Lúdas Matyi (1977) 304

A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc… [tovább]

Magyar · Nincs

Képek 15

Szereposztás

Kern AndrásA felnőtt Matyi (hang)
Geszti PéterA kis Matyi (hang)
Csákányi LászlóDöbrögi Dániel
Agárdy GáborIspán
Gobbi HildaBiri néne, a javasasszony (hang)
Inke LászlóGyógykovács (hang)
Csurka LászlóHajdú (hang)
Raksányi GellértHajdú (hang)
Suka SándorPuskatöltögető, kéményépítő (hang)
Farkas AntalFőhajdú (hang)

További szereplők

Kedvencelte 76

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Egyszerűen lehetetlen lenne megunni ezt a történetet. Lúdas Matyi, a lúd, Piri néne… Zseniális karakterek, humoros történet és jó zenék. Imádom!

1 hozzászólás
Nyctea

Megunhatatlan, örök klasszikus ez a mese. A zene, a nyelvezet, a szinkron mind hibátlan! Legalább százszor láttam már, de minden alkalommal ugyanúgy röhögök rajta, mintha először nézném. Rengeteg mondata szállóigévé vált nálunk. :D

Lobo

Általános iskolában még dívott nálunk a mozibérlet és igyekeztem a téli szünetre kikönyörögni egyet. A Ludas Matyi azért emlékezetes, mert először mentem egyedül moziba a téli bérletemmel. Nagymamánál ebédeltem, majd a húgaim lefeküdtek én pedig kora délután egyedül elmehettem a moziba. Naivul azt hittem, hogy jobban fogok látni, ha közel ülök a vászonhoz, ezért aztán gyorsan helyet foglaltam az első sor szélén. Nos, eléggé sikerült kifordítanom a nyakamat.
Azóta sokat fejlődött a mozibajárási technikám.

Lilla99 

Annyiszor olvastam már a könyvet kiskoromban és később is, hogy már éppen ideje volt megnézni a filmet is. És ez az, amiben tudom, hogy nem fogok csalódni. A régi magyar animációk annyira ,de annyira jók voltak, miért nem tudnak ma is ilyen gyöngyszemeket készíteni? Tetszett az ábrázolásmód, a szinkronhangok és minden. Az első álruha volt a legjobb, az olasz építész. Nagyon jót nevettem minden pillanatán. De az orvos is hihetetlen volt. Jó volt látni, hogy hányszor spoiler. Mondjuk…az a lúd jó hosszú életű volt, de szuper társa Matyinak. Biztosan ezerszer újranézős, ahogy a könyv is ezerszer újraolvasós nálam.

Ancsúr 

Ez egy örökzöld mese. Még most, a 21. században is megállja a helyét a mesék közt.

Kemiviki 

Röviden tömören:
„Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” :)

Lunemorte 

Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!

Hiranneth

Nem tudom ki hogyan áll hozzá a magyar mesékhez, de én nagy részét nagyon szerettem kicsiként. Volt egy időszakom, amikor elkezdtem DVD-n összevadászni őket, aztán feladtam, és most csak amolyan ad hoc megnézem ha rájuk találok a neten. Ezúttal egy nagy kedvenc került terítékre. És még mindig tetszik. Ez egyrészt jelentheti azt, hogy én már sose fogok megkomolyodni (erre látok reális esélyt :D), illetve azt is, hogy az akkoriak tudtak, ha akartak ;).

A zene, a rajzolás, a szereplők, mind teljesen rendben van. Szerintem mindannyian éltünk már meg az életünkben igazságtalanságot, amit a legtöbb esetben nem tudunk megbosszulni, és nem csak azért mert olyan jótét lelkek vagyunk, hanem mert jóval felettünk álló személyről volt szó. És mind tudjuk, hogy ilyen esetben a kisember neve kuss. Na de egy mesében nincsenek határok, így végig szurkolhatunk hősünknek, hogy háromszorosan adja vissza a verést Döbröginek. Nem is tudom, melyik alakítása volt a legjobb…talán a legelső :D. Mondjuk számomra nagy kedvenc volt Biri néne :D. Szeretnék olyan fitt lenni ennyi idősen, mint ő. A seprűn lovaglásról nagyvonalúan lemondok :D.

ChEebor 

A magyar irodalomtörténet fontos eleme Fazekas Mihály története, és a magyar film kétszer is felfedezte magának az egyébként nagyon megfilmesíthető művet. Bár az 1949-es élőszereplős film is jó, és kultúrtörténeti jelentősége is van, ez a ’76-os rajzfilm mindent visz. A rajzolók fantasztikus munkát végeztek, a remek adaptáció mellé a vizuális humort is kimaxolták, egy-két kivételtől eltekintve minden jelenetben van valami mókás képsor legalább a háttérben. A hangok telitalálatok, főleg Kern András tetszett, aki Matyi mindhárom karakterét olyan jól eljátssza, hogy szinte fel sem merül a nézőben, hogy ugyanarról az emberről van szó. Igazi klasszikus, akárhányszor meg lehet nézni.


Népszerű idézetek

acélpatkány

Hajdú: Háhá! Jön a Biri néni!
Biri néni: Jövök már, jövök! Itt jön a jó Biri néne!
Csontkovács: Adjon Isten szép jó estét, Biri néne!
Biri néni: Neked is, gyerekem! (Veszejtene el a Sátán!)
Hajdú: Állj! Ki vagy, Biri néne?
Biri néni: Én, Réka, Ráhel, Rebeka, Nagycsütörtök szereda!
Hajdú: Arra felelj, ki vagy?
Biri néni: Hát aki vótam, a vajákos Biri. A körösztanyád, szerelmetes gyermekem. Jöttem, repültem, hogy segítsek a jó nagyságos úr baján.
Hajdú: Arra feleljen kend, talján-e kend vagy sem?
Biri néni: Dalián?! Nem jár az én eszem dalián! Jámbor az én lelkem, uram se vót, az is meghót!
Hajdú: Nem talján. Bemehet kend.
Biri néni: Részeg ruca, kerge lúd, most segíts meg, Belzebúb!

Nyctea

Te vagy-e a Lúdas Matyi, és ha nem, mered-e tagadni?

Nyctea

Ispán: Aki pedig talján, maestro személy, azt mind kardélre hányjátok! … Na?
Hajdú: Honnét tudja azt halandó ember, hogy talján-e, aki talján?
Ispán: Juuuj, te jószág! Hát ha érted mit szájal, nem talján, ha meg nem érted, akkor talján! Érted?!

1 hozzászólás
pernilla

Hát ez mi?! Há' jé… Mi, mi e…? Elcsúsz… elmegy, elmegy, embereeek! Segítség, eelmegy a kéémééény!

csancs 

Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabenge-vakarék, mindegyikből tíz marék!

brittta 

Főhajdú: Farkasüvöltés lesz ez.
Hajdú: Vagy bivalybőgés.
Puskatöltögető: Tán sárkány hörög…
Ispán: De ha az sem, akkor csak a mi jó kegyes urunk lehet.

bonnie9 

Ispán: Egyszerre pam-pam, mert kettéhasítalak pam-pam!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján