Gyerekjáték (Gyerekjáték 1.) (1988) 79

Child's Play
87' · amerikai · thriller, horror 18

2 díj · 3 jelölés

Amikor a sorozatgyilkos Charles Lee Ray halálos sebet kap egy rendőrségi tűzharc során, a lelke fekete mágia hatására átvándorol a játékbaba Chuckyba. Egy kisfiúnak, Andynek nagyon megtetszik a játékbolt kirakatában Chucky, amit szülei meg is vesznek neki. A kedves arcú születésnapi ajándékban… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Alex VincentAndy Barclay
Catherine HicksKaren Barclay
Brad DourifCharles Lee Ray / Chucky
Chris SarandonMike Norris
Dinah ManoffMaggie Peterson
Tommy SwerdlowJack Santos
Jack ColvinDr. Ardmore
Alan WilderMr. Criswell
Juan RamírezBabaárus
Edan GrossBarátságos Chucky (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem volt rossz film, tetszett is. Izgalmas volt, a szereplők is jók voltak. Chucky nem is volt olyan ijesztő, mint elsőre gondoltam, legalábbis nem ijesztett meg. :-D A kis gyerek cuki, csak túl erőszakos.

10 hozzászólás
Liza 

Na én lepődtem meg a legjobban, de tetszett a dolog :D Azt hittem szörnyen gagyi lesz és kicsit sem félelmetes, mert szerintem egy horror típus van, aminek esélye sincs azzá válni, az pedig a babás horror. Utóbbiban igazam volt, az este során nem fogok attól félni, hogy a régen elpakolt babáim az életemre törnek, de volt egy kellemesen kellemetlen hangulata, ami élvezhetővé tette. Kedvencem a rendőr volt, aki annak ellenére is vezetett, hogy Chucky az életére tört, kérem szépen ilyen egy vérbeli sofőr: soha meg nem állni, még ha egy gyilkos baba késsel szúrkálgat se!

Gothic01 

A figyelmemnek csak a harmadával tüntettem ki a filmet, mivel festettem és ettem is közben, de még így is jó párszor unalmas volt. Annak ellenére, hogy lényegében csak „háttérzeneként” funkcionált. Nem volt olyan értelemben botrányosan rossz, hogy idegesítsen, a javára lehet írni, hogy tudtam rajta – a logikátlanságain, az idiótaságán, a ripacskodásán – röhögni. Rengeteget. De ettől függetlenül hajmeresztőnek tartom a gondolatot, hogy valamikor ez mekkora szenzáció volt, és hogy egy csomó gyerek EZÉRT (!) nem akart többet babát kapni. Mármint… ez az egész Chucky jelenség elképesztően vicces. XD Basszus, már attól nevetnem kell, hogy gondolok rá.

Hiteltelen a sztori kivitelezése. Még egész tűrhető háttértörténetet kerekítettek neki, hogy hogyan került bele a babába a gyilkos, és hogy a már kibontott, megrongálódott csomagolású játék hogyan kerülhetett az üzletből a gyerekhez, mikor a hibás terméket ki szokták dobni. Tehát nem indult rosszul az alapozás, annak ellenére, hogy egyértelmű volt, hogy gagyi lesz. De miután Chucky akcióba lendült… Ó, egek! Valami észbontóan röhejes volt, ahogy ez az alig térdig érő műanyaghalom felnőtt embereket kaszabol le úgy, hogy nem tudnak ellene tenni semmit. Kvázi meg se próbáltak védekezni. Egy Chuckynál nagyobb gyerek nem jelent fizikai fenyegetettséget egy felnőttre, egy jóval nagyobb gyereknek könnyen eltöri egy felnőtt a karját vagy más, 8 napon túl gyógyuló sérülést tud okozni neki. De egy játékbaba kezéből nem tud kicsavarni egy kést? A karját is le tudja csavarni a törzséről simán. :P Sőt, egy az egyben szét tudja kapni puszta kézzel apró darabokra. Nem olyan masszívra gyártják ezeket, még úgy is eltörnek, ha a gyerek alapvetően vigyáz rájuk, csak figyelmetlen. Kínlódtak a megölésével hozzávetőlegesen fél órát, miközben öt perc alatt le lehetett volna szerelni. Lefogni, végtagokat lecsapni, fejet lecsapni, majd kettécsapni, aztán eltüzelni az egészet egy kukában. Ha nem lett volna annyira nevetséges, akkor a logikátlanságon, inkompetencián, alapjában vett agyatlanságon biztos, lekaparom az arcom.

A fogyasztói társadalomra vonatkozóan beékelt, finom kritika kicsit feldobta kicsit; Chucky gonoszsága lényegében egy metafora arra, ahogy a cégek a gyerekeket célba vevő, sokszor meglehetősen pofátlan marketinggel vásárlásra próbálják ösztökélni a felnőtteket. Mikor a Jófiú babák reklámjában kimondottan felszólították a közönséget, hogy „Kérd a szüleidtől!”, az jól szemléltette azt az öncélú agressziót, ami az életre kelt babában is testet öltött. A gyerek nem érti, hogy miért nem kapja meg a kért terméket, és szenved, amiért hiába vágyik rá. A felnőtt meg vagy megtehetné, hogy megveszi, csak nem veszi, mert egy önző tapló, és még kiakad a gyerekre, amiért nyaggatja vagy nem engedheti meg magának, hogy megvegye, és szenved amiatt, hogy a gyerek szenved. A rombolás elindítóját meg egyáltalán nem érdekli, milyen károkat okoz maga körül, miközben azért teper, amit akar.

OFF 1: Örülök, hogy a 2000-es években voltam gyerek, amikor már nem ilyen ocsmány babákat gyártottak.
OFF 2: Nem vagyok normális, de minden fentebb leírt sorom ellenére, arra a részre még kíváncsi vagyok, amiben Chucky becsajozik. :P

4 hozzászólás
Negative_Singularity 

Klasszikus, imádom :D Egyik általános iskolás farsangon Chuckynak öltöztem, és hódolatom eme remek filmötletnek még máig is tart.
Bármikor újra tudom nézni.

Blissenobiarella 

Hogy őszinte legyek, sokkal jobb volt, mint amit az emlékeim és az előítéleteim alapján vártam tőle. Persze gyerekként láttam és akkor marha félelmetes volt, amiből mára nem maradt semmi. Viszont el kell ismernem, hogy technikailag tényleg sokkal jobban kivitelezett, mint gondoltam. A történet persze alapvetően hülyeség, ne várjunk tőle sokat. Vannak benne jelenetek, amik elég neccesek a szereplők viselkedése szempontjából is, de azt hittem, kínszenvedés lesz végignéznem, de ennek ellenére jól szórakoztam ezalatt a röpke másfél óra alatt. Az utolsó tíz perc volt csak elhúzva, ott azért már ráuntam spoiler. De összességében nem volt olyan szörnyű. Aki egy kicsit nosztalgiázna a nyolcvanas évekből, bátran megnézheti.

snowden 

Simán el tudok képzelni a filmrendező-szakon olyasmi vizsgafeladatot, hogy „csinálj horrort egy játékbaba főszereplésével!”. Végül is Tom Holland egész jól oldotta meg, bár nyilván nem félelmetes, de egészen élvezhető stílusgyakorlat.

hankman 

Elérkezett a 2017, első filmnek valami speckót kerestem. Felnőttként már csak emlékfoszlányaim vannak erről a filmről, pár jelenet és mivel a horror maratont amúgy is tovább kívántam folytatni, Chucky baba, a jó barát kalandjai remek választásnak tűnt.

Korához mérten teljesen rendben való horror film. Adott egy rövid, ám de érzékletes felvezetés, ami megalapozza az egészet. spoiler

A jó barát, mint baba márka felvezetése is okés, még a csapból is ez folyt, persze, hogy a 6 éves Andynek is kell egy. Maga a baba alapból kicsit ijesztő, és ha én gyerek lennék sírva fakadtam volna tőle, nem hogy kelljen nekem is egy. Eleinte nem voltam lenyűgözve, mert mindenféle megkerülő technikával hol Chucky szemszögéből láttuk, ahogy mászkál, hol csak egy kéz lógott be a kamera látómezejébe, de aztán a speciális effekteket is bedobták. Tetszett, amikor a baba ide-oda rohangált, amikor gonosz fejet vágott az tényleg ocsmányul gonosz volt és korához képest szépen meg volt animálva.spoiler

A hadakozós jelenetek többsége mondjuk úgy, hogy elmegy, illetve hihető, tekintettel arra, hogy egy körülbelül térdmagasságú bábú az ellenfél, amit egy jól irányzott rúgással akár a kerítésen is át lehet küldeni. Az áldozatok általában vagy ülnek, vagy elesve a földön fekszenek, vagy éppen törékenyebb fizikumúak, szóval így nem megy át a röhejes kategóriába, de azért rezgett pár helyen a léc. spoiler

A motiváció teljes egészében és végig logikus és jól indokolt, sőt most még sikerült is izgulni a főhősökért. spoiler

spoiler

Korához mérten jó horror film, a speciális effektek rendben voltak, a küzdelmek nem fulladtak röhejes cibálásokba spoiler, a szereplők rendben voltak, a kisgyerek hitelesen alakított, a történetnek jól felvezetett alapja volt.

Near 

Újra és újra és újra. Mindig kihagyok egy-két évet és pont úgy tudom élvezni, ahogy először. …és persze első nézés óta megy a vita itthon, hogy nekem kell egy saját Chucky. De mindig leszavaznak…

Horváth_Kata

Elszoktam a horrorfilmektől, magam is tudom, de na elég para volt néhol, főleg az égett fejű Chucky… nem is félelmetes inkább olyan jáj de rossz érzésem van tőle.

kkatja

Hű, de durva volt ez anno, ezóta utálom a porcelánfejű babákat, de engesztelhetetlenül… folyton azt várom, mikor állnak fel és harapnak belém, nincs is otthon belőle egy sem. :P


Folytatása

Összehasonlítás

Gyerekjáték


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján