Félvilág (2015) 131

Demimonde
88' · magyar · dráma, történelmi, rejtély 16

1914 januárjában egy kosarat sodor partjára a Duna, benne egy megfojtott nő holttestével. Az asszony a kor egyik legismertebb kurtizánja volt, Mágnás Elza. Vajon ki ölte meg és miért? A dráma képkockáin megelevenedik Elza (Kovács Patrícia) élete és bigott komornájával (Gryllus Dorka), illetve a… [tovább]

magyar
magyar

Képek 11

Szereposztás

Kovács PatríciaMágnás Elza
Gryllus DorkaRózsi
Döbrösi LauraKató
Kulka JánosMax Schmidt
Sándor PéterGergely
Sztarenki DóraBözsi
Lőte AttilaSchmidt
Bordán IrénCili mama
Fekete Ernőrendező
Elek Ferencproducer

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 128


Kiemelt értékelések

Little_Monster 

Az év egyik legjobb magyar filmje, ezt határozottan állítom. Kezdjük azzal, hogy nőkről szól, ami önmagában nagyon ritka világszinten, de Magyarországra sem jellemző. Elég csak a nemrég készült Válótársak c. sorozatra gondolni, ami párkapcsolati problémákat dolgoz fel úgy, hogy szinte teljesen megfeledkezik a női nézőpont bemutatásáról. A film a három női főszereplővel hibátlanul átmegy a Bechdel-teszten is, a remek alakításokról nem is beszélve. Eddig is nagyra tartottam Patríciát, de sose gondoltam rá úgy, mint egy szexi nőre, ez néhány beállításnak és jelenetnek köszönhetően hamar megváltozott. A fények, díszletek, beállítások és kosztümök jellemzően nagyon jól elvoltak találva, nem zökkentem ki a film korábrázolásából egyszer sem. A dráma jól fel volt építve, tapintható volt a feszültség, jól ívelték a történetet, kellően sok kérdés felmerült, majd a válaszok is időben kiderültek, nem hagyták, hogy a nézők elunják magukat. A párok dinamikája, hullámzó kapcsolatok szövevénye hatotta át a történetet, anélkül, hogy hagyományainkra annyira jellemzően depressziós művészfilmbe fordult volna, és ezt nagyon jó volt végre magyar filmben látni. Miért nincs több ilyen? Minőségi, jó színészekkel és stábbal készített fikció? Olyan meglepő volt, hogy ilyen jó filmet láttam, hogy legalább két nap kellett, mire feldolgoztam, és tudom értékelni. Gryllus Dorka sose volt a kedvencem, de ebben a filmben kiemelkedően hozza a karakterét, olyan mélységeket mutatott meg, amit ki se néztem volna belőle. Valamint neki és Patríciának köszönhető a magyar filmtörténet legszexibb leszbikus ágyjelenete, még akkor is, ha csak egy percig tart, és mindezt úgy mondom, hogy láttam a HBO Társas játékát. Köszönöm.

Mr_White 

Na, ez rendben volt.
Ami zavart, hogy a történet nagyon messze van a valóságtól, amit az alkotók oda is biggyesztettek a stáblista végére, amit már általában senki sem olvas el. Jobb lett volna a film előtt kiírni, mert végig az járt a fejemben, hogy mindez szépen megkomponált, akár igaz is lehetne történet, de nem stimmel a valós történettel. Szerencsésebb lett volna, ha nem használják Mágnás Elza nevét, és egy teljesen fiktív karakterre építik fel a filmet. Úgy lett volna korrekt.

3 hozzászólás
Lunemorte 

Sajnos a snitten a leírásban alapból lelőtték a poént, hogy ki hal meg, de ezt leszámítva tanulságos és sötét hangulatú filmet láttam, habár a kislány rohadtul irritált a naív és bamba fejével. A történet rendben volt, de még a másik kettő színésznő helyett is másokat választottam volna.

Zsófia 

Fantasztikus volt. Olvastam kritikákban, hogy a film hangulata nagyon erős és hiteles, de ennyire autentikus századelőre mégsem számítottam: pedig az egész, már ahogy indul, magával ránt. A három színésznő zseniálisat alakított. Titokzatos és buja tőlük az egész film, a borzongatásról nem is beszélve. Érdemes a lezárásra is odafigyelni, egészen apró gesztusokkal üzen a rendező. Intelligens karakterek, jó történetvezetés, egy feszült, igényes és művészi thrillerben – ami magyar. Ez a legjobb az egészben. :)

CatKatHor 

Kifejezetten tetszett, pedig én általában nagyon félek a magyar filmektől. Kifejezetten élvezetes, főleg ahhoz képest, hogy annyit tudtam róla első körben hogy magyar film és kosztümös.

Bazil

Kérem szépen ez egy jóóó magyar film volt!
De kissé becsapottnak érzem magam, és nem is jöttem volna rá a turpisságra, de itt olvastam az értékelések között (http://snitt.hu/ertekelesek/183166), hogy csak nagyvonalakban valós a bemutatott történet, szinte csak a karakterek nevei illetve maga a gyilkosság, és a többi az írói képzelet játéka.
Irgum-burgum és villámcsapkodás ezért. Mert, ha már átírjuk az életet, akkor írjuk át igazán, adva vagyon itt több gyanúba keverhető alak is, használjuk már ki. De nem, meg lett írva, ahogy meglett, és le lett filmezve szépen, ahogy le lett. Mondjuk ölég szép lett azért a végeredmény!
Mindegy is, ha itt nem olvasom ezt, akkor nem is tudom meg, mert a stáblistát nem igazán nézem végig, csak ha speciel keresek valamit, mondjuk egy zenét pölö.
Ezen túllendülve ezt a fiatal lányt, ezt a Laurát a Döbrösiéktől tessék jól megjegyezni, mert naccerűen játszik az arcával, és filmről filmre jobb!
Kulka kisujjból hozza a figurát, és két mondat után máris elhiszem neki, hogy ő most az a bizonyos gazdag gyáros, Max Schmidt. De igazán meg se kell neki szólalnia, mikor először jelenése van, nem szól semmit sem, csak gőgösen bevonul Elza szobájába. Mondjuk, ott se nagyon beszélgetnek…
Gryllus művésznő is nagyszerű ebben a boszorkányos szerepben, szinte bajsza nő az ármánykodástól. Hiteles és meggyőző.
Most jövök csak rá, hogy nekem legkevésbé meggyőző maga Kovács Patrícia alias Mágnás Elza volt. Bár az a visszanézés a zilált fürtjei között, ööö, az ott volt a szeren. (Milyen szeren? Hát az óvszeren! Bocs!)
És a végén arra is rájöttem (utolsó snitt), hogy a film szinte Laura-Katóra van kihegyezve, és ez jó volt így.
Annyi csak a negatívum a részemről, hogy kissé lassúcska volt, de szépek voltak a képek, és a díszletek, a ruhák, a behallatszó kocsizörgés mind-mind hozták a (múlt)század eleji miliőt.
Még több ilyet kérünk! Magyar filmet a magyaroknak. És ez nem propaganda. Valós közönségigény!

Imoran_Erui 

Nagyon tetszett, különleges hangulatú film, remek alakításokkal, ajánlom! Kovács Patrícia miatt néztem meg elsősorban, remekül hozta a szerelem és pénz között vergődő, öregedő kitartott nő szerepét. Gryllus Dorka kifejezetten hátborzongató volt, a szó jó értelmében, tudtam hogy be fog kattanni :D
Döbrösi Laurát először az Aranyéletben láthattam, ebben a filmben sokkal jobban alakít, jól áll neki a dráma, a visszafojtott érzelmek játéka, a szárnyait próbálgató pillangó karakter.
Kulka János munkásságát eddig nem igazán figyeltem, de a film hatására sorra veszem a korábbi szerepeit is, mert igazán remek színész!
Köszönet érte a Mediaklikk.hu-nak! :o)

Aikome 

Magyar filmnek nem rossz, de ha átlagba nézem, akkor nem volt nagy élmény. :D A zenei aláfestés fantasztikus és Kovács Patrícia, valamint Döbrösi Laura csodálatosak voltak! Hazai színészekről általában nem nyilatkozom (nem véletlenül), de ők ketten vitték el a filmet. Több potenciált láttam benne, úgyhogy kissé félkésznek érzem. A hangulata viszont tényleg kifogástalan volt.

Zea

Egyszerűen letaglózott! Hosszú ideig nem nagyon tudtam kikecmeregni a film hangulata alól. Szeretem a magyar filmeket de ez egyszerűen FANTASZTIKUS!!! Mindenkinek látnia kell!


Népszerű idézetek

Letti23

Max: Később beszélünk róla.
Elza: Később, amikor majd vénasszony leszek. 35 éves vagyok. Jeanne d'Arc 18 éves volt.
Max: Majd eljátszod Mária Teréziát. Súlyban már ott vagy.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján