Farkasbőrben / Farkasok között (2015–2015) 10

Wolf Hall
360' · angol · dráma, történelmi, minisorozat
6 rész (epizódhossz: 60')

1 díj · 2 jelölés

Anglia az 1520-as években közel áll a teljes káoszhoz. VIII. Henriknek nincs fiúörököse, ezért ha a király meghal, az ország tönkremehet az örökösödésért folyó polgárháborúban. Henrik azt akarja, hogy semmisítsék meg korábbi, 20 évvel ezelőtt kötött házasságát, hogy feleségül vehesse Boleyn… [tovább]

angol

Képek 15

Szereposztás

Mark RylanceThomas Cromwell
Damian LewisVIII. Henrik
Claire FoyBoleyn Anna
Thomas Brodie-SangsterRafe Sadler
Joss PorterRichard Cromwell
Bernard HillNorfolk hercege
Hannah SteeleMary Shelton
Jessica RaineJane Rochford
Edward HolcroftGeorge Boleyn
Tom HollandGregory Cromwell

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

piciszusz 

Tetszett is, meg nem is. Nagyon jól összeválogatták a szereplőket, annyira ember szagú volt az egész, mert tényleg el tudtam róluk képzelni, hogy akkor éltek ((nem volt ez a hollywood-i maszlag érzet, amit mostanában mindenhol érzek, hogy minden szereplőnek szépnek/jóképűnek kell lennie, pl. a Tudoroknál (amit mellesleg imádok)).
A jelmezek kicsit low budget-esre sikerültek, a zene baromira idegesített, a sztori pedig csak arra az időszakra fókuszál, amikor Anna bejött a képbe, viszont végig azt éreztem, hogy Cromwell a főszereplő.

2 hozzászólás
Riccah 

Az angol középkort, mint témát általában szeretni szoktam, ezt a korszakot meg különösen élvezem figyelemmel kísérni, akár politikáról van szó, akár udvari intrikáról vagy szokásról, bár az előbbi kört jobban szívelem.

Nekem szimpatikus volt a szereplőválasztás, tetszett Cromwell karakterfejlődésének ábrázolása, a belső vívódások megjelenítése, majd azok háttérbe szorulása. VIII. Henrik egész vonzóvá vált Damian Lewis személyében, Boleyn Anna gyönyörűvé lett, mint Claire Foy, nekem Charity Wakefield, mint Mária picit furcsa választás volt, gyönyörű nő, de valahogy túl könnyed volt a sorstragédiája mellett ebben a darabban. Mindenesetre egy más szemszögből is körbejárhattuk ezt az érát, Cromwell pedig figyelemreméltó személyiség volt minden jótettével és bűnével együtt. Örülök, hogy megnéztem. A könyveket nem olvastam, de tervezem a fent említettek okán. :-)

LooneyLuna23

Tartottam tőle, hogy felszínes történelmi tudásom hátráltatni fog a történet megértésében, utólag viszont úgy gondolom, anélkül is érthető és élvezhető a sorozat, hogy tisztában lennél minden egyes eseménnyel vagy személlyel, a lényeges dolgokat úgyis elmondják róluk. Érdekes megoldás volt, hogy zárt terekben zajló információcserék során bontakozott ki a történet, azonban a részletgazdagon megírt dialógusoknak köszönhetően nem is hiányoltam, hogy némelyik történésről csak hallottunk, de nem láthattuk. A királyi udvart jellemző intrikák, összeesküvések mellett a korban uralkodó vallási ellentétek és politikai játszmák is nagy szerephez jutottak, mindezek középpontjában pedig ott állt Thomas Cromwell, akiről először nem gondoltam volna, hogy ő lesz a tulajdonképpeni főszereplő. Betekintést nyerhettünk a múltjába, történésekbe, amik formálták a személyiségét, a jelenben pedig megfigyelhettük, milyen ravasz észjárással lavíroz a király ellenfelei és támogatói között. A csendes, magába zárkózó, de folyamatosan terveket szövögető férfit Mark Rylance visszafogott zsenialitással játszotta el, a karakter szemlélődései sokszor többet mondtak, mint amikor ténylegesen beszélt. Cromwellhez hasonlóan fontos szereplő volt Boleyn Anna, akit ellentmondásos viselkedése ellenére sem tudtam utálni, köszönhetően Claire Foy letisztult alakításának, aki képes volt a makacs, olykor kegyetlen nő sebezhetőségét, félelmét is megjeleníteni. Kicsit talán a sztori felépítése is tette, hogy VIII. Henrik nem túl izgalmas figuraként tűnt fel eme két ember mellett. Egy 16. századi sorozatról lévén szó, a korhű atmoszféra megteremtése elengedhetetlen volt a sorozat hitelességéhez; a berendezések, a ruhák és a zene nagyban hozzájárultak, hogy teljesen a korszak hatása alá kerüljek.
Eddig nem érdeklődtem különösebben a történelmi sorozatok iránt, azonban a Farkasbőrben lassú, részletekbe menő történetvezetése, pazarul összeválogatott színészgárdája és lenyűgöző látványterve elérte, hogy megváltoztassam a hozzáállásomat.

Kicsit bővebben a blogomon:
https://lunathelooney.blogspot.com/2019/02/mini-sorozat…

Ms_Mississippi

Na ez igen, ez az igazi adaptáció! (figyelmeztetés: nagyon a könyv függvényében értékeltem és azt is már nagyon szerettem)
Tökéletesen átemelték a könyvek hangulatát, a karaktereket, a legjellegzetesebb párbeszédeket és pillanatokat.
A ruhák szépek, a zene pedig egyszerűen fantasztikus. A színészek nagyon tetszettek
Mark Gatisst, Charity Wakefieldet és Claire Foyt emelném ki, mintha csak a lapokról léptek volna ki. Mark Rylance és Bernard Hill volt egy kicsit fura nekem, nem volt baj az alakításukkal, de valahogy alkatilag nem a legjobb választás volt egyikőjük sem.
Rylance túl vékony, túl finom, túl szomorú az arca, inkább egy nemes ember mint a kovács fiáé, akit mindenki gyilkosnak néz. Hill meg nem éppen vékony, pedig valahogy az hozzáadott a könyvben a figurához, hogy Norfolk csak csont és bőr, állandóan mászkál, csörög-zörög, paranoiás.

De igazából ezek kis problémák, alapvetően nagyon tetszett. spoiler


Népszerű idézetek

[névtelen]

Anne Boleyn: I was always desired. But now I'm valued, you see? And that's different.

(1x3 Anna Regina)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján