Moebius (2013) 6

Moebiuseu
89' · dél-koreai · dráma 18

Egy családanya féltékenységi rohamban tör ki férje szeretője miatt. Amikor a férjén nem tud bosszút állni, késsel a kezében fia szobájába megy…

Szereposztás

Cho Jae Hyunapa
Seo Young Joofiú
Lee Eun Wooanya
Moebius (2013)
Rendező

Gyártó
Kim Ki-Duk Film

Várólistára tette 7


Kiemelt értékelések

Kino 

Nos, az emberi reakciók a filmben abszurd irrealitásba hajlanak, bár tulajdonképpen mit várunk egy olyan műtől, ami mindenre a brutális erőszakot, a péniszt és a szexuális stimulust használja allegóriának? A színészek jók, sok érzelmet meg tudnak jeleníteni, ám egy ilyen filmben ez nem nagy plusz. A filmben a család olyan, mint egy sokfejű lény, ami arra van kárhoztatva, hogy saját magát eméssze fel. A materiális értelemben vett kannibalizmus mellett, a státuszi, majd metafizikai kannibalizmus is nyomatékos. Finoman a vallás is be van úsztatva, mint amolyan jelkép, hogy a vágy gyümölcsöző, és ami gyümölcsözik, pusztulásra ítéltetett. A Médea dilemmával nem szarozik sokat, anyu már a film első 10 percében úgy áll bosszút az urán, hogy levágja (és meg is eszi) fia farkát. A film hátralévő részében tanúi lehetünk annak, hogy Dél-koreában mindenki elmebeteg kéjenc. Jelképek szintjén csodálatosan érdekes film, egyébként viszont egyszerre sokkoló és nevetségesen túlzó. Ami elszomorító, hogy ennél vannak jóval rosszabb filmjei is Kim Ki-duknak, ám szerencsére sokkal de sokkal jobbak is. A karakterek felcserélhetősége mindenesetre kiforrottabbá teszi, mint az utóbbi években elkövetett egyéb merényleteit.

kkatja

Meghökkentő és überbrutál családi dráma, aki nem bírja az erőszakot, kerülje el jó nagy ívben…
Kemény volt és még ülepednie kell, de mintha a Pietà valamiféle továbbgondolása lenne, az mégis sokkal jobban tetszett mondanivalóban és ábrázolásmódban egyaránt, bár a színészi játék itt is nagyon szuggesztív és a beszéd teljes hiánya is érdekes élményt nyújt, felszabadulást nem nyerünk a torokszorító érzéstől, hogy ez most mi is volt és miért ilyen az ember fia és lánya, emberi, nagyon is emberi, de a megszokottól igen eltérően mutatja meg ezt az oldalunkat is. Ebben nagy Kim Ki-Duk, akárcsak Takashi Miike, Shion Sono vagy Tarantino.


Hasonló filmek címkék alapján