A besúgó (2022–) 169

1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket… [tovább]

magyar · angol
magyar · magyar

Képek 17

Szereposztás

Váradi GergelyGeri
Patkós MártonSzáva Zsolt
Szász JúliaKata
Szőke AbigélJudit
Thuróczy Szabolcstartótiszt
Lengyel BenjáminBarna
Borbély RichárdKarcsi
Hermányi MariannAdél
Mácsai PálKata apukája
Funtek FrigyesCsaplár elvtárs

További szereplők

Kedvencelte 45

Várólistára tette 139


Kiemelt értékelések

Pandalány 

Ez a sorozat számomra a legjobb magyar sorozattá vált.
A képi világ, a hangulat megteremtése, a színészi játék valami elképesztő.
A téma pedig aktuálisabb nem is lehetne.
Nagyon izgalmas a cselekmény, a színészek tehetségesek, mindenki zseniálisan hozza a saját karakterét, a párbeszéd pazar. Minden egyes epizód lebilincselő az első képkockától az utolsóig.
A főcímet és a zenéket imádom.

Még ki sem jött minden rész, de én már újranéztem őket. :)

Nocharity 

Eleinte elég szkeptikusan álltam ehhez a sorozathoz, mert a 80-as évek annyira nem az én világom, de a sztori érdekesnek tűnt, úgyhogy kapott egy esélyt. Helyesen, mert attól függetlenül, hogy az alkotó/forgatókönyvíró első munkájáról beszélünk, egészen kiemelkedő. Megvannak a maga hibái, vagy időnként totál random lépései karakterek terén, de úgy behúz, hogy ezeket abszolút meg tudod bocsátani.
A szövegkönyv nagyon jól meg van írva, és a színészek között is megvan a kémia, na meg nagyon jól ki lettek választva. Egyiküknél se érződik az a tipikus magyar „minden filmbe kell egy minősíthetetlenül játszó amatőr, aki csak azért került be, mert apu barátja a castingolónak”. Mindenkihez illett a szerepe és jól is hozta, szeretted vagy gyűlölted őket a viselkedésükért, de mindig kiváltották azokat az érzelmeket, amiket a jelenetek megkívántak. (Varga Ádámon mondjuk külsőleg nagyon látszik, hogy jócskán kinőtt már a friss egyetemista korból, de mellé olyan Máté-showkat tolt, hogy abszolút elengedtem neki.)
Hogy mennyire korhűek a jelmezek és a környezet, arra nem én vagyok a jó ember, hogy megmondjam, mivel szökőévente egyszer foglalkozom ezzel az időszakkal, de nekem nem lógott ki semmi (mondjuk nehéz is lett volna úgy, hogy a helyek 80%-a teljesen ugyanúgy fest, mint 40 éve (: ) Hogy mondjak valami negatívumot is: rengeteg a már-már szappanoperaszerű dráma. spoiler A brazil HBO közönsége állva tapsol, nekem viszont néha már középiskolás war flashbackjeim voltak. Szóval igen, a dráma hatásos és működik, de hajlamos átesni a ló túloldalára. Egyesek szerint ez a történelmi hitelesség kárára is megy, szerintem viszont jót tett neki, hogy nem dokumentumfilmszerűen idézi az akkori Magyarországot, mert úgy a kutyát sem érdekelné, de főleg nem a fiatalabb generációt. Jobban átélhetővé teszi a korszakot, mint bármelyik történelemkönyv, ezt garantálom.
Az angol szinkronról (mert igen, valakinek meg kellett tennie): így összességében nézve egész decent. Nem mindenhol pontos a fordítás, nem minden jön úgy át, mint magyarul, de cserébe sok jelenet van, ami egészen más élmény így. A legfeltűnőbb különbség Máté langyi hangsúlyának hiánya, Imre passzív-agresszív, és nem ordibálós stílusa, meg Száva átlagos hangja megszokott mély helyett (De neki esélye sem volt, Patkós Marci kenterbe veri kétszer, és a sarokba küldi sírni ;) ) Mindenki más nem hozott kirívóan más teljesítményt, és ők sem negatívan. Kiidézgettem azokat a jeleneteket, amik kicsit eltértek az eredetitől, vagy szerintem máshogy jöttek le angolul. A magyar egyébként viccesebb. Amit nem szántak viccnek, én viszont szakadtam rajta: a nevek kiejtése. Hát sokszor nem ment x'D spoiler Ez még szórakoztatóan cringy volt, na de, mikor a népdalokat énekelték… értem, miért fordították le őket, de bár ne tették volna. Kriminális. spoiler Viszont szerintem megér így is egy nézést, és egyébként sem adódik sokszor olyan lehetőség, hogy egy magyar mű angol félrefordításain lehet nevetni, nem pedig fordítva.
Összegezve, örülök, hogy megnéztem ezt a sorozatot, mert egy kis betekintést nyerhettem abba, milyen volt a szüleim fiatalkora. Máté nélkül röviden: nehéz :D Úgyhogy ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik nem csípik a 80-as éveket, mert eléggé magával tud ragadni, bingewatch gyanús.

a_girl92 

Végre egy értelmes, jó magyar sorozat….nekem nagyon tetszik, remélem nagyon sok rész és évad lesz belőle! és a színészek is remekek ill hiteles alakítást tudnak nyújtani szerintem….Bele tudom magam a sztoriba élni, tudok vele sodródni….Én ebben a korszakban még nem éltem, ezért szeretek ilyesmiket nézni, hogy milyen is volt régebben az élet..

Röfipingvin

Jó az alapanyag, rengeteg a jó választás a sorozat készítői részéről, és sajnos ugyanígy vannak mellényúlások is. A végére nekem leült kicsit, ill. evvel egyszerre kapkodóssá is vált. Nagyon kíváncsi vagyok akarják e folytatni vagy sem.

SciADV_Maniac

Nem mondom, hogy hibátlan sorozat volt, bele lehetne kötni sok mindenbe, de egy biztos: rég volt már olyan, hogy ennyire vártam minden egyes héten az új epizódot egy sorozatnál.

amnézia 

Több szempontból is örülök, hogy nem éltem ebben a korszakban, így csak a tanulmányaimból és a visszaemlékezésekből „ismerem”. Ezek alapján pedig már az első percekben az volt a benyomásom, hogy több ponton hiteltelen. Reméltem, hogy én gondolom rosszul, és a rendezők tájékozottabbak nálam, de később több szakértő – köztük nem egy olyan, aki részt vett a demokratikus ellenzék pártosodásában – és kolléga megerősített abban, hogy nem tévedtem.
A legnagyobb problémám mégis az, hogy – számomra – kevés volt benne a politika, és nem (igazán) adta vissza a rendszerváltást megelőző ellenzéki atmoszférát és a jelentősebb eseményeket. A krimiszál pedig gyenge.
Száva úgy ahogy van, rendkívül unszimpatikus és irritált is. Egy kisebb egyetemi csoport élére még alkalmas, de a viselkedésével nem tudna igazi vezetővé válni. A sikere a retorikájában rejlik, ami hatásos, bár középszerű, egyébként ő maga is zsarnok és mellé pluszban bunkó, ami nem túl szerencsés, ha követőket akarsz magad mögé állítani, illetve nem valami meggyőző, ha te magad is olyan vagy, ami ellen lázadsz. Ha olyan is vagy, legalább próbáld elrejteni.

3 hozzászólás
lettielena 

Az első pár rész örök emlék marad. Száva beszéde beleégett az agyamba.
Sajnos ahogy haladtunk a sztorival, úgy laposodott. Ennek ellenére hétről-hétre izgatottan vártam az új részeket.

aendre81

Nagyon tetszik. 1985-ben játszódik a cselekmény, kisebb kitekintésekkel a múltba. Még nem sejtették, hogy 1989-ben véget ér a rendszer, és 1991-ben megszűnik a Szovjetúnió. 1985-ben ezeknek, a ma már történelmi eseményeknek még nyoma sem volt, én négy éves gyerek voltam a cselekmény idejében, így hát nem sokra emlékszem azokból az időkből, de elmondásokból ismerem. Számomra a filmnek azok az utalásai a legérdekesebbek, amelyek az akkori rendszerben az átlagéletet mutatják be.
Például amikor a nyugatról beszélnek, Ausztriáról. Végig az volt az érzésem, hogy oda eljutni abban az időben nagyjából olyan lett volna egy embernek innen, mint ma, 2022-ben eljutni a Holdra, végül a harmadik epizódban a főszereplő ki is mond valami hasonlót. Vagy amikor a kolesz menő „bizniszes” csávója kinyitja a teli táskát és az tele van nyugati szappannal. Vagy a kincset érő kiskazettás magnó (az egy diktafon egyébként), ami nem azért ért kincset, mert annyira le lehetett vele hallgatni valakit, hanem mert egy nyugatról származó műszaki cikk, amit itthon lehetetlen beszerezni, ha lehet, akkor horror drágán. A szinte beszerezhetetlen gyógyszer. Vagy amikor, az egyébként alámondásos Scarface-t nézik, amire azt hiszik, hogy a Rambo és tátott szájjal bámulják. Vagy hogy írógép, amin a jelentéseket írja az egyik főszereplő, ami csak egy van az egész kollégiumban, a könyvtárszobában külön kulccsal. Az, hogy két karakternek van csak nyugati autója. Az ezekhez hasonló apró kis utalások teszik számomra a filmet mondhatni életszerűvé, 1985-ben életszerűvé. Mai fejjel az akkori élet már elképzelhetetlennek tűnik.

1 hozzászólás
Baranyi_Nagy_Betti 

Annyira büszke vagyok arra, hogy egy magyar sorozat ennyire nagyon jó. Egyszerűen hibátlan ez a sorozat. Én úgy érzem, hogy nagyon jó időben jött ki és számomra nagyon érdekes látni az akkori országot és a világot, a rendszert amiben éltek. (A mostanival szemben amiben én élek.)
A színészekről nem is lehet legek nélkül beszélni, mert annyira tökéletesek. Aztán ott van még a hangulat az egész képi világ, a zenék… szavak nincsenek rá, hogy milyen jól illenek mindig a részekhez és miközben néztük a férjemmel mondtam neki, hogy úgy érzem, hogy visz a lendület az érzés, hogy ott legyen az ember közöttük és lázadjunk együtt, hogy mi jobbat akarunk, mi is benne akarunk lenni a része akarunk lenni a változásnak, a folyamatnak. Ezt végig éreztem a sorozatban, hogy annyira visz magával a lendülete, az, hogy folyamatosan vívódunk Demeterrel és meg is értjük és néha azt érezzük, hogy mégis csak megette a rendszer és választott oldalt, de aztán mindig van egy esemény egy pillanat, amikor tudjuk, hogy Vele is elbánt a rendszer és csak egy báb, eszköz és hogy nem tud kiszállni. Ez igaz minden megismert szereplőre, hogy nincsenek benne egyszerű történetek, mindenki ellen vétett már a rendszer.
Lehet, hogy ez negatív lesz a részemről, de én nagyon örültem neki, hogy nem „ismert” színészek játszanak benne és nagyon szimpatikus volt ahogy erről nyilatkozott egy podcastban Szengyörgyi Bálint is. Én néha a magyar sorozatokat erőltetettnek érzem és hiteltelennek, mert annyira nem magyarul beszélnek benne, idegen, megjátszott az egész és itt meg nem ez van. Lehet ez hülyén hangzik, de itt senki nem akart annyira színész lenni és ettől lettek igazán jó színészek benne, hogy annyira természetesek a szerepekben, hogy én simán elhiszem, hogy Ő egyébként Demeter vagy bármelyikre igaz lenne ez. Nincsenek benne eltúlzott életszerűtlen párbeszédek, amit kb díszmagyarba mondanak el, hanem érthető és élhető az egész.
Annyira remélem, hogy nem csak nekünk magyaroknak tetszik ez a sorozat ennyire és hogy más országok is imádják ezt a sorozatot és egy kicsit jobban megismerik a magyarokat és a történelmünket ( egy részét ) . Tökéletes helyen van az HBO-n ilyen szempontból.
Elmondhatatlanul várom, hogy legyen folytatása. Ami engem illet az utolsó rész után ahogy lezárul el tudnám fogadni, de nem szívesen, hogy ez a vége. Kerek lett nekem, de azért szeretném, ha tovább kísérnénk a szereplőket, főleg, hogy dátum szerint egy nagyon fontos évnél fejeződik be a sorozat.
Abszolút kötelező szerintem ez a sorozat! Nem tudom elképzelni, hogy van ember akinek ne tetszene.

Gyula_Radics 

Rég láttam ilyen színvonalas, magyar alkotást! Minden másodpercét imádtam! Elég komoly aktuálpolitikai áthallása is van.


Népszerű idézetek

Theana 

Száva: Parlamentünkben lakájok ülnek, akiknek egyetlen tudása a kommunista párthoz való dörgölőzés. Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Fel fogunk kelni az ütésekből. Odamegyünk hozzájuk és megmutatjuk, hogy mit tudnak a magyarok, akiknek az erejét ezredszerre is lebecsülték. (Taps, füttyögés.) Tudjátok, az a helyzet, hogy individuálisan nagyok vagyunk. Nyolcvankilenc évnyi olimpia alatt szereztünk 340 érmet. A kivándorolt magyar művészeink voltak a hollywoodi stúdió rendszer első nagy iparosai. Feltaláltuk a golyóstollat, a távcsövet, a C-vitamint, a gyufát, de van egy dolog, amiben hihetetlenül szerencsétlenek és bénák vagyunk. És ezt úgy hívják, hogy demokrácia. Van valami a magyar néplélekben, ami akkor nyugodt, ha valaki azt mondja, hogy „Gyertek utánam, erre! Megvédelek titeket.” Ezeknek az embereknek a vezetékneveiről vannak elnevezve az újkori magyar történelem korszakai. Horthy-korszaktól Rákosi-korszakon át, szerintem visszanézve majd Kádár-korszakig. Ezek egytől egyig fiatal forradalmárokból lett öreg zsarnokok. Soha, de soha semmi jó nem sült még ki belőlük! Nem szeretném, hogy egyetlen leválthatatlan ember legyen az ország élén. Azt szeretném, hogy legyen tíz millió, és közösen döntsük el, hogy mit akarunk!

1. évad 1. rész
5 hozzászólás
amnézia 

– Hallom, hogy mit írt be az osztályfőnök. Hogy képzeled ezt?!
– Vagy örököltem vagy így neveltetek.

1. évad 2. rész
1 hozzászólás
lettielena 

Száva: De van egy dolog, amiben hihetetlenül szerencsétlenek és bénák vagyunk.
És ezt úgy hívják, hogy demokrácia.

1. évad 1. rész
szépszi

– 700 Forint?
– Hova készülsz kislányom, nyugatra?

1. évad 1. rész
lettielena 

Adél: Te mindig ilyen magabiztos vagy? Mert ha igen, akkor kérlek, hagyj békén.
Száva: Nem. Van, amitől rettegek.
Adél: Mitől?
Száva: Hogy a barátaim megunják, hogy jobban szeretek egyedül lenni, mint velük. És akkor tényleg egyedül maradok.
Adél: Jézusom, ez szimpatikus!

1. évad 4. rész
S_Bíborka 

Abban a tanár úrnak igaza van, hogy az, hogy »ez szar«, az nem szakvélemény. De az se szakvélemény, hogy »ne próbáljunk meg fejlődni, mert van rá esély, hogy még szarabbak leszünk«

1. évad 2. rész
szépszi

Azért, mert ha egyszer gyerekem lesz, nem akarom, hogy ebben nőjön fel.

1. évad 3. rész
3 hozzászólás
szépszi

Csak az hal meg, akit elfelejtenek.

1. évad 5. rész
amnézia 

Gergő: Ha valamit megtanított a szocializmus a magyaroknak, az a sorok között olvasás.

1. évad 4. rész
amnézia 

Száva: Apám azt mondta, több esélyem van űrhajósnak lenni, mint látni a bátyámat nyugaton.

1. évad 4. rész

Hasonló filmek címkék alapján