Napszállta (2018) 2

Sunset
144' · magyar · dráma, történelmi 16

Egy fiatal nő története az 1910-es évek Budapestjén. Egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a XX. századi civilizáció sötétségbe borult.

magyar

Képek 4

Szereposztás

Jakab JuliLeiter Írisz
Vlad IvanovBrill Oszkár
Susanne Wuesta hercegnő
Molnár LeventeGáspár
Urs RechnIsmael
Tom Pilatha herceg
Christian HartingOtto von König
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

Thelonious

Még friss az élmény és emésztenem kell, egyelőre egy 7-est nyomtam. Nemes Jeles hű maradt korábbi önmagához és hasonló stílusban készítette el új filmjét. Többen korábban arról panaszkodtak, hogy elnyújtottnak érzik, illetve, hogy mennyire irreális és abszurd, hogy a két és fél óra alatt senki nem képes egy normális kérdésre normális választ adni. Ezek jogos felvetések. A film a Saul fiához képest kevésbé katarktikus élmény, nincs végig kb tériszonya az embernek a horror láttán, mert a horror kevésbé kikerülhetetlen, inkább csak végig érződik a nyomás, a feszültség, hogy sötét dolgok zajlanak a háttérben. Rejtjel Írisz az új Saul, tehetetlenül próbálja irányítása alá vonni az eseményeket, vagy legalábbis csak képben lenni velük, ahogy mi is, de a játszmák mind túlnőnek rajta, részben, mert olyan idők járnak, részben mert sötét titkokról van szó, részben pedig mert nő, és azok ne nagyon üssék bele az orrukat a férfiak dolgába. A történet jóval szövevényesebb és érdekesebb, bár nem mindenhol érteni, hogy pontosan mi és miért történik és a film befejezését egyelőre nem tudom hova tenni, több lehetséges értelmezést is számba vettem, de a Saul fia mindenképp maradandóbb lezárást kapott a szememben. Az operatőri munka továbbra is gyönyörű és a film kiemelkedő aspektusa. Talán most kevesebben fognak zsidózni, bár Nemes Jeles első filmje azért mégis csak a holokausztról szólt, és „a nép” nem felejt… Ez sem lesz senkinek kellemes élmény, de érdemes megtekinteni, magyar filmként még mindig átlagon felüli.

Fummie

Ugyan ez nem tartozik közvetlen a filmhez, de a közönségtalálkozós vetítésen voltam, és muszáj leírom, hogy Nemes Jeles László és Jakab Juli nagyon aranyos emberek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján