Egri csillagok (1968) 177

Eclipse of the Crescent Moon
157' · magyar · kaland, történelmi 12

Gárdonyi Géza nagyszabású történelmi regénye kötelező irodalom az általános iskolákban. Ebből a remek regényből készült Várkonyi Zoltán monumentális filmalkotása a kor legnagyobb magyar színészeinek a főszereplésével. 1500-as évek, Magyarország. Portyázó török csapatok dúlják fel az országot,… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

Kovács IstvánBornemissza Gergely
Venczel VeraCecey Éva
Sinkovits ImreDobó István
Bárdy GyörgyJumurdzsák
Bitskey TiborMekcsey István
Latinovits ZoltánVarsányi Imre
Ruttkai ÉvaIzabella királyné
Benkő PéterTörök Jancsi
Korga GyörgyBornemissza Jancsika
Mádi Szabó GáborCecey

További szereplők

Kedvencelte 31

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

bonnie9 

A könyvet tízévesen olvastam és máig az egyik legjobb általános iskolai kötelező emlékem. A filmet egyszer vagy kétszer láttam gyerekkoromban, és összesen két jelenetre emlékeztem az első feléből (a patakban fürdésre és Jumurdzsák fürdőbeli kiborulására), ellenben a harcból rengetegre. (Fura, de a könyvben is jobban lekötött lány létemre).
Itt volt az ideje egy újrázásnak.
Értékelése könyvadaptációként: azon kevés feldolgozások egyike, ahol nem annyira zavarnak a változtatások. Persze mondhatjuk, rég olvastam, nincs min vitatkozni. Azért van. Az elején a személyek és események kicsit nehezebben álltak össze, a kihagyások és sűrítések okoztak parányi fejtörést. (Szerencsére férj kisegített, ő egy hete fejezte be a könyvet.) Az enyhítő körülmény számomra azt hiszem az, hogy most is jobban vártam a harcokat, mint az előzményeket és a szerelmi szálat. Ettől függetlenül élvezettel néztem az első felét is. Ráadásul maga Gárdonyi is többször átírta, a könyv utóélete meg: http://moly.hu/karcok/489297, @Bélabá kiadástörténeti kiegészítése a hozzászólások közt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle…
Színészek: elcsépeltnek hangzik a „parádés szereposztás”, de akkor sem találok jobb jelzőt. Színészlegendák. Venczel Vera gyönyörű, Sinkovitsot mindenhol és minden körülmények között szeretem és tisztelem, Latinovits, Ruttkai – a nevük önmagában fogalom, Bitskey elképesztően szerethető a tréfás gyáva kukac szerepében, és még sorolhatnám a neveket órákig.
Látvány: 1968, Magyarország. Több ezer statiszta és egy külön felépített vár Pilisborosjenőn. Én a mai napig ámulok mi munka volt benne. Persze, megmosolyogtatnak a közismert bakik belőle, de amikor 2015-ben gigaköltségvetésű külföldi filmekben százszor cifrábbak vannak ezeknél…nem áll szándékomban csillagot levonni ezért. :)

2 hozzászólás
Andro 

A könyvet imádtam, ahogy a filmet is imádom. Nő létemre lekötött mindkettő. És igen, ez egy nagyon hű adaptáció, ahol még SZÍNÉSZEK játszottak, nem az utcáról összevadászott akárkik. Szerintem a régisége ellenére fantasztikusan meg lett csinálva és még ma is megállja a helyét.

Negative_Singularity

Érdekes, régen nem szerettem, pedig a könyv annak ellenére tetszett, hogy kötelező olvasmány volt. Aztán egyszer megnéztem „tét” nélkül (tehát nem azért, mert dolgozatot írtunk belőle, vagy mert érettségire frissítettem az emlékezetemet irodalomból), és akkor már a film is tetszett. Azóta bármikor újra tudom nézni, most pl egy kihívás miatt, de magamtól is előveszem néha.
Hosszúnak hosszú, de valahogy mégsem unalmas, el lehet veszni a történetben, és a szereplők is szerethetőek, ami nálam elég fontos szempont. Elfogult vagyok, de kivételesen nem zavar :)
Héroszi csodavilág, ahol minden képkocka – legyen az boldog vagy szomorú – emlékeztet arra, hogy szép a magyarság, bármennyire is hervadt a virága manapság.

Chibana 

Az egyik legjobban sikerült magyar film. Látszik, hogy annak idején nagy pénzeket adtak ki érte, a látványvilág teljesen a helyén van tekintve, hogy mikor készült a film, és a színészek is jól szerepelnek. Gyerekkorom nagy kedvence volt ez a film, mert egyébként is érdekeltek a várak és középkori élet.

VMalfoy 

Ez volt az a kötelező olvasmány, amit mindennél jobban szerettem. Már évek óta tervezgetem, hogy megnézem a filmet is, de sose jutottam oda. És ez egy nagy hiba volt, mert így eddig kellett várnom erre a nagyon is jó filmre! A kivitelezés régimódi, de még így is kiemelkedő, és az a rengeteg statiszta pedig logikusan sokkal élethűbb, mintha minden harmadik képkockába ugyan azok az emberek halnának meg már megint.

Lunemorte 

Igazából nekem a film nem jött át, csak a könyv…

ParkYeonSeul 

Most látom harmadjára és most végig is néztem. Az első alaklomnál inkább gépeztem helyette a másodiknál meg bealudtam, most ahogy néztem már tetszett.

MewIchigo_Fan_Daniel 

Szerintem nincs szükség értékelésre.
Egy gyönyörűen megcsinált, történelmi vonatkozású film. Semmi extra.
De jó volt és szeretjük.

Londonna 

A könyvet „gyűlölöm”, ez talán az egyetlen, amit ki nem állhatok a kötelezők közül. Kínszenvedés volt végigolvasni, iszonyú… Nem is értem, hogy lehetett pont ez a „Nagy Könyv” annak idején. Én személy szerint nagyon nem szeretem…. A könyvet. (És nem azért, mert „kicsi voltam”, amikor olvastam, és nem értettem, mert értettem, csak tényleg…)
A film azért jobb, számomra érdekesebb, meg tényleg „nem olyan hosszú”, meg „tömöríti a lényeget”. Ez az egyetlen film, amire azt mondom, jobb, mint a könyv. Annál már bármi jobb… :)

BakosJuci

Klasszikus, magyar, és még kirándulni is elhet menni „eger várához”, mármint ahol forgatták. Jó, oké, ez nem a filmhez tartozó rész, de pláne különleges.
Szertem ezt a filmet, mert bár hosszú, és nem egy amerikai akciófilm, de olyan szép, klasszikus magyar.


Népszerű idézetek

bonnie9 

Dobó István: – Egy levél. A szultán izenete. Kétféle izenet lehet benne: fenyegetés vagy alku. A fenyegetéstől nem ijedünk meg, szükségtelen elolvasnunk. Alkuba nem bocsátkozunk, tehát megint csak szükségtelen elolvasnunk.

bonnie9 

– Na ugyan rólunk nem fog éneket szörzeni Kobzos Ádám.
– Annak örül az asszony. Jobb az élő, mint a holt.

mvancsika 

Kobzos Ádám: Azért is kérdem én, hogy mi az öreganyámnak nem pörkölünk oda a töröknek, merthogy Tinódi Sebestyén deák – az én mesterem – mindig arra intett, hogy aszongya: „Csak az igazat írjad fiam, de az okát is tudd meg, de attól ám, akit illet.”
Dobó István: Hát akkor fiam írjad szépen a krónikádba: ma azért nem lövünk, mert vasárnap van.
Kobzos Ádám: Már engedelmet, hogy az istenbe' volna hétfőn vasárnap?


Hasonló filmek címkék alapján