Szaffi (1985) 458

The Treasure of Swamp Castle
76' · kanadai, magyar, nyugatnémet · animációs, kaland, romantikus, vígjáték, háborús, családi 0 !

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Szófiát, Ahmed Pasa lányát és Jónást, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fiát kisgyermekkoruk óta egymásnak szánták szüleik. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek… [tovább]

magyar · nincs

Képek 13

Szereposztás

Kern AndrásJónás (hang)
Pogány JuditSzaffi (hang)
Gobbi HildaCafrinka anyó (hang)
Bárdy GyörgyFeuerstein (hang)
Maros GáborPuzzola (hang)
Zenthe FerencBotsinkay (hang)
Képessy JózsefAhmed (hang)
Hernádi JuditArzéna (hang)
Csákányi LászlóLoncsár (hang)
Gálvölgyi JánosMenyus (hang)

További szereplők

Kedvencelte 187

Várólistára tette 55


Kiemelt értékelések

krlany 

Csókolom, így kell Jókait adaptálni, és akkor a kölök szereti a kötelezőolvasmányt. Ennyi.
Zseniális egy darab, és annyira jól eltalált, hogy sosem lesz „lejárati ideje”. Minden korosztálynak adni tud valamit, legyen az gyerkőc, vagy gyermeki lelkülettel megáldott felnőtt(?) (bőszen mutogat magára), vagy akár vérkomoly éltes személy.
Mókás, ízes, nagyon magyar.

4 hozzászólás
Yuuko 

Így az érettségi előtt újranézve a filmet rengeteg olyan dolgot vettem észre, ami régen eszembe sem jutott. (Bár kicsit rontotta az élményt, hogy az elején nagyon beindult a fejemben a zanza tv…xD) Bár gyerekként sokszor láttam, egyszerűen sose lehet megunni. Mindegyik Szaffit imádom, maga a történet nagyon vicces és aranyos, és a grafikáját is nagyon szeretem.

2 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszett nem volt olyan rossz, mint elsőre gondoltam. Sajna kimaradt az én életemből a kötelező olvasmányok, ezt sem olvastam. Tanulságos volt, egy kis humorral megspékelve, szórakoztató. :-)

2 hozzászólás
Nihilchan 

Emlékszem, hogy gyerekkoromban láttam részleteket a meséből, de sosem az egészet. Érdekes. Mindenesetre kellemes rajzfilm volt, ami még felnőtt fejjel is élvezhető. Nagyon tetszett a rajzolás, Szaffi gyönyörűséges volt. És imádom Pogány Judit hangját.

Dreamborder

Imádtam! Gyerekkorom egyik kedvence volt. :))
“Jónás Degenere Botsonka!” :D

Bazil 

Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mi köze van Johann Straussnak, a keringőkirálynak a Szaffihoz?
Mert van köze, nem is kicsi.
Most olvastam el a Strauss dinasztiáról szóló Mesél a bécsi erdő című könyvet, és egyszer csak elértem olvasás közben a Cigánybáróhoz, Strauss egyik legjelentősebb operettjéhez. Aminek a librettóját Jókai Mór kisregényéből/novellájából – meséjéből írták.
A könyv olvasása közben elmélyültem kissé a Strauss darabokban, és felfigyeltem az egyik kedves dallamra, a Denevér (másik híres operett) nyitányából. Erre, mikorra leírtam ezeket a fenti vargabetűket, és leültem végre a Szaffi elé, mit hallok? Igen, egyből a főcím alatt ugyanazt a csodás dallamot. Innentől eldőlt, hogy a Szaffi is csak jó lehet, ugyanolyan jó, mint a többi Dargay rajzfilm!
Nem is értem, hogy ez eddig, hogyan maradhatott ki. Mert a Ludas Matyi meg a Vuk ezerszer látott kedvenceim. És itt is visszaköszönnek bizonyos képek az előzőekből. Most már csak azt sajnálom, hogy eddig nem láttam. De hát jobb későn mint soha!

Cholito

Párszor már megénekeltem mennyire szeretem a magyar meséket! Nagyon sajnálom, hogy ma már nem gyártunk ilyeneket.

Trixi 

Ez az a mese amit bárhol, bármikor meg tudok nézni, pedig már nagyon sokszor láttam. Megunhatatlan. Zseniális. Imádom! Örök kedvenc!!!

Lilla99

Hihetetlen! Ezért szeretem én a régi magyar meséket/filmeket/sorozatokat. Olyat alkottak akkor, aminek ma már a közelébe sem érnek sajnos. Minden ekkori alkotás egy gyöngyszem. Ahogy a Szaffi is. Imádtam minden percét, rengeteget nevettem. A részeg Jónás hatalmas volt, az a jelenet volt a kedvencem határozottan. Meg spoiler. Határozottan ezerszer újranézős lesz számomra innentől kezdve.

Kemiviki 

Mai napig is nagyon szórakoztató mese:)


Népszerű idézetek

vvn_e

Puzzola: No. no. no. no. no… Én értelmiségi vagyok. Okirathamisítás, méregkeverés, pénzhamisítás, filmkritika… az igen. De gyilkosság! Én nem bírok vért látni!

1 hozzászólás
hypedne

Cafrinka anyó: Tudd meg, úrficska! Csak az az úr, aki maga felett úr, és sohasem szorul szolgákra.

hypedne

Feuerstein: Strázsamester!
strázsamester: Igenis!
Feuerstein: Láttad-e Puzzolát valahol, és ha nem, hol?!

hypedne

Cafrinka: Ejnye, no. Szél úrfinak zápor a párja?

David_Lakner 

Cafrinka: Hol azt kéri, amit nem kaphat, ott azt kapja, amit nem kér.

David_Lakner 

Puzzola: Csak kölcsönbe adja, magasságos. És kegyeskedjék inkább a kamatokra gondolni, amit ez a kölcsön eredményez. Olyan ez, mint egy amputáció. Fáj, míg fűrészeli az orvos, viszont utána a betegnek nincsen lába.

hypedne

strázsamester: Jelentem alássan, jobb… azaz bal… izé, amarról kacsák! Jelentem alássan, emerről libák!

hypedne

Arzéna: Nem tudom, atyám, mivel lelkemet immár Apollónnak jegyeztem el.
Loncsár: Apol… erről még nem is tudtam! Ki az a csavargó?! Legalább gazdag?!

David_Lakner 

Arzéna: Nem tudom, atyám, mivel lelkemet immár Apollónnak jegyeztem el.
Loncsár: Apollón? Erről én nem is tudtam. Ki az a csavargó? Legalább gazdag?
Arzéna: De atyám, ő a múzsák, a költészet istene a görög mitológiában. (A fodrászának) Ne cibáld, te dög, mert lapockán rúglak!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján