Meztelen ebéd (1991) 42

Naked Lunch
115' · japán, angol, kanadai · dráma, horror 18

A William S. Burroughs híres regénye alapján készült film klasszikus horrortörténet, mely műfaja minden szükséges elemét felvonultatja. A dolog pikantériája, hogy a cselekmény sok olyan elemet tartalmaz, amely visszacseng a regény szerzőjének életéből. A történet 1953-ban játszódik. Egy New… [tovább]

angol

Képek 3

Szereposztás

Peter WellerWilliam Lee
Judy DavisJoan Frost / Joan Lee
Ian HolmTom Frost
Julian SandsYves Cloquet
Roy ScheiderDr. Benway
Monique MercureFadela
Nicholas CampbellHank
Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Érdekes darab ez a film, bár a Cronenberg-művek esetében ezzel nem árulok el nagy titkot. Ha nem tudtam volna előre, a látvány alapján egyértelműen be tudtam volna azonosítani, kinek a keze nyomát viseli magán a film. Ismét elképesztő mennyiségű agyament gusztustalanság jelenik meg előttünk, amik ezúttal elég szépen vannak megoldva, én csak elvétve véltem azt a bájos gagyiságot felfedezni, amit általában szoktam.
Határozottan nem állítanám azt, hogy értettem ezt a a történetet. Számomra nagyon nagyon elvont volt, és tuti meg kéne néznem még legalább kétszer, hogy maradéktalanul felfogjam, mit látok.
Amit viszont így elsőre is kiemelnék, és élvezetessé tették számomra ezt a filmet:
-a profi látványvilág
-a megkapó színészi játék – A robotzsaruval a főszerepben, de talán még ő a legkevésbé ismert színész a szereplők közül.
-a magyar szinkron is kivételesen jól sikerült szerintem, szerettem hallgatni ezeket a „nagy” hangokat.

1 hozzászólás
Honey_Fly 

Itt valami tömeghipnózis megy kérem szépen. Úgy beszívja az agyat ez a film, hogy az ember a saját épelméjűségét és tiszta tudatát is megkérdőjelezi. Kétségtelenül zseniális, de annyira nem jó érzés. Sőt. Rossz. Másnaposnak érzed magát utána, csak épp a buli jó része kimaradt.

Kevin_Krall 

Hú, Cronenberg!… xD
Háromszor kellett belekezdenem, mire fel tudtam fogni a benne kavargó őrületet, meg aztán első nézésnél én egy kicsit túl gyorsnak éreztem a film tempóját, azt hittem, lassabban fog kibontakozni a történet…
David Cronenbergben az a jó, hogy mindig meg tud téged lepni, elgondolkodtatni, zavarba hozni, vagy egyszerűen csak „sokkolni”…. Mindig is volt egy olyan egyéniség benne, amely engem teljesen meg tudott babonázni, és még néha most is meg tud, és ez érdekes, mert a filmjei tényleg eléggé betegek, vagy irtó furák… Sokan nem is tudják megérteni az ő „művészetét”, főleg az új filmjeit nem fogadják el, de szerintem Cronenberben igenis van tehetség!
A Meztelen Ebéddel is sikerült teljesen meglepnie, és a végeredmény mondhatni, hogy tetszett! Annyit elárulok: ez a film nem igazán a könyvet filmesíti meg, hanem azt meséli el, hogy milyen borzasztó események között születhetett meg a regény David szerint. És ez szerintem egy nagyon ötletes csavar, és így talán jobb is. (A regényt én kimondhatatlanul utálom!)
Bár azt még be kell ismernem, nem lett a Meztelen ebéd az EGYIK új Cronenberg- kedvencem, a Légynek és a Cosmopolisnak, na és persze az Erőszakos múltnak a nyomába sem ér, de attól még nézhető darab, és nagyon elgondolkodtatja az embert…

AnnaAnn

Drog, látomások, írói válság. A könyvet nem olvastam, így úgy érzem, teljesen nem láthatom át a történetet. Az viszont kitűnik belőle, hogy nem lehet tudni, mi a valóság és mi képzelődés. Cronenberghez illő motívumok, és gondolom nem véletlenül választotta ezt a történetet megfilmesítésre.

3 hozzászólás
Vidra

Filmet csinálni a Meztelen Ebédből? Nem lehetetlen, csak nem ért meg még meg a világ rá. Szerencsére.

Cronenberg ettől függetlenül zseniálisan oldotta meg. A film zenéje nyugtalanító jazz, tökéletesen illik ebbe a világba. Egy drogfantázia film a könyv születéséről. Amit látunk, az nem igaz. Legalábbis nem úgy, minden nézőpont kérdése, hiszen szinte az összes főbb szereplő valamilyen szer hatása alatt van, a néző csak William Lee (a könyv szerzőjének alteregója) nézőpontjából élvezheti ezt a bizarr babiloni zűrzavart. Az írógép itt egyszerre lesz drog, és írást (illetve ügynöki jelentést) kierőszakoló óriási bogár. Mind a három az ihletnek egy forrása. A néző nem csak William Lee halrucinációit élvezheti, hanem a filmszakadásait is. Mi igaz? Mi nem? Interzóna egy parodisztikus földrajzi hely, vagy csak a tudat egy másik síkja? William néha egy nagy halom földön ébred, lehet onnan tovább sem áll, és csak ott képzelődik. Igazából lényegtelen, élvezzük ezt a bizarr hullámvasutat, mert bűnösen szórakoztató, és végtelenül gyarló ez is, mint a könyv.

arpihajdu 

David Cronenberg kellőképp feladta a leckét e filmmel. Annyit elárulok, hogy a kanadai direktor életművével még csak ismerkedek (korábban csak a nem túl érdekfeszítő Cosmopolist láttam tőle, ami valljuk be, nem a legjobb dobása), s lehet, hogy nem a Meztelen ebéd volt a legjobb indítás ilyen szempontból, de ha már megnéztem…. lehet meg kéne néznem még egyszer, hogy valamelyest tisztuljon a kép.
Az biztos, hogy William S. Burroughs regényéből Cronenberg egy nem mindennapi filmet hozott össze, amelyet elsőre nagyon nehéz hova tenni. Van itt minden, mint a búcsúban: drogok, hallucinációk, Tell Vilmos-játék, szexuális ambivalenciák, s helyenként a teljes elborultság (beszélő rovarokkal és furcsa lényekkel), amelyhez egyébként remekül passzol az a fajta free jazz, amelyet szinte végig hallhatunk a film során. Érdekes módon, de egy olyan érzésem is volt a nézése során, hogy egy drog prevenciós filmként is tud működni (bár a filmben valami bogárport használnak, áttételesen bármely más kábítószerre érthetjük a látottakat. No, ezek után lehet, hogy kétszer is meggondolja egy fiatal, hogy használjon ilyen-olyan szereket). Aztán ott vannak azok az írógépek is, pontosabban azok átalakulása valami egész bizarrá… de persze mit is várhatnánk egy olyan rendezőtől, akit a biohorror mestereként tartunk számon? Ha összegezni akarnám, akkor annyit mondanék: szeretem a furcsa/szürreális filmeket, de a Meztelen ebéd egy másik szintet képvisel, amelyet személy szerint be tudok fogadni.
Bár a regényt nem olvastam, de a film alapján bizton állíthatom, hogy a könyv is egy elég elborult valami lehet (egyszer talán lesz bátorságom el is olvasni), s az is tuti, hogy a látottak/olvasottak értelmezéséhez egynél több alkalom szükségeltetik. Erre azonban nem mostanában fog sor kerülni részemről.
A fentiek fényében az értékelésem: 6/10

fayakezdet 

Szerencsére ebben a témában több jó film van mint rossz. Ez azon belül is a nagyon jók közé tartozik.

zeana 

Egy érthetetlen, bizarr hullámvasút, ami megtörtént eseményekből is merít. Drogos hallucinációk, homoszexualitás, hurrá. Nem mondanám öncélúnak, de nem is nézőbarát, az fix.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján