Mad Men – Reklámőrültek (2007–2015) 35

14 díj · 68 jelölés

Hatvanas évek, New York, minden hájjal megkent, fiatal, jóképű reklámszakemberek. Don Draper egy menő reklámcégnél dolgozik, és még az ellenségei szerint is messze a legjobb a szakmájában. Legújabb megbízása, hogy még vonzóbbá tegye a Lucky Strike-ot az embereknek. A dohányzás káros… [tovább]

angol

Képek 2

Szereposztás

Jon HammDon Draper
Elisabeth MossPeggy Olson
Vincent KartheiserPete Campbell
January JonesBetty Francis
Christina HendricksJoan Harris
Aaron StatonKen Cosgrove
Rich SommerHarry Crane
David James ElliottDave Wooster
Kiernan ShipkaSally Draper
Jack KehlerMorris Mann

További szereplők

Mad Men – Reklámőrültek (2007–2015)
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Lionsgate Television
Weiner Bros.
American Movie Classics (AMC)
U.R.O.K. Productions

Streaming
Amazon Prime

Kedvencelte 21

Várólistára tette 107


Kiemelt értékelések

Bazil

A végére értem ennek a nagyszerű sorozatnak, és miután három hónapig lekötötte a figyelmemet, valamit csak írni kéne róla.
Az eleje szinte a múlt homályába vész, arra emlékszem, hogy az első évad felénél majdnem feladtam, de aztán magával ragadott, és már nem volt megállás.
Ez a sorozat – maga a hatvanas évek. Vagyis a díszletek, a ruhák, a nők frizurája a zene, a folyamatos dohányfüst, az alkohol túltengés, a férfiuralom mindenhol, a színesbőrűek helyzete… és hosszan lehetne sorolni, szóval mindezek bemutatása szinte egyenértékű a sztorival.
Hosszú sorozatok folyamatos nézésénél óhatatlanul beköltöznek a szereplők a saját életünkbe, és esténként ismerősként üdvözöljük őket, és kíváncsian lessük, hogy mi újság velük. Megkedveled őket, van, akit utálsz, van, aki kedvenceddé válik, s amilyen az élet, kinek így, kinek úgy alakul a sorsa.
Egy ilyen rövid kis értékelésben képtelenség visszaadni azt az egészet, amit ez a sorozat adott. Én elsősorban a hatvanas évek miatt kezdtem nézni, nagy korszak volt ez a zenében (Beatles és a többiek) és erről a korszakról elég sok mindent láttam, hallottam, olvastam már. De amit ez a sorozat elért, az az, hogy szinte ott élsz a szereplőkkel együtt, velük éled meg a történelem fontos pillanatait – Kennedy-gyilkosságtól kezdve a Holdra szállásig, velük együtt éled meg a mindennapjaikat – karriertől a magánéletig.
A sorozattal együtt öregszenek a színészek, nőnek fel a gyerekek, változik és mozgásban van minden: a divat, a zenei stílusok, a környezet, az egyéni sorsok, az üzleti sikerek vagy kudarcok – ahogyan csak az Élet.
Nem volt hibátlan ez a sorozat, néha kissé lassú volt az építkezés, még a megszokotthoz képest is, de aztán egyszerre csak felpörögtek a dolgok, hogy aztán megint belassuljanak.
Rengeteg emlékezetes és érzelmes pillanat, drámák, tragédiák, vagy éppen vidám események, stílus mindenek felett…, Mad Men – hiányozni fogsz!

dontpanic

Egészen megreformálja a sorozatírás hagyományait, felborítja a hagyományos narratívákat.

Olyan, mint az élet: történik benne valami látszólag nagy jelentőségű, amire a rutinos sorozatnéző azt várná, hogy na, ennek majd micsoda hatása lesz, majd biztosan így meg úgy folytatódik a cselekményszál, de ez a lehető legritkább esetben jön be. Néha a dolgok csak úgy megtörténnek benne, és ahogy az életben sem lesz minden fontos döntésnek látványos következménye, úgy ebben a sorozatban sem. Egyszerűen imádom, ahogy felrúgja a néző elvárásait, és hiába várod, hogy na, egy megszokott esemény majd hogyan borítja fel a szereplőt életét, ez nem történik meg, mert nem törvényszerű az életben sem, hogy megtörténjen, csak szépen hozzászoktál, hogy egyik filmes trope egy másik filmes trope-ot hoz magával.
Na, itt nem, és szerintem ez a legzseniálisabb jellemzője a sorozatnak.

Amellett pedig soha nem magyaráz semmit túl, a hatvanas évek lefojtott-elfojtott atmoszféráját tökéletesen érzékelteti: a konfliktusok nem mindig bomlanak ki, nem jön a katarzis, csak érzed a meghúzódó feszültségeket, amik csak épülnek, épülnek, de mivel a sorozat egész világa az elfojtásokra épül, így soha nem robbannak ki. Nincsenek didaktikus nagyjelenetek, amikben minden szereplő elmondja a gondját-baját, csak pillantások, visszafogott gesztusok.

Egyszerűen zseniális, amit ebben a sorozatban csináltak az írók, totálisan szembementek mindenféle narratív klisével és történetmesélési hagyományokkal.

4 hozzászólás
Réci

Pár évvel ezelőtt végignéztük párommal a sorozatot. Elképesztően erős kezdés után sajnos az utolsó 1-2 évadra elfáradt a sorozat. Ezért érdemel csak 7 csillagot.
Ez még nem vitatja az érdemeit. A Mad Men egy irtó hangulatos, nagyon izgalmas területet mutat be. Betekintést ad a 60-as évek Amerikájának reklámiparába (versengés, konkurenciaharc), közben remek korrajz és amiben különlegesen erős, az a karakterábrázolás. A legnagyobb iparmágnánsokon át, az egyszerű titkárnőkig végigkísér sorsokat. Szépen mutatja a férfi-női kapcsolatokat, a karrierista nőt (aki egy férfiak uralta világban próbál előrébb menetelni a szamárlétrán) szemben a háziasszonyok. A megcsalás, a cigaretta füst és az alkohol mámor szinte elengedhetetlen.
Elisabeth Moss itt villantott először olyan igazán nagyot, innentől kezdve azonban nem nagyon volt megállás számára.
Felejthető befejezés ellenére a Mad Men egy jó kis sorozat, bármikor javasolt az újranézése.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján