K-PAX – A belső bolygó (2001) 156

K-PAX
120' · amerikai, német · sci-fi, dráma, rejtély 16

A K-PAX című filmben a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey egy ártalmatlan fickót alakít, aki valahogy rendőrkézre kerül egy utcai rablótámadás utáni zűrzavarban. A többszörösen Oscar-jelölt Jeff Bridges egy kis közkórház igencsak megedződött pszichiáterének szerepét játssza. Kettejük útja akkor… [tovább]

angol

Képek 3

Szereposztás

Kevin SpaceyProt / Robert Porter
Jeff BridgesDr. Mark Powell
Mary McCormackRachel Powell
Alfre WoodardDr. Claudia Villars
David Patrick KellyHowie
Saul WilliamsErnie
Peter GeretySal
Celia WestonDoris Archer
Ajay NaiduDr. Chakraborty
Tracy VilarMaria

További szereplők

Kedvencelte 57

Várólistára tette 64


Kiemelt értékelések

csartak 

Egyik kedvenc filmem újranézése. A lassú tempója, hangulata, gondolatai, az üzenete minden alkalommal megfognak.
És ráadásul imádom a zenéjét, azt külön is szoktam hallgatni. Tökéletes szívbemarkoló dallamok, hangulatfutamok, zongoradallamok, mintha egy másik világba érkeznél…

Charityy 

Nagyon-nagyon érdekes film. Még a vége után sem tudod megmondani, hogy K-Pax létezik e vagy sem. Csupán vannak akik hisznek benne és vannak, akik nem.
Kicsit lassú lefolyású a film, de ennek ellenére is élvezhetö, izgalmas, tele jó zenékkel és színészekkel.
Jómagam szeretnék hinni, de túl sok tény szól a másik oldal mellett.

Blissenobiarella 

A K-Pax az egyik kedvenc filmem, és mikor ezt láttam, egy kicsit beleszerettem Kevin Spacey-be, szóval valaki igazán megadhatná a telefonszámát, az se érdekel, ha meleg, kedves leszek, ígérem.
Lehet a filmben logikai hibákat keresni (és találni), de számomra ez mit sem változtat azon, hogy egy olyan zseniális dráma, ami egy tragédiát mesél el, egy többszörös tragédiát, és a végén mégis felemelő történetet kerekít belőle.
Nem találom az igazán jó szavakat, egyszerűen imádom.

Ja, és persze százas zsepi nélkül bele se kezdjetek.

piciszusz 

Nagyon érdekes film, tetszett. Kevin Spacey remekül játszik, szinte elhittem neki, hogy létezik a K-pax. Ráadásul rengeteg kérdést nyitva hagy, még a megnézés után is arra ösztökél, hogy agyalj rajta.

1 hozzászólás
hankman 

A film egyik alapvető hibája, hogy túl hosszú volt. A másik hibája pedig, hogy teljesen más elképzeléseim voltak róla a cím alapján, oké hogy létezik filmleírás is, de én bolygókra számítottam, idegen civilizációkra stb.

Már kapásból a film eleje egy nagyon vicces jelenettel indul. Egy nagyanyót kirabolnak a vonatállomás kellős közepén, és senki nem állítja meg a két, amúgy nem túl veszélyesnek tűnő rossz fiút. Oké… vegyük ezt életszerűnek. Főhősünk az esettől pár méterre ácsorog (bár pályaudvar lévén kismillió-hatszázan vannak csak a közvetlen közelükben), a yard rekord időn belül ott van, majd nagyanyókától megkérdezik mi történt és azonnal emberünket gyanúsítják a rablással. A nagyanyó meg egy csöves tanúsítja, hogy nem emberünk volt az elkövető. Logikusan mit csinálnak a rend éber őrei? Megkérik vegye le a napszemüvegét, amit az emberünk teljesen jogosan (jogszerűen) visszautasít. Elkezdik kérdezgetni, hol van a csomagja, meg van-e buszjegye. Lényegében következő pillanatban megbilincselik, de miiiiiiiiiéééééért? A hivatalos álláspontja az intézkedő rendőrtisztnek, hogy emberünk drogos. Ezt mint abból szűrte le, hogy annyit mondott a faszi, hogy egy másik bolygóról érkezett, de mindezt higgadtan, tényszerűen, összefüggően mondta el. Csúnya lenne, ha bárkit, aki a pályaudvaron jegy nélkül találnak lebilincselve elviszik…

Kezdeti traumán túlesve egészen alakulgat a film, egy bizonyos irányba, a pali folyamatosan azt állítgatja, hogy ő a K-PAX nevű bolygóról való. Minden feltett kérdésre egész logikus magyarázatokat ad, és közben nagyokat néz az őt kezelő elmeorvos. Csak úgy mellékesen… Egy embert egy rendőri intézkedés után rögtön diliházba kell zárni, ha valami furcsát állít. Lehet naiv vagyok, de szerintem ez valahogy nem így működik akkor sem…

Az biztos, az elmedoki igencsak szkeptikus forma és a gyógyulás reményében rengeteg mindent elkövet, az idegen származás elméletét megvizsgálja jobbról, megvizsgálja balról majd kicsit teszteli itt, teszteli ott a páciensét. spoiler

Igazából eléggé hosszú és végső soron lapos volt, érdekes részekkel, ezért is az 5 és 6 csillag között gondolkodtam, de a vége miatt felfelé kerekítettem 6-ra.
A végén sokat lehet vitatkozni, hogy most mint volt, hogy volt, pro és kontra belefér. spoiler

UPDATE:

spoiler
spoiler

kkatja

Ez annyira, de annyira borzongatósan különleges film volt, hű nagyon szerettem a párbeszédeket Prot és a doki között, ahogyan lassan felőrli a védvonalait, majd a vége, brutális… remélem visszatér még Prot. Nagyon jól állnak Spacey-nek ezek a megközelíthetetlen szerepek. :)

7 hozzászólás
Tiko 

Ez a film rettentő szomorú, rettentő szép és nagyon tanulságos. Tervezem az újranézést belőle. Rögtön a megtekintés után nem is tudtam értékelést írni róla, még mindig nem ülepedett le bennem az élmény. Kevin Spacey és Jeff Bridges is hihetetlenül jól játszik, a zene is nagyon szuper, igazi borzongató élmény.

Lunemorte 

Igazán remek volt ez a film, csak ajánlani tudom! Képzelj el egy bolygót, ahol nincsenek családok és mindenki boldog! Majd nézzünk meg ezzel szemben meg egy elmegyógyintézetet, ahol elvileg nincs senkinek semmilyen reménye. Mi lehet a valóság és az igazság? Csupa rejtély és talány ez a történet, akár az élet…

Traclon

Ezzel a filmmel tulajdonképpen annyi volt a bajom, hogy kicsit úgy éreztem, túl töményen próbálják a pofámba tolni „A Mondanivalót”.
Talán a kevesebb több lett volna.


Népszerű idézetek

kkatja

Dr. Mark Powell: Honnan való?
Prot/Robert Porter: K-pax. Egy messzi galaxisban található. De ne aggódjon… nem fogok kirobbanni a mellkasából.

kkatja

Prot/Robert Porter: Önökkel ellentétben nálunk a szaporodás folyamata elég kellemetlen.
Dr. Mark Powell: Össze tudná hasonlítani valamivel, amit én is értek?
Prot/Robert Porter: Olyan, mintha satuba fognák a golyóit, csak még annál is áthatóbb, az eseményhez párosul valami szörnyű bűz és émelygés. A tetőpont pillanata pedig olyan, mintha gyomorbarúgnák, aztán belezuhanna egy mócokkal teli verembe.
Dr. Mark Powell: Mócverembe?
Prot/Robert Porter: A móc olyan mint önöknél a borz, csak sokkal büdösebb.
Dr. Mark Powell: Ha ez tényleg ilyen kellemetlen, mégis hogy szaporodnak?
Prot/Robert Porter: Óvatosan.

kkatja

Asztronómus #1: Megmutatná nekünk, hogy működik ez az időutazás?
Prot/Robert Porter: Persze, demonstrálom. (fellép az emelvényre) Adios… Aloha.
Asztronómus #2: … Mikor indul?
Prot/Robert Porter: Már megérkeztem.

2 hozzászólás
kkatja

Rendőr: Levenné a napszemüvegét?
Prot/Robert Porter: Ja, inkább nem, ha nem baj. El is felejtettem mondani, de rettentően fényes ez a bolygó.
Rendőr: Értem. (a rádióba:) Drogos a 4-es bejáratnál.

kkatja

Szeretnék valamit mondani. Valamit, amit talán még nem tud, de a K-paxiek képesek voltak felfedezni. Az univerzum tágul, aztán visszazuhan önmagába. Aztán megint tágulni kezd és ez a folyamat örökké tart. Amit nem tud… hogy amikor ismét tágulni fog, minden olyan lesz, mint most. Bármilyen hibát követ el a jelenben, soha nem szabadulhat meg tőle. Minden egyes tévedését újra meg újra át fogja élni. Örökké. Szóval azt tanácsolnám, hogy próbálja meg most jól csinálni, mert nem lesz több alkalma.

Bogesxd 

Emberek. Nehéz elképzelni, hogy húzták ki idáig.

Bogesxd 

A halál fölött úgysincs hatalmunk. Mi értelme rettegni tőle?

Bohemian 

Prot azt mondta, hogy találjam meg a boldogság kék madarát… Ez egy feladat. Az első a háromból.

kkatja

Dr. Mark Powell: Prot. Ez itt maga. Prot és Robert Porter ugyanaz a személyiség. Legalább lássa be, hogy lehetséges.
Prot/Robert Porter: Rendben. Belátom, hogy talán én vagyok Robert Porter. Ha maga is belátja, hogy talán a K-paxről jöttem.


Hasonló filmek címkék alapján