A vizsga (A vizsga 1.) (2011) 118

The Exam
90' · magyar · dráma, történelmi, thriller, krimi 12

1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen… [tovább]

magyar

Képek 8

Szereposztás

Nagy ZsoltJung András
Kulka JánosMarkó Pál
Hámori GabriellaÉva
Scherer PéterKulcsár Emil
Elek FerencCsapó
Haumann PéterRozgonyi
Balogh AndrásDohány
Szabados MihályBolha
Dimény ÁronVígh
Hellebrandt GáborVarga

További szereplők

A vizsga (2011)
Forgatókönyvíró
Operatőr
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Unió Film
Magyar Televízió

Streaming
Netflix

Kedvencelte 10

Várólistára tette 117


Kiemelt értékelések

Janus 

Az Osztrák-Magyar Monarchia, a Rákosi és a Kádár korszak számomra minig is egy nagyon erős téma volt, ami szinte mindent nézhetővé tett számomra. Itt a Kádár korszak és az ’56-os forradalom volt kitárgyalva. Egyszer biztosan újra fogom ezt nézni, mert amikor nekiálltam, semmi türelmem nem volt hozzá, így biztosan vesztett számomra az értékéből. Mindenesetre egy pillanatig sem volt olyan érzésem, hogy ez a film 1957-ben játszódik.

mufók

És még képesek vagyunk az mondani, hogy a magyar filmek nem jók, mikor van egy ilyenünk. Kötelező. Mindenkinek.

Chris90

Hát ez… erre a filmre nincsenek szavak! Az elején egy kicsit untam, szóval annyira mégsem 10 csillagos film, de a zsenialitása miatt egész egyszerűen nem tudok neki kevesebbet adni. Ha az ember semmit nem tud erről a korról, akkor is tökéletesen átadja az 1956-os forradalom utáni éveket (sőt, úgy általában a szocializmus éveit). Zseniális, ahogy a néző sem tudja egészen az utolsó pillanatig, hogy kiben bízhat. És a legrosszabb az egészben, hogy ez akár pontosan ugyanígy meg is történhetett. Nem is, a legrosszabb, hogy ez ma is bármikor megtörténhet az állami szférában dolgozókkal (tapasztalatból tudom). A színészek zseniálisak, Nagy Zsoltot szerintem most láttam csak először képernyőn, de megjegyeztem a nevét.

Véleményem szerint ezt a filmet kellene megnézetni minden végzőssel, amikor a történelemtanulásban ott járnak, mert ebből százszor többet lehet tanulni, mint a képekből és a korabeli szakanyagból (no, meg érdekesebb is).

Na, most pedig szépen lassan visszahúzódom a szobámba, és el kezdek attól félni, hogy melyik barátomban bízhatok.

paavel 

gondolnád, csak egy dráma az „ávéhások” közt, hogy „mi is csak emberek vagyunk, Kulcsár elvtárs”, de nem, ügyes ez a Köbli, benne van korai Kádár-korszak hatalmi gépezetének csendben lezajlott, kulisszák mögötti elitcseréje (ami sajnos nem történt meg elég széleskörűen, ld. https://moly.hu/konyvek/gyarmati-gyorgy-palasik-maria-szerk-trojai-falo-a-belugyminiszteriumban )

MrsAbbie

Tetszett.
És sokszor elgondolkodom, jelenleg mit nem tudok a jelenlegi megfigyelésekről. Mert biztos van rólam is karton valahol. Egy e-karton.
Tetovált óvó néni, aki szereti a szivárványt és a család is lehet csillámpónis. Stb

lakatoszoltan01 

Ez amolyan kortalan kémjátszma. Ha nem a szovjet ügynök, akkor lehettek volna náci vagy fbi ügynökök is. A lényeg a „ki kit figyel meg” téma, ami nagyon tetszett. És jó, hogy nincs elhúzva, nincs túlpolitizálva. Megérte megnézni.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– A hálózati neve mostantól Pudovkin. A jelentéseit e néven írja. Hetente elhozza nekem és én továbbítom a minisztériumba.
– Nem lehetne Fellini?
– A Fellini foglalt.


Folytatása

Összehasonlítás

A vizsga


Hasonló filmek címkék alapján