Mononoke (2007–2007) 18

12 részes anime sorozat. Az 怪~ayakashi~ Japanese Classic Horror spin-off-ja.
A harmadik történet főszereplője, a titokzatos Vajákos a vidéket járja, Mononokékra, bosszúszomjas démonokra vadászva. Különleges kardja csak akkor szabadulhat hüvelyéből, ha a démon Katachija (alak),… [tovább]

japán · angol
japán

Képek 30

Szereposztás

Sakurai TakahiroKusuriuri / Vajákos (hang)
Midorikawa HikaruFérfi rókamaszkban (hang)
Wakamoto NorioUmizatou (hang)
YukanaKayo (hang), Nomoto Chiyo (hang)
Kuwashima HoukoOchou (hang)
Tanaka RieShino (hang)
Seki TomokazuYanagi Genyousai (hang)
Nakao RyuseiGenkei (hang)
Orikasa FumikoIchikawa Setsuko (hang)
Namikawa DaisukeSougen (hang)

További szereplők

Kedvencelte 13

Várólistára tette 59


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin

Nem érdekel, hogy dühöngök a vége miatt, tíz csillag és kedvenc. Kb. fel sem ocsúdtam még abból, mit néztem, fel sem fogtam a felét, és ég a szemem az animációtól, de az egész nem érdekel.
Adott az Edo kor végi japán. Ez már szuper. Adott négy történet, amiben komoly pszichológiai kérdések kerülnek elő, egy halom mesei utalással, és olyan képi világgal, mintha egy japán festmény kelne életre, és kezdene mozogni. Adottak a karakterek, akiknek mindig, tényleg mindig és mindenkinek van vaj a füle mögött, van titkolnivalójuk, és hátborzongató jelenetek sorában szembesítik őket a múltban elkövetett bűnökkel. Adott a zene, ami aranyat ér.
És ott van a Vajákos (Medicine Seller), akit nem tudom miért, de az első részben megkedveltem. Megjelenik a kardjával, a pecsétjeivel, és nagybetűsen manipulál, mindenkit és mindenhol, félelmetesen intelligensen. Kiszed dolgokat az emberekből, akármennyire próbálják titkolni, és nem is egyszer, tulajdonképpen nem gátolja meg, hogy a démon kitöltse a bosszúját, így valahol ítélkezik, nem csak démonok, emberek felett is. Az egyetlen, ami elképesztően zavart vele kapcsolatban, hogy spoiler
Az egész anime beteg, fura, megrázó, és gyakran elég zavaros, de valamilyen szinten mestermű. Most mondanék rá valami negatívat, de nem megy. Túl friss, és túl pozitív az élmény.
Fanfiction-öm a történethez kapcsolódóan:
https://www.wattpad.com/story/119284353-amit-a-t%C3%BCk…
Ajánlóm a történethez:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/09/mononoke-ajanlo.html

1 hozzászólás
Nihilchan 

Az anime különleges látványvilága az első pillanatban lenyűgözött, aztán megjelent a Vajákos és teljes mértékben szerelmes lettem. Amit bánok, és igazából ezért az egy csillag levonás, hogy nem tudtunk meg semmit a főszereplőről, illetve a második történet nekem unalmas volt. Egyébként nagyon művészi a megvalósítás, közben pedig érdekes és informatív. Beszippantott, szívesen néztem volna még.

3 hozzászólás
Yuuko 

A különleges látványvilágú sorozatok a gyengéim, itt is imádtam a sorozat színvilágát és a háttereket. A szereplők kinézetét kevésbé – de nekik nem volt szükségük a „jó” kinézetre, mind sematikusan áldozatok és bűnösök is voltak, nem kellett szimpatikussá válniuk. Viszont a Medicine Seller kinézete nagyon tetszett spoiler
Adott nekünk 4 hosszabb-rövidebb történet, amelyekbe a Medicine Seller csak úgy belecsöppen, aztán pedig mesterien manipulál embert és nem-embert a Katachi, Makoto és Kotowari megtudásának érdekében. Lélektanilag elég megterhető műről van szó – mondjuk én imádtam ezért.
Igazából a Medicine Seller hátteréről semmit sem tudunk meg, csak jön sztoriból ki-be egyfajta egyénre szabott feladattal rendelkező titokzatos entitánsként – a saját teóriám szerint spoiler
Az Edo-korban (bár ez már a vége felé) játszódó animékkel engem alapból meg lehet fogni, ehhez hozzájárul még a lenyűgöző látványvilág (a vége felé mondjuk inkább absztrakt, mint festményszerű) és magának a Medicine Sellernek a karaktere, valamint az epizodikus történetvezetés… Engem teljesen megvett.
A zene már nem annyira tetszett – az ED még úgy-ahogy tetszett, de az OP szerintem nem passzolt a sztori hangulatához.

Zakuro 

Amikor nekikezdtem, erősen gondolkodtam az első pár perc után, hogy folytassam-e. A látványa, háát.. Érdekes, maradjunk ennyiben
Magát a főszereplőt imádtam – ahogy mint valami állandóan létező, jövő-menő entitás, hirtelen megjelenik, aztán ugyanolyan hirtelen el is tűnik. Nem sajnál senkit és semmit, de nem is ítélkezik. Csak elvégzi a feladatát, aztán továbbáll.
A többi szereplő meg nem is igazán szereplő, inkább a bűn különböző típusait testesítik meg, akik tagadnak, aztán színt vallanak. És azért, volt is mit bevallani.
A végére a látványt is megszerettem, szóval összességében ez egy nagyon jó sorozat.
És még valami (nem tudok leszakadni erről a témáról :DD): spoiler

Cendrillon0002

Halogattam az értékelés megírását, mert bár nagyon tetszett, kellett egy kis idő a látottak feldolgozásához. Anno, 5 éve, amikor gimibe mentem, nem gondoltam volna,hogy én valaha fogok a Pokémonon kívül más animét nézni, aztán mégis elkezdtem, hogy beilleszkedjek a baráti társaságomba, és most, érettségi idején ott tartok,hogy néhányat végignéztem már. Ha nincs a Snitt, tuti,hogy nem találok rá erre, már csak azért is jó ez az oldal, mert néha hasonló gyöngyszemekre tud bukkanni az ember lánya.
Először is, elég beteg egy sorozat. Nem véletlenül szerepel rajta a horror címke, bár nem kimondottan véres, inkább csak olyan pszichológiai terror van benne, de az nagyon hangsúlyosan. A rajzolása nagyon egyedi, művészi igényű, legalább olyan szürreális, mint a Laloux egészestésekben. A Vajákost nagyon bírtam, a többi karakter nem is annyira hús-vér szereplő, mint inkább allegorikus alakok.
A mitológiai háttér, a népmesei elemek nagyon jól vannak beleépítve, a történelmi kornak meg utána kell néznem, mert kb. semmit nem tudok a japán történelemről, az utolsó részek miatt viszont sejtem, hogy akkor már kezdett polgárosodni ott is a társadalom.
A végétől a falat kapartam, de zseniális volt. Az előzményt mindenképpen meg fogom nézni. (az volt a szerencse, hogy volt angol felirattal youtube-on.különben semmit sem értettem volna belőle)

5 hozzászólás
Asteraoth 

Eltelt egy év is, hogy egy új részt meg tudtam/bírtam belőle nézni.
Azt látom, hogy valószínűleg a Shintoista sámánizmust bontja ki a történetekben. Formai dolog, lényegében itt sámánról van szó (vajákos).
Nagyon érdekes kísérlet, és megint nagyon hiányoznának a japánok a modern világunkból ha ez nem lenne.
Nem kell kitérnem a vizuális megvalósításra. Arra viszont igen, hogy 3-5 percenként „összeomlik, és újjá épül az egész valóság” a jelenetekben. Végig tele van keserves hangokkal az összes történet, de ez a sámánszertartásokon is elég jellemző.
Nekem csak annyi kritkám van, hogy kedvem lenne végigelemezni, hogy egy-egy jelenet mit üzen nekem. Erre nincs mód (és így nem érzem a történetek mélységeit).

Roboraptor 

Kiknek ajánlom? Annak, akik nem riadnak meg a különlegesebb sorozatoktól, és nyitottak mind a japán kultúra és szellemvilág megismerésére. Azoknak, akiket nem zavar a vadabb látványvilág, és szívesen gondolkodnak az emberi sötétségen, az Edo-kortól az első világháború utáni évekig utazva. És végül mindenkinek, akinek jól esne némi borzongás és pszichológia tizenkét részben.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2023/08/25/mononoke-anime-sor…


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin

Vajákos: Az emberi arc nem több külsőségnél.

Valentine_Wiggin

Nő: Valami probléma van, Vajákos úr?
Vajákos: Ó… én csak a… mosdót… kerestem.

Valentine_Wiggin

Démon: Mitől félsz legjobban a világon?
Vajákos: Hogy létezik ennek a világnak egy pereme, ahol nincs Katachi, Makoto és Kotowari.

Valentine_Wiggin

Vajákos (démonnak): Ha már nem mutatod meg a valódi alakodat… legalább hallgass el! Légy szíves.

Valentine_Wiggin

Vajákos (A közönségnek): Mondjátok el nekem, mi a Makototok és Kotowaritok!

Valentine_Wiggin

Vajákos: A Makoto a Mononoke fizikai megjelenésének állapota. A Kotowari a lelkéé.

Valentine_Wiggin

Vajákos: Személy szerint úgy gondolom, a gyógyszer önmagában nem segít valaki baján. A haszontalan gyógyszer csak attól haszontalan, hogy az embernek nem elég erős a hite.

Valentine_Wiggin

Az ember hajlamos elfelejteni, hány emberrel találkozott már élete során, és hánytól kapott segítséget.

Valentine_Wiggin

Vajákos: Ha a probléma benned lakozik, senki más nem segíthet.

Valentine_Wiggin

Vajákos: Az emlékek egy helyhez kötődnek. Emlékek hozzák el a Kotowarit, és a sorsok abban egyesülnek. Minden a feje tetejére áll.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján