Hollow Crown – Koronák harca (2012–2016) 24

The Hollow Crown
angol · dráma, történelmi, minisorozat
7 rész (epizódhossz: 120')

1 díj · 1 jelölés

A BBC nagy szabású minisorozata, amely sorra dolgozza fel William Shakespeare királydrámáit korhűen és monumentálisan, a főbb szerepekben pedig Anglia legismertebb színészei fordulnak meg.

angol

Képek 125

Szereposztás

Ben WhishawKing Richard
Jeremy IronsHenry IV
Tom HiddlestonPrince Hal / Henry V
Simon Russell BealeFalstaff
James LaurensonWestmoreland
Tom GeorgesonBardolph
Julie WaltersMistress Quickly
Anton LesserExeter
Rory KinnearBolingbroke
Clémence PoésyIsabella királyné

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 192


Kiemelt értékelések

LeaIris2001

Az első részben elég nagyot csalódtam, ami azt illeti, de azután az első évadot végig élveztem. Ezután következett a második turnus, VI. Henrikkel, és barátaival, akik szintén elszórakoztattak egy darabig, azonban az utolsó rész már nem élveztem annyira. Azért azt megjegyezném, hogy Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Benedict Cumberbatch színészi kvalitása meglehetősen sokat dobott a dolgon, de Tom Sturridge és Ben Whishaw kifejezetten borzalmasak voltak, habár itt mondjuk nem feltétlenül az alakításukat kritizálom, egész egyszerűen volt valami ellenszenves bennük, amitől borsódzott a hátam.
Kicsit soknak tartottam a két órás részeket, mert rengeteg olyan időintervallumot tudnék megnevezni a részek alatt, mikor konkrétan csak unatkoztam. Ugyebár nem mindig lehet fenntartani az érdeklődést, van hogy lankad az izgalom… Ennek ellenére megkedveltem a sorozatot, és egy kicsit közelebb hozta hozzám a töriórán tanultakat, amikért meg így érettségi előtt kifejezetten hálás vagyok. :D

StarSpangledGirl 

Sose voltam nagy Shakespeare-rajongó. Vannak drámái, amiket nagyon szeretek, vannak viszont olyanok is, amiket nagyon nem, ezért egészében véve Lándzsarázó Vili bácsi művei sosem tudtak annyira elvarázsolni, amennyire tehették volna. Van viszont egy barátnőm, aki nagyon szereti Vili bácsi meséit, ezért vele közösen (értsd: videochat útján :D) fogtam neki ennek a sorozatnak, és mennyire jó ötlet volt! Végre profitáltam valamit a karanténból. :D
Hol is kezdjem? Az az igazság, hogy bár voltak gyengébb pillanatai a sorozatnak, összességében véve mégis annyira magával ragadott az egész, hogy nagyon nehéz elfogulatlanul nyilatkozni. Azért igyekszem.
Sokat gondolkodtam, hogy hogyan raknám sorba a részeket, de ez nehezebb, mint gondoltam. A leggyengébb epizódnak mindenképpen az első évad utolsó részét, a Henry V-et tartom. Sajnos Tom Hiddleston se tudta kihúzni szegény Halt az unalom mocsarából; mivel nem volt valódi konfliktus, ezét nem is volt miért izgulni és/vagy min gondolkodni. Az is biztos, hogy azon maroknyi emberek közé tartozom, akiknek a legelső rész, a Richard II a kedvence. Foggal-körömmel-pajzzsal-karddal-íjjal-nyíllal-buzogánnyal védem ezt az epizódot, mert szerintem sokkal összetettebb és érdekesebb, mint amilyennek tűnik; még két héttel a megnézése után is gondolkodom rajta. Azoknak pedig, akik azt kérdezik, miért ezzel és nem a Henry IV-tal kezdődött a sorozat, azt tudom mondani, hogy egyrészt azért, mert Shakespeare Henryadjának ez az első része, hiszen a tárgyalt királyok közül ő uralkodott legkorábban (I know, shocker :D), másrészt pedig az összes többi részben is folyamatosan visszautalnak a Ricsi 2 cselekményére; ennek oka, amennyire tudom, hogy mivel Richard II nem volt kedvelt uralkodó, Shakespeare idejében divatos volt őt okolni a Rózsák háborújáért (amit nem egészen értek, de hát csókolgatni kellett azt a Tudor hátsót, I guess :D). Ennek köszönhetőek a még jóval később játszódó epizódokban is itt-ott felbukkanó utalgatások Richardra.
Mivel összeverbuválták a brit színészelit egy jelentős részét, így természetesen az alakításokra sem lehet panasz, sőt. Aki mégis a legjobban kiemelkedett számomra a kisujjból kirázott 10/10-es performanszok közül, az Ben Whishaw (valószínűleg némi elfogultság is beszél belőlem, de sajnos nem tudok mit kezdeni vele :') ) és Benedict Cumberbatch volt, bár azt hozzátenném, hogy ők játszották talán a két leghálásabb főszerepet: ilyen szokatlan (tudom, nagyon finoman fogalmazok :D) karakterekből szerintem sokkal többet ki lehet hozni a vásznon, mint egy háborús hősből, vagy egy babaként megkoronázott szerencsétlen tinédzserből.
A setting csodaszép volt mindenhol, gyengém a szereplők passzolása a környezetükhöz, itt pedig ebből nem volt hiány. Mindegyik uralkodónak megvolt a saját színe és stílusa, így nagyon könnyű volt elkülöníteni őket, illetve a róluk szóló darabokat. Ugyanez igaz a zenére is, csodálatos volt, nem hiába lett díjnyertes.
Gondolataimat lezárva azt hiszem, kijelenthetem, hogy kilóra megvett magának a BBC már megint, a The Hollow Crown elfoglalta méltó helyét a kedvenceim között, így igazából bárkinek szívesen ajánlom ezt a sorozatot. Még ha nem is Lándzsarázó úr legjobb darabjairól van szó, az adaptációk mindenképp minőségiek és megérnek egy kukkantást. :)

art3mis

Sajnálom, hogy pont az első epizóddal kezdték nem mintha lehetne mással kezdeni, de amennyire az unalmas volt, nem lepne meg, ha sokaknak nem lenne kedve folytatni a sorozatot. Pedig a többi rész mérföldekkel jobb *.* A színészek, a díszletek, néha a zene is nagyon jó, és az első részben is voltak élvezhető jelenetek, csak számomra sajnos több volt a halálosan unalmas, ráadásul a két óra húsz perces hossza is elég ijesztő, főleg, amikor épp már fél órája nem történik semmi… Egyértelműen a második és a harmadik rész volt a kedvencem, sokkal eseménydúsabb, pörgősebb volt, érdekes karakterekkel és hát Tom Hiddlestonnal, na :D, és néha még nevetni is lehetett rajta. A negyedik sem volt rossz (meglepően gyorsan elment az 2+ óra), bár magában a történetben én nem találtam semmi különösen érdekeset spoiler.
Viszont nem olvastam Shakespeare egyetlen királydrámáját se, és jó így megismerkedni velük egy kicsit, biztosan megnézem a további részeket is valamikor :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riccah 

– Te is tartozol Istennek egy halállal.
– De még nem esedékes. Nem kellemes határidő előtt fizetni.

Rahenys 

Sir John Falstaff: Jó hajlamom van az erkölcsre, mint egy nemesnek, elég erkölcsös vagyok. Keveset szitkozódom, hetente csak hétszer kockázom. Bordélyházba alig teszem be a lábamat…negyed órácskára. Kölcsöneimet megfizetem, háromszor, négyszer, gátakkal teli, erkölcsös volt életem. Most nincs se jó erkölcsöm, se életem.

2. rész – Henry IV - Part 1
Riccah 

Miért legyek túlfizetésben annál, aki fel sem szólított? De hát nem erről van szó, a becsület ösztökél. De hátha a becsület agyonösztökél. Akkor mi lesz?
Lehet becsülettel pótolni egy lábat? Nem. És egy kart? Nem. Vagy enyhíteni egy seb fájdalmát? Nem. Akkor hát a becsület nem ért a sebészethez? Nem.
Mi a becsület? Egy szó. És mi ez a szó, ez a becsület? Levegő. Ez tiszta számvetés.
És kié ez a becsület? Aki szerdán meghalt. És érzi azt? Nem. Hát hallja? Nem. Akkor hát nem érzékelhető? A halottnak nem.
Akkor hát az élőkkel együtt él? Nem. Miért? Mert a rágalom nem szenvedheti.
Akkor hát én nem kérek belőle. A becsület csak festett halotti címer. És ezzel véget ér az én katekizmusom.


Hasonló filmek címkék alapján