Nauszika – A szél harcosai (1984) 131

Nausicaä of the Valley of the Wind · 風の谷のナウシカ (Kaze no Tani no Nausicaä)
117' · japán · sci-fi, animációs, kaland, fantasy, anime 12

Ezer évvel azután, hogy a Hétnapos Tűz a Föld nagy részén megsemmisítette az emberi civilizációt, a bolygót óriásrovarok és mérges fák uralják. A maroknyi emberi közösségek öldöklő harcot vívnak, de a Szelek Völgye hercegnője, Nausicaä a békét őrzi.

japán · angol

Képek 22

Szereposztás

Sumi ShimamotoNauszika (hang)
Hisako KyôdaOh-Baba (hang)
Ichirô NagaiMito (hang)
Mahito TsujimuraJihl (hang)
Gorô NayaYupa (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 45

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon tetszett, bár egy kicsit kevés volt a kifejtéséhez egy film hosszúsága.
Nauszika karaktere nagyon szimpatikus, erős, megérthető figura, bár egy kicsit túl sokat hangoztatja, hogy mennyire pacifista. Külön kiemelném, hogy az egész film tele van női vezetőkkel, és mindegyik abszolút jól kidolgozott, határozott karakter.
A történet maga poszt-apokaliptikus mese, olyan igazi Miyazaki stílusban… néhol kicsit hátborzongató, de aranyos, szerethető történet.
És itt jön a probléma: a világról alig tudunk valamit. Oké, volt a Hét Napos Tűz, oké, felégett a világ, és oké, elárasztották a rovarok. Mi, hogyan, merre, meddig történt? Mik ezek az óriás harcosok, amiktől láthatóan mindenki fél, az az egy, ami kerek két percre feléledt elég veszélyes is volt, de nem tudjuk, pontosan hogy jöttek létre, miért váltak kővé, mik ezek egyáltalán, élőlények, vagy gépek, az egyetlen történelmi flashback, amit kapunk róluk annyi, hogy állnak öten egy égő város felett.
A lezárás is szép, reményteljes, de egyszerűen el nem tudom képzelni, mi lesz ezután. Rengeteg a nyitva hagyott kérdés, és a Föld maga még mindig egy romhalmaz. Ha adott esetben sorozat lenne, akkor ezeket a kérdéseket meg lehetne válaszolni, a hátteret jobban ki lehetne bontani, mert a történet megérdemelné.

3 hozzászólás
Draconus_Diablo

Egy időszakomban minden éveben megnéztem ezt a filmet, azt hiszem, ezt újra be fogom vezetni, mert nem lehet megunni. Nagyon szeretem benne a karaktereket és magát a történetet is, meg azt, hogy bár nincs minden a szánkba rágva, mégis ki lehet következtetni, hogy mi is történhetett, hogy miért olyan a világ, amilyen. Ami még meglepő, hogy alapvetően nem csípem a rovarokat, de itt imádtam őket is, az ohmukat meg a hatalmas szitakötőket. Feltétlenül el kell olvasnom a mangát.

Kiskakukk 

A rettenetesen tömény mangát nem kis feladat volt belesűríteni ebbe a játékidőbe úgy, hogy élvezhető legyen. De sikerült. Egyik kedvenc Ghibli filmem, ez a posztapokaliptikus, mérgezett levegős, óriás rovaros világ a szívem csücske lett. Remek a hangualata (ugyanakkor borzasztóan nyomasztó), szépek a zenék, baromi nagy bölcsességek vannak benne és mindezek ellenére nem szirupos, sokkal inkább kegyetlen és beszaratós.
Akinek tetszett, annak ajánlom a mangáját is, abban sokkal komplexebb a sztori, a nemzetek is rendesen ki vannak bontva és a film végi óriás robot is sokkal több szerepet kap (és milyen jó az a vonal..).
Szuper, egyik kedvenc.

3 hozzászólás
arpihajdu

Bevallom, óriási elmaradásom van a japán képregény és rajzfilmes világgal, s ez különösen igaz Hayao Miyazaki elképesztő munkásságával kapcsolatban, ám jobb később, mint soha alapon úgy döntöttem, hogy a Nauszikával kezdem ennek az egészen egyedi filmes kultúrkörnek a pótlását. S amin a legjobban meglepődtem: az én főleg Disney, Pixar, s néhány magyar rajzfilmen nevelkedett ízlésemet annyira elvarázsolta ez a film, hogy azt elképzelni sem tudtam!
Teljesen más filmélményt kaptam, mint egy amerikai, vagy egy európai animációs alkotástól, de azt kell mondanom, hogy néha igenis szükség van ilyenre! Nem rövid, de egy percre sem válik unalmassá, a főhősnő karaktere olyan részletgazdagon van kidolgozva, mintha egy komolyabb drámából lépett volna elő, nagyon találó mondanivalója van, de nem válik didaktikussá, s közben ügyesen építi be a történetébe a különböző kulturális hatásokat. Még a humora (igen, az is van benne!) is egészen egyedi. Kiváló zenehasználat, amely képes jelenetről jelenetre más-más jelleget felvonultatni, de mégse lesz széteső, ha kell a vonósok lírája dominál, de ha kell, akkor a modern, elektronikus hangzás kerül előtérbe.
Ami az egész filmmel kapcsolatban a legfontosabb: átjön az a fajta háborúellenes és természetközpontú gondolkodás, amely nagyon is jellemző Miyazaki munkáira, s mindehhez szorosan kapcsolódik a repülés motívuma (ez hol negatív jelentéstartalommal, pl. háborúval és emberáldozattal, hol pozitív jelentéstartalommal, pl. felfedezéssel és kalanddal fonódik össze).
A Nauszika – A szél harcosairól bátran elmondható, hogy több mint egy egyszerű mese, mégis olyan módon közli üzenetét, amelyet a gyerekek is megérthetnek. Számomra pedig egy új rajzfilmhőst adott: magát Nauszikát, az elképesztő hitével és eltökéltségével, no meg a nagyon aranyos társával, a rókamókussal.

Katyesz

Ha eredetiben néztem volna biztos jobban tetszene, sajnos a szinkron nagyon idegesítőre sikerült. Ennek ellenére is nagyon sokszor láttam már. Nagyon szeretem Nauszika dalát.

Éva_Kovács_2 

Bár A vadon hercegnőjét láttam hamarabb,ez mégis jobban tetszett.Minden Miyazaki filmet meg akartam nézni(amit azóta már meg is tettem) ,de ettől valahogy írtóztam.Aztán ,mivel hallottam már Nauszika dalát és sokszor láttam az előzetesét,kiváncsi lettem,hogy milyen.Nem bántam meg,hogy végül megnéztem.:) Nauszika magyar hangja az elején kicsit zavaró volt,mert ránézésre nem ilyen hangot képzelne el az ember egy ilyen lánynak,de a végére meg lehetett szokni.Voltak benne izgalmas részek és az a rókamókus (azt hiszem valami ilyen állat:)) nagyon cuki volt.Megnézem majd máskor is. Amúgy nem nagyon szeretem az ilyen apokalipszis benyomású filmeket,de ez nekem bejött. Aki nem szereti az animéket,az is nyugodtan megnézheti!

crissy

Hát sajnos nem jött be :( vagyis jobban mondva nem kötött annyira le, szóval lehet, máskor még megnézem…

Róka

Évekkel ezelőtt láttam egyszer, majdnem tíz évvel ezelőtt, úgyhogy néhány dolog megmaradt (pl. a vége), de amúgy nem sok dologra emlékeztem. Tetszett, hogy ekkora hangsúlyt kapott az ember és a természet kapcsolata, nagyon szerettem Nauszika karakterét is, és a vége, istenem, a vége annyira szép volt, hogy megkönnyeztem, annak ellenére, hogy pontosan emlékeztem, hogyan fog végződni. Mégsem érzem úgy, hogy ez azok között a Miyazaki alkotások között lenne a szívemben, ami sokszor újranézős és nagyon közel állna hozzám, annyira nem fogott meg.


Népszerű idézetek

Mentavirág 

Asbel: Miért van ilyen pocsék íze mindennek, ami egészséges?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján