Farkasokkal táncoló (1990) 160

Dances with Wolves
181' · amerikai · kaland, dráma, western 12

11 díj · 8 jelölés

Tennessee-ben javában dúl a polgárháború. Dunbar hadnagy az áthelyezést választja a nyugati frontra – egy hőstett elismeréseként. Amikor megérkezik a Sedgewick erődbe, rá kell döbbennie, hogy az már régóta magányosan áll, és ő az egyetlen lakója. Hamarosan kapcsolatba kerül a sziú törzzsel,… [tovább]

Angol · Nincs

Képek 8

Szereposztás

Kevin CostnerLieutenant Dunbar
Mary McDonnellStands With A Fist / Álló Ököl
Graham GreeneKicking Bird / Vergődő Madár
Rodney A. GrantWind In His Hair / Szélfútta Haj
Floyd 'Red Crow' WestermanTen Bears / Tíz Medve
Tantoo CardinalBlack Shawl
Robert PastorelliTimmons
Charles RocketLieutenant Elgin
Maury ChaykinMajor Fambrough
Hirdetés

Kedvencelte 41

Várólistára tette 108


Kiemelt értékelések

Charityy 

Igazi western, bár nekem kicsit lassú volt. Tetszett, ahogy folyamatosan megismerkedett az indiánokkal és szépen lassan barátokká váltak.

Lunemorte 

Kevin Costner az utolsó pillanatig kelti a feszültséget ebben a fél napot kitöltő filmben. A film nagyszerű példája annak, hogy a fehér ember semmivel sem különb, mint a többi…(Bármennyire is hiszi azt). Mindig is szerettem az indiánokat, sajnálom, hogy mára már kevesen élnek.

Coralie 

Ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik Harry Potter helyett még az indiánregényeken nőttek fel. Minden nyári szünetben bújtam ezeket a könyveket, bennük éltem, szinte távoli testvéreimmé fogadtam a szereplőket. Mélyen tisztelem a kultúrájukat, ezért ez a film mindig nagyon sokat jelentett számomra. Egyike azon kevés filmeknek, amely igyekszik hitelesen bemutatni az őslakosokat, és az akkori eseményeket. A történet csodálatos, ahogy Dunbar megismeri és megérti őket, és egy nap rádöbben, hogy ők nem az ellenség, hanem éppen olyan emberek, mint ő maga, sőt jobbak, mint azok, akikhez tartoznia kellene. A szívüket nem fertőzte meg a kapzsiság, nem pusztították a természetet értelmetlenül.
Sajnos nem gondolom, hogy valaha is készülne még egy ilyen tökéletes film a témában (kivétel talán az Into the West (2005) minisorozat és a Wounded Knee-nél temessétek el a szívem (2007) film – azokat érdemes megnézni), mert egyrészt ez nagyon magasra tette a mércét, másrészt ahogy kihalnak szép lassan a maradék őslakosok, velük együtt elhal a világ igénye is, hogy megismerje a történetüket.

Blissenobiarella 

Általában hidegen hagynak az amerikai polgárháborús történetek, ezt kivéve. Mivel ez az indiánokról szól, az ő kultúrájukat hozza közelebb, ahogyan Dunbar megismeri őket. Az ember ilyenkor szívesen lenne ott és akkor… köztük… legalább egy kicsit.
Mai szemmel már kissé lassú, talán még vontatott is, úgyhogy kell egy hangulat hozzá, hogy leüljön elé az ember. De ha ez megvan, nem is fog tudni felállni.

Nehéz méltatnom a filmet – már megfigyeltem, hogy jó filmekről sokkal nehezebb írni –, egyszerűen minden tekintetben mestermű. Megérdemelt a sok díj és a világhír, de szerintem már a velem egyidősek közül is kevesen látták. (’90-ben, mikor készült, még totyogtam) Jó lenne, ha többen látnánk, mert nem csak gyönyörű, de tanulságos is.

desertangelable 

Szeretem az ilyen lassú, de felépített filmeket, csak jó időben kell, hogy elkapjanak. Szerencsére a Farkasokkal táncoló jó időben kapott el, igaz még gyerek voltam, de ahhoz már meg volt a magamhoz való esze, hogy felfogjam mi történik benne és még élvezzem is. Nagyon – nagyon fontos film és én nagyon szeretem.

darkfenriz

Costner nem a legtalpraesettebb főhős benyomását kelti, legalábbis eleinte. A bajusz „hihetetlenül jól áll", no meg a bölényes mutatványa is megmosolyogtató, amikor kapcsolatba kerül a sziúkkal.
Egyébiránt remekül ábrázolja a korabeli indiánok és fehérek kapcsolatát, a törzsek közötti párharcokat, de a törzsön belüli hatalmas összetartó erőt és a természet tiszteletét.
Kapcás (farkas) és Sisqo (paripa) is nagyon aranyos, sajnos a végzetük eléri őket.
Végre egy film, ami nem a fehéreket dicsőíti, hanem az indiánok oldaláról is bemutatja, hogy miket kellett átélniük ősi területeik elvesztésekor.

Röfipingvin

Nem zseniális annyira, mint a könyv, de azért meg tudom nézni egy párszor.

2 hozzászólás
carragher 

Jó volt ez a film. Jó volt látni ,hogy nem mindig az Indiánok a rosszak hanem a fehér ember is lehet rossz. Azért kíváncsi lennék a 4 órás változatba mit tudtak még bele tenni.

piciszusz 

Kihívás miatt végigszenvedett film (http://snitt.hu/kihivasok/filmes-kivihas-2016). El se tudom mondani mikor untam ennyire filmet utoljára. Bevallom néha oda se figyeltem, nekem ez tipik olyan film, amin el lehet aludni és duruzsol a háttérben.

Attila_Saw

Érdekes volt. Jó volt végig kísérni Farkasokkal táncoló gondolatait a film során, illetve hogyan alakul ki az indiánokkal való viszony. A 2 csillag levonás azért jár, mert az elejét rettentő unalmasnak találtam, míg nem bukkantak fel az indiánok és túl hosszúnak találtam a filmet. Nem bírtam egy ültében végig nézni. A spoiler vérzik a szívem.


Népszerű idézetek

[névtelen]

John Dunbar (sziú nyelven, a lovaskatonáknak): A nevem Farkasokkal Táncoló. Nincs mit mondanom nektek. Nem vagytok rá méltók.

[névtelen]

John Dunbar: Sosem tudtam igazán, ki is volt John Dunbar. Talán mert ez a név önmagában nem jelent semmit. De amikor mindenki a sziú nevemen szólított újra és újra, akkor tudtam életemben először, hogy ki is vagyok valójában.

[névtelen]

Kavarogtak bennem az érzések. Ilyen csatában még sosem vettem részt. Itt nem voltak homályos politikai célok. Nem területért, nem kincsekért, nem emberek felszabadításáért folyt a harc. Azért küzdöttünk, hogy megvédjük téli élelemtartalékainkat, megóvjuk asszonyainkat, gyermekeinket, szeretteinket.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján