Laputa – Az égi palota (1986) 123

Castle In The Sky · 天空の城ラピュタ (Tenkuu no Shiro Laputa)
124' · japán · animációs, kaland, fantasy, anime

Pazu, az árva és Sheeta, az égből pottyant lány fel akarják kutatni a mesés repülő civilizációt, de a gonosz, pénzéhes ügynök, Muska a nyomukba ered, így kénytelenek lesznek megmenteni.

angol

Képek 6

Szereposztás

James Van Der BeekPazu (hang)
Anna PaquinSheeta (hang)
Mark HamillMuska (hang)
Cloris LeachmanDola (hang)
Richard DysartPomme (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 25

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

Andro 

Ebből a filmből anno sok-sok éve a tévében láttam egy részletet magyar szinkronnal, de sokáig nem volt hozzá kedvem. Igazából, el is felejtettem a Miyazaki kihívásig, amikor eszembe jutott. És nem bántam meg, hogy megnéztem, mert valóban jó kis történet, tele kalandokkal, rejtélyekkel, szerethető karakterekkel és részben happy endes végkifejlettel. Még tanulságot is rejteget a kis film arról, hogy nem szép dolog valamit tönkretenni csak azért, mert nem értjük.
A filmet – ahogy a többit is – eredeti hanggal néztem meg, mert bár a magyar szinkron sem rossz, de nekem a japán az igazi.

duracell 

Régóta kíváncsi voltam Laputa történetére, és bár kicsit másra számítottam, így talán még jobban tetszett a film, mint az előzetes elképzeléseim. Pazu és Sheeta mindketten szerethető karakterek, és szerintem a történet sem volt kiszámítható. Persze elég hamar kiderült, hogy Sheeta spoiler, az viszont teljesen megdöbbentett, hogy spoiler. Dola és a fiai szolgáltatták a kellő poénokat, nagyon jókat nevettem rajtuk. A végkifejlet spoiler. @Mentavirág-hoz hasonlóan én is leginkább egy előzményfilmet tudnék elképzelni, ha elkészítenék, biztosan elsők között akarnám látni.

Bea_Csakegyolvasólány 

Csodálatos anime volt, bár én néhol kicsit túlzásnak éreztem egy-két részt. Viszont ennek ellenére mind Pazu, mind pedig Sheetah volt a kedvenc karakterem, ahogy a kalózok is. De ők csak azután, miután spoiler

Kiskakukk 

Én is akarok egy ilyen égből zuhant robotot a kertembe. :)

Hamisítatlan Miyazaki Hayao alkotás, csípőből 10 pont. A sztori, a hangulat (!), a Ghibli stúdióra jellemző hibátlan animáció mind-mind felüdülés a lelkemnek.

Nagyon sokszor láttam és nem tudom megunni.

Mentavirág 

Eleinte kíváncsian szemléltem, mi lesz ebből a filmből – örülök, hogy a végére nem kellett csalódnom. Nagyon tetszett a történet, még akkor is, ha néhol egy kicsit vontatottan haladt. A képi világ, a zene mind csodálatosak, a különböző embertípusok felsorakoztatása is érdekes. Viszont van ezzel a filmmel egy hatalmas bajom, mégpedig hogy KEVÉS. Nem von le az értékéből, de még annyi minden érdekelt volna Laputával kapcsolatban. Azért örülök, hogy spoiler A kis vörös cuki gizmókat szívesen elfogadnám, és nagyon tetszett, ahogyan a robotszerű lények Sheetával bántak. Tudom, hogy a Ghiblinél ez nem szokás, de egy folytatásnak – sokkal inkább egy előzménytörténetnek nagyon örülnék. Érdekelne Laputa múltja, jó lenne többet tudni a történtek előzményeiről.

valdezier

Nekem tetszett, kreatív volt, aranyos, szerethető karakterekkel és egy érdekes történettel. Vicces jelenetek is voltak benne és úgy összességében szívmelengető élmény volt végignézni. Egyedül talán a kiszámíthatósága volt az, ami nem tetszett, de azt simán elnézem neki. :D A Lapután játszódó résznél leesett az állam, annyira gyönyörűen volt megrajzolva. (Bár nem mintha máskor panasz lehetett volna erre, de ott kiemelkedően szép volt a környezet.) És a zene… Ó, a zene!! Hát az tökéletes volt. :)
Hihetetlen, mikre nem képes Miyazaki, ráadásul elég idős már ez a film és ahhoz képest szuper. Szóval összességében, örülök, hogy láttam és simán az újranézős kategóriába tartozik.

1 hozzászólás
Hiranneth

Érdekes mese ez, mely nem csak a gyerekeknek nyújt szórakozást, hanem a felnőtteknek is. Azt hiszem, az emberi személyiség kettőségét igazán remekül mutatja be. Hiszen valljuk be, mindannyiunkban ott él egy kis rész, amely szeretne gazdag lenni, hatalommal rendelkezni, erősnek és legyőzhetetlennek tűnni. Miközben vágyunk arra is, hogy biztonságban és jól éljünk.
Nem tudom, vajon mit erősítene fel bennem, ha Laputa titokzatos földjére léphetnék (azokat a kis rókaszerű lényeket tuti megdögönyözném).
Pazu, Sheeta a maguk egyszerű, tiszta lelkükkel azok, akik szeretnénk lenni, Muska és a hadsereg az, amivé néhányan képesek vállni. Dola mama meg valahol a kettő között van :D, lehet ezért kedveltem őt a leginkább.

Draconus_Diablo

Nem ez lesz a kedvenc Ghibli filmem, nem volt rossz, de nem azt vártam a történettől, mint amit kaptam. Számomra néhol kicsit lassú volt, a főgonosz motivációját jobban ki lehetett volna bontani, valahogy irreálisnak éreztem. A kalózok meg viccesek voltak, de pont az ő jelenlétük miatt nem tudtam annyira izgulni a szereplőkért. A grafika viszont gyönyörű, a zene megkapó, szóval mindenképpen megéri megnézni. :)

Leara

Ezt láttam kb. utolsóként az ismertebb Ghibli filmek közül, de magam sem értem, hogy miért húztam a megnézését, mert az egyik kedvencem lett A vándorló palota mellett. Kedvelhető karakterek, érdekes világ és kalandos történet. Arra viszont csak most, újranézéskor figyeltem fel, hogy még a zenéje is mennyire jó :).

Nadja_Blue 

Az elejétől nem voltam elájulva, voltak benne jelenetek, amiknél húztam a számatspoiler, a végére viszont a történet egyre jobb lesz, főleg miután már az égbe emelkednek, így pedig a kétórás játékidő nem tűnt soknak, bele tudtam feledkezni a filmbe. Dola karaktere nagyon emlékezetes és jól sikerült, pedig a kalózok mindig is nagyon távol álltak tőlemspoiler. A látvány pedig lenyűgöző, Laputa gyönyörű és nagyon hangulatos volt. Nem ez a kedvenc Miyazaki filmem, viszont egynek jó volt.


Népszerű idézetek

Róka

Mikor rád találtam, gyorsabban vert a szívem. Tudtam, hogy valami fontos kezdődik.

Bea_Csakegyolvasólány 

Kalóz fiú1: Honnan tudod Mama?
Kalóz mama: Onnan, hogy 50 éve nő vagyok.

Bea_Csakegyolvasólány 

Sheeta: Nem király az, aki megsemmisíti a saját országát.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján