Hölgy aranyban (2015) 128

Woman in Gold
109' · amerikai, angol · dráma, történelmi, életrajzi 12

Hatvan évvel azután, hogy a második világháború borzalmai elől menekülve elhagyta Bécset, az idős zsidó asszony, Maria Altmann hosszú útra kel, hogy visszaszerezze a nácik által elrabolt családi kincseit, köztük Klimt híres festményét, Adele Bloch-Bauer I. portréját. Tapasztalatlan, de vakmerő… [tovább]

angol · magyar

Képek 9

Szereposztás

Helen MirrenMaria Altmann
Ryan ReynoldsRandol Schoenberg
Daniel BrühlHubertus Czernin
Katie HolmesPam
Tatiana Maslanyfiatal Maria Altmann
Max IronsFritz
Charles DanceSherman
Antje TraueAdele Bloch-Bauer
Elizabeth McGovernFlorence Cooper bírónő
Tom SchillingHeinrich

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 176


Kiemelt értékelések

Charityy 

Hál' Istennek a német szövegért, így azt is gyakorolhattam picit:D
És hát Tatiana Maslany mindent vitt.

Kitticica

Nálam ilyen egy tíz pontos film, hiszen kaptam egy csodálatos történetet, amelynek teljesen a hatása alá kerültem, ráadásul valós események ihlették. Persze a készítők biztos még hatásosabbra alakították a filmet, de ettől függetlenül a témájában – nácik által ellopott műtárgyak- a legjobb film. Helen Mirren és Ryan Reynolds párosa eszméletlen jó volt, és csak az jutott eszembe, hogy ennek a Ryannek bizony több drámai szerepet kellene vállalnia, mert remek színész. Aki egy picit is szereti a történelmet és a művészetet annak kötelezően ajánlott film.

desertangelable 

Bár a főszereplő Helen Mirren volt és Ryan Reynolds, nekem mégis Tatiana Maslany játéka vitte el a filmet, egyszerűen csodálatos volt ebben a szerepben is. A tudat, hogy neki nem kellett tanulnia a német nyelvet, mert amúgy is beszéli, külön megfűszerezte az élményt. Továbbra sem tudok betelni ezzel a színésznővel, őszintén remélem, hogy előbb, utóbb kap valami fontos szerepet, amiben aztán tényleg bebizonyíthatja mit tud azoknak, akiknek ezt még bizonyítani kell.
Na de a filmről. Én nem hallottam korábban erről a történetről, így számomra teljesen új volt. Bár a végkifejlet kiszámítható, mégis érdekes volt, amíg eljutottunk odáig. Nagy bírósági tárgyalások és nagy jogi viták nincsenek a filmben, inkább a visszaemlékezésre alapoz. Nekem van egy kis hiányérzetem, de nem biztos, hogy el tudnám mondani, hogy miért és, hogy mit hiányolok. Talán egy kicsit több szerepet kaphatott volna Adele benne, elvégre mégiscsak őt ábrázolja a kép.

Kriszta

Nagyon szép film, elegáns, mint a megjelenített Maria Altmann. A nácik bűntetteinek azon részét dolgozza fel a történet, melyről nem nagyon szoktak filmet készíteni, talán mert a műkincslopás eltörpül a többi rémtettük mellett. Pedig így is jutott elég dráma a filmbe, ráadásul a leghíresebb Klimt-festmény történetét – keletkezését és utóéletét – követhetjük nyomon, ami nekem különösen érdekes volt.
Szerintem jól felépített történet ez, jó színészekkel, jó zenével és jó végkifejlettel. Milyen jó is az, amikor egy film valós eseményt dolgoz fel és nem kell megváltoztatni a tényeket ahhoz, hogy a filmben hepiend legyen.

Nympha17 

Teljesen a film hatása alá kerültem. Egyszerűen minden remek volt benne.
Egy olyan igaz történetet mesélt el, amiről eddig még nem hallottam, és egy újabb bizonyitéka annak, hogy a Hitler vezette nácik hogyan tettek tönkre ember életeket, hogyan pusztították Európa kultúráját. Szomorú volt megtapasztalni, hogy a későbbiekben is csak bizonyos keretek között akartak igazságot szolgáltatni a túlélőknek.
Persze a film hatásvadász, ezt nem tagadom, de amit máskor soknak találok/találnék, itt valahogy még sem éreztem annak.
Bár a történet egy jogi vitára alapoz, még sem a hosszadalmas bírósági ülések teszik ki, hanem a megható visszaemlékezések. Az utolsó percek már torok szorítóak voltak. A zene pedig gyönyörű benne.

lipotdorka 

Szép, tanulságos és érdekes dráma. Ügyes színészek, szép képi világ, jó a forgatókönyv, nagyon jó párbeszédek. Tatiana itt is csodás, bár nem kellett ezt bizonyítania, ez magától értetődő. Helen Mirren pedig rossz nem lehet.
Mindenesetre meg lehet nézni, nem rossz, sőt…

DoreenShitQ 

Annyiszor összefutottam ezzel a filmmel, hogy hatalmas elvárásaim voltak, mikor végre leültem megnézni. Sajnos nem tudta a film megugrani őket, semmi kiemelkedőt nem csapott ki elém, így az egyszer megnéztük, oké volt kategóriában maradt. Igaz voltak hol erősebb, hol nyögvenyelősebb próbálkozások a kitörésre, értékelem is, de nem voltak elegek.

Laren_Dorr

Nem egy rossz film ez, jó a téma, és mindig öröm nézni, amikor egy történetben (hát még ha igaz is) visszavágnak a büdös náciknak. De annyira az a tipikus amcsi tárgyalótermes film, ráadásul valami eszméletlen pátoszos giccsel nyakon öntve, hogy az összkép alaposan leromlik a végére. Kár érte. Ebben a témában sokkal több volt.

2 hozzászólás
Törpillaa 

Tanulságos és nagyon szép történet. Tetszett a mondanivalója és érdekes volt, látványos. Helen Mirren nagyon jól érti a dolgát jó színésznő. Ryan Reynolds szerepe is nagyon tetszett, így még nem láttam. Nagyon jól állt neki ez a szerep is, mint mindig.

MHAlexa 

Úristen! Nehéz szavakba foglalni azt amit most érzek. A könnyeim még mindig folynak, mélyen megérintett a film. Nem tudom akkor is így lenne-e ha amúgy én magam nem lennék most padlón. De örülök, hogy pont most találtam rá, segített kisírni magam. Imádtam Helent ebben a filmben is. Annyira más volt, mint a többiben. Eddig nem nagyon ismertem, de egyre inkább megszeretem. Tatiana szintén nagyot alakított itt is. Ryan pedig mindig is az egyik kedvenc színészem volt és most sem csalódtam benne.


Népszerű idézetek

Sadie

Egyszer elviszem a lányomat Ausztriába. Imádja a kengurukat.

Christinewinchester 

Maria Altmann: When people see the famous portrait, they see a masterpiece by one of Austria's finest artist. But, I see a picture of my Aunt. A woman who talked to me about life, while I brushed her hair in her bedroom.

Christinewinchester 

Adele Bloch Bauer: I see you Maria. Come closer. Why don't you help your aunt? Put on my favorite necklace. Your little fingers are perfect for the job. One day, you'll have to stop being so timid. Life will demand it of you. Your only enemy is fear.

Christinewinchester 

Randol Schoenberg: We recommend opening the can and exacting the little worm with a pair of tweezers and shutting the can as quickly as possible.

Christinewinchester 

Adele Bloch Bauer: Do you like it?
Young Maria Altmann: Why is it all gold?
Adele Bloch Bauer: Ignore the gold. That's Klimt. Look at my face. Does it resemble me?
Young Maria Altmann: Yes, but I don't think you look happy.
Adele Bloch Bauer: I wonder what it will be like to be a woman when you are older. Whether you will have to amuse yourself with trivialities.


Hasonló filmek címkék alapján