A vadon hercegnője (1997) 177

Princess Mononoke · もののけ姫 (Mononoke Hime)
134' · japán · animációs, kaland, fantasy, anime 12

Honshu szigete, a kaotikus, forrongó Muromachi-korszak vége felé, a XV. században: Ashitaka, az évszázadok óta száműzetésben élő dicsőséges Enishi-nemzetség utolsó sarja békésen él népével egy hegyi faluban. Egy nap dühöngő, megsebzett szörnyeteg támad alattvalóira, aki az ifjú herceg halálos… [tovább]

angol

Képek 16

Szereposztás

Matsuda YojiAshitaka (hang)
Ishida YurikoSan hercegnő (hang)
Tanaka YukoEboshi (hang)
Masahiko NishimuraKoroku (hang)
Kobayashi KaoruJiko Bou (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 67

Várólistára tette 129


Kiemelt értékelések

Chriss 

Nekem nagyon tetszett, és szerintem átjött a mondanivalója. A természetet fontos megvédenünk, hiszen az táplál minket. A karakterek szépen kidolgozottak. Mindenki másért harcolt, de az érdekek végül összeértek. Mindenki levonta a tanulságot, és itt van lehetőség tanulni az elkövetett hibákból.

duracell 

Tavasszal szemináriumi dolgozatot írtam a filmről, és az oktatóval megegyeztünk, hogy ez Mijazaki legjobb filmje. Ódákat tudnék zengeni róla, de ehelyett álljon itt az írásom záró gondolata: „A vadon hercegnőjét Mijazaki sajátos látásmódja, a jövő jobbá tételének víziója teszi olyan különlegessé a Ghibli stúdió filmjei között. A megvalósíthatónak tűnő pozitív ígéretében kiemelkedő női karakterei és a természetfeletti erők alkalmazása segíti, melyek amellett, hogy megkérdőjelezik a hagyományos konvenciókat, helyére új identitást helyeznek. Egy, a természettel valóban harmonizáló jövőképet, ahol régi és új, természetes és mesterséges békében élhet egymással, anélkül, hogy bármelyikük is csorbulna. Egy útmutatót, hogy lehet, és hogyan kellene élni az életet, elfogadni a mást, a különlegest – mert nem vagyunk egyformák.”
Örökre beírta magát az emlékezetembe.

2 hozzászólás
Bea_Csakegyolvasólány 

Néhol ez az anime számomra fura volt, szomorú, gusztustalan és megható. Az emberi kapzsiságot és a jólelkűséget, a törődést vette szerintem inkább központba. Megismerkedhettünk Ashitakaval és Sannal, akik mindent megtettek, hogy megmentsék az erdő szellemét. valamint azokkal az emberekkel, akik rosszat akartak nekik.
Érdekes volt miként fonódnak a szállak, ahogy az is, mi lett ennek a vége. :)

2 hozzászólás
Honey_Fly 

Hamisítatlan Miyazaki Hayao. Nagyon szeretem ahogy mesél az ember viszonyáról a természettel és a természetfelettivel. Mindig van szégyellnivalónk bőven, de Miyazaki mester nem bírál hanem felnyitja a szemünket és lehetőséget ad fejlődni. Jó lenne, ha az üzenete sokakhoz eljutna.

Mr_White 

Epikus látomás egy ősi világból, amikor az állatok még istenek voltak, és az ember igyekezett kiragadni a kezükből (mancsukból) a hatalmat. Valami ilyesmire kellene használni az animációt.

Hiranneth

Nem meglepő, hogy ismét az ember-természet közti viszony kerül sorra, bár itt jobb/közelebb került hozzám a történet, mint mondjuk a Tanukik esetében :D. Azért persze itt is kapunk némi mítikus világot, isteneket, démonokat. Na meg gyönyörű zenét, és eszméletlenül szép képi világot.
Ashitaka volt az egyik kedvenc figurám, bár az ő hozzáállása elég naiv. Na meg az antilop :D.

Mentavirág 

Nehéz véleményt mondanom erről a meséről. Ha a Nauszikát nem számolom – márpedig nem éppen szabad – akkor gyakorlatilag ez az első Ghibli-film, amit láttam. Épp ezért egy kicsit mindig is különleges lesz, viszont örülök, hogy nem gyerekként láttam, mert akkor valószínűleg féltem volna tőle. Hihetetlenül kidolgozott a történet, a karakterek szélesköre, plusz hozzá a csodálatos zene… Nem hiába szerepel azon az 1001 film listán, az egyszer biztos. A keserédes befejezés valahogy pedig mintha nem is rontana, inkább még hozzátenne az értékéhez. Egy biztos: határozottan megéri megnézni!

Zsófia

Miyazakihoz képest meglepően naturalista volt nekem ez a film. Nem ártott neki, csak nem vártam volna, még úgy sem, hogy a véres arcú hercegnő képkivágásai már sokszor elém kerültek a neten. Minden benne volt, ami annyira jellemző MH-ra, a természet jelentős szerepe, az emberi önzés, a mitikus óriáslények, a háború iránti ellenérzése, egy szóval összetéveszthetetlenül karakteres a stílusa az egésznek. Kicsit a történet szerintem túl lett bonyolítva/nyújtva, és Mononoke szerepét sem éreztem annyira dominánsnak, mint azt a cím sugallja, de ezektől a hibáktól függetlenül is egy alapdarab, amit meg kellett nézni legalább egyszer. :)

Tamás

Annyi vett el nekem belőle, hogy a sztori legtöbb eleme már ismerős innen-onnan.
A megpecsételt sorsú fiú, a természetet pusztító ember, meg az óriásszörny sem volt újdonság. Azért a domina nők faluja ütött. :D

Zajec_Sternenkind 

Már megint mást vártam, mint amit kaptam. Egy jó kis fantasyt vártam, és a szereplők miatt adott is lett volna, de a világ, amibe beletették a karaktereket, valahogy túl… valóságos. Emberi. Annak ellenére, hogy a történet egy teljesen más világba kalauzolt el. De… Kinézek az ablakon, és ugyanazt a halandó-önzést látom, amit ebben a két órás filmen is. Gyönyörű volt az egész, de sok volt a burkolt és kevésbé burkolt erkölcsi célzat, hogy mennyivel jobb a természetben ragadni, mint valami emberit alkotni (az amúgy is romlott, első ébredező impulzusától kezdve az utolsó leheletéig). Mindezek ellenére, hiányzott valami varázslatos belőle, valami elvarázsolt szürrealizmus, amit ezalatt a rövid idő alatt megszoktam már Miyazaki Hayao-tól. De talán, ha nem az ő neve fémjelezte volna, akkor imádtam volna. Így csak tetszett :)
Ps.: Ashitaka magyar hangja nagyon betalált, szép és illik is hozzá. Öröm volt hallgatni.


Népszerű idézetek

Leah 

A fák sírnak, amikor meghalnak, de te ezt nem hallod.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján