Hadik (2023) 16

1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és… [tovább]

magyar

Képek 2

Szereposztás

Trill ZsoltHadik András
Mucsi ZoltánHorniak
László ZsoltVon Bock ezredes
Hirtling IstvánLotaringiai Károly herceg
Molnár ÁronGvadányi József
Szalma TamásBabocsay Farkas
Horváth LiliMária Terézia
Szabó GyőzőRied ezredes
Bordán LiliErzsébet királyné
Julia JakubowskaFrancziska Lichnowsky

További szereplők

Kedvencelte 4

Várólistára tette 82


Kiemelt értékelések

Bea_Csakegyolvasólány 

Úgy mentünk el rá moziba két csoporttársammal, hogy nem volt semmi elvárásunk a filmmel kapcsolatban. Csak szerettük volna megnézni, így kellemesen csalódtunk a filmben. Élvezhető volt, néha vicces is. Történész szemmel nem akartuk kivesézni, mert azért kicsit több helyen is vérzett.
Kedvenc karakterem Gvadányi volt. Nagyon bírtam őt és a jellemét is. Tudott komolyan viselkedni, ugyanakkor egy-egy adott részben a humorát is megcsillogtatta. Hadikot alakító Trill Zsoltot is csak dicsérni tudom, nagyszerűen játszotta a szerepét.
Egészében a film nem volt rossz. Nekem legjobban a csatajelenetek tetszettek, szerintem egész jól megoldották őket.

K_Kata99

„Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”

Remek film! Nézzetek magyar filmeket, mert érdemes. Főleg most.

Thézeusz 

A Hadik nem akar a legpontosabb történelmi film lenni, a célja annyi volna, hogy tisztelegjen a az olyan klasszikus „történelmi” kalandfilmek előtt, mint például az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai vagy A Tenkes kapitánya. Történelmi idézőjelben, mert mindben közös, hogy bizonyos történelmi dolgokat azért ferdítenek, változtatnak meg, mert így jobb. És ezeknek a mondjuk úgy imitálását szinte tökéletesen csinálta.
Néhány pont, ami jellemző rájuk és a Hadikra is:
• A karakterek nemlétezőek, van egy-két személyiségjegyük amik a végletekig nyúlnak. Gvadányi például a forrófejű, szerelmes fiatal, Von Bock a bosszúszomjas gonosz, Thun mester pedig egy comic relief karakter, aki azért előremozdítja a sztorit.
• Rengeteg híresség semennyi szerepben. A filmben szerepelt többek között Mucsi Zoltán, Kovács Lajos és Gáspár Sándor, és valamiféle cameoja van Trokán Péternek is amiről csak a stáblista miatt tudok, mert nekem a film nézése közben nem tűnt fel. Ehhez hasonlóan az Egri csillagokban könnyen észrevehetetlenül szerepel Zenthe Ferenc, Kern András, Bánhidi László és Bujtor István. Szóval senki ne lepődjön meg ha az egyik húzónévnek, aki miatt megnézi a filmet csak egy jelenete van.
• Az egyik személyes kedvenc aprócska „utalásom” az volt, hogy az osztrákok alapvetően magyarul beszéltek, de egy-két alkalommal németül is megszólaltak. Ezt van aki negatívumnak veszi a Hadiknál, de valahogy A Tenkes kapitányánál senki sem.
• A sztori nagyon egyszerű és célirányos, nem pazarolja az időt semmilyen morális kérdés felvetésére vagy megválaszolására, csak annyi van belőlük, amennyi a karakterek jelleméből adódóan mindenképpen bele kell hogy kerüljön.
• És persze a gonoszak nagyon gonoszak, esetenként buták, de a jók meg nagyon jók, okosak és ügyesek, csak esetleg túl hevesek.
Az tehát biztos, hogy Kis-Szabó Márk és Szikora János hatalmas fanjai az ehhez hasonló alkotásoknak, és az erre vonatkozó dolgokat ügyesen megoldották, de másban akadtak kisebb nagyobb problémák.
spoiler Szikorának pedig nem sikerült jól beosztania a pénzt. Az egész elment a a csodálatos jelmezekre, a fantasztikus de drága színészekre, a rengeteg statisztára és kaszkadőrre, meg Steve Dentre, aki az kaszkadőrmutatványokért felelős. És így a vizuális effektusokra nem maradt. Persze, Szikora színházi rendező, azon kívül csak egy marék tévéfilmet csinált, ebben a két „műfajban” pedig valóban nem annyira domináns a VFX, de a mozifilm már más kategória. Az óriási Hold, ami előtt elmentek a huszárok nem volt teljesen rendben, Eisenhof (ha jól emlékszem a nevére) a távolból kifejezetten csúnya volt, néhány nem valódi háttér nem nézett ki rosszul, de látható volt, az ágyúgolyóra meg kifejezetten kényelmetlen volt nézni (és a kelleténél tovább volt a képernyőn). Ősszességében viszont első rendezésnek nagyon nem volt rossz.
Molnár Áron, Szabó Győző, László Zsolt, Reviczky Gábor és Mucsi Zoltán is mind azt a karakterüket játszották, akiket olyan gyakran szoktak, tehát e téren ne számítsunk nagy változatosságra meg semmi újra se, de az fontos hogy nem véletlenül játszák mindig ezeket. Rajtuk kívül talán senki sem tudta volna ilyen jól eljátszani az adott szerepet. Trill Zsolt pedig több volt mint elviselhető. A Szürke senkik után itt hozta élete legjobb alakítását. A komor katonafőnököket jól tudja játszani, bár nem mintha az olyan nehéz lenne, még nekem is menne felkészülés nélkül is. A nyitójelenetben elhangzott mondatait meg nem sikerült valami csodásan elmondani, de hát egy alakítás sem lehet tökéletes.
Általában a filmek nagyobb korhatárt kapnak a kelleténél, de itt az ellenkező volt. spoiler

Borka_

Nagyon szuper lett, jó a sztori, szép a kivitelezés, a poénok tényleg viccesek. A harci jeleneteknél azért kicsit látszik, hogy lenne még mit javítani, de abszolút nem vész el az élményből. Természetesen ez szórakoztató film némi akcióval, szóval aki teljes történelmi hűséget vár, az nézzen dokumentum filmet. Viszont a két óra úgy repült el a moziban, hogy mi egyszer sem gondolkozunk rajta, hogy mikor lesz már vége, mert izgalmas volt és lekötötte a figyelmet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek és örülök, hogy készülnek ilyen filmek is végre, remélem lesz még több is.


Hasonló filmek címkék alapján