Esküvő után (2006) 55

After the Wedding · Efter brylluppet
120' · svéd, dán · dráma 12

0 díj · 3 jelölés

Jacob egy indiai árvaházban dolgozó idealista. Annak ellenére, hogy dán állampolgár, már 20 éve nem járt Dániában. De az árvaháznak pénzre van szüksége. Jorgen, dán üzletember, felajánl egy nagyobb összeget, egy feltétellel: Jacobnak Dániába kell mennie, hogy aláírja a szerződést. Hogy, hogy… [tovább]

angol, dán

Képek 2

Szereposztás

Mads MikkelsenJacob Pederson
Rolf LassgårdJørgen Lennart Hannson
Stine Fischer ChristensenAnna Hannson
Sidse Babett KnudsenHelene
Christian TafdrupChristian
Neel RønholtMille
Ida DwingerAnnette

Kedvencelte 8

Várólistára tette 89


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ha lehet még fokozni a szétrepülést, akkor ez végülis végleg atomjaimra szedett szét és szórt szét a szélben, mindenfelé. Pont így is érzem magam: szárnyakkal, repülve valamerre és a legérdekesebb az egészben, hogy ez a film a szörnyen lecspuaszított, vegytiszta életesszenciával operál. „Nem akarok meghalni”.
Micsoda építkezésnek lehetünk szemtanúi?! Kezdve a távoli országtól, a zsúfoltnak számító európai létezésig, ahol, szempillantás alatt, az emberi sokasággal szembejönnek velünk a gondok, s addig növekednek, amíg csak padlóra kerülünk, egyszer, kétszer, s még hányszor egymásután? És akárhogy erőlködünk, embernek maradni, mindig lesz, ami ütve-rúgva visszakényszerít jó mélyre, de minimum vízszintbe. Erre a filmre nagyon sokáig fogok még emlékezni, nemcsak azért, mert az első fél órát követően már teljesen átszellemülve, más emberként néztem, de azért is, mert ha bárki kérdezné, hogy kell filmet csinálni igazán, akkor megtaláltam a kérdésre a megoldást. Így.
Kihagyhatatlan és nagyon szívbemarkoló, maradandó sérüléset maga mögött hagyó, rendkívül szuggesztív alkotás.

nola

Azt hiszem, a legnehezebb dolog lehet egy hétköznapi történetet hatásosan, de mégsem hatásvadász módon bemutatni. Ennek a filmnek sikerült.
Mads Mikkelsenről tudtam, hogy zseniális színész, részben miatta is választottam ezt a filmet, de azt kell mondjam, Rolf Lassgård játéka mégis mindent vitt. A vége felé minden egyes jelenete porrá zúzott.
Szinte tökéletes alkotás. Szinte. Mert értem én, hogy Dogma-film, de nem tudom megbocsátani a kézikamerát, főleg nem a forgásokat. Bármilyen művészi megfontolás is legyen mögötte, én sajnos tengeri beteg vagyok tőle, és a szédülés, émelygés eléggé megnehezíti a film élvezetét.
De hogy érzékeltessem, mennyire lenyűgözött, ennek ellenére 10 csillagot kap tőlem.

eNNBeus 

Fantasztikus film, kedvem támadt tőle embernek lenni. Felemelő, de nem giccsesen, csöpögősen, hanem annyira emberien hogy meghasadtam tőle. Minden pillantás, mozdulat, pillanatkép a helyén volt. Nem gondoltam volna.

csokidani 

Fu, megcsavarja az embert.
Nagyon erzelmes es emberi film.
Remek alkotas kivalo alakitasokkal.
Bravo.

Emerson 

Ez nem nyert Oscart?!? Mit tudtak a németek, amit Biers nem? No mindegy, így is 100%-os volt (eleve Sigur Ross-szal kezdődött). Az esküvővel viszont beindult, amihez Biers annyira ért: tapossunk bele az ember lelkivilágába, zúzzuk szét, amije van, semmisítsük meg, tegyük tönkre… aztán adjunk egy kis örömet, hogy fellélegezhessen, majd vegyük el tőle azt az örömet. Life is sucks. Akárhonnan is nézzük. A film 80. percénél kezdtem kicsit pánikolni, mert nagyon kiszámíthatóvá vált a történet, de végül ezt is profin megoldották. Végre valaki levágott egy hisztit, hogy márpedig ő nem akar meghalni. Bocsánat, de nekem már herótom van, hogy a sok filmbeli haldokló hősiesen várja a végzetét (ha épp csatamezőn lenne, akkor oké, egyébként meg pff…)
A DVD verziót szerencsére ellátták minden földi jóval, a törölt jelenetek közt viszont volt egy olyan, amit szívesen láttam volna a filmben és szerintem bűn volt kihagyni. Biers az interjúban viszont megmagyarázta, hogy bár nagyon erős jelenet volt „az már túl sok lett volna”. Végül is igaza van, így is eléggé megtépázta a nézők lelkivilágát…

madárka

A legegyszerűbb történet, ami amerikai filmek esetén biztos, hogy nem érint meg. De ennek a filmnek a hangulata, az atmoszféra, Mads Mikkelsen alakítása olyan nyomasztó és mély nyomot hagyott bennem, hogy napokig csak kóvályogtam utána. Többször nézős lenne, csak bírja az ember újra…

Non

Fhu, de nem könnyű film ez. Borzasztóan összetett, és elgondolkodtató. Megint lesz min kattogni egy hétig.

ypszilon

Nagyon különleges hangulatot teremtett ez az india-dánia felállás, Madsnek meg nagyon jól áll a dráma (egyebek mellett persze, de ez különösen). Viszonylag pörgős film, tele életszerű pillanatokkal és hát a vége az kellőképpen nyomot hagyott rajtam, amit el is várok a zsánertől. A színészek is szuperek voltak, mindent elhittem.


Hasonló filmek címkék alapján