Ember a Holdon (1999) 76

Man on the Moon
118' · japán, amerikai, angol, német · dráma, vígjáték, életrajzi

1 díj · 1 jelölés

Milos Forman filmje Andy Kaufman amerikai komikus életét mutatja be Great Neck-ben (Long Island) töltött gyermekkorától – amikor „láthatatlan” közönség előtt lépett fel –, egészen a tüdőrák egy ritka fajtája okozta haláláig. A film második része Kaufman pályafutásának kudarcairól szól, arról az… [tovább]

Képek 2

Szereposztás

Jim CarreyAndy Kaufman / Tony Clifton
Danny DeVitoGeorge Shapiro
Courtney LoveLynn
Paul GiamattiBob Zmuda
Gerry BeckerStanley Kaufman - Andy apja
Greyson Erik Pendryfiatal Michael Kaufman
Bobby Boriellofiatal Andy Kaufman
Michael KellyMichael Kaufman
Michael VillaniMerv Griffin
Jerry Lawlerönmaga

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 61


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Megkapó film egy különleges előadóművész munkájáról, életéről. Bevallom, korábban nem hallottam Andy Kaufmanról, de most utána is olvastam, és megnéztem néhány performanszát, ami youtube-on is elérhető. Azokat elnézve, hozzátéve a filmben látottakat, és még amiket olvasni lehet róla, zseniális egy pacák lehetett – bár a maga idejében valószínűleg én sem lettem volna vevő rá.
Jim Carrey nagyot alakít Kaufmanként. Szeretem, amikor Carrey komoly szerepekre vállalkozik, és ez is az, még ha csak félig-meddig is. Igazán brilliáns, és DeVitot is jól esett látni, különösen Balázs Péter hangjával, ami elsőre szokatlan, de egyébként jó párosítás. Viszont Courtney Love-tól én viszketést kapok (FÚJ), ő nagyon nem kellett volna ide.
Aki szereti az életrajzi filmeket, ezt ne hagyja ki, szerintem érdekes darab. Csak tudni kell, hogy mit várjunk tőle, mert Jim Carrey ide vagy oda, ez nem egy vicces film. (Csak néha)

És még két dolog, amit muszáj leírnom:
spoiler
spoiler

Tamás

Jim Carrey igazi virtuóz színészállat, itt pedig tobzódhatott a különböző szerepekben, jó volt nézni. Kaufman szellemiségét és hatását a közönségére ez a film tökéletesen átélhetővé teszi, befogadói oldalról. Ami engem visszatart az ömlengéstől az maga a film tartalma, Andy Kaufman személye, akire épül az egész. Nem akar megnevettetni, így a film is csak néhol vicces, viszont olyan sok csavart rejteget magában, hogy sok thriller megirigyelné. A dráma például konkrétan nem működik egy ilyen azonosulhatatlan, megbízhatatlan karakterrel. Amiben ez a film csillagos ötös, az a néző összezavarása és elbizonytalanítása. Nem igazán tudtam mit kéne éreznem, gondolnom vagy elhinnem. Ebben nagyon ott van. Tanulságos élmény, de nem feltétlen szórakoztató, ajánlom mindenkinek aki nagyon ráér. :D

Tina98 

Még mindig nem értem, hogy hogyhogy nem hallottam erről a filmről eddig. Pedig nagyon szeretem Jim Carrey-t. Itt bebizonyította hogy komolyabb szerepeket is eltud játszani. Kaufman meg egy zseni volt (a maga módján) :D

Ms_Mississippi

Jim Carrey itt nagyot villantott! Azt hiszem ennél a szerepnél jobbat nem is lehetne kitalálni neki. Andy Kaufman egy eléggé elvetemült figura, sok furcsa manírral, még sem az a tipikus vicces karakter. A legtöbb Jim Carrey karakterrel ellentétben egyáltalán nem buta, sőt néhol zseniális észjárású figura.
És tele van meglepetésekkel, bár a műsorai nem annyira tetszettek.
Nekem az elején az Elvis imitálás felépítése és a Nagy Gatsbys előadás volt igazán vicces, a többi mint műsor gyenge volt. Persze Andy célja nem a szórakoztatás volt, hanem a reakció kiváltás, amihez tényleg remekül értett.

Összességében egy kedves film, szívhez szóló véggel.

TribeBubu 

Ha hitelesen mutatja be Andy Kaufman életét ez a film, akkor a pasas egy zseni volt (vagy talán még mindig az.) Senki más nem tudta és valószínűleg nem is fogja így szívatni a birka közönséget. Igaz, párszor rájárt emiatt a rúd, de szerintem a hullámvölgyekben eltöltött idő minden percét élvezte.
Egy ilyen érdekes figuráról hálás dolog filmet készíteni, és ha az életrajzi filmek egyik legnagyobb mesterének, Milos Formannak a dolga leforgatni azt, igazi gyöngyszem az eredmény.
Viszont a befejezést nem egészen értem. Talán ezzel az érdekes csavarral akartak a készítők tisztelegni az előadóművész csavaros élettörténete előtt.
Az pedig érdekes, hogy vígjátékként is kezelik, (sőt, a megjelenésekor, valószínűleg Jim Carrey miatt, csakis ebbe a műfajba sorolták be,) pedig ez egy nagyon komoly, sokkoló és szomorú film.

LukeSkywalker 

Igen, Jim Carrey nem Oscar-díjas. Hát persze hogy nem.

Popovicsp87 

Nem ismerem Andy Kaufman munkásságát, de a film nagyon jól mutatta be a munkásságát.
Minden humoristánál lehetnek hullámvölgyek, és Andy néha olyat is bevállalt, amit más már nem mert volna.
Jim Carrey nagyon jól alakít, jól állnak neki a komolyabb szerepek is.

Riccah 

Megrendítő és elgondolkodtató. Eleinte idegesítőnek találtam, de azután a bűvkörébe kerültem. Ez egy zseni. Tényleg az. Olyan ügyesen hívja fel a hibáimra a figyelmet, hogy egészen elszégyelleném magam, de valahogy inkább mégis töprenkedővé tesz… Meglepő egy figura.
Végig őt néztem és mégis észrevétlenül pöckölt orrhegyen. Kedvelem. :-)

Horváth_Evelyn 

Nagyon tetszett, bár egy-két helyen kicsit sok volt. Az REM zenéjét pedig imádom.


Népszerű idézetek

Basset 

– Is there a secret to being funny?
– Yes, silence.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján