCaprio alakítása is néha olyan volt, mintha a saját karikatúráját játszotta volna – vágta a fejeket mint egy morcos ötéves, lehet ez szándékos volt, de akkor se tetszett.
A film végét már nem is tudtam komolyan venni. Mi volt az a zene ott a végén? Ízléstelen volt. Nagyon.

Daniel Day-Lewis alakítása még említésre méltó, de róla már párszor kiderült, hogy a sz@rból is képes egy Versailles-i kastélyt összehozni.
A képi világ szép.
Pozitívumként említeném meg, hogy DiCaprio itt még nagyon szexi, úgyhogy miatta plusz egy csillag. :D


Népszerű idézetek

Gabi 

– Mielőtt a hetedik napon az Úr megpihent, szépen leguggolt Angila mellé… És mi jött ki belőle? Írország.

Gabi 

– Ez piszkosul shakespeare-i volt.
– Mi?
– Tudod-e ki volt Shakespeare, öcskös? Aki a Jakab király bibliáját írta.

Gabi 

– Te tudatlan, csökönyös, barbár, ír bunkó vagy. Akár az apád.

Gabi 

– Amsterdam, Amsterdam New York téged hív.

Gabi 

Apám azt mondta, hogy vérben és szenvedésben jöttünk a világra.


Hasonló filmek címkék alapján