Családom és egyéb állatfajták (2005) 77

My Family and Other Animals
90' · egyesült királysági · dráma, vígjáték, életrajzi, családi

Az esős Angliában élő Durrell család minden vágya egy kis napsütés, így Korfu szigetét választják új lakhelyüknek. A különc és excentrikus család élén a konyhaművész Mrs. Durrell áll, akinek szeszélyeit nem mindig könnyű elviselni. Ám gyermekei sem tekinthetők átlagosnak: a legidősebb fiú, Larry… [tovább]

magyar

Képek 20

Szereposztás

Eugene SimonGerald Durrell
Russell ToveyLeslie Durrell
Imelda StauntonMama
Tamzin MerchantMargo Durrell
Matthew GoodeLarry Durrell
Mihalis GiannatosPortás / Pincér
Omid DjaliliSpiro
George CouyasTörök fiú
Dimitris KaberidisRózsabogaras ember
David ArmandGeorge

További szereplők

Kedvencelte 23

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Süntüske 

Amikor néhány éve olvastam a regényt, először ezt az adaptációt szemeltem ki megnézendőnek, de aztán jött a sorozat, ami teljesen magával ragadott. Most viszont, hogy végre a könyv folytatásaira is sort kerítettem, úgy gondoltam, itt az ideje ezzel a feldolgozással is megismerkedni.
Amit a legnagyobb pozitívumaként kiemelnék, hogy szinte maximálisan törekszik a könyv követésére. A sorozatnak sokan felrótták a változtatásokat, nem mindenkinek volt ínyére a spoiler románc és más szerelmi szálak, vagy a felturbózott extra kalandok beleírása. Itt minden jelenetnek megtalálható a könyves megfelelője, még a mondatok is sokszor szóról szóra ugyanazok. Csak néhány történést helyeztek máshova, hagytak ki vagy toldottak meg – azt nagyon sajnálom, hogy több kedvenc, sírva röhögős könyvbeli jelenetet nem valósítottak meg spoiler, míg pl. a spoiler túl sok játékidőt vitt el, ami önmagában nem lett volna baj, ha spoiler.
Ami miatt szerintem kevésbé működik, hogy egyszerűen nincs cselekményíve, inkább egybefűzött vicces szkeccsekként hat. A könyvben ez kevésbé zavaró, mert jól követik egymást az anekdoták, váltakoznak a természetmegfigyelős és a családi sztorik, a filmben azonban sok poént nem is visznek el a csattanójáig, és máris jön a következő, lazán összefüggő jelenet. A sorozat ilyen szempontból jóval profibb dramaturgiát alkalmaz, mivel minden epizódnak van egy központi bonyodalma, ami köré lehet szervezni az eseményeket, és sokkal több részletet átemelni a trilógia másik két kötetéből is. Azt értékeltem, hogy már itt is hangsúlyosabbá vált spoiler, ennek ellenére a végkifejletet hirtelennek éreztem, ellentétben a sorozattal, ahol tényleg minden szereplő a szívemhez nőtt, és egy hosszú utazás végén búcsúzhattam el tőlük. Utólag kapcsoltam össze, hogy mindkét adaptáció forgatókönyvét Simon Nye írta, úgyhogy biztos őt is foglalkoztatta még a család története, és szerette volna bővebben kidolgozni.
A színészi játék rendben volt, az enyhe túljátszásokkal együtt is, mert ezek hozzáillenek Durrellék bolondosságához. Imelda Staunton kifejezetten aranyos és gondoskodó volt az anyuka szerepében, míg Matthew Goode-t meglepő volt Larry-ként látni több későbbi alakításának friss élménye után. Nyilván a sorozat ezen a téren is maradandóbb számomra, az ottani színészeket jobban tudom azonosítani a karakterekkel, főleg mert egyiküket sem láttam korábban másban. Viszont a film talán életszerűbb abban, hogy kevésbé szépítette meg őket, a sorozatbeli fiatalos Louisával, Spiróval, Theóval ellentétben.
Nekem ez a feldolgozás inkább afféle megelevenedő képeskönyv-változatként szolgált a regény mellé, mint önmagában is izgalmas filmként, ám precizitása és szöveghűsége, valamint a történet alapvető szerethetősége miatt megérdemli a sok csillagot.

3 hozzászólás
Sicc

Szeretem a humorát (ami persze a könyvben 100szor jobban kijön). Nagyon jól eltalálták a hangulatot és a karaktereket. És Korfura akarok menni. Most.:D

Dexter79 

Határozottan jobb, mint a könyv. Kevés könyvadaptációról gondolom ezt, de a könyvben túl sok és tömény volt a leírás az állatokról, növényekről. Itt sokkal több hangsúlyt fektettek a családra és a képi világ miatt nem kellett túl sok leírás az állatokról, tájakról.
Imádtam, hogy viszontláthattam Korfut. Közvetlenül a könyv után néztem meg, és jó volt, hogy a párbeszédek szinte egy az egyben benne voltak.

Lady_Hope

Olyan mintha kivágták volna a könyvből a vicces jeleneteket, és gyorsan filmre vitték volna őket, aztán jól összevágták volna. Kerettörténet alig-alig van, a szereplőket sincs időd megismerni, a könyv jobb nála sokkal, de sokkal.
Hiába vicces, és bájos az egész, azért nem az igazi.
(Ebben a családban csak Assisi Szent Ferenc érezné magát otthon.:)

Kontra_Judit 

Nagyon érdekes film, több ismert szereplővel. Fura volt látni, hogy Durrell kiskorában milyen is volt. Mindenféle állatot hazavitt. Az anyuka nagyon megértő és szabadnevelésű volt :) Nagy szerencse volt ez a 4 gyereknek. Mind a maga nemében egy egyéniség volt. Milyen szuper életük volt Korfun, én is elmennék oda egy évre kikapcsolódni :)
Időnként úgy éreztem egy dokumentumfilmet nézek – olyan közelről és narrátoros megoldással oldották meg a filmet – máskor meg inkább mint egy átlagos család, ahol a testvérek civakodnak egymással.

encus625 

2016 első „vasalófilmje”. :) Remek feldolgozás, jól eltalált karakterek, könyvhű. Nemrég olvastam a könyvet, de így is jól szórakoztam rajta. A férjem végén csak felsóhajtott, majd közölte, hogy ez neki túl fárasztó volt. :)

Hiranneth

BBC logó, ami nekem lassan egyet jelent a biztosítékkal, hogy jó filmet fogok látni. Most se volt ez másként.
A könyvet annak idején sokat forgattam, így nem volt ismeretlen számomra a történet, de jól szórakoztam rajta. Megnyugtató, hogy nem csak az én családom nem százas :D.

kamububu 

Imádom! Nagyon régen láttam már egyszer, és csak az érzés maradt meg bennem róla, aztán a múltkor elolvastam a könyvet, és most megint megnéztem a filmet és … és… és… egyszerűen vannak filmek, amik azzal is felvidítanak, ha eszembe jutnak. Ez is egy ilyen gyöngyszem.


Népszerű idézetek

Christinewinchester 

Theodore Stephanides: Who was it who said, „If you can control your family, you've gone terribly wrong somewhere”?
Mother: Aristotle?
Theodore Stephanides: No.
Mother: Was it me?
Theodore Stephanides: Yes.

Christinewinchester 

Larry Durrell: It's important to live beyond your means, or banks don't respect you.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján