Dogma (View Askewniverse 4.) (1999) 233

A mennyből kitiltott két angyal, Loki és Bartleby talál egy kiskaput, hogy visszajuthasson az Égbe, csak ennek az a kellemetlen mellékhatása, hogy az emberiség kipusztul. Két botcsinálta próféta, Jay és Néma Bob, a szép Bethany – aki mindeddig nem is sejtette, hogy Jézus oldalági leszármazottja… [tovább]

angol

Képek 6

Szereposztás

Ben AffleckBartleby / Barry
Matt DamonLoki / Larry
Linda FiorentinoBethany Sloane
Salma HayekSerendipity
Jason LeeAzrael
Jason MewesJay
Kevin SmithNéma Bob
Alan RickmanMetatron
Chris RockRufus
George CarlinGlick

További szereplők

Kedvencelte 70

Várólistára tette 113


Kiemelt értékelések

Izolda

Szerintem ez nagyon-nagyon vicces volt. A plébániánkon láttam. A papunk röhögött a leghangosabban.

Ascyra 

Mindketten felnőttünk (tesó és én is), amikor ezt a filmet elkezdtük atomjaira szedni. Mindkettőnknek voltak bevált mondatai, amit mindenáron rá próbáltunk erőltetni a körülöttünk levőre, így is hirdetve a Dogma igéjét. Mert ezt a filmet nem lehet nem szeretni, nem lehet elmenni mellette és nem lehet nem értékelni – vagy így, vagy úgy. Ottmaradós, nem csak nyomokban, de simán függőséget is tud okozni. Eltalált szereplőgárda, nagyszerű színészekkel, még nagyszerűbb alakításokkal, emlékezetes szerepekkel és karakterekkel. Sokszereplős, de mégis mindegyikük arca/hangja/karaktere beléd ég és pontosan tudod, már egyszeri nézés után is, hogy ki kicsoda és mit mondott. A Dogma az a film, amit leülsz barátoddal, anyukáddal, egy vadidegennel, első szerelemmel vagy az exeddel megnézni és utána lesz miről beszélgetned vele – nem túlzok, akár órák hosszát is, megoldja, hogy ne ülj kukán a kávéd fölött, szemközt valakivel. Simán randifilm is lehetett volna, de ahhoz viszont túl komoly: muszáj vele foglalkozni, akkor is, ha álcázottan, de óriási baromság. Első blikkre. Ahogy aztán telik az idő a megnéztét követően, az agyad megtalálja a szimbolikát, elkezdi kiagyalni a miérteket, majd a saját kérdéseidre elkezdi keresni a választ. (Zseniális egy gépezet nem?)
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam. Alanis Morissette-ért és a karakteréért (!!! – aki látta, tudja mit jelent a !!! :D) pedig örök szerelem is marad. Újra-ezerszernézős.
Alan Rickmant pedig nyugosztalja az én Istenem/Istennőm, mert nagyon szerettem, ebben a szerepében a legjobban.

6 hozzászólás
bonnie9 

Van itt minden, ki amit akar, mindenki kedvére csemegézhet a mennytől a pokolig, közbeiktatva a Földet. Ez igaz a megformált alakoktól a szereplőgárdán át a humorig mindenre.
Metatron könnyed és elegáns humora elvarázsol, közben meg eljutunk Jay és Néma Bob spoiler alpáriságáig, mégsem érezhető törés vagy disszonancia. A vígságot olykor feldúlják brutális jelenetekkel, pont megfelelő időben megtörve a mosolyt vagy a dermedtséget, megintcsak működött a kettősség. Affleck és Damon párosa itt még fiatalon kifejezetten üdítő, amit napjainkban utálok bennük, annak szikráját sem látom, ellenben valóban jó színészi játékot igen. Sosem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de Damont (Lokit) kifejezetten megsajnáltam a végére.
Nem értek egyet azzal, aki szerint ez a film a vallás megcsúfolása (de elfogadom az enyémtől különböző véleményét). Szerintem kellően nyitott szívvel és elmével más is eljut oda, ahova én, hogy a végére „van pár jó gondolatom”. :)
Amúgy a széles szereppaletta engem utánaolvasásra ösztönzött a témát illetően.

Még egy fontos, ám totál személyes – ergo másoknak lényegtelen – megjegyzés magamnak: Rickmanbe képtelenség nem beleszeretni ebben a néhány jelenetében, és jééé milyen szép keze van a végén, mikor szétnyitja a tenyerét spoiler.

7 hozzászólás
Kemiviki 

Tökéletes társadalom kritika szórakoztató köntösbe burkolva. Imádom Pedig nem vagyok oda az alpári humorért, de itt még az is ütött.
Ben Affleck és Matt Damon párosát imádtam, milyen cukik és fiatalok voltak akkor még.
Alan Rickman utolsó jelenetéért pedig oda vagyok, annyira szép.
Nem is értem, miért nem kerül le többször a polcról. ( De tudom mi a hiba, hogy nincs mindenre időm. )

lilla_csanyi

Az egyetlen film az eddig látottak közül, ami mer némi iróniával fordulni a vallások felé, és mégsem sértő, hanem őszinte és vicces. A kakadémont mondjuk kihagyhatták volna belőle.

1 hozzászólás
Szeszj 

Nagyon tanulságos és nagyon vicces film, az már biztos, izgalmas is és közben alpári ami nagyon jót tesz a filmnek, én nagyon szeretem, ez az egyik kedvenc Kevin Smith-es filmem! Értékelés: Történet:5/5* A történet nagyon jó, mert fontos vallási gondolatokat is mutat be a filmben, de közben meg nagyon vicces is, főleg mikor ott vannak a bárban és Bob lefúlja a szörnyet! :D :D Szereplők:5/5* Mindenki nagyon jó volt benne, imádtam Ben Afflecket és Matt Damont is, de a legjobbak a Rufus, Metatron és persze Jay és Néma Bob! :D :D Zene:5/5* Ebben is voltak jók, az egyik jó mikor Loki a Mosby-nál berakja a kazettát! :D Vége:5/5* A legjobb! :D összegzés:10/10* Nagyon jó film és többször nézős, az már biztos! :D

hankman 

Krisztus haver, mi?
Így kicsűrni-csavarni a vallási témát, belevonni apostolt, prófétát, angyalokat, démonokat tényleg jó alapötlet volt. Néhol kicsit jobban belement a téma boncolgatásába, mint én követni tudtam volna, de legalább egy kis plusz tárgyi tudásra tettem szert, mint „laikus”. Szóval szórakoztatott és egyszerre művelt.
A szereposztás Alan „Piton” Rickman, mint isten hangja és Chris Rock feka 14. apostol nagyon ellett találva.
A sz@r démon kicsit sok volt már nekem, azt kihagyhatták volna, de a többi jó volt így.
Teljesen jó meglátás a film írói részéről, hogy a hitet a pohár és a víz párhuzamával magyarázták. Nagyobb poharat nehezebb megtölteni.

szolykahajni

Már a szereposztás 10/10. Ki más lehetne Isten hangja? :P

Jeffi

Krisztus Haver!! :D
(Metatront akkor sem lehet überelni!) :D


Népszerű idézetek

jancsibohi 

Bethany: Nézze, vigyen, amit akar, csak ne erőszakoljon meg!
Metatron: Ó, hagyd már ezt a hülyeséget! Akkor se tudnálak, ha akarnálak! „Az” nincs az angyaloknak!… Látod? Anatómiai nonszensz vagyok, mint egy játékbaba… Na tedd magad hasznossá, add ide a törölközőt!… Ti alantas lények olyan arrogánsak vagytok, azt hiszitek mindenki csak a bugyitokba akar nyúlni.
Bethany: Te mi vagy?
Metatron: Mérges vagyok, ha nem látnád! Mindenkinek, aki csak belép a szobádba poroltóval fojtod el a lángolását? Nem csoda, hogy egyedül élsz!… Na, idefigyelj!… Mint azt már mondtam – a tűzoltásos nagyjeleneted előtt – ÉN VAGYOK A METATRON!… Ne mondd, hogy nem kapiskálod ezt a nevet!… Ti, emberek!… Ha valami nincs megfilmesítve, azt nem is érdemes tudni? Mi?… Egy szeráf vagyok… Az angyalok legmagasabb kara!… Azt tudod, hogy mi az angyal, ugye?… Metatron, a Mindenható hangja. Minden dokumentált esetben, amikor valaki azt állítja, beszélt az Úrral, velem beszélt. Jobban mondva, magában beszélt…
Bethany: Miért nem maga az Úr beszél?
Metatron: Örülök, hogy bekapcsolódsz a beszélgetésbe. Válaszom: az emberi lények sem szervileg sem lélektanilag nem alkalmasak arra, hogy elviseljék az Úr Igaz Hangjának erejét. Ha meghallanád, beszakadna a fejed, a szíved szétrobbanna a mellkasodban… öt Ádám ment rá, mire rájöttünk erre…
Bethany: És honnan tudjam, hogy te angyal vagy?
Metatron: Nem győzött meg a tüzes belépő és a szárny-fesztávolság?… Több bizonyítékot? Rendben. Mit szólnál egy tequilához?

1 hozzászólás
Zikk

A készítők: …az Istennek is van humorérzéke. Nézzék csak meg a kacsacsőrű emlőst!

Elisorne

Nézz már rám, az életem felében azt sem tudom, hogy hol vagyok!

jancsibohi 

Metatron: Szóval egy nap Loki, amikor az egyiptomi elsőszülötteket…
Bethany: ÁÁh, a tizedik csapás!
Metatron: Ha azt mondom, én vagyok a Metatron, néztek, mint borjú az új kapura, ha mondok egy Charlton Heston filmet, mind teológia tanárok lesztek?… Mondhatom úgy, hogy nem szólsz bele?

Zakuro 

Néma Bob
(összes szövege!)
– Nem volt jegye!
– Kösz!

4 hozzászólás
Zakuro 

Az emberi lények sem szervileg, sem lélektanilag nem alkalmasak arra, hogy elviseljék az Úr igaz hangjának erejét. Ha meghallanád, beszakadna a fejed, a szíved szétrobbanna a mellkasodban. Öt Ádám ment rá, mire rájöttünk erre.

Zikk

Azrael: Háborúban hallgatnak a múzsák.

EBrody

Metatron: Metatron a mindenható hangja. Minden dokumentált esetben, amikor valaki azt állítja, beszélt az Úrral, velem beszélt. Jobban mondva, magában beszélt.
Bethany: Miért nem maga az Úr beszél?
Metatron: Örülök, hogy bekapcsolódsz a beszélgetésbe. Válaszom: az emberi lények sem szervileg, sem lélektanilag nem alkalmasak arra, hogy elviseljék az Úr igaz hangjának erejét. Ha meghallanád, beszakadna a fejed, a szíved szétrobbanna a mellkasodban. 5 Ádám ment rá, mire rájöttünk erre.

EBrody

Bethany: Te ismerted Jézust?
Rufus: Ismertem? Lóg 12 dollárral!

Zakuro 

Próféták. Ahogy ti nevezitek őket. Mindjárt kettő. Az egyik beszél; mégpedig hosszasan, akár akarod, akár nem. Úgy emlegeti majd magát, mint próféta. A másik … hát, ő csendes típus.


Folytatása

Összehasonlítás

View Askewniverse


Hasonló filmek címkék alapján