Szaffi (1985) 341

Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek… [tovább]

Képek 13

Szereposztás

Kern AndrásJónás (hang)
Pogány JuditSzaffi (hang)
Gobbi HildaCafrinka anyó (hang)
Bárdy GyörgyFeuerstein (hang)
Maros GáborPuzzola (hang)
Zenthe FerencBotsinkay (hang)
Képessy JózsefAhmed (hang)
Hernádi JuditArzéna (hang)
Csákányi LászlóLoncsár (hang)
Gálvölgyi JánosMenyus (hang)

Kedvencelte 142

Várólistára tette 39


Kiemelt értékelések

krlany 

Csókolom, így kell Jókait adaptálni, és akkor a kölök szereti a kötelezőolvasmányt. Ennyi.
Zseniális egy darab, és annyira jól eltalált, hogy sosem lesz „lejárati ideje”. Minden korosztálynak adni tud valamit, legyen az gyerkőc, vagy gyermeki lelkülettel megáldott felnőtt(?) (bőszen mutogat magára), vagy akár vérkomoly éltes személy.
Mókás, ízes, nagyon magyar.

4 hozzászólás
Törpillaa 

Tetszett nem volt olyan rossz, mint elsőre gondoltam. Sajna kimaradt az én életemből a kötelező olvasmányok, ezt sem olvastam. Tanulságos volt, egy kis humorral megspékelve, szórakoztató. :-)

2 hozzászólás
Dreamborder 

Imádtam! Gyerekkorom egyik kedvence volt. :))
“Jónás Degenere Botsonka!” :D

Bazil 

Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mi köze van Johann Straussnak, a keringőkirálynak a Szaffihoz?
Mert van köze, nem is kicsi.
Most olvastam el a Strauss dinasztiáról szóló Mesél a bécsi erdő című könyvet, és egyszer csak elértem olvasás közben a Cigánybáróhoz, Strauss egyik legjelentősebb operettjéhez. Aminek a librettóját Jókai Mór kisregényéből/novellájából – meséjéből írták.
A könyv olvasása közben elmélyültem kissé a Strauss darabokban, és felfigyeltem az egyik kedves dallamra, a Denevér (másik híres operett) nyitányából. Erre, mikorra leírtam ezeket a fenti vargabetűket, és leültem végre a Szaffi elé, mit hallok? Igen, egyből a főcím alatt ugyanazt a csodás dallamot. Innentől eldőlt, hogy a Szaffi is csak jó lehet, ugyanolyan jó, mint a többi Dargay rajzfilm!
Nem is értem, hogy ez eddig, hogyan maradhatott ki. Mert a Ludas Matyi meg a Vuk ezerszer látott kedvenceim. És itt is visszaköszönnek bizonyos képek az előzőekből. Most már csak azt sajnálom, hogy eddig nem láttam. De hát jobb későn mint soha!

Cholito

Párszor már megénekeltem mennyire szeretem a magyar meséket! Nagyon sajnálom, hogy ma már nem gyártunk ilyeneket.

Trixi 

Ez az a mese amit bárhol, bármikor meg tudok nézni, pedig már nagyon sokszor láttam. Megunhatatlan. Zseniális. Imádom! Örök kedvenc!!!

Lilla99 

Hihetetlen! Ezért szeretem én a régi magyar meséket/filmeket/sorozatokat. Olyat alkottak akkor, aminek ma már a közelébe sem érnek sajnos. Minden ekkori alkotás egy gyöngyszem. Ahogy a Szaffi is. Imádtam minden percét, rengeteget nevettem. A részeg Jónás hatalmas volt, az a jelenet volt a kedvencem határozottan. Meg spoiler. Határozottan ezerszer újranézős lesz számomra innentől kezdve.

Kemiviki 

Mai napig is nagyon szórakoztató mese:)

H_Kincsoo

Kicsivel több, mint egy órára újra kicsinek érzem magam, amikor ez a mese előkerül. Soha nem tudom megunni.
Ez is azon mesék közé tartozik, amiket bárhol és bármikor meg tudok nézni, illetve akár el is mondani kívülről, mert annyiszor láttam már.
Egyszerűen imádom ezt a mesét, holott a könyvet nem volt még alkalmam olvasni.

Vidra

Gyerekkoromban inkább Ludas Matyis voltam, de ezt is láttam, és bár biztosan jót mulattam azon ahogy Feuerstein kiadja a gőzt, Dave Mustaine parókáját lekapva, sok-sok éve át viszolyogtam tőle. Gyerekkoromban szerintem nem viseltem túl jól az állandó merényleti hangulatot, a részegséget, és a sok párbeszédet amiből semmit sem értettem. Ja, és szerintem Szaffi pucérságát sem viseltem túl jól. A napokban egy kedves barátom ötlete általa megnéztük (VHS-en!), és bár néha ugrált a szemem 1-2 jelenetnél, de azért remekül szórakoztam rajta, ki nem hagynám utólag. Puzzola motyogása egy picit zavart, de illett karakterhez, ahogy mindenki más szinkronja is pompás.


Népszerű idézetek

vvn_e 

Puzzola: No. no. no. no. no… Én értelmiségi vagyok. Okirathamisítás, méregkeverés, pénzhamisítás, filmkritika… az igen. De gyilkosság! Én nem bírok vért látni!

1 hozzászólás
hypedne 

Cafrinka anyó: Tudd meg, úrficska! Csak az az úr, aki maga felett úr, és sohasem szorul szolgákra.

hypedne 

Feuerstein: Strázsamester!
strázsamester: Igenis!
Feuerstein: Láttad-e Puzzolát valahol, és ha nem, hol?!

hypedne 

strázsamester: Jelentem alássan, jobb… azaz bal… izé, amarról kacsák! Jelentem alássan, emerről libák!

hypedne 

Arzéna: Nem tudom, atyám, mivel lelkemet immár Apollónnak jegyeztem el.
Loncsár: Apol… erről még nem is tudtam! Ki az a csavargó?! Legalább gazdag?!

David_Lakner 

Puzzola: Csak kölcsönbe adja, magasságos. És kegyeskedjék inkább a kamatokra gondolni, amit ez a kölcsön eredményez. Olyan ez, mint egy amputáció. Fáj, míg fűrészeli az orvos, viszont utána a betegnek nincsen lába.

David_Lakner 

Cafrinka: Hol azt kéri, amit nem kaphat, ott azt kapja, amit nem kér.

David_Lakner 

Arzéna: Nem tudom, atyám, mivel lelkemet immár Apollónnak jegyeztem el.
Loncsár: Apollón? Erről én nem is tudtam. Ki az a csavargó? Legalább gazdag?
Arzéna: De atyám, ő a múzsák, a költészet istene a görög mitológiában. (A fodrászának) Ne cibáld, te dög, mert lapockán rúglak!

hypedne 

Feuerstein: Te ne csodálkozzál nekem, mert felnégyeltetlek!!!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján