Ideglelés 2. (Ideglelés 2.) (2000) 36

Book of Shadows: Blair Witch 2
90' · amerikai · kaland, horror, rejtély 18 !

Nem igazi horror-rajongó, aki nem szeretne ellátogatni, a horror-kultuszfilm, a Blair Witch Project (Ideglelés) helyszínére, a Burkettsville melletti erdőbe. Arra a helyre, ahol két évvel ezelőtt az új életre támadó boszorkány olyan csúnyán elbánt azzal az öt – csupán holtában híressé vált –… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

Jeffrey DonovanJeffrey Patterson
Lanny FlahertyCravens seriff
Tristine SkylerTristen Ryler
Stephen Barker TurnerStephen Ryan Parker
Erica LeerhsenErica Geerson
Kim DirectorKim Diamond
Kennen SiscoPeggy

Kedvencelte 1

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

Wanda

Klasszisokkal jobb volt, mint az első rész. *-*
Végre nem kamerázták végig az egészet, így már elve pozitívabban álltam hozzá, mint az elődjéhez. A karakterek is rendben voltak, az abszolút kedvenc Kim lett, bár Ericával is szimpatizáltam egy ideig.
Maga a cselekmény is nagyon tetszett, úgy a film felénél már sejtettem, hogy mi történt azalatt a pár óra alatt, ami mindenkinek kiesett, Kim egyébként előtte elspoilerezte az öt ember sorsát, akikkel találkoztak az erdőben.
Elgondolkodtam rajta, hogy valójában mindenkinek volt valami mentális zavara esetleg (ami szerintem nagyobbat ütne), vagy a boszorkány játszadozott az elméjükkel, vagy a felvételekkel. Viszont nem hinném, hogy több ember egyszerre tudná ugyan azt hallucinálni, úgyhogy bizonyára a boszorkány ügyködött valamit. (Akit itt sem láttunk, de pont ettől volt érdekes.)
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a harmadik részére is.

Gothic 

A film különféle felületeken terjengő értékelései előre megrettentettek, hogy már megint mibe akarom vágni a fejszémet… de nem volt olyan rossz, mint amilyennek szeretik beállítani. Előre bocsátom, hogy nem láttam az első részét, ezért nem tudhatom, hogy folytatásként kezelve mennyire jelenthet pofára esést, de így, önmagában, előzmények nélkül egész korrekt volt. Hiányzott belőle valami plusz ahhoz, hogy emlékezetessé válhasson, de nem is volt zavaróan gyenge.

Persze a soraim mögött rejtett információk is megbújnak. Engem már az elején lekenyereztek annyira a Marilyn Manson számmal, – And I'm a black rainbow / And I'm an ape of god / I got a face that's made for violence upon… – és a goth csajjal, hogy a későbbiekben nagyobb hajlandóság legyen bennem az ambivalens pillanatokkor félig telinek ítélni azt a pohárt. Amikor túldramatizálták a fennálló szituációt, amikor kevésnek tűnt a horror-szál.

Ezt a „visszamennek az áldokumentumfilm helyszínére, ahol rémségek érik őket” formulát az Amerikai Horror Story (2011–) hatodik évadában jóval erőteljesebben és precízebben vitelezték ki, ugyanakkor gyanítom, hogy az Ideglelés 2 az ihletforrások között szerepelt, tehát nagy hatással bírt a maga idejében ez a film is, és volt benne pár pici csavar, ami nagyon tetszett / jobban tetszett. Példának okáért a bizonytalanság; a néző végigköveti a karakterekkel ezt a 90 percet, mindenkinek vannak bizarr és gyanakvásra okot adó momentumai, de összességében azt látja, hogy alapvetően nem akarnak rosszat a kölykök, ők is össze vannak zavarodva, így a felvételek, az idézőjeles nyers bizonyíték ellenére se tudja, hogy kinek hihet. Remek húzás volt, hogy a film nyitva hagyta valamilyen szinten a lehetőséget, és a nézőre bízta annak a megítélését, hogy szimplán elborultak a tettesek vagy természetfeletti befolyás is volt a dologban. Pont, mint egy jó kis legendánál, aminek vállalkozó kedvű filmesek a nyomába szoktak eredni.

A kedvenc karakterek Kim lett, a már fentebb emlegetett goth. Nagyon örültem neki, hogy egyrészt egy hasonszőrűbb szereplőt látok, illetve annak, hogy 2000-re úgy tűnik, eljutott a filmipar odáig, hogy ne 100%-ban egy rakás eltúlzott, hamis, destruktív sztereotípiából építsen fel egy ilyen figurát. Jó, volt Kimben is sztereotípia… de nem az idegtépő fajta. Mindamellett egy kemény, határozott, és társainál jóval érettebb, komolyabb csaj volt, aki a film döntő részében tisztán, következetesen gondolkozott, és nem hagyta, hogy a hisztéria bekebelezze. Nem úgy viselkedett… mint egy átlagos horror film karakter, amiben van valami megkérdőjelezhetetlenül tiszteletreméltó. Hiába csak azért ment oda, mert tetszett neki az Ideglelés film, hiába nem bírt személyes kötődéssel a boszorkánykultúrához, kutatási anyagokkal vagy technológiai tudással, azaz indult még hátránnyal is valamelyest a többiekhez képest, mégis ő volt a társaság agya. A fellépése is bejött, amivel a felé irányuló ellenségeskedést lerendezte.

2 hozzászólás
ladybird12 

Megalkották az egyik NAGY klasszikust a horror világban az Ideglelést, ami új kultuszt hozott lérte.
Várható volt, hogy készül folytatás. Oké. De ez egy rakás kaki….
Dühítő, hogy ilyen moslékkal jöttek a készítők és zabáltatták meg a nézőket vele és elvárták, hogy tapsvihar érje.
Ha nem dumáltak volna az előzményről 20 milliószor akkor totál azt hinném, hogy másról szól a film és zéró köze van a Blair Witchhez, mert amúgy totál olyannak tűnt.

Blissenobiarella 

Az Ideglelés korábban elkészült folytatása, aminél nem írom le azt, amit az újabbiknál: miszerint jobb lett volna, ha el sem készül.
Igazából ez a film is gagyi, iszonyúan „B”, de ez legalább szórakoztató. Nem érzem azt minden pillanatában, hogy unatkozom és hogy a szokásos kliséket látom. Maguk a készítők sem szerették, amit igazából megértek. A rajongókat is megértem, akik utálták az első részt követően.
Minden negatív kritika jogos, és valóban nincs túl sok köze az eredeti filmhez, vagy legalábbis közel sem annyi, amennyi kellene. Van benne a szokásos B-horrorfilmes ergyaságokból is bőven, de tényleg szeretnék megmaradni pozitívnak:
Minden bénasága ellenére is, ez nekem valahogy egy szimpatikus film, és lekötött és tényleg szórakoztam rajta.

Tony_Soprano 

Természetesen 10 emberből 11 utálja, én viszont nagyon bírom. Hangulatból csillagos ötös, a sztori kissé katyvasz, de egyébként ötletes, na és a score… nem kis tehetségnek kell lenni ahhoz, ha kövek egymáshoz ütögetéséből, fabotok egymáshoz súrlódásából és patakok csörgedezésének hangjából valaki elsőosztályú filmzenét(!) képes alkotni. Carter Burwell egy ilyen tehetség, nem kicsit, nagyon. Én azt mondom, hogy nem érdemes mindig bedőlni a lehúzó hájpnak, viszont érdemes egy esélyt adni a filmnek. Legrosszabb esetben legfeljebb nem fog tetszeni.

3 hozzászólás
fayakezdet

Sok negatív kritikát olvastam erről a filmről, de szerintem nagyon nagy baj nincs vele. 8/10

victoria_m997

Az első részt nem szerettem. Kapkodós volt, nem láttam a filmből semmi lényegeset, sose értettem, mire fel ez a hype körülötte. Szerencsére ezt a vonalat a második részre elhagyták, és sikerült meglepniük is. Úgy álltam neki, hogy most elcseszek 1,5 órát az életemből, de iszonyatosan meglepődtem, mert lekötött. Horrorisztikus volt, gyomorforgató, boszorkányos, izgalmas, sokkal többet kaptam, mint vártam. A zenék nagyon tetszettek, és jó volt az az ideglelős hangulatteremtés is. Amit hibaként felrónék, az a szinkron volt, szerintem Kimhez például egyáltalán nem illett a hangja. Összességében most már nagy elvárásaim vannak a 3. résszel kapcsolatban, kíváncsi lettem.


Népszerű idézetek

Wanda

Erica: Amúgy sem szerettek bennünket, de a film miatt visszacsúsztunk még háromszáz évet. Ha így folytatják a végén megint máglyára vetnek minket!
Kim: Erica, az emberek félnek attól, amit nem értenek, ezt el kell fogadnod.
Erica: De hát azt hiszik rólam, hogy vért iszom, hogy gyerekeket ölök és a gonoszt imádom, csak azért, mert boszorkány vagyok!?
Kim: Engem pedig a szülővárosomban a fekete ruhám miatt mániákus sorozatgyilkosnak tartanak.


Folytatása

Összehasonlítás

Ideglelés


Hasonló filmek címkék alapján