Szaffi (1985) 283

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek… [tovább]

Magyar · Nincs

Képek 12

Szereposztás

Kern AndrásJónás (hang)
Pogány JuditSzaffi (hang)
Gobbi HildaCafrinka anyó (hang)
Bárdy GyörgyFeuerstein (hang)
Maros GáborPuzzola (hang)
Zenthe FerencBotsinkay (hang)
Képessy JózsefAhmed (hang)
Hernádi JuditArzéna (hang)
Csákányi LászlóLoncsár (hang)
Gálvölgyi JánosMenyus (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 112

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

krlany 

Csókolom, így kell Jókait adaptálni, és akkor a kölök szereti a kötelezőolvasmányt. Ennyi.
Zseniális egy darab, és annyira jól eltalált, hogy sosem lesz „lejárati ideje”. Minden korosztálynak adni tud valamit, legyen az gyerkőc, vagy gyermeki lelkülettel megáldott felnőtt(?) (bőszen mutogat magára), vagy akár vérkomoly éltes személy.
Mókás, ízes, nagyon magyar.

4 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszett nem volt olyan rossz, mint elsőre gondoltam. Sajna kimaradt az én életemből a kötelező olvasmányok, ezt sem olvastam. Tanulságos volt, egy kis humorral megspékelve, szórakoztató. :-)

2 hozzászólás
Hana 

Na ebben volt néhány igen jó kis párbeszéd – főleg a gonoszok szórakoztatóak, őszintén szólva a jókat kicsit untam. De a gonoszok tényleg fenomenálisak. :D A legjobb jelenet amikor bepálinkáznak, aztán meg hebegnek össze-vissza. A kedvenc karakterem meg Feuerstein, nagyon jókat mulattam a megnyilvánulásain. :D
Mindenképp el fogom olvasni Jókai verzióját is, A cigánybáróhoz még nem volt szerencsém, pedig szeretem a regényeit. :)

Trixi 

Ez az a mese amit bárhol, bármikor meg tudok nézni, pedig már nagyon sokszor láttam. Megunhatatlan. Zseniális. Imádom! Örök kedvenc!!!

Cholito

Párszor már megénekeltem mennyire szeretem a magyar meséket! Nagyon sajnálom, hogy ma már nem gyártunk ilyeneket.

Bazil

Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mi köze van Johann Straussnak, a keringőkirálynak a Szaffihoz?
Mert van köze, nem is kicsi.
Most olvastam el a Strauss dinasztiáról szóló Mesél a bécsi erdő című könyvet, és egyszer csak elértem olvasás közben a Cigánybáróhoz, Strauss egyik legjelentősebb operettjéhez. Aminek a librettóját Jókai Mór kisregényéből/novellájából – meséjéből írták.
A könyv olvasása közben elmélyültem kissé a Strauss darabokban, és felfigyeltem az egyik kedves dallamra, a Denevér (másik híres operett) nyitányából. Erre, mikorra leírtam ezeket a fenti vargabetűket, és leültem végre a Szaffi elé, mit hallok? Igen, egyből a főcím alatt ugyanazt a csodás dallamot. Innentől eldőlt, hogy a Szaffi is csak jó lehet, ugyanolyan jó, mint a többi Dargay rajzfilm!
Nem is értem, hogy ez eddig, hogyan maradhatott ki. Mert a Ludas Matyi meg a Vuk ezerszer látott kedvenceim. És itt is visszaköszönnek bizonyos képek az előzőekből. Most már csak azt sajnálom, hogy eddig nem láttam. De hát jobb későn mint soha!

Kemiviki 

Mai napig is nagyon szórakoztató mese:)

H_Kincsoo

Kicsivel több, mint egy órára újra kicsinek érzem magam, amikor ez a mese előkerül. Soha nem tudom megunni.
Ez is azon mesék közé tartozik, amiket bárhol és bármikor meg tudok nézni, illetve akár el is mondani kívülről, mert annyiszor láttam már.
Egyszerűen imádom ezt a mesét, holott a könyvet nem volt még alkalmam olvasni.

Vidra

Gyerekkoromban inkább Ludas Matyis voltam, de ezt is láttam, és bár biztosan jót mulattam azon ahogy Feuerstein kiadja a gőzt, Dave Mustaine parókáját lekapva, sok-sok éve át viszolyogtam tőle. Gyerekkoromban szerintem nem viseltem túl jól az állandó merényleti hangulatot, a részegséget, és a sok párbeszédet amiből semmit sem értettem. Ja, és szerintem Szaffi pucérságát sem viseltem túl jól. A napokban egy kedves barátom ötlete általa megnéztük (VHS-en!), és bár néha ugrált a szemem 1-2 jelenetnél, de azért remekül szórakoztam rajta, ki nem hagynám utólag. Puzzola motyogása egy picit zavart, de illett karakterhez, ahogy mindenki más szinkronja is pompás.

Lahara

Nem tudom, mikor láttam először és nem tudom, hogy azóta hányszor láttam. Szerintem egy doboz gyufa sem elegendő azt összeszámolni. Ez az a rajzfilm, amit mindig visszatekertünk, hogy újra és újra és újra megnézzünk egy-egy vicces jelenetet.


Népszerű idézetek

vvn_e 

Puzzola: No. no. no. no. no… Én értelmiségi vagyok. Okirathamisítás, méregkeverés, pénzhamisítás, filmkritika… az igen. De gyilkosság! Én nem bírok vért látni!

1 hozzászólás
Hana 

Feuerstein: Strázsamester!
strázsamester: Igenis!
Feuerstein: Láttad-e Puzzolát valahol, és ha nem, hol?!

Hana 

Cafrinka anyó: Tudd meg, úrficska! Csak az az úr, aki maga felett úr, és sohasem szorul szolgákra.

Hana 

strázsamester: Jelentem alássan, jobb… azaz bal… izé, amarról kacsák! Jelentem alássan, emerről libák!

Hana 

Arzéna: Nem tudom, atyám, mivel lelkemet immár Apollónnak jegyeztem el.
Loncsár: Apol… erről még nem is tudtam! Ki az a csavargó?! Legalább gazdag?!

David_Lakner 

Puzzola: Csak kölcsönbe adja, magasságos. És kegyeskedjék inkább a kamatokra gondolni, amit ez a kölcsön eredményez. Olyan ez, mint egy amputáció. Fáj, míg fűrészeli az orvos, viszont utána a betegnek nincsen lába.

Hana 

Feuerstein: Te ne csodálkozzál nekem, mert felnégyeltetlek!!!

David_Lakner 

Cafrinka: Hol azt kéri, amit nem kaphat, ott azt kapja, amit nem kér.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján